ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

26 • 02 • 2015

Pasaules čempionātā sākas intriģējošās stafetes, Kolonja kritizē FIS

Saistītā informācija

Šodien ar dāmu 4x5km stafeti Falunā sākas priekšpēdējā pasaules čempionāta slēpošanā disciplīna. Galvenās favorītes, protams, joprojām ir norvēģietes, neskatoties uz to, ka 10km nevienai no viņām neizdevās iekļūt divdesmitniekā, bet tas smēru dēļ, taču uz zeltu tēmēs mājinieces zviedrietes jaunajā sastāvā. Jāpatur prātā somietes, kuru komandu veido pieredzējušais sastāvs, kā arī medaļu pretendentes vācietes. Amerikānietes un viņu fani ir “spārnos” pēc 10km, taču veiksmes gadījumā viņas var pretendēt uz medaļu, bet neko vairāk, jo, neskatoties uz to, ka amerikānietes arī distancē reizēm ir izcēlušās ar labiem rezultātiem, otrdienas 10km iegūtās divas medaļas bija vairāk veiksmes faktors jeb vairāku spēcīgu konkurentu neveiksmes faktors, kas atnesa šīs divas medaļas lielvaras pārstāvēm. Pēc vakardienas jau ir izskanējuši vairākas kritiskas piezīmes organizatoru virzienā, bet par to raksta beigās.

Norvēģietēm jau lielas izvēles nebija, jo pa šiem gadiem ir izveidojusies vadošā un nu jau “nedalāmā trijotne” Heidi Venga, Terēze Juhauga un Marita Bjergena, kurām pievienosies Astrīda Jakobsena, tādējādi veidojot tādu pašu četrinieku kā pirms gada Olimpiskajās spēlēs. Par pirmajām trim nebija nekādu šaubu, bet uz ceturto vietu tomēr stabilāka kandidāte ir Jakobsena, kas sevi apliecināja ar sudrabu skiatlonā, un viņa veiks trešo posmu slidsolī. Uz šo posmu varēja cerēt sezonā labi startējusī Ragnhilda Hāga, bet viņai smēru dēļ neizdevās sevi apliecināt 10km slidsolī. Nav slikta arī pagājušā gadā Skandināvijas kausā uzvarējusī Martina Eka Hāgena, taču Jakobsena ir pieredzējušāka un šobrīd labākā formā. Kaut kas cits bez zelta visu sezonu dominējošajām norvēģietēm neinteresē, un pat sudraba medaļas būs kā zaudējums. Fiasko 10km smēru kļūdas dēļ viņām ir papildus stimuls labi noslēpot šodien.

Zviedrietes gan ir krietni pamainījušas savu sastāvu, no Soču olimpiskā zelta četrinieka atstājot tikai Šarloti Kallu. Līdz ar to nebūs divas jau pieredzējušās stafetes braucējas Ida Ingemaršdotera un Anna Hāga. Mājinieki iekļuvuši sastāvā Sofiju Blekuru, Mariju Ridkvistu un arī jauno un nu jau divkārtēju pasaules čempionāta sudraba medaļnieci Stīnu Nilsoni. Baidoties no norvēģietes Terēzes Juhaugas, ka tā varētu izšķirt stafeti jau otrajā posmā klasikā, zviedri ir spēruši neierasti soli un otrajā posmā ielikuši Kallu, kura tik daudzas reizes zviedrietēm ir vienreizēji veikusi noslēdzošo posmu un iekļuvusi trijniekā vai spējusi izrauties līdz pirmajai vietai, it īpaši pērn olimpiskajās spēlēs Sočos nodrošinot uzvaru un 2009.gadā Liberecē pasaules čempionātā izraujot sudrabu finiša sprintā. Kalla mācēja ne tikai labi nobraukt, bet arī finišēt. Nilsonei kā izteiktākai sprinterei, arī ir labs finišs, taču viņai ir iespējas pret Bjergenu, ja trešajā posmā Ridkvista nodod stafeti kopā norvēģieti Jakobsenu, jo pat 7-10 sekunžu norvēģu pārsvars varētu būt pārāk sarežģīts uzdevums Nilsonei, ko atspēlēt pēdējā posmā pret Bjergenu. Pašai Bjergenais savā ziņā ir vieglāk pret Nilsoni nekā pret Kallu, bet pēcpusdienā redzēsim, kā būs realitātē. Jāatceras, ka pēdējos gados zviedrietēm katrās Olimpiskajās spēlēs vai pasaules čempionātos vienmēr gadījusies kāda, kas, tā teikt “iegāzusi” stafetes komandu (Sočos Anna Hāga, 2013.gadā Valdifiemi Ingemaršdotira, 2011.gadā Oslo Brita Norgrēna Johansena, 2010.gā Vankūverā Magdalena Pajala utt. – aut.piez.), bet varbūt beidzot pienāks reize bez “ahilejas papēža”, jo, lai cīņā par zeltu mēģinātu  izkonkurēt norvēģietes, pat ar viduvēju vienu posmu var nepietikt.

Somietēm, kas ir pēdējās, kurām pasaules čempionātos ir izdevies tikt pie zelta (2009.gadā Liberecā – aut.piez.), pirms savu dominanci ir rādījušas norvēģietes, sastāvā ir pieredzējušās Sārinena, Niskanena, Roponena un Parmakoski (pirms laulībām Lahtenmeki), bet vēl vienas medaļas pretendentes vācietes Nšitadas vietā ie iekļāvušas jauno Viktoriju Karlu, kas šogad Almati uzvarēja pasaules čempionātā U23 grupā 5km slidsolī. Arī francūzietes un amerikānietes pacīnīsies par medaļām, bet viņām trijniekā visticamāk izdosies tikt, ja kaut kas aizies greizi kādām no sākotnēji četrām minētājām komandām. Iespējams, trijniekā, bet tikai pēc otrā posma būs polietes, pateicoties Kovaļčikas pūlēm, bet tas atkarīgs, cik daud pirmajā posmā būs zaudējusi Kubinska.

Vakar pēc 15km vīriešiem neapmierinātību organizatoru virzienā pauda mājinieks Markuss Helners, par ko rakstīju jau iepriekšējā rakstā. Helneram ir pievienojies arī Dario Kolonja, kurš gan vairāk pretenzijas izteica FIS virzienā. Dario pauda, ka Ulsons ir uzvarējis, pateicoties agrajam starta numuram, kad tarse vēl nav bijusi izdangāta. Tas nenozīmē, ka Kolonja apšauba Ulsona uzvaru un neuzskata to par negodīgu. Šveicietis atzīst, ka Ulsons ir spēcīgs un jebkurā gadījumā būtu medaļu un uzvaras pretendents, taču pirmo vietu viņam palīdzējusi iegūt priekšrocība ar agro startu numuru. Kolonja secina, ka šāda starta izloze veicina nepiedalīšanos pasaules kausa posmos, jo neesot jēga visu sezonu dzīties, lai pēc tam citi, kas nav piedalījušies, iegūtu daudz labāku starta pozīciju. Dario norāda, ka FIS vajadzēja ieklausīties sportistos un ņemt vērā viņu ietiekumus iepriekšējās dienās par galvenās grupas startēšanu sākuma daļā. Bija zināms, ka būs silti laika apstākļi, mīksts sniegs, tāpēc vairāki vadošie sportisti FISam to ir norādījuši, bet FIS neko nav darījis un viss palicis pa vecam.

Nupat stafetes komandu vīriešiem nosaukuši norvēģi, un atkal “apbižotā” lomā ir Fins Hāgens Krogs, kurš kā pasaules kausa sprinta līderis netika iekļauts sastāvā. Viņu salika pārī ar Nortugu, abiem izcīnot zeltu komandu sprintā.  Sastāvā ir Dīrhaugs, Tensets, Glērsens un Nortugs. Joprojām atlabt no pārtrennēšanās mēģina Sunbī, kurš cer uz 50km.

6 Komentāri

Šoreiz Ridkvista "iegāza" zviedrietes....ko Kalla atguva, to viņa izsēja viegli...

26 • 02 • 2015 / 15:09
Nebūs Krogs toties būs cits sprinteris- Pelegrino.

26 • 02 • 2015 / 16:42
O, kārtējais slēpošanas speciālists (pirmais komentārs) - Ridkvista pavisam viegli un labprātīgi izsēja Kallas atgūtās sekundes.
Kas par tumsonību :(
Slēpotājs
27 • 02 • 2015 / 01:05
Tas, ka tu pāris reizes paslēpo un ieraksti "slēpotājs", nenozīmē, ka kaut ko sajēgtu no slēpošanas, kā tikai paša iedomās. Nebrauc citiem virsū, ja pats nejēdz. Ridkvista atveda 18 sekundes un viss cauri, un pofig vai nokrita vai nē, jo tik un tā pašas vaina.

27 • 02 • 2015 / 09:14
Ridkvista neiegāza SWE,bet gan nobrauca savā līmenī - objektīvi pašreiz NOR ir galvas tiesu pārākas par pārējām komandām. Es drīzāk brīnos,ka SWE tik maz atpalika pēc pirmajiem 2 posmiem..
vess
27 • 02 • 2015 / 14:18
Ja Ridkvista nenokristu, viņa varētu noturēties Jakobsenai līdzi, iespējams.

27 • 02 • 2015 / 19:09
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv