ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

01 • 07 • 2015

Imants Vītols 03.04.1925 - 29.06.2015

Mūžībā aizgājis leģendārais Pļaviņu slēpošanas treneris Imants Vītols. Tikko, šo pavasari nosvinēta apaļa un ļoti nozīmīga 90 gadu jubileja. Ilgajā mūžā pieredzēts daudz kas - bērnībā gana gaitas un darbs pie saimniekiem, jaunībā smagais  plostnieka amats, vēlāk karš un dienests PSRS ziemeļos.

Atgriežoties Latvijā neklātienē pabeigts LVFKI un visu mūžu strādāts par slēpošanas treneri. Šajā darbā ielikta visa sirds - izaudzināti daudzi slēpotāji, būvēta Jauju slēpošanas bāze, gatavotas trases, ieviestas jaunas tradīcijas - Vecgada balvas izcīņas sacensības, Pankūku mačs, Latvijas slēpotāju kross, Jauju maratons, Sezonas noslēguma sacensības- Pļaviņu balva.

Imants Vītols gandrīz nekad netika atcēlis paredzētās sacensības, pat tad kad sniega bija ļoti maz - tika atrastas vietas, kur tas bija; strādāts daudzas stundas, uzbērta trase. Viņš vienmēr teica - atcelt ir visvieglāk...

Laiks, kad Imants Vītols strādāja par sporta skolas treneri, Pļaviņu bērniem bija unikāls - tika izcīnītas uzvaras PSRS lielākajos jauniešu sacensībās- "Pioņerskaja Pravda" fināsacensībās. Šo panākumu kaldināšanā piedalījas arī paša bērni- Ineta un Modris. Vēlāk par Latvijas čempionēm slēpošanā kļuva mazmeitas.

Un vēl - kurš Latvijas slēpotājs nezina slaveno Vītola vārīto darvas klīsteri - pirmie mēģinājumi notika pagājušā gadsimta 70. gados, kad treneris tos atnesa uz trasīti Baltajos bērzos (vēlākās Jauju bāzes tuvumā) un viņa audzēkņi bija pirmie, kas tos lika uz slēpēm... Leģendārais slēpju smērs ir ticis izmantots pat Olimpiskajās spēlēs!

Imants Vītols pats savulaik arī bija aktīvs sportists, piedalījās slēpošanas sacensībās, kur viņa distances bija 30 un 50km. Ir 1956.gada Latvijas čempions. No 1953.gada līdz 1964.gadam izcīnītas daudzas godalgas Latvijas čempionātos. Visvairāk tādu ir smagajā 50 km distancē - 9.

Imants Vītols bija ļoti godīgs pret audzēkņiem, saprotošs, labestīgs, ar spēju ieinteresēt trenēties. 

Daudzo Latvijas slēpotāju vārdā - paldies, Trener!

Dziļu līdzjūtībā Imanta Vītola tuviniekiem,
Latvijas Slēpošanas savienība

Latvijas meistarsacīkstes 1961.g. Uzvarētājs 50 km distancē Imants Vītols.
Latvijas meistarsacīkstes 1961.g. Uzvarētājs 50 km distancē Imants Vītols.

1 Komentāri

CIK atminos, liekas, tas bija 90 gadu beigās. Jaujās notika LSVS mači sliktos sniega apstākļos pa uzbērtu apli . Imants slēpoja savu veterānu distanci un visi sportisti kuri pieslēpoja viņam klāt , neviens nebrauca garām, bet tā arī slēpoja aizmugurē, kamēr viņš iebrauca finišā. Nav vārdu šajā bēdīgajā brīdī. Cilvēks leģenda Latvijas slēpošanā vairāk kā pusgadsimta garumā. Lai mums vairāk būtu šādu nesavtīgu darba vīru.
Andis
03 • 07 • 2015 / 12:50
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv