ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

25 • 02 • 2015

“Izbojātās” 10km sacensībās Š.Kalla izcīna gaidīto zeltu

Vakar Falunā pasaules čempionātā slēpošanā 10km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu mājiniekiem zviedriem pirmo zeltu čempionātā atnesa un savā kontā pirmo augstākā kaluma individuālo medaļu pasaules čempionātos pelnīti nodrošināja Šarlote Kalla. Sacensību laikā sāka snigt, atgādinot Saporo 2007.gada 15km distanci vīriešiem, tādējādi “izbojājot” gaidīto cīņu par uzvaru un godalgām, kā arī mazinot interesi un iegūto vietu nozīmību, jo uz vairāku līderu, sauksim to par smērēšanas kļūdu rēķina, ne tikai desmitniekā iekļuva, bet pat medaļās “iebrauca” otrā un pat trešā ešalona slēpotājas “a la baltkrievs Karņijenka 2007.gads”. Taču tai pat laikā arī komandas vadītājiem un smērētājiem jāuzņemas atbildība par pieļautām kļūdām. Un ļoti labi, ka Kalla spēja pēdējā brīdī pirms starta pieņemt lēmumu samainīt slēpes, citādi, skatoties rezultātu protokola augšdaļu, šķistu, ka tas ir Ziemeļamerikas čempionāts vai Alpu kauss, nevis pasaules čempionāts. Tikmēr priekšpēdējā 69.vietā ierindojās Latvijas pārstāve Anda Muižniece, kura arī “iekrita” uz sasmērēšanu un uzvarētājai zaudēja ārkārtīgi daudz – deviņas ar pusi minūtes.

Vakar ar interesi tika gaidīta sieviešu 10km distance brīvajā stilā ar intervāla startu, kurā bija paredzēta mājinieces Šarlotes Kallas cīņa par zeltu ar Norvēģijas spēcīgo “armādu” un arī ar kādu no Somijas vai Vācijas slēpotāju. Taču laika apstākli ieviesa korekcijas, un gaidītā interesantā sacensība pajuka, pārvēršoties savā ziņā par farsu. Amerikāniete Džesika Diginsa pāris reizes ir bijusi desmitniekā vai tuvu tam pasaules kausa posmos un pagājušā čempionātā uzvarējusi komandu sprintā, tā kā viņas otrā vieta vēl ir saprotama, kaut arī pie vienlīdzīgiem apstākļiem maz ticams, ka viņa iekļūtu sešiniekā, maksimums desmitniekā. Taču viņas tautietes Ketlinas Gregas trešā vieta, neskatoties uz laika apstākļiem, gan ir pamatīgs pārsteigums, atgādinot baltkrieva Ļeanīda Karņijenkas 2007.gada sudrabu Saporo, jo šajā sezonā pasaules kausa posmos 34 gadus vecajai amerikānietei augstākā vieta distancē bija 54., bet vienīgo reizi trīsdesmitniekā ir iekļuvusi pirms pieciem gadiem Kanmores (Kanāda) posmā, kad nepiedalījās neviena norvēģiete, somiete un vēl dažas citas elites slēpotājas. Marijas Ridkvista 2011.adā Oslo skiatlonā bija sestā, bet vakar iegūtā 4.vieta neapšaubāmi ir zviedrietes lielākais panākums. Tāpat ļoti priecīgas par iekļūšanu sešiniekā, ko noteikti pirms starta necerēja, bija 5.vietas ieguvēja francūziete Aņuka Fevre-Pikona un 6.vietas ieguvēja Natālija fon Zībentāle.

Mājinieku cerība Šarlote Kalla bija spēcīga un viņai paveicās, ka zviedriem ir savs meteorologs un ka Šarlote tomēr uzticējās, īsi pirms starta samainot slēpes, jo citādi, neskatoties uz viņas spēcīgumu un labo formu, viņa arī būtu “nekurienē” kā norvēģietes jeb cīnītos par iekļūšanu divdesmitniekā. Šarlotei tā bija pirmā individuālā zelta medaļa pasaules čempionātos un otrā individuālā medaļa vispār aiz sestdien skiatlonā iegūtās bronzas. Nenoliedzami, Šarlote ir ļoti priecīga par šo panākumu, jo ļoti ilgi bija to gaidījusi, un, ļoti iespējams, viņa uzvarētu un varbūt ar palielu pārsvaru arī līdzīgos apstākļos, taču tik un tā līdzi nāks “ēna”, ka vairākas uzvaras un medaļu pretendentes bija “izslēgtas no spēles”. Taču, tā nav Šarlotes vaina.

NEVIENS, protams, nevarēja pateikt, ka visu laiku izcilākā slēpotāja un pašreizējā pasaules kausa līdere Marita Bjergena netiks trīsdesmitniekā, ka šīs distances titula aizstāvētāja un šobrīd otrā labākā slēpotāja pasaules Terēze Juhauga paliks 27.vietā, ka vienīgā norvēģiete, kas nezaudēs vairāk par divām minūtēm uzvarētājai, būs Heidi Venga (+1:51), ka nevienai norvēģietei neizdosies iekļūt divdesmitniekā un vēl citus faktus. Taču šiem faktiem šoreiz nav nozīmes, jo tas notika ne jau tāpēc, ka norvēģietes būtu palikušas sliktākas vai citas spēcīgāks. Šoreiz tās nebija ne sportistu, ne treneru, ne arī smērētāju cīņas (daļēji), jo pirmajā vietā izvirzījās meteorologi. Norvēģi varēja to paredzēt, taču pašiem vien zināmu iemeslu dēļ pieņēma citu lēmumu un paļāvās nesnigšanu. Kaut arī viņiem bija iespējas ko mainīt, jo norvēģietes startēja beigās, Juhaugai un Bjergenai trasē dodoties 7 un 8 minūtes aiz Kallas. Smērētājus nevar pataisīt par grēkāžiem, jo viņi, kas tika likts, arī izdarīja.

Norvēģietes vēl izteiktāk kā citas reizes šosezon dominē pasaules kausā, tāpēc viņas vairāk sanāk izcelt šajā sakarā, bet ar smērēšanu iekrita arī citu slēpošanas lielvalstu pārstāves, piemēram, vācietes un somietes. Kertu Niskanena kaut kā izmocīja 8.vietu, bet vācietēm nevienai neizdevās iekļūt 40-niekā, pirms 9 dienām Pasaules kausa posmā Estersundā 6.vietas un pirms Ziemassvētkiem Davosā otrās vietas ieguvējai Nikolai Feselei paliekot 46.vietā. Pie neveiksminiecēm šajos laika apstākļos var pieskaitīt arī Krievijas komandu, jo viņu līdere un pagājušā čempionāta bronzas medaļas ieguvēja Jūlija Čekaļova, kas šosezon vairākas reizes ir bijusi desmitniekā, pavājinātā sastāvā Ribinskā pat uzvarot skiatlonā, palika atkal aiz Juhaugas, tikai šoreiz 28.vietā.

Protams, tāds ir sports, un neko nevar darīt, jo arī smērēšana ir (vai ir pataisīta par) lielu un neatņemamu daļu slēpošanā jeb slēpošanas biznesā. No vienas puses, zūd interese un paliek garlaicīgi, ja uzvar vai trijniekā iekļūst vienas un tās pašas slēpotājas, taču interese nepalielinās, ja galvgalī nevis uz sava progresa rēķina, bet uz favorītu “izslēgšanas” laiku apstākļu dēļ, izvirzās tālāku ešalonu slēpotājas. Tāpat nebūtu interesanti vērot, piemēram, 100m sprintu, kur vadošie skrējēji ar svara bumbām pie kājas zaudētu viduvējiem sprinteriem.

Kā jau iepriekšējā rakstā pirms starta minēju, tad Anda jācenšas apsteigt trīs dalībnieces. Divas viņa bija pārliecinoši pārspējusi kvalifikācijā. Pēc pirmās kontrolatzīmes 1,5km Anda bija trešā no beigām 71 slēpotājas vidū. Turpinājumā viena nedaudz priekšā esošā un kvalifikācijā Andu par 20 sekundēm apsteigusī bosniete izstājās, taču uz tā rēķina neizdevās pakāpties augstāk, jo kvalifikācijā apsteigtā maķedoniete jau pirmā apļa vidū kļuva ātrāka par Andu, mūsu slēpotāju nobīdot uz priekšpēdējo 69.vietu, kurā A.Muižniece palika arī finišā, no uzvarētājas atpaliekot 9:28. Savu deva slēpju neslīdēšana, taču arī vienādos laika apstākļos atpalikšanu svārstītos ap 7 minūtēm vai pat vairāk.

Drīz sāksies vīriešu 15km distance, kur uz starta 86 dalībnieku vidū izies Latvijas pārstāvji Arvis Liepiņš un Indulis Bikše. Interesanti ir sakritis, ka abi mūsējie startēs aiz pagājušā čempionāta 50km distances varoņiem. Arvim ir 18.numurs, un viņš ir ielikts kā “starpnieks” izsētajiem sarkanās grupas slēpotājiem. Madonietis startēs aiz Juhana Ulsona, bet Indulis ar 72.numuu trasē dosies uzreiz aiz noslēdzošā sarkanās grupas pārstāvja Dario Kolonjas. Pēc FIS punktu reitinga Arvis ir septiņdesmitniekā, bet Indulim 72.vieta. Ja 86 dalībnieku vidū mūsējie tiks 75-niekā, tad tas nebūs slikti, jo tomēr pēdējie rezultāti neveicina sevišķu optimismu.

3 Komentāri

Arvis labi nobraucis!
Jānis
25 • 02 • 2015 / 16:55
Arvis pārsteidza. Malacis. Paveicās arī, ka sākumā startēja.

25 • 02 • 2015 / 17:02
Šis arī ir ļoti emocionāli, izjusti uzrakstīts:) paldies:)

26 • 02 • 2015 / 00:05
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv