ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

20 • 12 • 2012

Slēpotājam Paipalam pieticīgs starts Austrijā

Saistītā informācija

Pirms dažām dienām Austrijā Santulrihā am Pilarzē FIS sacensībās distanču slēpošanā, kas vienlaikus bija arī Alpu kauss, piedalījās arī daži Latvijas pārstāvji, kuru vidū labāko rezultātu uzrādīja Jānis Paipals, kaut arī priekš sevis viņam neizdevās parādīt ne tuvu to labāko sniegumu. Sprintā viņam 96 dalībnieku vidū 85.vieta, bet 10km slidsolī no 127 dalībniekiem Jānis ierindojās 101.vietā.

Pēc Arvja Liepiņa lieliskā starta Pasaules kausā Kūsamo un pēc tam arī FIS sacensībās Lapinlahti, kur viņš nopelnīja attiecīgi 75 un 68 FIS punktus, uzstādot karjeras rokordu, bija interesanti gaidīt, ar ko atbildēs Jānis Paipals. Pagājušās sezonas Latvijas labākais slidsoļa meistars un labāko punktu ieguvējs (šā gada aprīlī viņš FIS sacensībās Somijā uzrādīja karjeras labāko rezultātu 71,59 FIS punkti – aut. piez.) bija labākais no latviešiem decembra pirmajās dienās Kontiolahti (Somijā), taču uzrādītais rezultāts bija labs, bet ne augstvērtīgs. Tas arī saprotams, jo gulbenietis, kurš pārstāv Siguldas klubu „A2”, pirms FIS sacensībām Somijā uz sniega bija aizvadījis tikai divas nedēļas. Lapinlahti, kad ieradās arī Liepiņš, Paipals jau bija prom, jo tāds bija jau pirms sezonas izstrādātais grafiks, tā kā savstarpējā cīņa izpalika. Tomēr Jānim neklātienē FIS sacensībās Austrijā bija iespēja apliecināt sevi un pieteikt līdera statusam, kuru šobrīd ir ieņēmis Arvis Liepiņš.

Dalībniekus sastāvs nebija tas labvēlīgākais labu punktu iegūšanai. Daudz ļoti spēcīgu slēpotāju nebija, bet tie daži, kā piemēram, šveicietis Kolonja, krievs Ļegkovs, kazahs Poltoraņiņs, ir pasaules elites galvgalī un šosezon jau Pasaules kausa posmos apliecinājuši savu labo formu. Tas liecināja, ka līderi uzrādīs ļoti labus laikus, un, lai iegūtu labus punktus, bija jāslēpo ļoti ātri. Vispirms  1,4km sprintu  klasiskajā stilā Jānis Paipals veica 4:16,86 un kvalifikācijā labākajam (vācietim Francam Gēringam – aut. piez.) zaudēja pusminūti, nopelnot 183 FIS punktus, kas par 47 atpaliek no februārī Albū (Igaunijā) sasniegtā un par 73 no personiskā sprinta punktu rekorda. No igauņiem startēja tikai viens – Tomass Kaursons, kurš kvalifikācijā uzrādīja 12.rezultātu (finālā bija 17. – aut. piez.) un bija par Jāni 20 (!) sekundes ātrāks (novembrī Muonio Kaursons Liepiņu klasiskā stila sprintā apsteidza par 7 sekundēm – aut. piez.). Februārī Skandināvijas kausā Madonā Paipals šo igauni slidsoļa sprintā apsteidza par nepilnām divām sekundēm, bet pēc trim dienām Albu klasiskā stila sprintā, savukārt, ātrāks par divām sekundēm bija igaunis. Finālā atkal ātrākais bija Gērings, aiz sevis atstājot Dario Kolonju un krievu Nikolaju Bolotovu. Finālā bija arī Dario jaunākais brālis Džianluka, kuram sestā vieta.

10km slidsoļa distanci Jānis Paipals veica 25:54,1, kas viņam deva 101.vietu un tikai 140 FIS punktus. No uzvarētāja viņš atpalika 3:32. Šoreiz par pusminūti tika apsteigts igaunis Kaursons, bet tikai par 0,8 sekundēm lietuviešu juniors Lukass Jakeliunas. Ar tādu rezultātu Jānis pie junioriem (1993.gads un jaunāki) būtu ceturtā desmita beigās (par 10 sekundēm viņš piekāptos 16 gadus jaunajam lietuvietim Stepanam Terentjevam – aut. piez.). Atkal trijniekā bija Kolonja un Gērings. Šveicietis uzvarēja, uzrādot laiku 22:22,9, bet Gērings šoreiz ieguva trešo vietu (+28 sekundes). Abiem pa vidu otrajā vietā ierindojās Ļegkovs (+20 sekundes). Kaut arī pagaidām uzrādītie rezultāti neiepriecina, tomēr tas vēl ir tikai sezonas sākums. Svarīgākās sacensības vēl ir priekšā, un tad būs redzams šīs sezonas īstais spēku samērs. Kā skaidroja Jāņa treneris Andris Gailītis, tad rezultātu ietekmējuši daži faktori. Pirmkārt, sacensību vietā bija grūti ar elpošanu, kaut arī augstums bijis nedaudz zem 1000m. Otrkārt, pāris minūtes pirms Jāņa starta esot sācis līt, kas ietekmējis slīdāmību. Gailītis arī norāda, ka katram ir savi mērķi šajā sezonā, un „A2” pagaidām pildot tā saucamo „mājasdarbu”, un uzsvars lielāks ir uz nākamo sezonu un šīs sezonas beigām.

Vēl pie junioriem sprintā 62 dalībnieku konkurencē 59.vietā bija Viesturs Eglītis, labākā laika uzrādītājām zaudējot 46 sekundes, bet 10km slidsolī Viesturam 85.vieta (+3:35) 122 dalībnieku vidū un 168 FIS punkti, kas ir labākais viņa rādītājs sacensībās ārvalstīs. Naurim Birkentālam, kurš Viesturam zaudēja nepilnu pusotru minūti, 106.vieta, bet vienu vietu un viņam priekšā bija par četrām sekundēm ātrāk noslēpojušais Pēteris Petrovskis, kuram tās bija pirmās FIS sacensības karjerā.

3 Komentāri

Sliktam dejotaajam olas traucee! Tas ta, par Gailiisha komentaru!

20 • 12 • 2012 / 14:56
calus skaita rudeni... slepotaji punktus pavasari, nevis decembri... tad jau redzes ka bus. Andris ir labs strategis.

23 • 12 • 2012 / 19:59
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv