ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

16 • 04 • 2013

Slēpošanas sezona neparasti gara

Aprīlis jau gandrīz pusē, bet Latvijā turpinās slēpošanas sezona. Pērn ap šo laiku “Druva” rakstīja par sēju, šogad lauki vēl guļ zem biezas sniega segas. Šajā ziemā sasniegti ne tikai aukstuma, bet arī ilguma rekordi. Priekuļu slēpošanas – biatlona kompleksa žurnālā šodien ir ieraksts, ka bāzē šajā sezonā sniegs ir jau 137.dienu.

Slēpošanas – biatlona kompleksa “Priekuļi” apsaimniekotājs Gunārs Dumbris saka, ka šī ir viena no garākajām un stabilākajām ziemām: “Gaisa temperatūra bijusi vienmērīga, nav krasi lēkājusi augšā un lejā, nedaudz traucēja tikai viens atkusnis. Bija vieglāk strādāt, sagatavot distances, jo daba sagādāja pietiekami daudz sniega. Šai ziemai pēc vecās atzīmju sistēmas lieku pieci ar plusu!”

Arī kalnu slēpošanas kompleksa “Žagarkalns” īpašnieks Juris Žagars par aizejošo ziemu saka tikai tos labākos vārdus: “Sezonu parasti beidzam aprīļa sākumā, bet nekad martā slēpošana nav ritējusi pilnā sparā. Tik izcils pavasaris ar sauli un salu nav bijis nekad, kopš darbojos šajā biznesā! Tāpēc arī martā bija tik daudz slēpotāju. Ceru, ka izpaužas globālās sasilšanas sekas, kas vienā scenārijā prognozēja, ka ziemas kļūs aukstākas.”

Abos slēpošanas kompleksos norāda, ka sniegs trasēs vēl būs pietiekami ilgi, iespējams, līdz pat maijam, cits jautājums, vai būs gribētāji slēpot. Šajā ziemā viņi izlepuši, slēpojuši pa labu sniegu, tādēļ pa slapju vairs negribēs.

Arī apmeklētāju skaita ziņā sezona bijusi ļoti veiksmīga. Šogad vairāk kļuvis slēpotāju gan kalnu trasēs, gan distanču slēpošanā. J. Žagars norāda, ka vairāk bijis arī ārzemnieku: “Apgrozījuma apjomā esam atgriezušies pirmskrīzes laikā. Tā ir laba ziņa, kas ļauj secināt, ka ekonomiskā krīze daļai iedzīvotāju beigusies, jo uz kalnu brauc vidēji turīgais slānis un turīgāki. Šāda ziema dod nopietnas nākotnes cerības. Pierādās, ka šis bizness nav viegls, bet ir rentabls. Protams, ir kritumi, cēlumi, bet kopumā tas izlīdzinās. Un tie, kuri pārdzīvo kritumus, sagaida arī kāpumus. Zināms pienesums no kalnu slēpošanas kompleksa ir visām Cēsīm, citiem uzņēmējiem.”

G. Dumbris norāda, ka arvien vairāk distancēs sastopamas ģimenes ar bērniem, kas liecina, ka vecāki rūpējas par mazo fiziskām aktivitātēm: “Slēpo daudz cilvēku labākajos gados un vecāki ar bērniem, diemžēl maz redzam jauniešus, ja neskaita tos, kuri trenējas sporta skolā. Taču kopumā interese par distanču slēpošanu palielinās, regulāri atbrauc tādi, kuri grib apgūt slēpošanas iemaņas. Bet vēl ir kur tiekties, jo līdz Igaunijas masveidībai tālu.”

Sezona turpināsies vēl arī šīs nedēļas nogalē, kad apmeklētājiem būs atvērtas kalnu slēpošanas trases, bet Priekuļos svētdien paredzēts pēdējā sniega burziņš, kurā plānotas sacensības individuāliem dalībniekiem, kā arī ģimenes komandu slēpojums. Pasākuma beigās pie ugunskura ar siltu tēju un līdzpaņemtiem groziņiem visi aicināti pārrunāt aizejošās ziemas labākos brīžus.

Izdevums: Druva, Autors: Jānis Gabrāns
Datums: 12.04.2013
Raksts pārpublicēts izmantojot Lursoft laikrakstu bibliotēku.

Foto: M.Niklass, no Sezonas noslēguma sacensībām Priekuļos.


0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv