ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

25 • 11 • 2012

A.Liepiņam 93.vieta Pasaules kausa posmā Zviedrijā

Saistītā informācija

Zviedrijas slēpošanas centrā Jelivārē ar sacensībām slidsolī ar intervālu startu sākās ilgi gaidītā jaunā Pasaules kausa sezona distanču slēpošanā. Vīriešiem 15km distancē Latvijas izlases dalībnieks Arvis Liepiņš 96 dalībnieku vidū ierindojās 93.vietā, bet par uzvarētāju kļuva norvēģis Martins Jonsruds Sundbī. Dāmām 10km distancē nepārspēta, bija norvēģiete Marita Bjergena.

Pirmās startēja dāmas, sacenšoties 10km distancē. Ņemot vērā, ka pēdējās sezonās pirmajos posmos poliete Justīna Kovaļčika nav labākajā formā, gatavojoties savam galvenajam notikumam “Tour de ski”, un slidsolis nav viņas stiprākā puse, kā tas ir, piemēram, mājiniecei Šarlotei Kallai, tad bija skaidrs, ka pagājušās sezonas “neizjaucamais” trijnieks – Bjergena, Kovaļčika, Juhauga – Jelivārē tomēr neaizņems visu goda pjedestālu. Drīzāk lielākā intriga bija par to, kura no norvēģietēm – Marita Bjergena vai Terēze Juhauga – uzvarēs šoreiz. Pirms nedēļas pazīstamajās un dalībnieku ziņā spēcīgajās Norvēģijas sezonas atklāšanas sacensībās Beitostēlenā gan slidsolī, gan klasikā pārāka bija Juhauga. To vairs pieļaut negrasījās Bjergena, kas jau sākumā iekrāja 8 sekunžu pārsvaru, un kaut arī slidsolī progresējusī Terēze otrā apļa sākumā pievilka līdz 6 sekundēm, tomēr beigās Marita savu jaunāko komandas biedreni pārspēja par 12 sekundēm, izcīnot 56 uzvaru karjerā (pirms tam ar 55 uzvarām viņai bija vienādi ar kādreizējo slaveno šveiciešu kalnu slēpotāju Vreni Šnaideri – aut. piez.) Aizraujošajā cīņā par trešo vietu starp zviedrieti Kallu un amerikānieti Kikanu Randalu par sekundi ātrāka bija Randala, kura pagājušajā sezonā pierādīja, ka var labi startēt ne tikai sprintā, bet arī distancē, taču līdz šim augstāk par sesto vietu nebija tikusi. Amerikāņu prieku vairoja Hojijas Bruksas piektā vieta, kura pirmo reizi bija ne tikai sešiniekā, bet arī desmitniekā, uzvarētājai zaudējot 28 sekundes, bet komandas biedrenei tikai 2,5 sekundes. Pirmajā brīdī varētu izbrīnīt Kovaļčikas 27.vieta (+1:24), taču tas vairāk skaidrojams ar citu konkurentu pietuvināšanos Bjergenai salīdzinot ar pagājušo gadu, kad norvēģiete visas konkurentes apsteidza ar graujošu pārsvaru. Poliete arī pērn Bjergenai zaudēja diezgan līdzīgi (+1:12), bet ierindojās 10.vietā.

Latvijas līdzjutēji ar daudz lielāku interesi gaidīja vīriešu startu, jo tāpat kā pirms diviem gadiem sezonas pirmajā Pasaules kausa posmā Jelivārē startēja Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš. 96 dalībnieku konkurencē Arvim bija iedalīts 44.numurs – pirmais no tā saucamajiem “starpbraucējiem” izsētajā grupā (jau pagājušajā sezonā tika ieviesta jauna kārtība intervāla startos, ka vairs spēcīgākie nestartē viens aiz otra ar 30 sekunžu atstarpi, bet viņiem pa vidu ieliek kādu no reitinga vājākajiem slēpotājiem, lai vadošo starpā intervāls būtu uz pusi lielāks – viena minūte – aut. piez.). Pēc FIS punktu reitinga visi bija spēcīgāki par madonieti, kas deva papildu motivāciju pacensties pāris “nokost”. Jau pēc pirmā apļa (5km), pavisam atpalika kazahs Matvijenko, bet Liepiņš vēl ar pieciem sešiem diezgan līdzīgi gāja pa astoņdesmitnieka beigām un deviņdesmitnieka sākumu. Otrā apļa vidū pie 7,3km atzīmes Arvis bija 90.vietā, taču jau apļa beigās (10km) 93.pozīcijā, bet 90.vietai zaudējot tikai 3 sekundes. Arī temps bija labs, no līdera atpaliekot divas ar pusi minūtes, kas lika cerēt finišā uz nezaudēšanu vairāk par 4 minūtēm (ap 3:45 – 3:50) un mazāk par 100 FIS punktu iegūšanu. Taču diemžēl trešā apļa sākums izgaisina visas cerības – pirmajos apļa 1,9km Liepiņš līderim zaudē nepilnu minūti (gandrīz tik, cik pirmajā aplī (5km) kopā – aut.piez.) un jau kopējais atpalikšanas laiks pie 11,9km atzīmes tuvojas trīs ar pusi minūtēm, un kļūst skaidrs, ka finišā diemžēl SS “Arkādijas” pārstāvis zaudēs virs četrām minūtēm un nepaskries pirmo reizi zem 100 FIS punktiem. Atlikušajos 3,1km mūsu slēpotājs vēl “pieliek klāt” 56 sekundes un kopā uzvarētājam zaudē 4:20 un ierindojas 93.vietā, spējot apsteigt tāpat kā pirms diviem gadiem trīs slēpotājus un izbēgt no nepatīkamā top3 no beigām. No vienas puses, ir žēl, ka rezultāts nav labāks salīdzinājumā ar 2010.gadu – toreiz Arvis uzvarētājam zaudēja 4:26, bet 2010.gadā pirmās vietas ieguvējs distanci veica par 2 minūtēm lēnāk nekā šogad, un arī FIS punktu izteiksmē šogad ir par pieciem vairāk, taču ir arī pozitīvi momenti – Liepiņa apsteigtajiem kazaham Matvijenko, slovakam Mlinaram un spānim Rojo reitings ir attiecīgi 44, 61 un 66 FIS punkti. Turklāt pēdējos gados Pasaules kausā distanču slēpošanā ļoti vāji slēpotāji nestartē. Starp citu, igaunis Ēri Vahtra, kas Liepiņu pirms nedēļas Muonio apdzina par 2:26, tagad bija priekšā tikai 15 sekundes.

Pēc pirmā apļa (5km) vadībā izvirzījās norvēģis Sundbī un tuvākos pāris konkurentus apsteidza par 4 līdz 7 sekundēm. Distances vidū jau bija izkristalizējies līderu trio – Sunbī, kazahs Aleksejs Poltoraņins un zviedrs Markuss Helners, kas tā āri palika nemainīgs līdz pat finišam. Sunbī distanci veica 30:37,0 un svinēja uzvaru, par 8,9 sekundēm apsteidzot Poltoraņinu, bet par 11,1 sekundi Helneru. Ceturtais palika Muonio uzvarētājs Mati Heikinens, kurš atpalika 30 sekundes (tas nozīmē, ka šoreiz viņš Arvi ir apsteidzis par sešām sekundēm mazāk (3:50) nekā Muonio – aut. piez.). Norvēģis Peters Nortugs ierindojās 7.vietā (+35,4 sekundes), bet šveicietis Dario Kolonja bija tikai deviņpadsmitais (+1:06), par desmit sekundēm piekāpjoties savam jaunākajam komandas biedram Romānam Furgeram (17.vieta), kuram līdzšinējos desmit Pasaules kausa posmos augstāk par 49.vietu nebija izdevies tikt. Furgers, kurš ir Liepiņa vienaudzis, 2010.gadā Pasaules čempionātā junioriem Hintercartenā Vācijā 20km iedzīšanā (kopš pagājušās sezonas to tagad sauc par skiatlonu – aut. piez.), starp citu, finišēja 11 vietas un minūti (!) aiz Arvja. Pie pirmajiem PK punktiem karjerā, izcīnot 27.vietu (+1:10), tika vēl viens Arvja vienaudzis – Norvēģijā dzīvojošais un Lielbritāniju pārstāvošais (tēvs ir brits, bet māte norvēģiete – aut. piez.) Endrjū Masgreivs.

Sunbī, kurš pagājušajā sezonā uzvarēja Norvēģijas čempionātā visās distancēs, līdz šim četras reizes bija kāpis uz goda pjedestāla PK posmos, bet nevienu slidsolī, kaut arī klasiskā stila meistars pēdējā laikā bija uzvarējis ļoti spēcīga sastāva FIS sacensībās slidsolī. Šī bija Sunbī otrā uzvara PK posmos, savukārt Poltoraņins līdzšinējai pirmajai un trešajai vietai klasiskajā stilā pievienoja arī otro vietu slidsolī. Pagājušās sezonas pirmā posma uzvarētājs Juhans Ulsons (Zviedrija), kurš pirms nedēļas uzvarēja Bruksvalarnā, palika tikai 31.vietā (+1:17), bet labākais no igauņiem bija Aivars Rehemā, kuram 34.vieta (+1:22) un līdz punktiem PK ieskaitē pietrūka septiņas sekundes.

Svētdien stafetē gan dāmām, gan vīriem pārliecinoši uzvarēja Norvēģijas izlases, aiz sevis atstājot Zviedriju. Dāmām trešās bija amerikānietes, bet vīriem – krievi.

Nākošo nedēļas nogali Pasaules kauss turpināsies Kūsamo Somijā ar trīs dienu sacensībām jeb minitūri, kur startēs arī Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš, bet par to vairāk nākamajā reizē.

17 Komentāri

Nu vispaar taa ir, ka, no vienas puses, taadaa liimenii kaa pirms diviem gadiem, bet ir arii pozitiivie momenti kaa te mineets.
Gellivare
26 • 11 • 2012 / 13:16
interesanti butu redzet, dzirdet trenera- Nakuma komentaru par so startu un ari citiem startiem sezonas sakuma

26 • 11 • 2012 / 17:16
nakums trene izlasi no augusta, domaju vinja darba rezultats tik driz neatnaks
goblins
26 • 11 • 2012 / 17:36
Viņa darba rezultāts nekad neatnāks, tas pazud LSS haosā. Domāju maksimāli vēl 1 sezonu līdz OS viņš darbosies.

26 • 11 • 2012 / 19:31
vins bija uz maciem? kads ir vina skatijums, vertejums?

26 • 11 • 2012 / 20:20
Izlase un Nakums nebrauc uz Pasaules kausu, te navar būt vērtējums.

26 • 11 • 2012 / 21:35
uz pirmo sniegu tacu brauc un munio ari izlase starteja

27 • 11 • 2012 / 08:19
Ja kāds no slēpotājiem dodas no Rīgas uz Siguldu (slēpot) d.dienu pēcpuzdienā vai kādā no brīvdienām dodiet ziņu, labrāt piebiedrošos.. rakstīt dr.lv :)))
27 • 11 • 2012 / 10:42
Kā zināms tad un Monio sacensības un uz PK aizveda SS "Arkādija".

27 • 11 • 2012 / 12:28
Domāju paslaik Liepiņš nav gatavs PK sacensībām, pirms tam vajadzētu parādīt saprotamāku rezultātu Scan Cap, tad startēt PK posmos.

Lai gan, ja par pašavaldības, "Arkādijas", naudu, tad kāpēc gan ne... tūrista slava distanču sabiedrībā ir noturīga un arī līdzbraucējiem apmaksāta ekskursija, tikai nevajag pļāpāt par medaļām olimpiādēs un slimot ar zvaigžņu slimībām, pirms kāds sezonā iebrauc kaut vai zem 100 punktiem.

27 • 11 • 2012 / 12:53
Kāda starpība vai SCA kausā esi 10 no beigām vai PK 5 no beigām.
Saprotams ka iepriekšējais komentārs ir no cilvāka kas nesaprot neko no slēpošanas, varbūr arī saprot bet tālāk par degunu neredz.

27 • 11 • 2012 / 12:58
Nekas nemainās :)
Gundars
27 • 11 • 2012 / 22:18
Te daudzi cepas, it kā pašiem būtu atņemta iespēja braukt uz Pasaules kausu, davai džeki atzīstaties, saņemieties, kuri tad esiet tie apbižotie, kas netiek un varētu zem 100 punktiem paskriet !!! Savādāk slikta dūša paliek šos komentus lasot !!!

27 • 11 • 2012 / 23:36
Ar tūrismu nenodarbojas, jo bracienā tomēr neietilpst ekskursija uz vietējo muzeju...

Starts PK is stresa pilns un fiziski mokoš process, kas prasa no sportista spēju uzdrošināties par spīti visam, kas šeit un citur tiek rakstīts, nekad no citu valstu sportistiem nesanāk kaut kā dzirdēt negatīvu attieksmi pret mums līdzīgajiem.

Un nav jau tā, ka finansiāli ir liela atšķirība vai dzīvo Muonio, Levi vai tur, kur PK.
Nav jau tā ka te kāds uz Kanādu lido....

Manuprāt 100 punktu slieksni nevar pārkāpt, jo LSS sistēma nav izveidota tā, lai kāds vispār kaut ko sasniegru. ''Pidalīties'' SCAN kausā, OS Sočos tas ir vienīgais, ko LSS uzskata par savu mērķi. Skaistai oranžai Latvijas izlasei PIEDALĪTIES.
Neviens negrib un nezin kā pacelt līmeni, visi pienākumus nobīda citiem....

27 • 11 • 2012 / 23:50
Oo, par sistēmu esam sākuši runāt :)
Neviens jau nešaubās, ka Arvis cītīgi trenejās, un mačos izliek visu, cik vien var. Malacis!
Vasarā IZM augsti stāvošs sporta funkcionārs (OK, Fogelis) apgalvoja, ka ka esot sakārtota jaunatnes distanču slēpošanas sistēma, jo tā viņam apgalvoja LSS prezidents.
Gundars
28 • 11 • 2012 / 13:15
Jauki, domāt rosinoši komentāri? Lai visiem veselība.
Sveicieni visiem no Bruksvallarnas. Te atrodas kādi 16 Latvju zemes pārstāvji. To skaitā C sastāva slēpotāji, Daži vadoši motosportisti, J.Ģērmanis un daži no sk Bebra. Slēpošanai apstākļi normāli. Ik pa brīdim kāda puuka piekrīt klāt. 30.nov. C sastāvs brauc uz Idri mačoties,Ž;el tikkai ka vienam otram ar veselību pašvaki. Tajā skaitā arī mūsējiem
Andis
28 • 11 • 2012 / 16:27
Andi!
Stāsti vairāk, kas par čaliem tur ir,kas par mačiem-rezultāti?
Kā teikt, jātur roka uz pulsa:)
Juris
28 • 11 • 2012 / 23:04
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv