ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

24 • 08 • 2011

Somietes pārspēj Bjergenu un Juhaugu

Pagājušajās brīvdienās Hamarā (Norvēģija) norisinājās pazīstamās rollerslēpošanas sacensības „Kirkebakken Grand Prix”, kuru ietvaros notika arī stafetes slēpojums, kurā somietes Sārinena un Roponena negaidīti pārspēja spēcīgās mājinieces Bjergenu un Juhaugu. Savukārt vīriešiem sprintā uzvarēja zviedrs Juhans Edins, pārspējot spēcīgos norvēģu sprinterus, ieskaitot Peteru Nortugu, kas savukārt pārspēja visus „zelta jūdzes” distancē.

Kopš 2002.gada „Kirkebakken Grand Prix” ir ikgadējas 200 metru sprinta sacensības rollerslēpošanā, kurās piedalās vadošie norvēģu un ārvalstu slēpotāji. Šogad apritēja neliela jubileja, jo sacensības notiek desmito gadu pēc kārtas. Tās savu nosaukumu (Kirkebakken tulkojumā no norvēģu valodas nozīmē „baznīcas kalns” – aut. piez.) ieguvusi tāpēc, ka distance ved augšup ar finišu pie Hamaras Doma baznīcas. Šogad paralēli sprintam notika arī divas speciālas disciplīnas – sieviešu stafete un vīriešu „zelta jūdzes” distance. Sieviešu stafetē speciāli bija uzaicinātas divas komandas – Somija (R.L.Roponena/A.K.Sārinena) un Norvēģija (M.Bjergena/T.Juhauga). Somietes ir spēcīgas, it īpaši Sārinena, tomēr norvēģu duets „uz papīra” izskatās vēl iespaidīgāks, taču ar to nebija līdzēts, jo pārākums ir jāapliecina arī distancē. To šoreiz spēja paveikt somietes, kuras norvēģietes pārspēja par 11 sekundēm. Savukārt Bjergena šo zaudējumu kompensēja ar pirmo vietu 200m sprintā. Tā „norvēģu mašīnai” bija septītā uzvara Hamarā no astoņiem startiem iepriekšējos gados. Abas somietes sprinta disciplīnu „izlaida”.

Vīriešiem sprintā uzvarēja zviedrs Juhans Edins, kas aizraujošajā finālā tikai par septiņām sekundes simtdaļām pārspēja labākā laika uzrādītāju prologā (25,54) norvēģi Magnusu Frūdālu, bet pusfinālā jau otro gadu pēc kārtas „izsita” Peteru Nortugu. Arī pagājušajā gadā finālā tikās Edins ar Frūdālu, tikai toreiz pārāks bija norvēģis. Mazajā finālā par trešo vietu brāļu Nortugu starpā Peters „nosprintoja” Tomasu, otro gadu pēc kārtas ierindojoties trešajā vietā. Interesanti, ka 25 dalībnieku vidū bija vēl trešais Nortugu ģimenes pārstāvis, 16 gadus jaunais Evens, kas ierindojās 14.vietā un par trim vietām apsteidza enerģiskās cīnītājas Terēzes Juhaugas jaunāko brāli Karsteinu. Atšķirībā no Bjergenas Nortugs šo sacensību sprinta disciplīnā no septiņiem startiem nav uzvarējis nevienu reizi un pat nav bijis finālā. Taču viņiem abiem šogad bija kas kopīgs, jo arī Peters Nortugs neiztika bez uzvaras, pārspējot visus „zelta jūdzes” distancē, kuru veica 4:17,2. Vēl vienu otro vietu kolekcijā pievienoja Frūdāls, atpaliekot no Nortuga pusotru sekundi, bet vēl par sekundi lēnāks bija Oistens Petersens. Petera brālis Tomass palika uzreiz aiz goda pjedestāla, toties pārspēja labāko pagājušās sezonas biatlonistu Tarjei Bo un ātro ziemeļu divcīņnieku Mikko Kokslienu, kuriem attiecīgi piektā un sestā vieta. Diemžēl sacensībās nestartēja Tobiass Angerers no Vācijas. 2006.gada un 2007.gada labākais slēpotājs bija pieteicies un gatavojās jau braukt, bet pēdējā brīdī tomēr palika mājās, jo tuvākajās dienās bija gaidāma bērna piedzimšana.

Parasti šīs sacensības apmeklē pāris tūkstoši skatītāji, bet šogad, neskatoties uz lietaino laiku (tāds diemžēl šovasar ir vairākās rollerslēpošanas sacensībās, ieskaitot pasaules čempionātu Aurē/Kristiansundā un Latvijas čempionātu Priekuļos), pēc organizatoru datiem klāt bija ap 5000 interesentu, kas ir diezgan daudz priekš pilsētas ar aptuveni 30 000 iedzīvotājiem. Un kā nu ne, ja tajās startē pašmāju labākie slēpotāji, kuri paralēli treniņiem un gatavošanās procesam jaunajai ziemas sezonai „atrādās” saviem līdzjutējiem.

Foto: Kroglund Media

2 Komentāri

tas gan ir pārsteigums, ka Juhauga ar Bjergenu pazaudē Sārinenai un Roponenai.
paskatīsimies, kas no jaunākajiem Nortugiem nākotnē iznāks. Tomass vinnēja junioru čempionātā sprintu, bet pēc tam neko sevišķu nav parādījis. Juhaugas bračka ir diezgan perspektīvs.
Tādā lietū tik daudz skatītāju sanāk mazā pilsētā. Norvēģiem slēpošana ir cieņā.
Interesanti, cik skatītāju sanāks 3.septembrī rollreslēpošanas sprintā Cēsu ielās.

24 • 08 • 2011 / 12:47
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv