ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

15 • 01 • 2012

Skandināvijas kausā Zviedrijā norvēģu un mājinieku cīņās neizšķirts

Saistītā informācija

Šajās brīvdienās Zviedrijas pilsētā Osarnā norisinājās Skandināvijas kausa otrais posms distanču slēpošanā. Sakarā ar sniega problēmām un spēcīgo vētru, kas Skandināvijā plosījās janvāra sākumā, 7. un 8.janvārī Hudiksvallā paredzētais posms tika pārcelts par nedēļu vēlāk uz Osarnu. Otrajā posmā Zviedrijā norisinājās sprints slidsolī un distance (10km dāmām un 15km vīriem) klasiskajā stilā ar intervāla startu, un no četriem startiem divas uzvaras Norvēģijai un tikpat arī Zviedrijai. Par trašu sagatavošu atbildīgs bija leģendārais Tomass Vasbergs.

Sestdien sprintā fināls bija absolūts „Norvēģijas čempionāts”, jo tikai šīs valsts pārstāvji iekļuva labāko sešu vidū. Uzvaru izcīnīja 2009.gada pasaules vicečempions sprintā Juhans Čelstads, kam šī sezona bija iesākusies neveiksmīgi, jo pirms jaunā gada viņš divas reizes nepārvarēja kvalifikāciju Pasaules kausā, un tāpēc tagad viņam  ir jāpierāda sevi Skandināvijas kausā, lai tiktu atpakaļ norvēģu pirmajā izlasē. Otrajā vietā finišēja pagājušās sezonas Skandināvijas kausa ieguvējs Fins Hogens Krogs, bet trešajā – 2011.gada Norvēģijas čempionāta sprinta finālists Eivinds Bakene. Tūdaļ aiz fināla palika pazīstamais Juns Kristiāns Dāls. Labākais no „nenorvēģiem” bija zviedrs Johans Eriksons, kas ierindojās 10.vietā. Augstāko vietu no igauņiem ieguva Mortens Priks, uzrādot kvalifikācijā 77. rezultātu. Pavisam kopā startēja 116 dalībnieki no četrām valstīm.

Sievietēm ātrākā bija jaunā zviedru „komēta” Stīna Nilsone, aiz sevis atstājot norvēģieti Martinu Eku Hāgenu un komandas biedreni Emmu Vikenu. Astoņpadsmit gadus jaunā, divkārtējā Zviedrijas junioru čempione sprintā Nilsone uzvarēja sprintā pagājušajā gadā Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskajā festivālā Liberecā. Ja vīriešiem finālā bija tikai Norvēģijas pārstāvji, tad sievietēm Eka Hāgena bija vienīgā norvēģiete. Piektajā vietā ierindojās vienīgā somiete šajās sacensībās Silja Tarvonena, bet sestā palika igauniete Pireta Pormeistare.

Svētdien 10km distancē klasiskajā stilā uzvarēja Eka Hāgena, kura šajā distancē bija ātrākā arī pirms mēneša pirmajā posmā Vuokati Somijā. Norvēģiete distanci veica 32:43,1 un par 7 un 21 sekundi apsteidza zviedrietes Sāru Lindborgu un Sofiju Blekuru. Eka Hāgena šosezon uzņēmusies līderes lomu tāpat kā pagājušajā sezonā viņas komandas biedrene Heidi Venga, kas tagad Norvēģijas pirmās izlases sastāvā startē Pasaules kausa posmos. Igaunietei Pormesterei šoreiz 16.vieta (+2:21,6). Tāpat kā sprintā startēja 60 dalībnieces.

Vīriešiem 15km distance pulcēja ļoti spēcīgu sastāvu. Nepārspēts palika viens no pasaules labākajiem klasiskā stila meistariem Johans Olsons no Zviedrijas, kas distanci veica 42:15,4, otrās vietas ieguvēju Didriku Tensetu apsteidzot par 36 sekundēm. Trešajā vietā ierindojās vēl viens pasaules top10 slēpotājs Anders Sēdergrēns. Piektais bija trīskārtējais Pasaules čempionātu bronzas medaļu ieguvējs un arī divkārtējais leģendārā „Vasaloppet” uzvarētājs Jorgens Brinks (+1:19), bet labāko desmitnieku noslēdza vēl viens zviedrs, 2003.gada Pasaules kausa ieguvējs Matiass Fredriksons (+1:43). Vīriem startēja 127 dalībnieki, bet otro Skandināvijas posmu boikotēja somi, kuriem visticamāk bija iebildumi saistībā ar posma pārcelšanu.

Skandināvijas kausa kopvērtējumā pārliecinoša līdere ir Eka Hāgena ar 400 punktiem. Otrajā vietā esošai norvēģietei Britai Nīdalai ir 219 punkti. Trešā ar 200 punktiem ir somiete Roponena, kas piedalījusies un uzvarējusi divās sacensībās, bet kura visticamāk Skandināvijas kausa posmos šosezon vairs nestartēs. Vīru konkurencē vadībā ar 230 punktiem ir norvēģis Niklass Dīrhaugs, kas bija pieteikts, bet nestartēja Osarnā, jo pēc lieliskā snieguma „Tour de ski” tomēr ir vajadzīga atpūta. Tieši labie rezultāti pirmajā posmā Vuokati bija par iemeslu Dīrhauga iekļaušanai Norvēģijas izlasē daudzdienu tūrē. Otrajā vietā ar 216 punktiem ir norvēģis Renemo, kurš arī ar labo startu Vuokati nopelnīja dalību tūrē, bet Osarnā uz starta neizgāja. Trešais ar 201 punktu ir Dāls.

Latvijas pārstāvji šajā posmā nepiedalījās, bet startēs nākošās nedēļas beigās Norvēģijā, kad Nēsē notiks trešais posms.

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv