ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

22 • 12 • 2011

Sākusies Skandināvijas kausa sezona distanču slēpošanā

Pagājušajās brīvdienās ar sacensībām Somijas pilsētā Vuokati ir atklāta 2011./2012.gada Skandināvijas kausa sezona distanču slēpošanā, kurā startēja arī vairāki Latvijas izlases kandidāti. Šajā sezonā pavisam kopā būs pieci posmi, no kuriem viens, kā jau tas pēdējos četros gados ir ierasts, notiks arī Latvijā.

Rakstā par distanču slēpošanas izlases plāniem nākošajā sezonā tika minēts, ka šosezon galvenās starptautiskās sacensības Latvijas distanču slēpošanas izlasei būs tieši Skandināvijas kausa posmi, tāpēc arī šīm sacensībām, kas ir otras spēcīgākās aiz Pasaules kausa, šajā sezonā tiks pievērsta lielāka uzmanība. Skandināvijas kausa organizēšana sākās 2004.gada nogalē, un to pirmo sezonu rīkoja trīs valstis – Norvēģija, Zviedrija un Somija. Vienu sezonu vēlāk tām pievienojās Igaunija (2006.gada februārī pirmais Skandināvijas kausa posms Igaunijā notika Hānjā – aut. piez.), bet 2008.gadā augstas klases meistari no Ziemeļvalstīm un kaimiņiem Igaunijas pirmo reizi ciemojās arī Latvijā, sacenšoties sprintā blakus Arkādijas parkam Rīgā. Un tā tas ir arī vēl šobrīd, ka Skandināvijas kauss notiek piecās valstīs – trijās Ziemeļvalstīs (Somija neskaitās Skandināvijas valsts – aut. piez.) un divās Baltijas valstīs.

Pēc viena gada pārtraukuma Skandināvijas kausu posmu atkal uzņēma pazīstamā Vuokati, kur šīs sacensības notikušas jau kopš 2005.gada decembra un kur parasti ir organizēts pirmais posms. Arī šoreiz Vuokati sacensības notika trīs dienas, un tas bija vienīgais posms, kurā bija jāveic trīs distances (pārējos posmos divas distances – aut. piez.), tikai šajā reizē ierastā sprinta vietā bija saucamais prologs (2,5km sievietēm un 3,75km vīriešiem) tāpat kā „Tour de ski” pirmajā dienā. Par mūsējo rezultātiem Somijā jau ziņojām iepriekš. Vuokati bija vienīgais posms šajā gadā, jo pārējie četri notiks jau 2012.gadā. Janvārī paredzēti divi posmi, kas abi notiks Skandināvijā – Hudiskvalā (Zviedrija) 7. un 8.janvārī un Nesē (Norvēģija) 21. un 22.janvārī. Kaut arī Nesē vienreiz (2006.gada februārī) ir noticis Skandināvijas kausa posms, tomēr plašākai publikai abas šīs Skandināvijas  vietas ir mazpazīstamas.

Februāra pirmajā pusē (8. un 9.februārī) Skandināvijas kauss iegriezīsies Latvijā, jo ceturto posmu uzņems Madona. Šajā Vidzemes slēpošanas centrā šāda mēroga sacensības notika arī pagājušajā sezonā. Nākamgad Latvijas posms būs īpašs ar to, ka vienīgajā ir paredzēta distance ar masu startu. Trešo sezonu pēc kārtas pie mums notiks divu dienu sacensības, jo pirmajā dienā būs sprints. Pēc Madonas posma tāpat kā iepriekšējos gadus viena diena būs brīva, kurā visi dalībnieki pārbrauks uz blakus esošo Igauniju, kur tad arī noslēgsies Skandināvijas kausa sezona. Tiesa, šoreiz tā nebūs ierastā Joulumā, jo mūsu kaimiņi par organizēšanas vietu ir izvēlējušies Albu, kur pēdējās sešas sezonas ir notikušas FIS sacensības un kurās piedalījušies tādi meistari kā Frūde Estils, Anders Sēdergrēns, Jens Arne Svartedāls, Peters Nortugs, AndrussVērpalu, Jaks Mae, Kristīna Šmiguna, Katarīna Noimanova.

Pagājušajā gadā Skandināvijas kausa kopvērtējumā uzvarēja norvēģi – Fins Hogens Krogs un Heidi Venga. Latvijas pārstāvji vīriešu konkurencē pie punktiem netika. Vistuvāk tiem bija Raivis Zīmelis, kas Madonā izcīnīja 34.vietu. No mūsu dāmām Anda Muižniece ar 9 punktiem bija 78.vietā, Inga Dauškāne 92.vietā (5 punkti), Kristīne Liepiņa 97.vietā (4.punkti), Natālija Kovaļova 99.vietā (2 punkti). Jāatgādina, ka dāmām reizēm bija ap trīsdesmit dalībnieču un pat mazāk (piem., Madonā), tāpēc pie ieskaites punktiem bija krietni vieglāk tikt nekā mūsu puišiem. Šajā sezonā pēc trim sacensībām Somijā līderi ir norvēģi Niklass Dīrhaugs un Martine Ek Hāgena. Ja sievietēm punktus šosezon ir izcīnījušas slēpotājas no trim valstīm – Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas, tad vīriešiem papildus šīm Ziemeļvalstīm pie punktiem ir tikuši arī Ukrainas un Krievijas pārstāvji.

6 Komentāri

Vai mūsējie brauks uz Zviedrijas posmu?
Daļa jau Somijā tikai kādas divas nedēļas patrenējās uz sniega. Tagad ir atpakaļ Latvijā un nevar normāli patrenēties.
sniegs
23 • 12 • 2011 / 10:17
Madonā pūš sniegu, būs apm 200 -300 m. aplis būs ja nekas nenotks slikts ar laiku svētkos.

23 • 12 • 2011 / 18:33
Kas tas par apli, tas jau tik tā.

24 • 12 • 2011 / 13:36
labāk nekā nekas, jo citur pat tāda nav

25 • 12 • 2011 / 00:39
Gaiziņā ir

25 • 12 • 2011 / 10:01
Gaiziņā var tikai ar asfalta slēpēm,toties nepilna km aplis! Madonā aplītis niecīgs,bet saudzīgs inventāram...

25 • 12 • 2011 / 10:43
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv