ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

19 • 12 • 2011

Kovaļčikai pirmā uzvara sezonā, Nortugs finišā atkal nepārspējams

Saistītā informācija

Pagājušajās brīvdienās Roglā (Slovēnijā) norisinājās šīs sezonas piektais Pasaules kausa posms distanču slēpošanā. Vīriešiem 15km distancē klasiskajā stilā ar masu startu nepārspēts palika finišēšanas meistars Peters Nortugs no Norvēģijas, bet dāmām 10km distancē poliete Justīna Kovaļčika. Sprintā slidsolī labākie bija šveicietis Dario Kolonja un norvēģiete Maikena Kaspersena Falla.

Roglā notikušais Pasaules kausa posms bija pēdējais pirms „Tour de ski”, tādēļ varēja redzēt, kādā gatavībā ir vadošie distanču slēpotāji pirms šīs sezonas galvenā notikuma. To ievadīja masu starti 15km vīriešiem un 10km sievietēm klasikā. Pirms gada Le Klusāžā distances gan bija garākas – attiecīgi 30km un 15km. Jāatzīmē, ka pirmo reizi izmēģināja jauno bonusa punktu sadalījumu starpfinišos (vīriešiem to bija divi, bet sievietēm – viens), kur punktus saņēma nevis tikai trīs slēpotāji, bet pirmie desmit – 15, 12, 10, 8 un tā tālāk līdz 1 punktam, ko saņēma slēpotājs, kurš starpfinišā bija desmitajā pozīcijā. Sacensības notika tikai 2km īsā aplī.

Šoreiz pretēji tradīcijai pirmie distancē devās vīrieši. Neierasti bija tas, ka pasaules kausa līderis Nortugs līdz pirmajam bonusa starpfinišam (5,2km) turējās lielās grupas vidū. Kaut arī norvēģim patīk, ka citi „pastrādā” grupas galvgalī, tomēr, ja ir iesējas tikt pie bonusa punktiem, to viņš parasti ir centies nepalaist garām. Un tieši pēc pirmā starpfiniša, kad tempu sāka palielināt I.Babikovs (Kanāda) un pēc tam arī zviedrs D.Rikardsons, sacensība kļuva interesanta, un šķita, ka šoreiz varbūt nebūs ierastais grupas finišs. Tomēr optimistiskās prognozes nepiepildījās, jo iniciatīvu izrādījušie ar laiku „piebremzēja”, un nācās vērot parasto scenāriju ar grupas finišu. Šoreiz krievu slēpotājiem, kas atradās grupas priekšā pēdējos kilometros, tomēr taktika pievīla, un viņi palika bez godalgotām vietām. Īsi pirms pēdējā kāpuma aptuveni 400m līdz finišam atrāvienu uzsāka Poltoraņins, taču finiša spurtā pietrūka spēka, lai izcīnītu otro uzvaru karjerā, un kazaham nācās samierināties ar trešo vietu. Nortuga un Kolonjas duelī atkal pārāks bija Mosvikas ekspresis. Iespējams, ka šveicietim uzvaru maksāja nelielā taktiskā kļūda, drusku par ilgu turoties pēdējos 150m aiz ātrumu zaudējošā Poltoraņina un agrāk nepārejot blakus špūrē. Neiztika arī bez pāris starpgadījumiem, kuros bija iesaistīti krievs A.Ļegkovs un soms M.Heikinens,  bet vienā citā – kazahs A.Poltraņins un Nortugs, bet viss veiksmīgi beidzās. Joprojām pie punktiem distancē neizdodas tikt igauņiem. Labākais no viņiem atkal bija Karels Tammjarvs, kas ierindojaš 32.vietā (+59,1). Nestartēja divi klasiskā stila meistari J.Ulsons (Zviedrija) un L.Bauers (Čehija). Izcīnot 13 uzvaru, Nortugs ir panācis zviedru Torgni Mūgrēnu un savu tautieti Tomasu Alsgordu. Vairāk uzvaras (pagaidām vēl krietni priekšā) ir tikai trim leģendārajiem distanču slēpotājiem – B.Dēlī, V.Smirnovam un G.Svānam.

Sievietēm intrigu labā nozīmē solīja mājās palikusī pārliecinošā sezonas līdere M.Bjergena (nedaudz apsaldējusies), ļaujot distancē uzvarēt kādai citai slēpotājai. Viss notika kā parasti sieviešu masu startos, kur pirmās piecas, sešas ir izteikti spēcīgākas par pārējām, un no distances pirmajiem kilometriem izveido atrāvienu, saraujot grupu. Pie 5km atzīmes no vadošā četrinieka sāka atkrist somiete A.Sārinena un norvēģiete V.Skofteruda, kuru duelī par trešo vietu beigās pārāka bija norvēģiete. Pirms pēdējā apļa no līderu dueta izšķirošajā atrāvienā devās poliete J.Kovaļčika, atstājot otrajā vietā norvēģieti T.Juhaugu, kas polietes tempam šoreiz nespēja turēt līdzi.  Jau pirms tam nobraucienos bija redzams, ka Kovaļčika atpūšas uz labi slīdošām slēpēm, kamēr Terēze strādā aktīvi ar rokām, lai tikai neatpaliktu. Taktiski pareizi sadalot spēkus, Skofterūda distances beigās pietuvojās Juhaugai, tomēr finiša taisnē mazā un enerģiski slēpojošā Juhauga atrod papildspēkus un nosargā otro vietu. Lai cik tas savādi neliktos, spēcīgā poliete pēdējo uzvaru šādā līmenī bija izcīnījusi tikai pirms desmit ar pusi mēnešiem – februāra sākumā Ribinskā, turklāt tur nestartēja norvēģietes. Šī uzvara parāda, ka poliete vismaz distancē ir atguvusi kādreizējo formu un saglabā reālas iespējas izcīnīt kārtējo „Tour de ski” titulu cīņā ar ļoti spēcīgajām norvēģietēm. Parējām Kovaļčikas komandas biedrenēm līmenis ir nesalīdzināmi zemāks, jo 53 dalībnieču vidū no pēdējām četrām vietām trijās bija polietes, tāpēc nav brīnums, ka Kovaļčika izvēlas trenēties kopā ar vīriešiem. Pieklājīgajās 33. un 39.vietā bija igaunietes T.Mannima (+2:38,0) un L.Rohtla (+2:58,8).

M.Falla un D.Kolonja izcīna pirmās uzvaras sprintā
Sievietēm finālā nepaveicās sezonas sprinta līderei K.Randalai (ASV). Viņa tāpat kā Davosā un Diseldorfā pārliecinoši uzvarēja ¼ finālā un pusfinālā, bet šoreiz finālā uzvarēt patraucēja  kļūme drīz pēc starta – kritiens un nūjas salaušana, un līdz ar to arī izgaisa cerības uz uzvaru sērijas turpināšanu. Uzvarēja 21 gadus jaunā norvēģiete Maikena Kaspersena Falla, kas pēc tam intervijā parādīja īsta sportista rīcību, patiesi izsakot nožēlu, ka bija liegta iespēja finišā pacīnīties ar lielisko amerikānieti. Otro vietu izcīnīja kanādiete Čandra Krovforda, bet trešo – zviedriete Ida Ingemarsdotira. Fallas vienaudze un tautiete I.Estberga palika ceturtā.

Vīriešiem daļējā Norvēģijas finālā (četri no sešiem bija norvēģi) spēcīgie skandināvi tomēr nespēja likt lietā taktiku un kaut ko padarīt Kolonjam un Morilovam, kas jau no starta uzņēma ātru tempu, neļaujot norvēģiem pat uzsākt kādu taktisku cīņu. Finiša taisnē šveicietis bija pārāks par krievu slēpotāju, izcīnot pirmo uzvaru sprintā savā karjerā un apliecinot, ka ir gatavs sava „Tour de ski” uzvarētāja titula aizstāvēšanai, ko īsti nevarēja noticēt pēc Davosas posma viņā mājvietā. Intervijā Kolonja pavājo startu Davosā skaidroja ar astmatiskām problēmām. Ātrākais norvēģu vidū bija Anderšs Glēersens, kurš tad arī tika pie trešās vietas. Pirmās dienas uzvarētājs P.Nortugs sprintā nestartēja, tāpat arī zviedrs E.Jonsons.

Vīriešiem kopvērtējumā līderis joprojām ir Nortugs ar 600 punktiem, bet Kolonja atpaliek vairs „tikai” par 92 punktiem. Trešajā vietā esošais francūzis M.Maņifikā no norvēģa atpaliek jau par 234 punktiem. Sprintā līderpozīcijas saglabā krievs A.Petuhovs ar 237 punktiem, par 30 apsteidzot zviedru T.Petersonu, bet trešajā vietā izvirzījies Kolonja ar 160 punktiem.

Dāmām pārliecinoši ar 582 punktiem vadībā ir Bjergena, bet cīņa par otro vietu ir ļoti sīva – 2. V.Skofterūda 479 punkti, 3. T.Juhauga 471 punkts, 4. K.Randala 463 punkti. Netālu ar 397 punktiem ir Kovaļčika. Sprintā vadībā ar 380 punktiem ir Randala, kas tuvāko sekotāju Fallu apsteidz par 64 punktiem.

1 Komentāri

Citi piedzen klāt norvēģiem. Tas labi, būs interesantāks tour de ski.

20 • 12 • 2011 / 09:15
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv