ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

01 • 02 • 2012

Kam vajadzīgs Skandināvijas kauss?

Apmēram 80 tūkstoši latu – tik lielu naudu Latvijas Slēpošanas savienība (LSS) saņēma no Starptautiskās slēpošanas federācijas (FIS) par 12 sportistu deleģēšanu pērnajam pasaules čempionātam. Bada laikos tas ir labs kumoss, tomēr izrādās par liesu, lai LSS sarīkotu Latvijā vērienīgākās sacensības, par kurām uzskatāms Skandināvijas kausa izcīņas posms.

Balto karogu nepacēla
Skandināvijas kausa izcīņa ir otras lielākās starptautiskās sacensības pēc Pasaules kausa. Latvijā tās pirmo reizi notika 2008. gadā, kad slēpotāji Rīgā riņķoja Uzvaras parkā. Nu jau otro gadu Skandināvijas kausa posmu gatavojas uzņemt Smeceres sila trase Madonā. Sacensības notiks 8. un 9. februārī.

Kam tās būtu jāorganizē? Loģiski domājot – LSS. Taču izrādās, ka tā nav. Latvijas slēpotāju jumta organizācija uzņēmusies rūpes tikai par tiesnešiem, laika kontroli un sacensību sekretariātu, bet viss pārējais organizatoriskais smagums un arī izdevumi uzguluši Madonas novada pašvaldības pleciem. Balvu fonds, trases sagatavošana, sportistu atvešana no lidostas un izmitināšana, kā arī simt citu lielāku vai mazāku darbu uzticēti pašvaldībai, kuras budžets būšot mīnus astoņi līdz desmit tūkstoši latu.

Pašvaldībā saņemta LSS vēstule: pēc Latvijas Krājbankas kraha mums naudas nav, līdz ar to Skandināvijas kauss paliek jūsu ziņā – ja gribat, rīkojiet, ja ne, tad paceliet balto karogu. Madonieši nolēmuši neatteikties, jo bāzes sakārtošanā pēdējos piecos gados ieguldīta liela nauda, darbi rit uz priekšu. Ziemassvētkos tur bija vienīgā vieta Latvijā, kur varēja slēpot, ir arī lieli nākotnes plāni. Ja ir bāze, tad loģiski, ka tur jānotiek arī lielām sacensībām. Skandināvijas kausa izcīņa ir tām piederīga, jo Smeceres silā paredzams kupls dalībnieku pulks – 150 līdz 200 slēpotāju, pieteikušies ne tikai skandināvi, somi un citu kaimiņvalstu pārstāvji, bet arī kanādieši.

Citas prioritātes
Problēmas var rasties katrai sabiedriskajai organizācijai, un LSS nav nekāds izņēmums. Viss saprotams līdz brīdim, kad LSS kontā pērn no FIS ieripoja aptuveni 80 tūkstoši latu, un Krājbankā tie tomēr nav noslīkuši. Līdz ar to sportistiem pavērās iespējas trenēties un startēt sacensībās ārzemēs, apgūt pieredzi un kāpināt meistarību. Tad kāpēc vajadzēja paiet malā sezonas lielāko sacensību rīkošanā? Kam īsti vajadzīgs Skandināvijas kauss – vienai pilsētai vai organizācijai, kas vada sava sporta veida attīstību visā valstī?


LSS prezidents Vairis Brīze, būdams zvērināts advokāts, strikti turas pie likuma burta. Viņš uzsver, ka ir līgums ar Madonas novada domi un abas puses pilda savas saistības. Problēmu nav. Punkts.

Tikmēr LSS valdes locekle Inga Dauškāne, kuras pārziņā atrodas tieši distanču slēpošana, ir atklātāka: "Ja mums būtu daudz naudas un sponsori dejotu riņķī, tad nebūtu problēmu, taču tagad ir dilemma – vai nu četrus piecus tūkstošus latu atdodam Skandināvijas kausa izcīņas balvām un tās savāc norvēģi, vai arī aizvedam savus sportistus uz Skandināvijas kausa izcīņas posmu ārzemēs."

Tātad LSS noteikusi savas prioritātes, kurās neietilpst šo starptautisko sacensību organizēšana, un priekšroka dota lieku reizi izbraukt uz mačiem ārvalstīs. Situācija nav īsti nopietna, un abām pusēm jādomā, kā panākt kompromisu. Nevaru iedomāties, ka Latvijas Kamaniņu sporta federācija pateiktu Siguldas tēviem: ja jums Pasaules kausa posms vajadzīgs, tad organizējiet paši.

Eiroremonts
Slēpotājiem jāuzlabo jau tikai fasāde, jo iekštelpās veikts eiroremonts. Tā apgalvo LSS prezidents Vairis Brīze: "Šosezon izveidota Latvijas izlase, ko pilnībā finansē LSS. Tās uzdevums ir piedalītos visos piecos Skandināvijas kausa izcīņas posmos, lai salīdzinātu, kas mēs esam starptautiskajā vidē." Izlase nav tikai formāls veidojums. Slēpotājiem noteikti kritēriji, un izveidots rangs, kas ļauj vai liedz iekļūt izlasē. Tas garantē arī finansiālu labumu. "Vairs nav tā, ka sportistiem par savu naudu jābraukā uz sacensībām ārzemēs."

Latvijas slēpotāji piedalījušies divos no trim Skandināvijas kausa izcīņas posmiem Somijā un Norvēģijā. Ieņemtās vietas gan nav acij tīkamas – mūsējie ir tālu aiz labākajiem, taču LSS prezidents uzsver, ka rezultātus varēs vērtēt tikai pēc diviem trim gadiem. "Šobrīd svarīgi, lai jauniešiem, kuru skaits palielinās, ir mērķis, uz ko tiekties. Viņi redz, ka, iekļūstot izlasē, sportists tiek zināmā mērā nodrošināts, un tas rada motivāciju strādāt."

Vairis Brīze ir pārliecināts, ka 2014. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos startēs arī Latvijas distanču slēpotāji. "Labākajā gadījumā – pat vairāki. Šobrīd vēl pāragri nosaukt uzvārdus, taču mēs maksimāli palīdzēsim tiem, kuri mēģinās kvalificēties olimpiskajām spēlēm," sola LSS prezidents.

Visticamākais, uz līdzdalību Sočos kandidēs Jānis Paipals, kurš startēja jau Vankūveras spēlēs, Arvis Liepiņš un Roberts Slotiņš. Liepiņš nupat kļuva par Latvijas čempionu 15 km klasikā ar kopējo startu, bet pirms tam Otepē piedalījās Pasaules kausa izcīņas posmā, sprintā un 15 km klasiskajā slēpojumā ierindojoties attiecīgi trešajā un sestajā vietā no beigām. Kādai no dāmām nonākt Sočos droši vien būs vēl grūtāk.


Avots: Latvijas Avīze
Datums: 31.01.2012
Autors: Ilmārs Stūriška
Raksta Oriģināls --> šeit

25 Komentāri

"Balvu fonds, trases sagatavošana, sportistu atvešana no lidostas un izmitināšana, kā arī simt citu lielāku vai mazāku darbu uzticēti pašvaldībai, kuras budžets būšot mīnus astoņi līdz desmit tūkstoši latu."

Kur tad aizies dalībnieku dalības maksas?
Par transportu no Rīgas tak maksā paši sportisti. Par dzīvošanu arī maksā paši sportisti, pašvaldība var uz tā rēķina nopelnīt. Izskatās pēc ļoti tendencioza raksta. Skandināvijas kauss ir vajadzīgs, un arī LSS kāda daļa būtu jāiegulda, taču ja pašvaldība apsolās rīkot, tad tai tas ir jādara. Kāda jēga tad ieguldīt miljonus bāzē, lai tikai uzrīkotu LČ vai Madonas vietējos mačus.
???
01 • 02 • 2012 / 12:23
Brīze jau nu gan ir redzējis slēpošanas iekštelpas !
"jauniešiem, kuru skaits palielinās"
Nez, kurā grupā skaits palielinās?
Gundars
01 • 02 • 2012 / 12:35
Izskatās, ka Madonas dome taisa peses kampaņu lai attaisnotu milzīgos līdzekļus, kas ieguldīti trases celtniecībā!

Cik Madona ir ieguldījusi celtniecībā - simtus tūkstošu vai miljonus?

Cik Madona ir ieguldījusi sportistos - vai tiem vispār pienācīgas slēpes nopirktas, par formām nerunājot?

Nodarboties ar celtniecību (fondu apguvi, pavadības līdzekļu apguvi) vienmēr ir vienkāršāk nekā gadu garumā trenēt sportistus!

Kāpēc Madonas sportisti startā zem Rīgas un citu komandu nosaukumiem, kāpēc Madonas treneri strādā Rīgā?

01 • 02 • 2012 / 13:20
Visas dalības maksas un procentus no viesnīcu izmitināšanas, kā arī maksu kuru sportisti maksā par pārbraucieniem no lidostas uz sacensību vietu, iekšējo transportu no viesnīcas uz sacensību vietu iekasē Madonas dome, vai tās pilnvarota organizācija!

Tiesnešu, sekretariāta darbu un tiešā veidā ar sacensību sporta daļu saistītos izdevumus apmaksā slēpošanas savienība un neviens slēpošanas savienībai šos izdevumus nekompensē!

01 • 02 • 2012 / 13:39
Ja par rakstu izraisās diskusijas, tad tas ir labs. Varbūt kāda pašvaldība nākamgad gribēs pati pieteikties rīkot šādas prestižas sacensības, varbūt būs jārīko pat konkurss, ja jau te paveras tādas izredzes un nav nekāda pamata iebildumiem!
Lasītājs
01 • 02 • 2012 / 15:25
Diskusija jau nenosaka tas, vai raksts ir labs vai slikts, bet gan tēma, kas tiek aizskarta.
Tikpat labi raksts varēja būt divu teikumu garumā, kur būtu teikts: kāpēc "naudīgā" LSS nesedz visu, bet kāpēc liela daļa jāsedz "nabadzīgajai" pašvaldībai.
Ja Madona grib, lai visu dara savienība, tad nākošgad jāuzrīko citā vietā. Alternatīvas ir.

01 • 02 • 2012 / 16:29
Interesanta diskusija. Vismaz ir jo palasīt.Kamēr nebija pasākumu, neviens neko nerakstīja. Manuprāt ir tā: LSS kā sporta veida bāzes organizācijas un FIS atzīta organizācija ir tiesīga organizēt šo starptautisku pasākumu, jeb precīzāk tiek dotas tiesības organizēt un koordinēt. Tas it kā veicina Latvijas kā slēpošanas valsts atpazīstamību pasaules slēpošanas vidē. Bet, ja tas ir diezgan finansiāli ietilpīgs pasākums un mūsu sportisti startē mazskaitlīgi un neiegūst godalgotas vietas, tad LSS ir tiesīgs šī pasākuma fizisko realizāciju uzticēt tādai pašvaldībai, kuras ir ieinteresētas iegūt caur šo pasākumu atpazīstamību ilgtermiņā vai arī īstermiņā( sponsoru naudas, naktsmītņu naudas, Eiropas fondu naudas uz pasākumu rīkošanu). Neapšaubāmi Madonai ar tās Smeceres sila trasi tā ir atpazīstamība, kas iepējams patreiz arī neatmaksājas, tikai liekas klapatas, bet droši vien ka nepieciešamas ar cerību a ja nu kas......., Bet LSS neapšaubāmi lētāk ir organizēt vadošo sportistu startu citos posmos. Vienkārši sportā tā ir iekārtots, ka profesionālā organizācija pārstāv sporta veida karogu valsts vidē, un tā arī lemj organizēt pašiem vai uzticēt to kādam citam, kuram ir interese. Palabojiet, ja kaut ko neuzrakstīju kādam pa prātam.

01 • 02 • 2012 / 17:12
Vairis Brīze: "Šosezon izveidota Latvijas izlase, ko pilnībā finansē LSS. Tās uzdevums ir piedalītos visos piecos Skandināvijas kausa izcīņas posmos, lai salīdzinātu, kas mēs esam starptautiskajā vidē." Izlase nav tikai formāls veidojums. Slēpotājiem noteikti kritēriji, un izveidots rangs, kas ļauj vai liedz iekļūt izlasē. Tas garantē arī finansiālu labumu. "Vairs nav tā, ka sportistiem par savu naudu jābraukā uz sacensībām ārzemēs."
Kur var redzēt izlases kritērijus?
Jautājums
01 • 02 • 2012 / 17:39
Kā tad ir ar izlases kritērijiem, ka, piemēram J.Paipals nemaz nepiedalijās LČ 15 km distancē?
ak pareizi, viņš tak gatavojas olimpiādei Sočos....

01 • 02 • 2012 / 19:51
Tik nez kāpēc Liepiņš uz PK brauca par saviem līdzekļiem...

01 • 02 • 2012 / 19:58
Vai par sporta skolas Arkādija līdzekļiem?

01 • 02 • 2012 / 20:20
ne jau par Lss līdzekļiem, tātad....

01 • 02 • 2012 / 21:08
Jautājumam.
Izlase tiek veidota pamatojoties uz rangu. Rangu un tā nolikumu var atrast ranga sadaļā. Pamatojoties uz pagājušās sezonas rangu tad arī tika sastādīts kandidātu saraksts, ko darīja un koordinēja atbildīgā par distanču slēpošanu Inga Dauškane. Personīgi ar katru izrunāts būt un gatavoties izlasē (daļa atteicās, kā piem. R.Kostjukovs, L.Glāzere, K.Liepiņa...), sastāvs izdiskutēts distanču slēpošanas sanāksmē 09.06. un apstiprināts LSS valdē 17.06. uz šo sezonu - vienu gadu. Izlasei un kandidātiem tika rīkoti testi, bija jāpiedalās tajos un rollerslēpošanas čempionātā vasarā. Viss tas sumējās un tiek vērtēts.

Tas ka Paipals nepiedalījās LČ 15km distancē protams atstās uz viņu kaut kādas sekas. Pēc šīs sezonas būs jauns rangs un izlaižot kādu startu tas var atstāt ietekmi uz viņa vietu tajā. Turklāt izlasē visi sportisti ir iepazīstināti un ļoti labi zin sekas nestartēt kādā no izlases noteiktajiem startiem vai nevalkāt izlases formas. Cik zinu, Paipals jau ir saņēmis piezīmi no I.Dauškanes.
01 • 02 • 2012 / 22:14
Brauca par Arkādija līdzekļiem un viss pareizi. LSS uzstādījums ir Skandināvijas kausi un tur tad arī tērē naudu. Ja kāds grib uz paša iniciatīvas piedalīties PK, tad arī par saviem līdzekļiem brauc. No vienas puses, ir labi, ka tur startē, bet tikai piedalīšanās pēc jau ar nekāda lielā jēga nav. Kopš pirmā starta PK 2009.g. vai nu rezultāti ir tādi paši vai arī sliktāki.

01 • 02 • 2012 / 22:17
Tas garantē arī finansiālu labumu. "Vairs nav tā, ka sportistiem par savu naudu jābraukā uz sacensībām ārzemēs."

01 • 02 • 2012 / 22:34
Tas garantē arī finansiālu labumu. "Vairs nav tā, ka sportistiem par savu naudu jābraukā uz sacensībām ārzemēs."

01 • 02 • 2012 / 22:35
Cik man zinams tad ranga jabut divam ieskaitem lavija un 5startem fis, ta ka izlasi Agri ranga nolikumu!

01 • 02 • 2012 / 22:53
Bet Tev vajadzētu vēl mazliet uz skolu aizstaigāt, lai atcerētos minimālos gramatikas pamatus, kuri vārdi jāraksta ar lielo burtu, pareizrakstību, nu un pie viena arī valodu kā tādu ;)

01 • 02 • 2012 / 23:24
kaut kāds nelogjisks raksts.. No savienibas puses citetas un nosauktas amatpersonas, bet pretējā viedoklī tikai citēti teikumi.. ja jau citē, prasītos arī tak notrādīt kas to saka

02 • 02 • 2012 / 08:23
Kā tad ir ar izlases kritērijiem, ka, piemēram J.Paipals nemaz nepiedalijās LČ 15 km distancē?
ak pareizi, viņš tak gatavojas olimpiādei Sočos....
J.Paipals starteja Vietalva LOL

02 • 02 • 2012 / 08:24
Kapec Slotins nestarteja.

02 • 02 • 2012 / 09:14
Par Paipalu un Sošiem, tas ir žurnālista viedoklis, cik saprotu no savienības neviens to nav teicis.

02 • 02 • 2012 / 10:19
Skandināvijas kauss ir vajadzīgs man, lai varētu vērot labas sacensības klātienē un, lai vairāk citu valstu sportistu ir zinoši par Smeeres sila trasi un Madonas apkaimi, un Latviju vairāk, kas savukārt cels mūsu pašu sportistu līmeni. Ieteikšu dažiem te beigt smirdēt un priecāties par notiekošo progresu latvijas slēpošanas dzīvē!!!
slēpošanas mīļotājs
02 • 02 • 2012 / 14:10
Tiesi ta beidzat smirdet un baudat sleposanas priekus!

02 • 02 • 2012 / 14:14
:D

02 • 02 • 2012 / 22:21
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv