ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

04 • 11 • 2011

Jaunie slēpotāji cīnīsies par ceļazīmi uz Insbruku (papildināts)

Nākamā gada janvāra vidū Insbruka atkal būs uzmanības centrā, jo slavenajā Austrijas ziemas sportu sacensību mājvietā šoreiz norisināsies pirmās Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskās spēles. Gan distanču slēpošanā, gan kalnu slēpošanā Latviju šajās spēlēs varēs pārstāvēt divi sportisti – viena meitene un puisis.

Pagājušā gada augustā Singapūrā notika pirmās Pasaules Jaunatnes Olimpiskās spēles, tiesa tās bija vasaras sporta veidos. Tagad kārta pienākusi Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskajām spēlēm, kas nākamajā gadā janvāra vidū – no 13. līdz 22.janvārim – norisināsies 1964. un 1976.gada Ziemas Olimpisko spēļu mājvietā Insbrukā. Šajās Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs var startēt dalībnieki, kuru vecums nepārsniedz 18 gadus, t.i., 1994.-95.g.dzimušie distanču slēpošanā un 1995.-96.g.dzimušie kalnu slēpošanā. Distanču slēpošanas programmā ir divas individuālās disciplīnas – sprints brīvajā solī un distance (5km un 10km) klasiskajā stilā ar intervāla startu, kā arī jauktā komandu stafete, kas paredzēta kopā ar biatlonistiem. Savukārt kalnu slēpotājiem paredzētas piecas disciplīnas – supergigants, milzu slaloms, slaloms, kombinācija un arī komandu sacensības.

Latviju šajās spēlēs saskaņā ar noteikto kvotu gan distanču slēpošanā, gan kalnu slēpošanā varēs pārstāvēt divi sportisti – viens jaunietis un viena jauniete. Lai noskaidrotu šos divus labākos, Latvijas Slēpošanas savienība (LSS) ir izstrādājusi atlases kartību. Vispirms jauniešiem ir jābūt aktīvam FIS (Starptautiskās Slēpošanas federācija) kodam un izpildītiem FIS punktiem.

Attiecībā uz distanču slēpošanu, lai gatavošanās būtu mērķtiecīga, visiem kandidātiem bija jāpiedalās LSS distanču slēpotāju izlases komandu kandidātu vispārējās fiziskās sagatavotības testos un LSS 2011.gada rollerslēpošanas čempionātos. Un pats galvenais, jāuzrāda labākais rezultāts atlases sacensībās, kas paredzētas 10. un 11.decembrī, un kas, atšķirībā no atlases uz EWJOF Liberecā, šoreiz nenotiks vis Latvijā, bet gan kaimiņos esošajā un daudziem labi zināmajā Otepes trasē. Atlasē būs jāveic tās pašas divas distances, kas ir iekļautas Jaunatnes Olimpisko spēļu programmā – sprints (1km) brīvajā stilā un 5km jaunietēm un 10km jauniešiem klasiskajā stilā ar intervāla startu. Sprintā ierastie izslēgšanas braucieni netiks veikti, bet rezultātu veidos divu kvalifikācijas braucienu laiku summa. Gan sprintā, gan distancē atbilstoši uzrādītajam laikam tiks piešķirti punkti, kas tiks aprēķināti atbilstoši FIS punktu aprēķināšanas formulai. Atlases uzvarētāji tiks noteikti pēc divu distanču – sprinta un klasiskā stila intervāla distances – punktu summas, proti, kuram mazāka punktu summa, tas arī ir uzvarējis.

Atlases sacensībās varēs piedalīties jaunieši, kas ir izlases kandidāti un izpildījuši akreditācijas prasības. Starp kandidātiem ir iekļauti šādi slēpotāji – Arnis Pētersons, Rūdolfs Kļaviņš, Ivo Līdaks, Viesturs Eglītis, Indulis Bikše, Jānis Indriksons, Jānis Ārents, kā arī Zane Eglīte, Olga Kovaļova, Zane Jansone. Pirms sacensībām turpat Otepē notiks arī treniņnometne, kas sāksies 28.novembrī, kurā piedalīsies lielākā daļa no iepriekšminētajiem kandidātiem. Kā treneri turp dosies Ilze Cekule (pirmo nedēļu) un Dainis Vuškāns (otro nedēļu). Lielai daļai jauniešu jau ir starptautiska pieredze, jo Kļaviņš, Eglītis, Pētersons un Eglīte šogad Latviju pārstāvēja EWJOF Liberecā, turklāt Zane arī piedalījās gan junioru, gan pieaugušo Pasaules čempionātā.

Arī abi labākie kalnu slēpotāji būs zināmi šā gada 11.decembrī, tiesa viņiem ir noteikti savādāki atlases kritēriji. Ņemot vērā kalnu slēpošanas specifiku, abi pārstāvji tiks noteikti, rēķinot absolūti labākos FIS punktus jebkurā disciplīnā (SL, GS, SG), kuri uzrādīti vienās sacensībās līdz 2011.gada 11.decembrim (ieskaitot). Atlases kritēriji tika noteikti jau pavasarī, komandas kandidāti ir informēti, motivēti un gatavi uzrādīt savus labākos rezultātus šajā atlases periodā. Vasarā visi ir daudz trenējušies vispārējās fiziskās sagatavotības treniņos, arī pašreiz visi gatavojas pēc individuāla vai kluba plāna, divas meitenes trenējas kopā ar FIS nometnes dalībniekiem.

Pasaules Jaunatnes ziemas olimpiādes kalnu slēpošanas komandas kandidātos ir iekļauti – Agnese Āboltiņa, Liene Bondare, Krista Vitkovska, Elza Rozenfelde, Miks Zvejnieks, Armands Zariņš un Elvis Bārtulis. Atbildīgā par komandu ir Jana Zvejniece, bet kā treneri komandai var palīdzēt arī Vita Ciesniece un Kristīne Poška.

Snovbordā diemžēl mūsu valsts Insbrukas spēlēs pārstāvēta nebūs. Lai izcīnītu tiesības startēt insbrukā arī kādam no snovborda pārstāvjiem, pagājušā gada Pasaules junioru čempionātā sloupstaila disciplīnā Latvijas sportistiem bija jāstartē veiksmīgāk un iespējams arī daudzskaitlīgāk, nekā tas izdevās. Valmalenko notikušajā čempionātā pagājušā gada marta beigās šai disciplīnā startēja vienīgi Artūrs Cukunde un, pirmo reizi mūžā kādam no mūsu atlētiem startējot šajā disciplīnā, turklāt tik nozīmīgās sacensībās, tika sasniegta 48.vieta (kopā 69 sportisti), kas bija nedaudz par maz. Ar šo vienu startu olimpiskajā kvalifikācijā sloupstailā Latvija palika ceturtā aiz strīpas.

Vēl ir palikušas piecas nedēļas, lai kārtīgi gatavotos un izcīnītu ceļazīmi uz Insbruku.

11 Komentāri

Novēlu, lai izdodas sasniegt labākus rezultātus nekā EWJOF, vismaz 40niekā tikt.
LAT
04 • 11 • 2011 / 12:00
Kaut ko esi palaidis garām...

04 • 11 • 2011 / 13:04
kapēc tikai 2 sportisti.. vareeja tak kaa EWJOF

04 • 11 • 2011 / 16:42
arī EYOWF jau latvieši spēja iekļūt starp labākajiem 40, un uzrādīt atzīstamus rezultātus, it īpaši Mārcis Jakovičs
Janis
04 • 11 • 2011 / 17:35
Tur jau tā lieta, ka Jakovičs to izdarīja, bet Insbrukā jau viņš nepiedalīsies, jo ir "par vecu". uz Insbruku jau brauks kāds no tiem, kas startēja EYOWF, un kam bija 50. un 60.vietas.
LAT
05 • 11 • 2011 / 09:20
Neko nevar zināt, jo atlasīties var arī tādi kas EJOWF nepiedalijās un cik zināms daži labi jau ir uz sniega pašlaik.

05 • 11 • 2011 / 14:03
tik ar sniegu švaki

05 • 11 • 2011 / 23:41
vaitad jau sak pust sniegu nu kur?

06 • 11 • 2011 / 22:16
nekur, paseko pasaules slēpošanas ziņām, katostrofa...

07 • 11 • 2011 / 16:34
pagaidām problēma ar to sniegu ir liela, bet gan jau kaut kā sāksies sezona, kaut vai Šjūsjēena aizstās Beito.
Cerams, ka arī atlases sacensības varēs noorganizēt.

07 • 11 • 2011 / 16:50
ar viena kilometra apli PK vidējā distance???

07 • 11 • 2011 / 23:32
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv