ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

19 • 01 • 2012

Pētersonam Jaunatnes Olimpiādē spēlēs atkal augsta vieta

Saistītā informācija

Šodien uz starta Insbrukā Pasaules jaunatnes Olimpiskajās spēlēs izgāja arī distanču slēpotāji, kas sacentās sprintā brīvajā stilā. Ļoti labi atkal nostartēja Arnis Pētersons, kurš 50 dalībnieku vidū izcīnīja augsto 20.vietu. Tik labi negāja Zanei Eglītei, kas ierindojās 37.vietā. Uzvaras svinēja norvēģi Andreass Moldens un Silje Teodorsena.

Pēc otrdien labā rezultāta uzrādīšanas 10km distancē klasiskajā stilā arī šodien cēsnieks Arnis Pētersons sprintā turpināja demonstrēt lielisku ātrumu, pārvarot kvalifikāciju un iekļūstot ceturtdaļfinālā, kam kvalificējās labākie trīsdesmit, jo 50 dalībnieku vidū viņš 1km īsajā distancē uzrādīja 26. ātrāko laiku (1:49,62), no kvalifikācijas ātrākā laika uzrādītāja Andreasa Moldena (Norvēģija) atpaliekot par 7,5 sekundēm. Par 1,7 sekundēm ātrāks par Arni bija Andrusa Vērpalu dēls Andreass, kurš uzrādīja 20.rezultātu (vēlāk igaunis izkrita ceturtdaļfinālā un ierindojās 15.vietā – aut. piez.), bet par 4,5 sekundēm no mūsu slēpotāja atpalika lietuvietis Jaunuis Drūsis, kuram 36.vieta, un tas nozīmēja, ka sacensības dienvidu kaimiņam bija beigušās, jo tālāk tika 30 ātrākie kvalifikācijā.

Sākot ar ceturtdaļfināla kārtu, rezultātu nosaka ne tikai ātrums, bet arī taktiskā cīņa, jo trīsdesmit labākie tiek sadalīti piecos braucienos par sešiem katrā, un tālāk automātiski tiek pirmie divi no katra brauciena, plus divi labāko laiku uzrādītāji jeb tā saucamie „veiksmīgie zaudētāji”. Saskaņā ar noteikumiem Pētersons tika iekļauts trešajā ceturtdaļfināla braucienā kopā 5., 6., 15.,16. un 25. laika uzrādītājiem, un pēc kvalifikācijas rezultātiem viņš bija vājākais no šiem sešiem (25.laika uzrādītājs no Turcijas bija tikai pusotru sekundes desmitdaļu ātrāks par Arni – aut. piez.).  Taču Cēsu pilsētas sporta skolas audzēknis nemaz netaisījās padoties, un, nodemonstrējot cīnītāja raksturu, savā braucienā finišēja ceturtajā vietā, kas nozīmēja, ka tālāk pusfināla divpadsmitniekā diemžēl viņš netiks, jo pirmajā braucienā no automātiski tālāk netikušajiem jau trīs bija uzrādījuši labāku laiku, taču zemāk par 20.vietu nevarēs ierindoties. Tā arī notika, un mūsu slēpotājs, izcīnot augstvērtīgo 20.vietu, savu tā jau ļoti labo rezultātu distancē bija negaidīti sprintā uzlabojis vēl par četrām vietām. Par sasniegto rezultātu priecīgs ir ne tikai sportists, bet arī trenere Ilze Cekule, kas kopā ar Inesi Šķēli trenē Pētersonu ikdienā. „Protams, esam priecīgi un gandarīti par uzrādīto rezultātu, jo šāda vieta priekš distanču slēpotājiem ir labs panākums. Svarīgi, ka Arnis ieguva pārliecību, ka pārējie arī ir tikai „cilvēki” un ar viņiem var cīnīties,” atzīmē trenere Ilze Cekule. Ar savām pārdomām padalījās arī Arnis. „Kvalifikāciju nobraucu labi, kaut arī varbūt varēju drusku labāk. Ceturtdaļfināla brauciens bija ātrs, un kaut arī nesanāca tik labi „paņemt” startu, centos turēties pa vidu trešā, ceturtā pozīcijā. Palīdzēja BMX gūtā pieredze, tāpēc pa iekšmalu finiša taisnē iegāju labā pozīcijā. Finiša koridorā nedaudz samisējās slēpošanas ritms, jo nav pierasts pie ļoti labi slīdošām slēpēm,” atkal Daiņa Vuškāna teicamo slēpju smērēšanas darbu uzteic Arnis un turpina: „Vācieši bija stiprāki un pa priekšu gāja jau no sākuma. Finišā centos pacīnīties par trešo vietu, bet slovāks tomēr bija nedaudz veiklāks, pirms finiša līnijas „izmetot” kāju izklupienā.” Arnis arī skaidro, ka pietrūcis treniņu kalnos, tāpēc arī bijis grūti elpot. Līdz šim šādos izslēgšanas braucienos kopā ar tik spēcīgiem konkurentiem viņš nebija piedalījies, tā kā cerams, ka šāda pieredze nāks par labu nākotnē.

Savukārt meiteņu konkurencē Zane Eglīte 40 dalībnieču vidū ierindojās 37.vietā. Kvalifikācijas labākā laika (1:55,10) uzrādītājai Siljei Teodorsenai Zane 1km sprinta distancē zaudēja 29,7 sekundes, bet no vienu vietu priekšā finišējušās bulgārietes – astoņas sekundes. No vienas puses, tas varētu šķist ļoti daudz, taču jāņem vērā, ka puišu līmenis Latvijā ir daudz augstāks nekā meitenēm, turklāt Zane izdarīja, ko varēja. Neskatoties uz veselības problēmām, kas Zani nomoka pēdējās sezonas, un arī neierasto augstkalni, kur nekad treniņi nav aizvadīti, tomēr jāatzīmē, ka atpalikšana no labākajām vairs nav tik liela, jo, piemēram, pagājušajā gadā Pasaules junioru čempionātā Otepē un arī Eiropas Jaunatnes festivālā Liberecā cēsniece kvalifikācijas uzvarētājām zaudēja ap minūti. Trenēšanās procesu ietekmēja arī siltā ziema.

Pēc palikšanas bez medaļām distancē šodien sprintā revanšējās skandināvi, it īpaši norvēģi. Meitenēm viss goda pjedestāls Skandināvijai. Ļoti sīvajā cīņā starp labāko trijotni zelta medaļu izcīnīja norvēģiete Silje Teodorsena, aiz sevis atstājot zviedrieti Jonnu Sundlingu un tautieti Linnu Eriksenu, kurām abām vienāds laiks un tikai 0,1 sekunde pietrūka līdz uzvarai. Starp citu, šādā secībā un vietās visas trīs bija arī kvalifikācijā. Ceturtā un sestā palika distances sudraba un bronzas medaļnieces no Slovēnijas – Anamarija Lampika un Lea Einfalta. Puišiem finālā nebija tik sīva cīņa par uzvaru, jo salīdzinoši pārliecinoši uzvarēja norvēģis Adreass Moldens, aiz sevis atstājot vācieti Mariusu Cebullu (+0,6), kas bija ātrākais Pētersona ceturtdaļfināla braucienā, bet bronzu zeltam distancē pievienoja krievs Aleksandrs Seļiaņinovs (+0,9). Moldenam un Teodorsenai uzvarai finālā pietika ar divu sekunžu lēnāku laiku, nekā viņi uzrādīja kvalifikācijā.

Sestdien kopā ar biatlonistiem paredzēta jauktā stafete – četri dalībnieki, no kuriem divi slēpotāji (puisis un meitene) un divi biatlonisti (puisis un meitene). Turklāt biatlonisti savu posmu veiks kā biatlona stafetē ar visu šaušanu.

IMG_6276.jpg
Foto: LOK / Dainis Caune

4 Komentāri

Tiešām prieks dzirdēt par Arņa lieliskajiem rezultātiem. Galvenais sajust, ka var tiekties uz augšu un mērķtiecīgi strādāt turpmāk.

19 • 01 • 2012 / 21:39
Jāatzīst, ka necerēti labi. Noteikti līdzvērtīgs rezultāts Mikam kalnu slēpošanā. Latvijas slēpotājiem veiksmīga diena Insbrukā:)

19 • 01 • 2012 / 21:42
ZZK

19 • 01 • 2012 / 22:17
Šādi norvēģiete finālā šķērsoja finiša līniju, bet ar to uzvarai pietika:
http://img2.custompublish.com/getfile.php/1832204.92.wqybpxytew/silje2.jpg

20 • 01 • 2012 / 12:36
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv