ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

28 • 07 • 2011

Bo un Svensens piekāpjas slēpotājiem

Lisebotnā (Norvēģija), kas atrodas netālu no Stavangeras, noslēgušās tradicionālās sacensības rollerslēpošanā pret kalnu. 7,5km distancē brīvajā stilā ar masu startu vīriem uzvarēja pazīstamais norvēģu distanču slēpotājs Martins Jonsruds Sunbī, pārspējot labākos pagājušās sezonas biatlonistus Tarjei Bo un Emīlu Svensenu, bet dāmām labākā bija „neuzveicamā” Marita Bjergena.

Vairāki distanču slēpošanas un biatlona elites sportisti sacentās 7,5km distancē rollerslēpošanā pret kalnu. Šīs sacensības ir tradicionālas un norisinājās gleznainu skatu ieskautajā Lisebotnas ielejā, kas atrodas pazīstamajā Lisfjordā netālu no Norvēģijas ceturtās lielākas pilsētas Stavangeras. Samērot spēkus grūtajā distancē pret kalnu katru gadu dodas ne tikai norvēģu, bet arī citu valstu spēcīgie slēpotāji un biatlonisti. Kāpuma grūtība līdzinās prestižāko riteņbraukšanas sacensību „Tour de France” stāvajiem kalniem, jo augstuma starpība šajās rollerslēpošanas sacensībās ir 640 metri, bet stāvums 8,5%. Arī vairāki tūkstoši skatītāji trases malā radīja līdzīgu atmosfēru „Tour de France”.

Vīriem distances pirmajā daļā izveidojās līderu kvartets- Sundbī, Žans Marks Gaijārs (Francija), Bo un Svendsens. Taču drīz vien Sundbī un Gaijāra temps arī abiem biatlonistiem bija par ātru, un viņi sāka pamazām atpalikt, atstājot uzvarētāja noskaidrošanu distanču slēpotāju starpā. Lielāko distances daļu norvēģis ļāva francūzim „vilkt” duetu kalnā, un šāda taktika attaisnojās, jo distances beigu daļā, kad šā gada pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs 15km klasiskajā stilā Sundbī veica izšķirošu izrāvienu, pagurušais Gaijārs vairs nespēja ne ar ko atbildēt. Līdz ar to Sundbī svinēja uzvaru, uzrādot laiku 30:34,6. Pagājušā gada uzvarētājam Gaijāram šoreiz nācās samierināties ar otro vietu, norvēģim zaudējot 15,3 sekundes. Cīņā par trešo vietu, tāpat kā sezonas kopvērtējumā biatlonā, jaunākais Tarjei Bo bija pārāks par Emīlu Svensenu, uzvarētājam zaudējot attiecīgi 41 sekundi un 1 minūti un 3 sekundes. Piektais palika Latvijā Skandināvijas kausā redzētais jaunais slēpošanas talants Šjūrs Rēte. Labāko desmitnieku noslēdza ātri slēpojošie biatlonisti Martins Furkāds (Francija) un norvēģis Larss Bergers, kuri uzvarētājam zaudēja attiecīgi 2:00 un 2:51. Negaidīti tālu, 23.vietā, palika viens no spēcīgākajiem franču slēpotājiem Moriss Maņifikā (+4:30).

Sievietēm distances pirmajā daļā izveidojās līderu duets – Bjergena un Heidi Venga (Norvēģija), kam lielāko kāpuma daļu līdzi centās turēt pagājušās sezonas Pasaules kausa ieguvēja biatlonā Kaisa Mekerainena (Somija), te atpaliekot, te atkal panākot abas līderes, taču pirms pēdējā kilometra arī somiete vairs nespēja sastādīt konkurenci abām norvēģietēm. Dažus simtus metrus pirms finiša Venga, cenšoties apdzīt Bjergenu, neveiksmīgi starp rolleriem ielika nūju un piedzīvoja kritienu, kā rezultātā viņai spēcīgo Bjergenu noķert vairs neizdevās. Līdz ar to šogad un arī pagājušajā gadā distanču slēpošanā dominējošā Bjergena apliecināja savu pārākumu arī šeit, uzrādot laiku 35:34,7 un Vengu apsteidzot par 14,5 sekundēm. Šā gada pasaules junioru čempiones Vengas, kas februārī Madonā izcīnīja divas otrās vietas Skandināvijas kausā,  pretestība Bjergenai nav nejaušība, jo jaunā norvēģu slēpotāja Lisebotnā uzvarēja pagājušajā gadā. Somiete Mekerainena izcīnot trešo vietu (+0:43,6). Zīmīgi, ka gan dāmām, gan vīriem labākie biatlonisti, turklāt abi sezonas kopvērtējuma uzvarētāji, ierindojās trešajās vietās, zaudējot uzvarētājam gandrīz ar vienādu laika starpību. Piektajā vietā (+2;27) ierindojās biatloniste, cīnītāja līdz beigām, Tura Bergere (Norvēģija). Savukārt viena no galvenajām favorītēm, mājiniece Terēze Juhauga, kas bija krietni pārāka par sāncensēm „Tour de ski” noslēguma posmā pret kalnu, bija pieteikta sacensībām, bet uz startu neizgāja.

3 Komentāri

Labs apraksts!

28 • 07 • 2011 / 12:23
Sundbī malacis - ļoti pārdomāta taktika :)
Gracias
28 • 07 • 2011 / 18:27
Distance specifiska, bet slēpotāji noturkanti :)
roller
28 • 07 • 2011 / 22:41
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv