ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

22 • 12 • 2010

Santus un Ševčenko uzvar FIS Maratona kausa pirmajā posmā

Pagājušajā svētdienā Itālijas ziemas kūrortā Livinjo sākās FIS Maratona kausa jaunā sezona distanču slēpošanā. Vīriešiem 42km garajā distancē brīvajā stilā uzvarēja itālis Fabio Santus, bet sievietēm triumfēja ukrainiete Valentīna Ševčenko. Vienīgais Latvijas pārstāvis Jānis Purniņš ierindojās 320.vietā

Itālijā notiek divi maratona kausa posmi. Pirmais, kas parasti ir arī sezonas atklāšanas posms, saucas „La Sgambeda”, bet otrs, kas norisinās janvāra beigās, ir slavenais „Marcialonga”. „La Sgambeda” kopā ar Šveices maratona posmu „Engadin” ir īsākie maratona kausa posmi, un to garums (atskaitot 195m) atbilst ierastajai skriešanas maratona distancei – 42km.

Vīriešu konkurencē, pārspējot sāncenšus finiša sprintā, uzvaru izcīnīja pagājušās sezonas kopvērtējuma kausa ieguvējs Fabio Santus no Itālijas, uzrādot laiku 1:37:49.6. Nepilnas divas sekundes viņam zaudēja otrās vietas ieguvējs Simens Estensens (Norvēģija), bet trešo vietu izcīnīja slavenais itāļu sprinteris Kristians Zorzi jeb „Zorro”, kārtējo reizi pierādot, ka distanču slēpošanā sprinteri var labi startēt arī garajās distancēs. Santus tikai pēdējā gada laikā ir aktīvāk pievērsies maratona distancēm, bet Estensens ar Zorzi ir izteiktāki pasaules kausa posmu dalībnieki. Pirmajā grupā, kurā bija 35 slēpotāji un kas „satilpa” 23 sekundēs, bija spēcīgais čehs Staņislavs Rezaks (29.vieta), kas sestdien uzvarēja 21km klasiskajā stilā, un arī pazīstamie norvēģu brāļi Auklandi – Jorgens un Anderss – ierindojoties attiecīgi 20. un 22.vietā.

Labākais no mūsu ziemeļu kaimiņiem bija jaunais talants Karels Tammjarvs, kas no uzvarētāja atpalika 10,1 sekundi un ieguva 17.vietu, par vienu sekundes desmitdaļu un attiecīgi vienu vietu pārspējot komandas biedru un klasiskā stila meistaru Jaku Mae. Andruss Vērpalu ne tik ierastajā slidsolī šoreiz 31.vietā. Atklāšanas posmā startēja arī viens Latvijas pārstāvis – Jānis Purniņš. 604 dalībnieku vidū Jānis ierindojās 320.vietā, uzvarētājam zaudējot 40 minūtes.

Sieviešu konkurencē cīņa par uzvaru ne tuvu nebija tik sīva. Savu pārākumu otro gadu pēc kārtas nodemonstrēja pasaules kausu dalībniece Valentīna Ševčenko no Ukrainas, kas bija ievērojami atrāvusies no pārējām konkurentēm, finišējot „lepnā vientulībā” un uzrādot laiku 1:45:03.1. Nākamo sāncenšu finišu viņai nācās gaidīt četras minūtes. Sīvā cīņā par otro vietu itāliete Sabīna Valbūza (Itālija) par vienu sekundes desmitdaļu apsteidza krievieti Zernovu. Tūdaļ aiz goda pjedestāla palika pagājušās sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Jenija Hansone no Zviedrijas, bet piektā finišēja spēcīgā slovāku sprintere Aļona Prohazkova.

Nākošais maratona kausa posms –„Jizerska piedesatka”, norisināsies pēc trim nedēļām Čehijā, un kā jau var nojaust pēc nosaukuma, tad distance garums būs 50km, bet šoreiz klasiskajā stilā.

** FIS Maratona kausa 1. posms „La Sgambeda”;  Livinjo (Itālija)
*42km brīvais stils, masu starts, vīrieši (604 dalībnieki)
tabula: Vieta, Sportists (Valsts), Laiks
1., F.Santuss (Itālija),   1:37:49.6
2., S.Estensens (Norvēģija), + 1.8 
3.,  K.Zorzi (Itālija) , +3.0
4.,  S.Paredi (Itālija)   , + 3.1
5.,  J.Ārlins (Zviedrija), + 3.8
6., B.Karara (Itālija), + 5.1  
17., K. Tammjarvs (Igaunija), +10.1
18., J.Mae (Igaunija), +10.2
31., A. Vērpalu (Igaunija), +18.3
320. J.Purniņš Latvija +40:45.0

*42km brīvais stils, masu starts, sievietes (48 dalībnieces)
tabula: Vieta, Sportiste (Valsts), Laiks
1., V.Ševčenko (Ukraina),   1:45:03.1
2., S.Valbūza (Itālija), +4:01.4 
3.,  N.Zernova (Krievija)  , +4:01.5
4.,  J.Hansone (Zviedrija), +4:09.0
5., A.Prohazkova (Slovākija), +5:54.9  
6.,  L.Kortezi Natasči    (Itālija), +5:55.9


Ivars Bācis

1 Komentāri

Rezaks ir tirs klasikis, kurs principa nepiedalas slida. Sis starts liecina, ka Rezaks meginas nemt kopvertejumu, kur tikai ar klasiku nepietiek.
Ingus A2
24 • 12 • 2010 / 17:48
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv