ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 6°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

16 • 01 • 2011

Latvijas slēpotājiem nedaudz pietrūka līdz uzvarai otrajā dienā

Vakar Priekuļos noslēdzās Latvijas čempionāta pirmais posms distanču slēpošanā, kas vienlaikus bija arī FIS sacensības. FIS sacensībās vīriem 10km distancē brīvajā stilā uzvarēja igaunis Sims Sellis, bet dāmām 5km distancē lietuviete Ingrida Ardišauskaite. Labākie Latvijas pārstāvji – Jānis Paipals un Inga Dauškāne – izcīnīja otrās vietas, uzvarētājiem zaudējot attiecīgi četras un desmit sekundes.

Latvijas čempionāta otrā diena pulcēja krietni vairāk dalībnieku nekā pirmā.  Ja sestdien startēja 115 dalībnieki no 133 pieteiktajiem, tad svētdien dalībnieku skaits sasniedza jau divus simtus, norādot uz to, ka Latvijā slidsolis ir krietni iecienītāks nekā tradicionālais klasiskais stils. Trases saimnieks Gunārs Dumbris abas dienas bija parūpējies par trases teicamu kvalitāti, ko arī slavēja sacensību dalībnieki.

Vīriem FIS grupā galvenais favorīts bija igaunis Sims Sellis, kas arī svinēja uzvaru. Viņš sestdien 10km klasikā bija otrais. Taču tik viegli kā pirmajā dienā uzvara Igaunijai nenāca, jo cieši „uz papēžiem mina” olimpietis Jānis Paipals, kas pamazām sāk uzņemt formu, jo bija kādu laiku „izsists no ierindas” operācijas dēļ. Jānis visu distanci uzrādīja par pāris sekundēm sliktāku laiku nekā  igaunis, saglabājot cerības uz uzvaru. Tomēr ar pēdējā aplī atgūtajām divām sekundēm bija par maz, un nācās samierināties ar otro vietu, kas neliedza izcīnīt kārtējo Latvijas čempiona titulu. Vēl līdzīgāka cīņa bija par trešo vietu, kur Pāvels Ribakovs tikai par 0,4 sekundēm pārspēja Robertu Slotiņu, kurš bija labākais starp junioriem.. Līdz ar to otrajā dienā lielākā daļa goda pjedestāla tika aizņemta ar Latvijas slēpotājiem Labākais no lietuviešiem, Vitautas Strolia, kas visu distanci arī pretendēja uz pirmo trijnieku, palika piektajā vietā, bet labāko sešinieku noslēdza Mārcis Jakovičs. Nestartēja pirmās dienas uzvarētājs Vahurs Teppans no Igaunijas, kā arī labākais no latviešiem klasiskā stila distancē Arvis Liepiņš.

Pēc sacensībām Jānis Paipals izteicās, ka ir apmierināts ar sniegumu (ko nevar teikt par sestdienas klasiku), bet vienīgi žēl, ka neesot startējis Arvis Liepiņš. Kaut arī uzvara bija tuvu, tomēr Jānis korekti atzīst, ka igaunis (Sims Sellis) ir spēcīgs slēpotājs, kaut arī specializējies vairāk sprintā. Turklāt sakarā ar veselības likstām gulbenietim nav sanācis ielikt pienācīgu „bāzi”, tāpēc šobrīd savu labāko sniegumu vēl nevar parādīt.  Jānis cer labi sagatavoties pasaules čempionātam Oslo, jo negrib uz turieni braukt tikai piedalīšanās pēc. Pateicoties māsas atbalstam, viņš ir apņēmības pilns turpināt trenēties un startēt nopietnā līmenī, un viņš tēmē uz nākamajām Olimpiskajām spēlēm Sočos. Saprotams, ka uzvara priecīgu darīja Selli, jo viņš nebija gaidījis, ka uzvara nāks tik grūti. Sacensību uzvarētājs bija gandarīts par iespēju nostartēt Latvijā FIS mačos un solījās arī nākošgad atbraukt, līdzi paņemot arī citus igauņus, ja vien Latvijā tiks rīkoti FIS sacensības (līdzīgi sestdien pēc sacensībām izteicās igaunis Vahurs Teppans, kurš uzvarēja 10km klasikā). Sellis atzinīgi izteicās (plus organizatoriem) par trases sagatavotību, sacensību norisi un arī par trases reljefu, jo viņam patīkot nobraucieni. Pagājušā gadā Skandināvijas kausā Siguldā viņš tika augstajā 11.vietā, bet šogad Madonā diemžēl nestartēs, jo plāno piedalīties pasaules kausa posmā Ribinskā, jo ļoti cer tikt spēcīgajā igauņu sprinteru komandā dalībai pasaules čempionātā Oslo.

Dāmām nestartēja sestdienas uzvarētāja Ļiļa Iļjina, taču latviešu cerībām izcīnīt pirmo uzvaru FIS grupās kāju priekšā pielika lietuviete Ingrida Ardišauskaite. Viņa par desmit sekundēm apsteidza Ingu Dauškāni, kura ierindojās otrajā vietā. Trešajā vietā bija vēl viena Lietuvas slēpotāja Samanta Kolosovaite. Tūlīt aiz goda pjedestāla palika madoniete Krista Kupča, bet labāko sešinieku noslēdza krāslaviete Nātālija Kovaļova, kurai šoreiz krāslaviešu mikromačā izdevās par vienu vietu revanšēties Kristīnei Liepiņai, kas bija labākā no latvietēm pirmajā dienā un apsteidz Natāliju tikai par 0,8 sekundēm. Jāpiebilst, ka trešo laiku kopvērtējumā uzrādīja biatloniste Līga Glāzere, zaudējot Daušķānei tikai divas sekundes, tomēr FIS ieskaitē viņas rezultāts netiek skaitīts, jo Līgai nav FIS koda.

Pašās mazākajās grupās (S12, 14, V12,14), kā jau tas ierasts, dominēja Cēsu sporta skolas audzēkņi, izņemot V14 grupu, kurā pārliecinoši uzvarēja Turīnas olimpieša Valta Eiduka brālis Ralfs (Aizkraukle). Jauniešu grupās V16 un S16 (1995./96.g.) savu pārākumu nodemonstrēja alūksnieši, bet V18 un S18 (1993./94.g.) uzvaras izcīnīja madonieši Mārcis Jakovičs un Krista Kupča.

Pateicoties Latvijas Slēpošanas savienībai, Cēsu Olimpiskajam centram, biedrībai „Rollertour” un šo sacensību galvenajam „darba rūķim” Mārtiņam Niklasam, un pārējiem, kas deva savu ieguldījumu sacensību raitai norisei, lieliski noorganizētais Latvijas čempionāta pirmais posms FIS statusā ir noslēdzies, taču ar to klusums Priekuļu trasē neiestāsies, jo jau trešdien, 19.janvārī, tur norisināsies otrais posms slēpošanas seriālam „Priekuļu loppet 2011”, kur noteiktā laika limitā jācenšas noslēpot pēc iespējas garāka distance. Savukārt nākamais Latvijas čempionāta posms notiks pēc mēneša, 19. un 20.februārī, Vietalvā Maiļu trasē, kur paredzētas sacensības sprintā un distancē ar masu startu.


Latvijas čempionāta pirmais posms, FIS sacensības, Priekuļi

Vīrieši 10km brīvais stils ar intervāla startu
V, Sportists, Valsts, Laiks
1., S.Sellis, Igaunija, 23:37.9
2., J.Paipals, Latvija, +4.6
3., P.Ribakovs, Latvija, +36.3
4., R.Slotiņš, Latvija, +36.7
5., V.Strolia, Lietuva, +40.9
6., M.Jakovičs, Latvija, +1:07.6

Sievietes 5km brīvais stils ar intervāla startu
V, Sportiste, Valsts, Laiks
1., I.Ardišauskaite, Lietuva, 14:06.9
2., I.Dauškāne, Latvija, +10.2
3., S.Kolosovaite, Lietuva, + 52.9
4., K.Kupča, Latvija, +1:24.7
5., K.Kazlauskaite, Lietuva, 1:24.8
6., N.Kovaļova, Latvija, +1:28.4

Detalizēti rezultāti atrodami šeit

13 Komentāri

kāpēc nav bilžu par abām dienām Latvijas čempionātiem?
r
17 • 01 • 2011 / 21:44
ā un nebija sagatavota trase pirmajā dienā 2km

17 • 01 • 2011 / 21:45
Diemžēl šoreiz tiku tikai uz otro dienu.
Man sacensības šķita ļoti interesantas, organizcija augstā līmenī, trases perfektas.
Prieks, ka dalībnieki kļuvuši disciplinētāki un neslēpo pa trasi sacensību laikā. Nepieciešams uzlabot situčiju ar pieteikšanās disciplīnu. Dažiem šoreiz bija rūgta skola, ceru, ka pēdējo reizi.
Manuprāt, LČ ir nepieciešams FIS formāts, tas tās padara dinamiskākas un spraigākas. Sportistiem un treneriem ir papildus atskaites pukts gatavojoties augstāka līmeņa sacensībām. Šī tradīcija jāturpina un tai nākotnē vajadzētu dot augļus.
Pozitīvi vērtēju, ka trasē bija pozitīva un vienota gaisotne skatītāju un treneru vidē atbalstot mūsu sportistus. Beidzot sāk veidoties objektīva sportistu padarītā darba un iespēju novērtēšana... tā ir daļa no ceļa uz profesionālisma celšanu Latvijas distanču slēpošanas sabiedrībā kopumā.
Jaunatnes grupās lietuviešu klātbūtne ir pozitīva, ceru, ka ar laiku igauņi arī būs klāt. Skaidrs, ka jāiet uz līdzīgu sistēmu kā lietuviešiem, ka tiek rīkotas kopējas treniņu nometnes gan ziemā gan vasarā plašākam lokam vadošo jauniešu.
Esmu kopumā apmierināts arī ar vadošo sportistu sniegumu uz šo brīdi. Domāju, ka jāspēj konkurēt ne tikai ar igauņiem Otepes čempionātā un EJOFĀ.
Olimpietis J.Paipals pierādīja, ka ir cīnītājs pēc pirmās dienas neveiksmes - piemērs jaunajiem.
Protams, žēl, ka nestartēja visi vadošie sportisti abās distancēs, tomēr šobrīd varu uzticēties treneru viedoklim mācību - treniņu procesa organizācijā gatavojoties sezonas galvenajiem startiem, jo informācijas man ir pietiekami. Ceru, ka izdosies. Jācīnās līdz galam!



17 • 01 • 2011 / 22:06
Bildes abas dienas - rollertour.lv/priekuli2011/
18 • 01 • 2011 / 08:57
Kādam laikam dikti labi palika, kad lietuviešus un daudzus mūsu jauniešus izmeta āž. . Tas tā riktīgi sportiski
Gundars
18 • 01 • 2011 / 12:50
Avja Liepiņa nestartēšana svētdien ietekmējusi Papailu saistībā ar PČ. Ja Arvis būtut startējis Jānis noteikti būtu zem 100 FIS punktiem un nebūtu jāskrien kvalifikācija PČ.

19 • 01 • 2011 / 09:24
nekas, latviešiem jāstrādā pamāzām, bet tā kārtīgi un rezultāts būs. Lai attīstās un pamazām bet stabili sasniedz vismaz pasaules top 20-30 līmeni. tad šis sporta veids kļūs populārāks...
patriots
19 • 01 • 2011 / 10:35

311.3.2 At WSC a qualification competition will be scheduled for ladies with more
than 120 FIS points and for men with more than 90 FIS points. If they
achieve a top 10 ranking in this qualification competition they will be
allowed to start in the WSC interval start competition as part of their
Nations quota.

Ne jau par to ir runa. Kādam, kuram šķiet, ka ir "balts tīrs un pūkains" gribas varen pierādīt cik slikti kāds rīkojas...

Strādāt pamatīgi bez naudas ir tā kā par daudz prasīts no sportista.

Ar skaistām spalvām sportistu vienreiz gadā aplipināt nav māksla, bet gadiem nodrošināt Latvijas slēpotājiem kvalitatīvu nepārtrauktu mācību - treniņu procesu kvalificētu speciālistu vadībā tas jau ir pavisam kaut kas cits.
Kas kādam ir liedzis vēl kādus desmit "arvjus liepiņus" pa šiem gadiem uzcept, lai tagad nebūtu jācepjas par muļķībām?
Labāk būtu turējuši īkšķus, lai Arvim PČ U-23 izdodas labs starts.



19 • 01 • 2011 / 10:59
Robertam Raimo - paldies, ka ir viens cilvēks Latvijas slēpotāju saimē, kas tiešām visu zin un saprot, labi orientējas treniņu procesā un naudas plūsmā. Piekrītu Robertam, ka ar viduvējībām nav jārēķinās un atlases notikumi un notikumi vispār ir attiecināmi tikai uz viduvējībām, domāju, Roberts zina ko dara un jau tuvākajā laika, pat Otepē, mūsējie būs 50 niekā.
Tā turēt Robert - neesam no māla lipināti un lai tie skauģi skrien pie tiem, kas neko nesaprot. Mums būs zvaigznes jau rīt!
Ja vēl valsts un pašvaldības budžeti ieguldīs Rīgas kluba kasē papildus maksājumus, tad zvaigznes būs jau šodien!


19 • 01 • 2011 / 17:25
Jaunā FIS punktu liste:

http://www.fis-ski.com/uk/604/607.html?sector=CC&listid=300084&lastname=&gender=&firstname=&nation=LAT&order=Lastname&fiscode=&birthyear=&Search=Search&limit=100

Ceru, ka līdz pavasarim jau visi spēs savākt punktus, un uzlabot vietas listēs.

Par zvaigznēm:
...tās savu dzīvi sāk krietni pirms tam, kad viņas vairums ieraugām... un beidz arī...
...bet, kad zvaigzne ir atnākusi, neviens nešaubās, ka tā ir zvaigzne...
19 • 01 • 2011 / 18:34
Par prognozēm:
tās piedod asumu un jautrību ikdienas rutīnai...
Kādas tad spečukiem ir prognozes par PK Otepē?
Un vēl - atribūtiku līdz neaizmirstiet un to fokusēt uz kamerām!
19 • 01 • 2011 / 18:37
Tad būs vai nebūs 50 niekā?
slēpotājs
19 • 01 • 2011 / 18:48
http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?type=biog&competitorid=166740&sector=CC

Šitais liek padomāt vai reģistrēties FIS punktu listē vai ne un ne tikai...
19 • 01 • 2011 / 19:33
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv