ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 8°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

02 • 01 • 2011

Kā netikt diskvalificētām, jeb, kas jauns FIS Distanču slēpošanas noteikumos?

Diez vai Latvijas slēpotāju vidū atradīsies kāds, kas teiks, ka nezina un līdz ar to neievēro sacensību noteikumus? Ceļa nedošana ātrāk slēpojošam pēc 1. pieprasījuma, vai nūjas iespraušana starp slēpēm un citi tamlīdzīgi izgājieni mūsmājās ir „ļoti reta” parādība. Bet ja nu tomēr, kāds šo to nezina vai ir piemirsis, tad pirms sacensību sezona uzņem apgriezienus, būtu pēdējais laiks iepazīties vai atkārot daļu noteikumu, kas attiecas uz sportista rīcību trasē (un ārpus tās) treniņos un sacensībās, līdz ar to pataupot nervus sev un sacensību tiesnešiem.
Viens no galvenajiem principiem, kas iestrādāts sacensību noteikumos un ir īpaši izcelts arī 2010./2011. gada sezonas noteikumu papildinājumos (p. 340.1.1.), skan šādi: „Visās treniņa un sacensību situācijas sportistam ir jārīkojas ņemot vērā faktiskos trases apstākļus, redzamību un iespējamos sastrēgumus”.
Savukārt p. 340.1.4. saka „Visās slēpošanas disciplīnās sportista kavēšana (traucēšana) tiek definēta kā tīša kavēšana (traucēšana),  bloķēšana (t.sk. priekša braucošā sportista ideālās  kustības trajektorijas neņemšana vērā),  jebkura sportista grūšana ar jebkuru ķermeņa vai slēpju inventāra daļu. Apdzīšanas brīdī, sportists nedrīkst kavēt (radīt sadursmi) citu sportistu. Apdzenošā sportista atbildība ir novērts jebkuru sadursmi vai kavēšanu, kas varētu rasties apdzīšanas rezultātā”
p.340.1.35. „Visās intervāla starta sacensībās sportistam, kurš tiek apdzīts, ir jādod ceļš pēc 1. pieprasījuma, izņemot sprinta sacensības un marķētā starta/finiša koridorā (skatīt 340.1.4.)”.
Attiecībā uz klasiskā stila ievērošanu noteikumi skan: „Pagriezienu veikšanai tiek pieļauti soļi un atgrūdieni tikai lai veiktu virziena maiņu. Tur, kur ir ievilkts paralēlu sliežu pāris pagriezienu tehnika ar atspērienu nav atļauta”.
Treneriem un atbalstītājiem būtu vēlreiz jāatgādina, ka trasē sportistiem ir aizliegts sniegt jebkādu (fizisku) palīdzību, t.sk. pie bojāta inventāra maiņas. Aizliegta sportistu „dzīšana” skrienot pa trases malu līdzi, izņemot speciāli marķētā „treneru zonā.”
Par to, ka šo noteikumu neievērošanu saņem sodu pat titulēti sportisti varat pārliecināties šeit - http://www.fis-ski.com/data/document/official-reprimand10112.pdf
Detalizētākai noteikumu studēšanai, zemāk piedāvāju saites. Novēlu sportistiem cienīt vienam otru , savukārt sacensību organizatoriem censties iekārtot trasi un noorganizēt sacensības tā, lai sportistiem nebūtu noteikumi jāpārkāpj!
FIS distanču slēpošanas noteikumu precizējums 2010/2011 sezonai (angļu valodā) - http://www.fis-ski.com/data/document/icr-pr-cc09-11_oct2010_inclcover.pdf
FIS distanču slēpošanas noteikumi (angļu valodā, 2008. gada versija) http://www.fis-ski.com/data/document/icr_cc_2008.pdf
FIS distanču slēpošanas noteikumu tulkojums latviešu valodā (2006.g. novembris)-http://old.infoski.lv/data/Starptautiskie%20Sleposanas%20sacensibu%20noteikumi.doc

1 Komentāri

Instruktāža vietā un laikā - īpaši iiesaku izlasīt visiem tiem, kuri startēs augstākā līmeņa starptautiskās sacensībās! Paldies Mārtiņam par reakciju!
03 • 01 • 2011 / 23:11
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv