ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

02 • 02 • 2014

R.Slotiņš un A.Muižniece skiatlonā apriņķoti

Saistītā informācija

Vakar Valdifiemmi (Itālija), kur norisinās Pasaules junioru čempionāts slēpošanā, U23 grupā gan 30km (15km+15km) skiatlonā vīriem Roberts Slotiņš, gan 15km (7,5km+7,5km) skiatlonā dāmām Anda Muižniece tika apriņķoti pa apli un bija spiesti izstāties. Vīriešu konkurencē dubultuzvara frančiem, bet dāmām pirmajās divās vietās norvēģietes.

Čempionāta ceturtajā dienā U23 grupas pārstāvji sacentās grūtākajā un garākajā disciplīnā skiatlonā, kur pirmo distances pusi veic klasiskajā stilā, bet otro – brīvajā stilā. Pēc vienas brīvas dienas U23 grupai tas jau bija trešais starts četrās dienās. Valdifiemmi sestdien klāja migla un gaisa temperatūra sasniedza plus četrus grādus. Gan Andai Muižniecei, gan Robertam Slotiņam bija jācenšas turēties pēc iespējas tuvāk un ilgāk vadošajai grupai, lai netiktu apriņķoti pa apli. Uzdevumu sarežģīja fakts, ka aplis bija tikai 2,5km. Kopējais kāpums vīriešiem sasniedza 1000m, bet sievietēm uz pusi mazāk. Abiem mūsu pārstāvjiem tās bija vienas no garākajām distancēm karjerā. Anda pirmo reizi izgāja uz starta skiatlonā, bet Roberts pirms tam vienu reizi bija startējis šajā disciplīnā – pirms gada turpat Valdifiemmi pasaules čempionātā pieaugušajiem. Diemžēl iznākums tāds pats, kaut ari Roberts jutās labāk un arī noslēpoja šoreiz daudz vairāk nekā pērn.

IMG_9810.JPG
Roberts Slotiņš. Foto: Aldis Šuriņš

Vīriešiem uz starta izgāja 71 dalībnieks, no kuriem ar 88 FIS punktiem Roberts Slotiņš bija tikai sešdesmitais. Pirmajiem divdesmit pēc reitinga bija 40 un mazāk FIS punkti, tātad sastāvs ļoti spēcīgs. Pirmo apli slēpotāji veica ātri – 6:22 (nākamos piecus apļus klasikā par minūti lēnāk – aut.piez.), bet mūsu slēpotājs spēja noturēties pamatgrupā. no līdera atpaliekot 22 sekundes. Taču jau otrā apļa vidū Roberts sāka atpalikt, neskatoties uz to, ka temps bija krities. Lielajā grupā, kurā bija ap piecdesmit slēpotājiem, vienīgais no baltiešiem spēja noturēties igaunis Johannes Alevs, bet vienīgais lietuvietis Lukas Jakeliunas (vāji 15km distancē nostartējušais leišu līderis Vitautas Strolia skiatlonā nepiedalījās – aut.piez.) un igauņi Avo Sambla un Matiss Jāma bija aiz Slotiņa. Pusdistancē, kad mazsalacietis ieradās uz slēpju maiņu 55.vietā un 4:32 aiz līdera, bija skaidrs, ka vadošie drīz vien noķers pa apli un brīvajā stilā jeb slidsolī atliks noslēpot ne vairāk par diviem apļiem. Tomēr tiesneši bija strikti, un pēc veiktā pirmā apļa slidsolī (17,5km atzīme), ko Roberts noslēpoja kopā ar kanādieti Tousendu, atrodoties 54.vietā un no līderiem atpaliekot 5:19, mūsu slēpotājs un visi pārējie aiz viņa esošie tika “noņemti” no distances. Praktiski jau bija iespējams noslēpot vēl vienu apli, jo vadošie 2,5km apli brīvajā stilā veica ap septiņām minūtēm vai nedaudz zem, bet pie 20km atzīmes Latvijas pārstāvis zaudētu nedaudz virs sešām minūtēm.

IMG_9824.JPG
Roberts Slotiņš. Foto: Aldis Šuriņš

Beigu daļā neiztika bez dramatiskiem notikumiem. Kilometru līdz finišam krita līderu grupas priekšgalā esošais norvēģis Niengets, svītrojot sevi no medaļu kandidātiem, bet garās finiša taisnes sākumā no līderu trio nokrita krievs Vičužaņins, izlaižot no rokām drošu medaļu. Sprinta duelī starp diviem Francijas slēpotājiem par 0,1 sekundi ātrāks bija un zeltu izcīnīja Adrians Bakšaiders (1:24:27,9), ar sudrabu liekot samierināties Damjenam Tarantolam. Izmantojot Vičužaņina “dāvanu”, pie bronzas tika norvēģis Daniels Stoks, aiz sevis atstājot vēl trīs savus komandas biedrus. Divdesmit gadus jaunais igaunis Alevs palika 45.vietā (+7:40).

Dāmu konkurencē piedalījās 46 slēpotājas. Anda Muižniece jau ar pēc pirmā kilometra sāka atpalikt no pamatgrupas un atradās pēdējā vietā. Taču priekšā bija baltkrieviete, kuru Anda kilometru līdz slēpju maiņai apdzina un pusdistancē, atpaliekot no līderes 4;39, atradās 45.vietā. Arī Andai slidsolī sanāca noslēpot tikai vienu apli un pēc 10km, kad līderei zaudēja 6:34, viņa tika noņemta. Aiz viņas esošā baltkrieviete atpalika 20 sekundes, bet līdz priekšā slēpojošai spānietei bija 17 sekundes.

IMG_9353.JPG

IMG_9433.JPG
Anda Muižniece. Foto: Aldis Šuriņš

Pēdējā klasiskā stila aplī līderpozīcijās izvirzījās norvēģiete Martina Eka Hāgena un un par prieku mājiniekiem arī itāliete Lučia Skardoni. Ierodoties uz slēpju maiņu distances pusē, abas tuvākajām sekotājām priekšā nebija daudz – no 7 līdz 10 sekundēm. Slidsoļa daļā no konkurentēm sāka “iet prom” Hāgena un savu pārsvaru noturēja līdz pat finišam, tiekot jau pie otrā zelta šajā čempionātā un atkārtojot panākumu, ko guva pirms diviem gadiem skiatlonā junioru grupā. Pagājušā gada uzvarētāja U23 grupā abās distancēs Ragnhilda Hāga no Norvēģijas izcīnīja sudrabu, kompensējot rūgtumu par čempionāta otrajā dienā iegūto “koka” medaļu jeb ceturto vietu. Bronza nonāca pie 90.to gadu viena no vadošā austriešu slēpotāja Aloīza Štadlobera meitas Terēzes, kura apbēdināja mājiniekus, jo distances beigu daļā apsteidza itālieti Deboru Agraiteri. Igauniete Kati Tamjarva uzvarētājai zaudēja piecas ar pusi minūtes un ierindojās 36.vietā, bet divas vietas un 45 sekundes priekšā igaunietei finišēja Gundes meita Jūlija Svāna, kurai ir formas kritums un vāji aizvada čempionātu, kas notiek vietā, kur viņas tēvs pēdējo reizi piedalījās lielajā sacensībās, izcīnot zeltu un trīs sudraba medaļas.

7 Komentāri

Tūriste ...kādam pēdējam ir jabuut...

02 • 02 • 2014 / 19:01
Nākums būs sagatvojis...mazais zelts

02 • 02 • 2014 / 19:02
kaapeec tad Jeekabam jaabrauc virsuu. kaadaaa komentaaraa bija teikts: vai ir kaada labaaka uz šo brīdi.

02 • 02 • 2014 / 19:18
Varu piedāvāt sarīkot atlases mačus priekš visiem anonīmajiem komentētājiem ņergām, citādi izskatās, ka kāds no jums jūtas smagi apdalīts, tikai grūti saprast vai bērnībā ar čuguna rottaļlietām, vai arī kāds jūs nav paņēmis līdzi uz PČ vai ZOS?
Mārtiņš
02 • 02 • 2014 / 20:22
Ir jaizdara secinajumi-jau otro gadu pec kartas sajas sacensibas junioriem ir slikti raditaji!

03 • 02 • 2014 / 06:30
Vienkārši,ja teiksim vieglaltētiem ir normatīvi uz EČ PČ un OS tad slēpotājiem ir tikai jākrāj punkti un latvieši tos krāj zema līmeņa mačos..... nu un pēc idejas tādi slēpotāji nav jāved nekur..... viņiem vis pirms skriet jāiemācās lai 800m skrietu vismaz 2.20 nevis 2.55 un tikai tad var domāt par kvalitatīvu slēpošanu..... ātrum izturība, fiziskā sagatavotība, šiem slēpotājiem ir tizla lai neteiktu vairāk!!!!! To saku jo personīgi pazīstu šos cilvēkus.... Un pati esmu izlases sportiste, citā veidā gan...

07 • 02 • 2014 / 17:18
Cik var noprast 07 • 02 • 2014 / 17:18 komentāra īpašniece jož 800 mierīgi zem 2.20. Malacis, tādu mums Latvijā nav daudz!
Jānis
07 • 02 • 2014 / 19:55
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv