ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

17 • 11 • 2013

Pēdējā dienā Muonio mūsējie tuvu saviem labākajiem rezultātiem

Svētdien ar sacensībām distancē brīvajā stilā ar intervāla startu noslēdzās Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) trīs dienu sacensības distanču slēpošanā. Vīriešiem 15km 188 dalībnieku vidū Roberts Slotiņš ierindojās 123.vietā, bet pie junioriem Indulim Bikšem 32.vieta. Dāmām 10km 119 dalībnieču konkurencē Inga Daušākne ieņēma 99.vietu. Mūsējie nopelnīja salīdzinoši labus FIS punktus. Uzvaras izcīnīja Krievijas slēpotāji Pjotrs Sedovs un Irina Hazova.

Pēc divām sacensību dienām daži no mūsu komandas izlēma sevi pārāk nenomocīt, tāpēc pēdējā dienā pie pieaugušajiem startēja tikai Roberts Slotiņš un Inga Dauškāne, bet junioru grupā uz startu izgāja Indulis Bikše un Jānis Šņoriņš. Pēc pirmajās divās dienās uzrādītajiem rezultātiem nebija pamats domāt, ka kaut kas varētu krasi mainīties mūsējo sniegumā, un viņi nostartēja tuvu citās sezonās uzrādītajiem labākajiem rezultātiem. Inga Dauškāne šoreiz spēja iekļūt simtniekā, izcīnot 99.vietu (neskaitot juniores), bet arī dalībnieču skaits bija sarucis uz 119. Inga 10km brīvajā stilā veica 30:36,5 un no uzvarētājas atpalika 4:50, kas dotu provizoriskus 165 FIS punktus, kas priekš šādām sacensībām, kur startē arī vairākas no vadošajām pasaules slēpotājām, ir labs rādītājs. Šoreiz nācās piekāpties lietuvietei Ingrīdai Ardišauskaitei, kuru Inga bija pārspējusi 5km klasikā, bet 10km slidsolī lietuviete bija par minūti un sešām sekundēm ātrāka. Divas minūtes ātrāk slēpoja labākās igaunietes – Tatjana Mannima un Kaija Vahtra. 

Pagājušā gada panākumu – uzvaras visās trijās distancēs – neizdevās atkārtot pasaules kausa ieguvējai Justīnai Kovaļčikai (Polija), kura uzvarētājai zaudēja 1:40 un ierindojās priekš sevis necilajā 24.vietā. Pirmnās divas vietas ieguva Krievijas sportistes. uzvaru svinēja Irina Hazova, distanci veicot 25:46,2, bet otrajā vietā, atpaliekot pusminūti, bija pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvēja šajā distancē Jūlija Čekaļova. Cīņā par trešo vietu čehiete Vrabcova-Niviltova par vienus sekundes desmitdaļu apsteidza somieti Niskanenu.

Vīriem 15km distanci Roberts Slotiņš veica 38:29,5 un ierindojās 123.vietā (neskaitot juniorus). Viņš uzvarētājam zaudēja 3:35 un nopelnīja 96,5 FIS punktus, kas ir viens no labākajiem rādītājiem, ņemot vērā FIS sacensības ārzemēs. Minūti un 20 sekundes lēnāks bija Indulis Bikše, kuram pie junioriem 32.vieta un 127 FIS punkti. Nepilnas divas minūtes Indulim zaudēja Jānis Šņoriņš, ierindojoties junioru konkurencē 56.vietā. 

Arī vīru konkurencē trešajā dienā bija cits uzvarētājs, jo iepriekšējo divu dienu pirmās vietas ieguvējs Aleksejs Poltaraņins (Kazahstāna) nestartēja. Vienīgais distanci veicot ātrāk par 35 minūtēm – 34:56,5, pie uzvaras tika Pjotrs Sedovs, par astoņām sekundēm apsteidzot pasaules čempionu šajā distancē klasiskajā stilā Mati Heikinenu no Somijas un vēl par trijām citu somu Tero Similae. No baltiešiem visaugstāk tika Aivars Rehemā, no uzvarētāja atpaliekot 1:05 un ierindojoties 27.vietā. Vēl nepilnu pusminūti lēnāki bija Karels Tamjarvs uwn Algo Kerps, kuri noslēdza labāko četrdesmitnieku. Lietuvietis Vitautas Strolia ieņēma 82.vietu un nopelnīja 75 FIS punktus. Viņš Slotiņu apsteidza par 55 sekundēm. 

FIS sacensības sezonas sākumā Muonio allaž pulcē spēcīgu dalībnieku sastāvu. Šogad tur startēja Somija, Vācija, Kazahstāna, Igaunija, Polija ar pirmo sastāvu, bet krievi ar otro, bet dāmām Krievijas izlase  ar pirmo sastāvu. Mūsējo startu Muonio varētu vērtēt kā apmierinošu. Tas nebija ļoti labs, ņemot vērā sagatavošanās ciklu, bet par sliktu arī nevarētu saukt. Daži bija uzlabojuši savus rezultātus salīdzinājumā ar pagājušo gadu, citi bija tuvu saviem labākajiem FIS punktiem. Latvijas izlases dalībnieki pirms šīs sezonas sākuma ir daudz nopietnāk trenējušies nekā iepriekš. Ir aizvadījuši divas treniņnometnes pa 2,5 nedēļām kalnos uz sniega. Tāpēc varbūt daļa gaidīja labākus rezultātus, un viņus var saprast. Protams, arī citu valstu pārstāvji ”neguļ” un attīstās, taču vadošie pasaulē var progresēt minimāli, jo cilvēku spējas nav neierobežotas. Lielāku progresu ir iespējams veikt tiem, kas atrodas pa vidu vai beigās, nevis augšgalā.

Taču jāatceras, ka ir sezonas pats sākums un tās bija tikai pirmās sacensības. Līdz 19.janvārim, kad var paspēt kvalificēties uz Olimpiskajām spēlēm, paliek divi mēneši, tā kā laiks vēl ir gana. Priekšā vēl vairākas sacensības. Un kāpēc lai kāds vai kādi no mūsējiem patīkami nepārsteigtu līdz tam. Piemēram, pagājušajā sezonā pasaules kausā Kūsamo tas izdevās Arvim Liepiņam.

18 Komentāri

Redzēju, ka pirms starta iesildoties Šņoriņš ar cīgu zobos pa trasi brauca!
Laimdota!
18 • 11 • 2013 / 22:17
un Tu, pīpman? varētu labāk?
zukuls
18 • 11 • 2013 / 22:28
Prieks par Robi!
biathlonista
19 • 11 • 2013 / 00:30
man ļoti interesē kāpēc tie rezultāti ir tik švaki? Itkā skaitamies valsts kur ir četras sezonas, sniegs ir vismaz nu labā ziemā divus mēnešus, ja ne vairāk. Uz treniņnometnēm itkā braukā vasarā uz ledājiem, tagad pa Somiju, Zviedriju. Nav gadījumā tā, ka treniņi notiek tādā amatieru līmenī? Negribu nevienu treneri nolikt, bet šķiet, ka ne jau slēpju smēros un slēpēs ir vaina. Nez kā trenējās Bricis, Maļuhins savulaik, un kā trenējās Rastorgujevs, ja viņi slēpošanā nemaz tik traki neatpaliek no top slēpotājiem, Rastargujevs pavisam ir tuvu un dažreiz pat labāks. Ko tie mūsu slēpotāji dara/nedara tādu, ka nav pat 100niekā no 130 slēpotājiem? Nav uzbrauciens vienkārši saprotu un loģiski izsecinot kaut kas nav ritīgi.
slēpotājs
19 • 11 • 2013 / 16:43
Ir 2 receptes:
1) nemēģināt saprast un iedziļināties kāpēc?
2) ja tomēr nevar iztikt bez iedziļināšanas, tad nākas samierināties ar daudziem "a bet mums" ... "bet viņiem"... "un vispār, ja kas biatlons nav slēpošana" Furkāds arī pie slēpotājiem var tikai par tempa turētāju piešancēt.
Re: slēpotājam
19 • 11 • 2013 / 21:26
Nav mums slēpošanā neviena ar tādu pieeju''.''

19 • 11 • 2013 / 22:23
Nezinu,kā tur ar receptēm,bet parasti to vienam ēdienam ir ļoti daudz. Cik gatavotāju tik versiju.Un sanāk arī dažādi.Atminējos Nagano Olimpiskās spēles, kur Latvijas biatlona vīru kvartets, kurā bija arī Jēkabs Nākums rādīja lielisku sniegumu. Pēc tam nāca Solkleiksitija, kur puišiem rezultāti un ātrums distancē nebūt nebija tas ko no viņiem gaidīja. Vai kāds gribētu teikt, ka viņi netrenējās sagatavošanās periodā ar pilnu atdevi vai nodarbojās ar amatierismu? Pēc kāda laika kāds no ši kvarteta vīriem atkal rādīja cienījamu sniegumu. Es šeit gribēju teikt, ka Jēkabs gan pats ir gājis visam cauri, gan ir mācījies skolās saistībā ar šo tēmu. Cik zinu, Jēkabs pats nav apmierināts ar izlases rezultātiem. Lai tik darbojas un gan jau rezultāti arī būs. Tikai nedomāju vai tie būs priekš visiem uzreiz tie cerētie. Jo vienmēr būs līderi un būs zaudētāji. Daži no tiem kuri bija Val di Fiemme redzēja, kas pēc starta darījās Krievijas izlases ģērbtuvēs u.t.t. ,Un vietā droši, ka būtu atcerēties cik ilgi biatlonisti gāja līdz Nagano??????Un kāds materiāls parasti aizgāja uz biatlonu??? Distancēs Jēkabs strādā ar tiem kuri viņam ir. Iesākumam pietiks. Tāpat jsu daudziem nepatiks un varēšu vēl papildināt. Un gan jau arī Jēkabs arī pēc kāda brīža uzrakstīs kas, kāpēc un kādēļ.
Andis
19 • 11 • 2013 / 22:47
''gan jau''....

Tomēr vajadzētu saprast ar kādu mērķi cilvēks katru dienu iet uz treniņu. Tikai sporta skolā bērni iet uz ''slēpošanas'' treniņiem, šajā līmenī, īpaši šogad,kad darbs tiek darīts (vasara, kalni, pirmais sniegs) jāsaprot kas un kā.
Tās receptes tādas neloģiskas.

19 • 11 • 2013 / 23:19
Piekrītu. bet pagaidīsim. Jo reāli jau neviens nerāda neko brīnumainu vai ļoti sliktu. Savstarpēji viss it kā diezgan paredzami. Tomēr treneri un konsultanti tak bez maz vai katram savi.Gaidīto brīnumu jau nav nevienam.
Andis
20 • 11 • 2013 / 13:21
ja mūsējie būtu pusē tad jau viss būtu ok, nedomāju, ka viņiem jābūt pie beigām.

20 • 11 • 2013 / 13:32
Nākums no trenēšanas saprot,tik pat cik cūka no saules.Nevaru iedomāties tos argumentus,kas apliecina viņa trenera dotības.Tas,ka viņš bij sportists,tas nu galīgi neliecina par trenera spējām.Nevar nevienu trenēt pēc savām dienasgrāmatām.Pastrādā vis maz kādu brīdi sporta skolā,izaudzini vis maz kaut vienu ķiparu līdz vērā ņemamam rezultātam un tad varbūt būs iemesls piedāvāt darbu ar izlasi.Pagaidām ir tikai tād visurlīdēju sindroms...ta es...ta man!

20 • 11 • 2013 / 18:19
Trenēja jau arī biatlonistus un čiks vien iznāca

20 • 11 • 2013 / 18:46
luņi jūs te esat, gvelžat glupības pēdējās.
izklausās, ka daudz gribētāju uz izlases trenera amatu..
sporta skola
20 • 11 • 2013 / 20:55
Labākie spēlētāji vienmēr sēž tribīnēs.
Ehh
20 • 11 • 2013 / 22:05
Un kurš tad mums ir tas Antiņš zelta zirgā, kurš sāks šturmēt stikla kalnu, lai pamodinātu Saulcerīti vai laimes lācis, kurš atrisinās miegainā Sūnu ciema problēmas??? Kad bija jāpiesakās uz trenera atlasi, tad bija ārzemnieki par nesamērīgu maksu vai daži mūsējie. Bet vēl jau arī ir paši trenējamie, kuriem arī būtu jābūt ar potenciālām dotībām.
Andis
20 • 11 • 2013 / 22:32
ja 100 punktos distancē var būt 70 zviedri, potenciālu pagaidām vajadzētu likt malā.

21 • 11 • 2013 / 11:34
"arzemnieki par nesamerigu samaksu"- kāpēc nesamērīgu? Par samērīgu samaksu samērīgi rezultāti, tuvu beigām, par nesamērīgu samaksu - vismaz 50nieks, no tā materiāla, kas pagaidām pieejams.

21 • 11 • 2013 / 17:05
Piekrītu "slēpotāja" izteiktajam viedoklim. Kaut kā nenotiek tas progress, pavisam nedaudz jau ir dažiem.

21 • 11 • 2013 / 17:25
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv