ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

25 • 11 • 2013

Latvijas junioru un jauniešu rezultāti FIS sacensībās Zviedrijā

Zviedrijā Bruksvalarnā notikušajās FIS sacensībās distanču slēpošanā junioru konkurencē vislabāk no puišiem sprintā brīvajā stilā nostartēja Raimo Vīgants, kurš ieguva 256 FIS punktus, bet no meitenēm pirmā Latvijas pārstāvju vidū bija Vineta Pētersone, kurai 262 FIS punkti.

Kopā ar dažiem vadošajiem pieaugušo grupas pārstāvjiem Zviedrijas pilsētiņā Bruksvalarnā notikušajās FIS sacensībās distanču slēpošanā  pēdējā sacensību dienā, kad norisinājās sprints brīvajā stilā, uz startu izgāja arī pieci Latvijas slēpotāji no junioru un arī jauniešu grupas. Visaugstvērtīgāko rezultātu sasniedza 1999.gadā dzimušais Raimo Vīgants, kurš, sacenšoties ar divus līdz piecus gadus vecākiem puišiem, 87 dalībnieku konkurencē spēja apsteigt 20 sāncenšus un ierindoties 67.vietā. Galveno kodolu veidoja 1994.-1996.gadā dzimušie zviedru un norvēģu juniori, starp kuriem bija ne tikai Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskā festivāla desmitnieka slēpotāji, bet arī no pirmā desmitnieka pasaules junioru čempionātā, kā arī tādi, kuri pirms tam sprintā bija ieguvuši ne tikai zem 100 FIS punktiem, bet tikuši pie 70 FIS punktiem sprintā, sacenšoties ar Pasaules kausa posmu uzvarētājiem. Tātad, konkurence Raimo savās pirmajās FIS sacensībās bija, maigi sakot – „ ne pa jokam”. Taču 14 gadus jaunais slēpotājs no Madonas nenobijās un nostartēja ļoti labi. Sprinta distanci viņš veica 2:55,99 un no labākā laika uzrādījušā zviedra Oskara Svensona (1995.g., 8.vieta šogad PJČ Čehijā – aut.piez.) atpalika 20 sekundes un nopelnīja 256 FIS punktus. Otram Latvijas pārstāvim Arnim Pētersonam šoreiz sanāca neveiksmīgs starts. Viņš astoņas sekundes bija lēnāks nekā piecus gadus jaunākais Raimo un palika 81.vietā. Nopelnītie 318 FIS punkti ir visliktākais cēsnieka rezultāts, un, vispār, pirmo reizi viņš ieguva virs 300 FIS punktiem. Starp citu, kvalifikācijas ceturtā laika uzrādītājam Markusam Rūsam no Zviedrijas Arnis zaudēja 26 sekundes, bet 2012.gada janvārī Austrijā Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs zviedrs mūsu slēpotājam bija priekšā tikai par trim sekundēm. Tas varētu būt skaidrojams ar to, ka šovasar Arnis daudz trenējās un piedalījās sacensībās riteņbraukšanā, kas ir viņa prioritāte šobrīd, un slēpošanai sanācis pamaz pievērsties un arī uz sniega būts ļoti maz. Finālā Oskars Svensons vēlreiz apliecināja savu pārākumu.

Meitenēm uz starta izgāja uz pusi mazāk dalībnieču – tikai 44 slēpotājas, starp kurām arī trīs mūsējās. Meiteņu konkurence tomēr nebija tik stipra kā puišiem, bet tik un tā vairākas spēcīgas zviedrietes, norvēģietes un arī viena čehiete startēja, no kurām titulētākā bija pasaules junioru čempione stafetē un sprinta pusfināliste – 1994 .gadā dzimusī zviedriete Sofija Henriksone. Kvalifikācijā  bija čehiete Petra Hinčičova, sprinta distanci veicot 3:08,24. Vislabāko laiku no mūsējām uzrādīja visjaunākā dalībniece Vineta Pētesone, kurai tāpat kā Raimo ir dzimusi 1999.gadā. Vineta uzrādīja laiku 3:30,37 un no čehietes atpalika 22 sekundes, ierindojoties 31.vietā. Tikai pussekunde cēsniecei pietrūka, lai tiktu ceturtdaļfinālā. Vineta nopelnīja 262 FIS punktus. Kaut arī sprints nav viņas labākā disciplīna, tomēr labāks starts tika gaidīts no Kitijas Auziņas, kura trīs gadus jaunākajai Vinetai piekāpās par desmit sekundēm un tāpat kā Arnis Pētersons pirmo reizi ieguva virs 300 FIS punktiem – 324. Kitija savai vienaudzei no Zviedrijas un otrā kvalifikācijas laika uzrādītājai Elīnai Renlundei (slavenā zviedru 60.-to gadu slēpotāja, pasaules un Olimpiskā čempiona Asara Renlunda mazmeita – aut.piez.) zaudēja 32 sekundes, bet pirms pusgada EJZOF Rumānijā zviedriete bija tikai 14 sekundes ātrāka. Otra jaunākā sacensību dalībniece Krista Razgale, no Vinetas atpaliekot 21 sekundi un Kitijas 11 sekundes, savās pirmajās FIS sacensībās ierindojās 41.vietā un nopelnīja 398 FIS punktus. Nevar noliegt, ka ir jau vēl ļoti jaunas abas cēsnieces, bet tas neliedz nospraust augstus mērķus un uz tiem iet. Trīs 1997.gadā dzimušās (16 gadi) zviedrietes šajās sacensībās ieguva attiecīgi 147, 162 un 173 FIS punktus. Zviedrija ir slēpošanas lielvalsts,  bet arī mums ir spējīgi un talantīgi jaunieši. Starp citu, Vineta Pētersone šogad februārī Igaunijā Skandināvijas kausa sprintā ieguva 162 FIS punktus. 

Tā kā juniori slēpoja pa to pašu trasi, tad būtu interesanti salīdzināt rezultātus. Jānis Paipals kvalifikācijā uzrādīja laiku 2:41.33, kas nozīmē 14,5 sekundes ātrāk nekā Raimo Vīgants, savukārt, Pāvels Ribakovs un Rolands Pužulis 14 gadus jauno puiku apsteiguši tikai par 10,5 sekundēm. Starp citu, Raimo Vīgants ar savu uzrādīto laiku 2:55,99 pie pieaugušajiem būtu ieguvis 215 FIS punktus, bet dēļ zemāka koeficenta junioros viņam 256 punkti. Savukārt, dāmu konkurencē Vineta Pētersone no Ingas Dauškānes atpalika 20 sekundes. Turklāt, jāņem vērā, ka „lielie” jau trīs nedēļas trenējās uz sniega, citi vēl bijuši treniņnometnēs augstkalnēs, bet juniori uz sniega paspējuši patrenēties tikai nedēļu. Pēc nedēļas Idrē ir nākamās sacensības, tā kā būs interesanti apskatīties, kādi tur būs rezultāti, kad uz sniega juniori un jaunieši būs pabijuši ilgāk.

6 Komentāri

Laba maiņa mums aug. Galvenais pareizi un kārtīgi trenēt un trenēties un pašiem jauniešiem nesadomāties un turpināt kārtīgus treniņus.

25 • 11 • 2013 / 20:25
Tieši šo komentāru, gandrīz vārds vārdā, pirms pāris gadiem par RSK kāds rakstīja.

26 • 11 • 2013 / 00:23
Un pēc pāris gadiem atkal rakstīs... Teksti tie paši, tikai uzvārdi mainās

26 • 11 • 2013 / 18:46
Un kāpēc tad neviens tā arī nekad no mūsējiem nav sasniedzis augstu līmeni junioros vai pieaugušajos?

26 • 11 • 2013 / 19:08
Tapēc, ka LV mūsu gudrinieki sačakarē jaunajiem smadzenes!

27 • 11 • 2013 / 22:42
var jau būt ka tā ir, ka sačakarē, Bet kuri tad ir tie gudrinieki, kas tā dara? varbūt viņus vajag pabīdīt malā un lai citi strādā? vai ari citu nav?
Edgars
27 • 11 • 2013 / 23:36
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv