ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

02 • 12 • 2013

Kūsamo uzvaras izrauj norvēģi, Liepiņš pirmo reizi pabeidz mini tūri

Saistītā informācija

Šodien Somijas pilsētā Kūsamo noslēdzās trīs dienu mini tūre, kurā uzvaras finiša sprintā nodrošināja norvēģi Martins Jonsruds Sunbī un Marita Bjergena. Latvijas izlases un SS „Arkādija” pārstāvis Arvis Liepiņš pirmo reizi startēja pēdējā dienā iedzīšanā un tika līdz finišam tūrē, ierindojoties 95.vietā no 125 dalībniekiem, kuri uzsāka trīs dienu sacensības.

Kā piektdienas rakstā tika pieminēts par cerību uz Arvja Liepiņa veiksmīgo sniegumu  10km, madonietis attaisnoja to dažu cerības, kuri pēc neveiksmīgā starta sprintā pirmajā dienā tomēr ticēja, ka šogad Ruka triple šogad vēl nav „norakstāma”. Arvis 10km klasiskajā stilā ar intervāla startu veica 27:18,5 un no uzvarētāja Lukaša Bauera (Čehiija) atpalika 2:35. Tas Arvim deva otros labākos FIS punktus (83,53) Pasaules kausā, bet labākos klasiskā stila distancē. Pērn Liepiņš uzvarētājam zaudēja 2:05 (75,99 FIS punkti), bet tad 10km bija brīvajā stilā, kurā ir mazliet lielākas iespējas noturēties tuvāk līderiem. Madonietis pirmo reizi sezonā un, turklāt, vēl par pusminūti  pārspēja lietuvieti Vitautu Stroliu, kuru pēdējo reizi bija apsteidzis februārī pasaules čempionātā 15km distancē. Pirmo reizi karjerā tika pārspēts (par 10 sekundēm)  četrus gadus jaunākais kazahu talants Sergejs Mališevs, kurš Arvim pirms nedēļas un divām Muonio un Inari 10km klasikā  bija „iekabinājis” divas un pusotru minūti. Mūsu slēpotājs otro reizi četros gados kvalificējās Kūsamo mini tūres pēdējai dienai iedzīšanai un pirmo reizi to arī veica (pērn kvalificējās, bet nepiedalījās iedzīšanā – aut.piez.). 15km iedzīšanā brīvajā stilā latvietis devās 2:52 aiz līdera. Distancē Liepiņam sanāca vēl pazaudēt 3:40 un tūri noslēgt 95.vietā, nopelnot iedzīšanā 150 FIS punktus. Lai arī 17 dalībnieki neizgāja uz startu, kas veicināja vietu kāpumu, tomēr galvenais, ka mūsu slēpotājs pabeidza mini tūri.

Sestdien 10km klasikā ar uzvaru par sevi atcerēties lika Lukašs Bauers. Starp citu, 2008.gada Pasaules kausa ieguvējs pēdējo reizi trijniekā bija 2012.gada janvārī Otepē (2.vieta), bet pirmo vietu ieguvis 2011.gada janvārī, uzrādot labāko laiku pēdējā posmā „Tour de ski” pret kalnu. Vīriešiem pēdējā dienā iedzīšana līdzinājās masu startam, jo pēc pirmajiem 3km divdesmit slēpotāju līderu grupā bija visi favorīti. Līdz 13,5km nekas ievērības cienīgs nenotika, ja neskaita kazaha Alekseja Poltoraņina atkrišanu. Pusotru kilometru līdz finišam (tajā pašā vietā kur 2010.gadā – aut.piez.) izšķirošo rāvienu uzsāka 2010,gada mini tūres uzvarētājs Aleksandrs Ļegkovs, kuram šoreiz spēja turēt kāds līdzi – komandas biedrs Viļegžaņins un norvēģis Sundbī. Kaut arī viņiem centās pietuvoties francūzis Moris Maņifikā, tomēr godalgas finiša taisnes sprintā sadalīja iepriekš minētais trio. Ļoti centās pēdējos metros Viļegžaņins, bet tomēr viņam nedaudz pietrūka un nācās kārtējo reizi samierināties ar otro vietu, šķērsojot finiša līniju ar skatu uz norvēģa muguru, bet šoreiz tas nebija Nortugs, bet gan pašreizējais Norvēģijas izlases līderis Martins Jonsruds Sunbī. „Tour de ski” uzvarētājam Ļegkovam, kuram finiša sprints nav stiprā puse, nācās samierināties ar trešo vietu. Maņifikā tikai knapi nosargāja ceturto vietu, jo strauji tuvojās jaunais krievu talants un vairākkārtējs pasaules  junioru čempions ar spēcīgu finiša sprintu Sergejs Ustjugovs. Tikai 13.vieta šobrīd vēl „neformā” esošajam pagājušā gada uzvarētājam Peteram Nortugam, kurš ilgu laiku centās noturēties līderu grupas beigās, bet pēc Ļegkova rāviena atkrita no līderu grupas un finišā tai knapi apsteidza tuvākos sekotājus, kas vēl 2km līdz finišam aiz Nortuga bija vairāk nekā 20 sekundes.

Arī dāmām attaisnojās 27.novembra rakstā par Pasaules kausu Kūsamo paustās prognozes. Līdere pēc otrās dienas tiešām bija poliete Justīna Kovaļčika, kura 5km klasikā spēja apsteigt ļoti labi slēpojošo Bjergenu. 10km iedzīšanā poliete devās ar 25 sekunžu pārsvaru, bet bija skaidrs, ka viņu pēc pirmās trešdaļas distances norvēģiete noķers. Tā arī notika. Diezgan droši bija, ka līderēm pievienosies arī zviedriete Šarlote Kalla un norvēģiete Terēze Juhauga, tikai ne tik agri (ap 4km), jo abas distancē devās 45 sekundes aiz polietes. Pēc noķeršanas, noslēpojusi aptuveni 3,5km kopā ar pērējām trim konkurentēm, Kovaļčika nespēja turēt līdzi skandināvietēm, kurām ir krietni labāka tehnika slidsolī, un ap 8,7km, sākot atkrist, samierinājās ar ceturto vietu. Dāmām, kurām tomēr kopumā bija interesantāka sacensība, arī godalgoto trijnieks noskaidrojās finiša sprintā, kur pārākā bija Bjergena, atstājot Kallu otrajā vietā, bet komandas biedreni Juhaugu trešo. Juhauga otro gadu pēc kārtas FIS sacensībās Beitostēlenā pārspēj titulēto Maritu, bet drīz pēc tam Kūsamo tomēr piekāpjas.  Bjergenai tā bija jau ceturtā uzvara Kūsamo mini tūrē. Uz piekto vietu pakāpās amerikāniete Kikana Randala, kurai paveicās, ka netika diskvalificēta par norvēģietes Brunas –Lī klupināšanu piektdienas sprinta finālā.

Pasaules kausa otrais posms norisināsies nākošajās brīvdienās 1994.gada Olimpisko spēļu mājvietā Lillehammerē, kad paredzēts 10/15km distance klasikā un stafetes.

img_0743_03f25.jpg
Arvis Liepiņš

4 Komentāri

Dikti dīvainas tās mini tūres, piemēram, kurš gan šodien atceras, ka patiesībā vakar ātrākais bija amerikānis Hofmans, bet Sundbī bija tikai 14.ātrākais, bet meitiešiem ātrākā bija Kalla?!

02 • 12 • 2013 / 14:21
Hofmans bija ātrākais, bet tāpēc ka iedzīšana un taktiskās spēles. Intervāla startā amerikānis diez vai būtu 15km F ticis desmitniekā.

02 • 12 • 2013 / 14:26
protams, protams, bet tai pat laikā viņš ir vakardienas posma uzvarētājs un kā vakardien ātrākais PK kopvērtējumā saņēma savus minitūres atsevišķā posma uzvarētāja 50 ieskaites punktus, tikpat, cik Bauers par savu sestdienas uzvaru. Tāpēc jau saku - dīvainas tās minitūres.

02 • 12 • 2013 / 14:35
Jā, tā ir, ka PK uzvara posma ātrākā laika īpašniekam tāpat kā Tour de ski kalna posmā, bet visi galvenokārt atceras, kas uzvar kopvērtējumā. Tur tā būtība minitūres, ka iedzīšana pēdējā dienā pēc iepriekšējo dienu laiku summas. varētu arī uztaisīt pēdējā dienā intervāla startu un tad skaitīt kopā laikus. Savā ziņā būtu interesanti arī tā. Bet tad līderi visu distanci kārtīgi slēpotu.

02 • 12 • 2013 / 15:35
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv