ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: -2°C
Vējš: 0m/s

Jaunumi

27 • 11 • 2013

Juhauga un Sunbī dominē Beitostēlenā, Nortugs 61.vietā

Pagājušajās brīvdienās Beitostēlenā (Norvēģija) norisinājās ierastās sezonas atklāšanas sacensības distanču slēpošanā, kurā abās distancēs gan klasiskajā stilā, gan brīvajā stilā vīru konkurencē dominēja Martins Jonsruds Sunbī, bet dāmām Terēze Juhauga, tikmēr no izlases atsevišķi trenējošais Peters Nortugs klasiskā stila distancē palika 61.vietā. Pēdējā dienā sprintā nepārspējami bija Sondre Fosli un amerikāniete Kikana Randala.

Beitostēlena ir pazīstama ar sezonas atklāšanas sacensībām vienā no distanču slēpošanās lielvalstīm Norvēģijā. Šajās sacensībās piedalās visi spēcīgākie norvēģi, kuriem konkurenci sastāda arī dažu citu slēpošanas lielvalstu pārstāvji. Pāris reizes šajā vietā novembra vidū ir noticis arī Pasaules kausa posms ar sacensībām distancē sestdien un stafeti svētdien, bet tajos gados, kad nenotiek pasaules kausa posms, tad sacensības norit trīs dienas – distancē klasiskajā stilā un brīvajā stilā un arī sprintā. Bieži distancē brīvajā stilā savus spēkus ar slēpotājiem ir izmēģinājuši ātrie norvēģu biatlonisti un arī uzvarējuši (2009.gadā Roni Hafsoss – autpiez.), bet pēdējos gados tik labi nav veicies un virsroku allaž ir ņēmuši distanču slēpotāji. FIS sacensības Beitostēlenā ir iespēja vairākiem ārpus izlases esošiem norvēģu slēpotājiem sevi apliecināt un parādīt, cik labi vasarā un rudenī ir pastrādājuši, pievēršot izlases treneru uzmanību, lai varētu tikt komandā uz pasaules kausa posmiem.

Vīriem abas dienas distancē nepārspēts bija Sunbī, kurš atzina, ka tomēr bijis nervozs, jo viņam tiek uzlikts favorīta zīmogs. Pirmajā dienā klasikā viņam bija ļoti sīvi jāspēkojas ar stafetes komandas biedru Eldaru Renningu, kuru Martins apsteidza tikai par 1,3 sekundēm. Arī trešās vietas ieguvējs Kriss Jespersens bija tuvu, zaudējot tikai astoņas sekundes un nopelnot vietu komandā startam Pasaules kausa posmā Kūsamo. Zaudējot uzvarētājam divas ar pusi minūtes, tikai 61.vietā ierindojās Peters Nortugs, kuram pēc izstāšanās no izlases klājas grūti, bet pats Nortugs ir optimisma pilns, norādot, ka uzdevu ir izpildījis un vajadzīgo atbildi no piedalīšanās sacensībās ir saņēmis. Viņš cer uz daudz labāku formu novembra beigās Kūsamo. Arī Nortuga stafetes komandas biedri Sunbī un Rennings, kā arī treneri it nemaz neuztraucas par Petera pašreizējo vājo formu, norādot, ka tas ir tikai starpposms un „iebraukšanās” pirms galvenajiem startiem. Otrajā sacensību dienā distancē brīvajā stilā Sunbī pārsvars par tuvāko konkurentu sniedzās pāri pusminūtei. Atkal augsta vieta, bet šogad pat otrā tika sprinterim Anderšam Glērsenam, bet trešais finišēja Šjūrs Rēte. Nortugam 12.vieta (+1:10). Abas dienas iekļūšana sešiniekā nepalīdzēja uz Kūsamo tikt Junam Dālam, tāpat tur nestartēs svētdienas sprinta uzvarētājs Sondre Fosli, bet aiz viņa otrajā vietā palikušais Fins Krogs gan izcīnīja vieta izlasē, jo ir vispusīgāks par Fosli. Ceturtais bija atraktīvais Oistens Petersens, bet 13.vietā norvēģu labākais ziemeļu divcīņnieks Magnus Muans.

Sundby_BEito13.jpg
Martins Jonsruds Sunbī

Pirmajā dienā dāmām, kur bez mājiniecēm piedalījās arī amerikānietes un slovēnietes, 10km klasikā ļoti pārliecinoši uzvarēja Terēze Juhauga, kas gandrīz par minūti apsteidza Astrīdu Jakobsenu. Marita Bjergena pirmo dienu izlaida, jo pirms tam bija nedaudz saaukstējusies, taču treneri atzina, ka Bjergenai būtu bijis grūti pārspēt tādu sniegumu rādošo Juhaugu, kas atzina, ka jūt progresu tehniskā izpildījumā un gaida atbildi uz galveno jautājumu, kādā līmenī viņa ir salīdzinājumā ar pēdējos gados labāko slēpotāju pasaulē. Un atbilde nebija ilgi jāgaida, jo jau nākamajā dienā abas sacentās 10km brīvajā stilā. M.Bjergena startēja pāris numurus pirms Terēzes un bija tā „uzvilkusies”, ka uzsāka ļoti ātrā tempā (kā vēlāk izrādījās, tad pat pēc pirmajiem 200 metriem viņa Juhaugai bija priekšā jau 5 sekundes, par ko uzzinot no laika ņēmējiem, Terēzei iestājās neliels šoks un viņa nodomājusi „ak, jēziņ” – aut.piez.). Un kā izrādījās, nervozitāte  pieredzējušais Bjergenai „iegrieza”, jo ar pārākā ātro sākuma daļu tika pieļauta junioru kļūda un vēlāk finišā 18 sekundes zaudēts Juhaugai, kura izcīnīja otro uzvaru divās dienās tāpat kā pērn. Par savu rezultātu Bjergena nebija apbēdināta, jo kopā trenējas un zina, ka Terēze ir labā formā.Ja klasikā var uztiekt amerikānietes Sadijas Bjornsenas piekto vietu, tad brīvajā stilā labi sevi parādīja 19 gadus jaunā slovēniete Lea Einfalta, Juhaugai zaudējot divas minūtes un ierindojoties 13.vietā. Pēdējā dienā sprintā brīvajā stilā tika pārrauta ne tikai norvēģu uzvaru sērija, bet arī dominance, jo, finālā startējot amerikānietei, divām slovēnietēm un trijām norvēģietēm, mājinieces netika pat trijniekā. Marita Bjergena ar ceturto vietu bija labākā no norvēģietēm. Marita atzina neko nespēja likt pretī sāncensēm. Uzvaru izcīnīja pagājušā gada labākā sprintere Kikana Randala, aiz sevis atstājot pazīstamās slovēņu sprinteres Fabjanu un Visnaru, kurai Norvēģija nav sveša, jo draudzējas ar 2009.gada pasaules čempionu sprintā Uli Vigenu Hatestādu. Par sniegumu sprintā norvēģu dāmas no treneriem ir dabūjušas pamatīgas „sukas”.

Johaug_Beito13.jpg
Terēze Juhauga

2 Komentāri

Nortugs "saelposies" svaigo Norvēģijas gaisu un atkal dos uz pilnu klapi.

27 • 11 • 2013 / 15:56
Ivaram literārī ražigs sezonas sākums! Lai pietiek jaudas līdz sezonas beigām!

28 • 11 • 2013 / 13:40
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv