ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

07 • 08 • 2014

I.Bikšem labs rezultāts 3000m skrējienā LČ, arī norvēģu slēpotāji ātri skrējuši

Pagājušo sestdien Ogrē notikušajā Latvijas čempionātā vieglatlētikā 3000m skrējienā Latvijas izlases distanču slēpotājs Indulis Bikše uzrādīja ļoti atzīstamu rezultātu, noskrienot trīs kilometrus zem 9 minūtēm – 8:57,7. Tas viņam deva 4.vietu. Arī Norvēģijā šo distanci skrējuši vairāki vadošie distanču slēpotāji, no kuriem pieciem izdevās to izdarīt ātrāk par 9 minūtēm. Ļoti līdzīgā cīņā ar pussekundes pārsvaru uzvarēja četrkārtējais pasaules čempions stafetēs Eldars Rennings, kurš uzrādīja laiku 8:36,0.

Pagājušajās brīvdienās, kad Latvijā turpināja valdīt svelmaini laika apstākļi, daļa slēpotāju piedalījās MTB sacensībās Madonā, savukārt, šobrīd labākais Latvijas juniors distanču slēpošanā Indulis Bikše izmēģināja spēkus Latvijas čempionātā vieglatlētikā, kas augusta pirmajās dienās norisinājās Daugavas krastos atrodošajā Latvijas astotajā lielākajā pilsētā Ogrē. Indulim tā nebija pirmā reize valsts čempionātā uz sarkanā skrejceļa, jo viņš Latvijas čempionātos jauniešu grupās ir startējis arī pirms tam. Konkurentu nebija daudz, jo uz starta izgāja 8 dalībnieki, taču vadošie bija gana spēcīgi, ieskaitot daudzu godalgotu vietu ieguvējus dažādās skriešanas distancēs Latvijā Jāni Girgensonu un Dmitriju Serjoginu. Dalībnieku sastāvs vecuma ziņā bija gana jauns, jo visi bija dzimuši pēc Latvijas neatkarības deklarācijas pieņemšanas dienas, t.i., 1991.gada 4.maija. Indulis, kuram septembrī paliks deviņpadsmit gadi, bija otrs jaunākais.

Bikše2_LSPA.jpg
Indulis Bikše LSPA iestājpārbumu krosa sacensībās. Foto: LSPA

Favorītu statusu apliecināja Serjogins ar Girgensonu, kuri tuvākos sekotājus bija apsteiguši par gandrīz pusstadionu un finišēja, kad Indulis Bikše vēl ar diviem citiem skrējējiem bija pēdējā līkumā pirms finiša taisnes. Pirmo vietu ieguva šā gada Nordea maratona uzvarētājs 10km (pusstundu pēc 10km dsiatnces finiša viņš Nordea maratonā skrēja arī 5km, kur ieņēma 3.vietu – aut.piez.) Dmitrijs Serjogins, kurš 3000m noskrēja 8:31,4, par trim sekundēm apsteidzot otrās vietas ieguvēju un vecāko sacensību dalībnieku Jāni Girgensonu, kuram augusta otrajā pusē paliks tikai 23 gadi un kurš kā labākais no Latvijas vairākas reizes ir startējis Eiropas un pasaules čempionātos krosā. Trešo vietu ieguva šosezon “Skrien Latvija” posmos 10,5km distancēs uzvarējušais Reinis Hartmanis, kas uzrādīja laiku 8:54,4, bet Indulim Bikšem līdz trijniekam pietrūka trīs sekundes un ar rezultātu 8:57,7 viņš ieņēma 4.vietu. Lai arī medaļa bija tuvu un nesanāca iekļūt trijniekā, tomēr konkurence bija spēcīga un arī uzrādītais laiks dod iemeslu papriecāties, jo pirmo reizi Indulis šo distanci noskrējis zem deviņām minūtēm, iepriekšējo labāko rezultātu uzlabojot par vairāk nekā desmit sekundēm.

Tikmēr 1994.gada Ziemas Olimpisko spēļu mājvietā Lillehammerē, kur šobrīd uz vasaras treniņnometni ir pulcējušies Norvēģijas izlases distanču slēpotāji, tika uzorganizētas sacensības 3000m skrējienā, kurā tika uzrādīti augstvērtīgi rezultāti, pirmajiem pieciem noskrienot ātrāk par deviņām minūtēm. Ļoti sīvajā cīņā par uzvaru 2011.gada pasaules vicečempions 15km klasikā Eldars Rennings uzrādīja laiku 8:36,0 un par pussekundi apsteidza otrās vietas ieguvēju Didriku Tensetu, kurš šogad “Tour de ski” ieņēma 9.vietu. Reninga uzvara ir samērā likumsakarīga, jo ātri viņš šo distanci ir skrējis arī citus gadus pazīstamo sacensību “Toppidretsvekas” ietvaros, un kā nekā kādreiz ir trenējies vieglatlētikā. Piecas sekundes uzvarētājam zaudēja un trešo vietu ieņēma pagājušās sezonas labākais Skandināvijas kausa kopvērtējumā un šā gada Norvēģijas čempions 15km klasikā Simens Estensens. Vēl zem deviņām minūtēm izskrēja Pols Gulbergs (8:47), kurš tieši Lillehammerā pagājušā gada decembrī izcīnīja uzvaru pasaules kausa posmā 15km klasikā, un 2013.gada pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs skiatlonā Šjūrs Rēte (8:48).

Nākošajā gadā ir pasaules čempionāts Falunā, un tāpēc norvēģi ir publicējuši arī 1992.gada vasaras 3000m skrējiena rezultātus (arī vienu gadu pirms vēsturiskajā Zviedrijas distanču slēpošanas centrā Falunā notika pasaules čempionāts slēpošanā (1993.gads)) – aut.piez.), kur toreiz uzvarēja leģendārais Bjerns Dēlī, veicot trīs kilometrus stadionā 8:29 (Dēlī rekords ir 8:18,8 – aut.piez.). Dēlī 14 sekundes zaudēja un 8:43 laiku uzrādīja 1998.gada Nagano Olimpisko spēļu vicečempions 30km klasikā un 1997.gada pasaules vicečempions 50km klasikā, cīnītājs grūtos brīžos Erlings Jevne, 2007.gada pasaules čempions 50km Odbjorns Jelmesets 2012.gadā noskrēja 8:51, bet 90.to gadu sākuma nepārspējamās stafetes komandas slavenais pirmo posmu veicējs klasikā Terje Langlī bija vēl par divām sekundēm lēnāks. Savukārt, no Norvēģijas slēpotājiem ātrākais laiks 3000m pieder pazīstamajam World loppet maratona distanču laureātam un olimpiskajam un pasaules čempionam stafetē Anderšam Auklandam – 8:02,76 (|par šādu laiku no Latvijas vieglatlētiem ātrāk ir skrējuši valsts rekordists Dmitrijs Jurkēvičs (7:54,83) un Mārtiņš Alksnis (8:00,88) – aut.piez.).

Ivars Bācis

Bikše_LSPA.jpg
Indulis Bikše LSPA iestājpārbumu krosa sacensībās. Foto: LSPA

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv