ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

07 • 01 • 2015

Berkulis: "Rastorgujevam vislabākās zāles būtu laba vieta"

Latvijas biatlona izlases treneris Intars Berkulis portālam Sportacentrs.com norāda, ka servisa cilvēka trūkums mazina konkurētspēju, tomēr tas nav mazinājis Andreja Rastorgujeva apņēmību cīnīties par augstām vietām.

Andrejs Rastorgujevs pašlaik Itālijā turpina gatavoties nākamajiem Pasaules kausa posmiem. Sezonas sākumu būtiski ietekmēja veselības likstas, kas sportistu piemeklēja pirms Pasaules kausa 1. posma Esterzundā. Treneris Intars Berkulis neslēpj, ka slimība atstājusi sekas arī uz nākamajiem posmiem. Gan fiziskajā ziņā, gan vēl jo vairāk psiholoģiskajā.

"Arī šobrīd nav bijis iespēju nodot analīzes, lai varētu secināt, kādas sekas atstājusi slimošana. Andrejs turpina mierīgi un pēc plāna darīt savu darbu," stāsta treneris. "Kad neizej uz sezonas pirmo startu, tad pēc tam saņemies, tomēr sekas paliek. Divas dienas pēc paaugstinātas temperatūras viņš ieguva 13. vietu sprintā. Nav šaubu, ka tas patukšoja viņa spēku rezerves. Turklāt ir arī morāli grūti. Spiediens uz mums ir lielāks, jo viss atkarīgs no sasniegtajiem rezultātiem."

"Negribētu teikt, ka Andrejs tādēļ sadeg, taču just to var. Viņš taču ir tāds pats cilvēks, kā mēs visi. Katram ir savs budžets, bet, ja tas nav pietiekams, tad ir grūti. Nav jau runa par to, ka mēs gribam dzīvot dārgās viesnīcās. Dzīvojam gana taupīgi - paši gatavojam ēst. Runa ir par servisu, kas ir mūsu klupšanas akmens. Ja pērn par to varēju nesatraukties, tad šogad mums ir tikai viens cilvēks, kurš tīri fiziski nevar paveikt visu nepieciešamo. Tas ietekmē psiholoģiski, jo saprotam, ka tādēļ neesam konkurētspējīgi."

Berkulis atzīst, ka Pasaules kausa 3. posmā Pokļukā sprinta distancē nepilnīgā servisa problēma esot izjusta pēc pilnas programmas. "Andrejs ātrākajam slēpotājam zaudēja 33 sekundes, taču arī tas tika sasniegts caur nevaru. Labākie servisa cilvēki jau ir aizņemti. Šobrīd mums ir padomā viens speciālists, taču tā atkal ir konkrēta summa. Pirms sezonas vienam jau nācās atteikt, jo finansiāli to nevarējām atļauties. Pakāpeniski vēl varētu viņam samaksāt visu summu, bet viņš gribēja pirmo naudu dabūt jau oktobrī."

Finansiālo situāciju neuzlabo arī neveiksme Pokļukā, kas liedza iekļūt labāko 25 biatlonistu pulkā, kam Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) apmaksātu dzīvošanas izdevumus nākamajos trīs posmos. "Katrā posmā tie ir aptuveni 500 eiro, tātad trīs posmiem tie ir 1500 eiro. Par to tagad nāksies domāt."

Lai nu kā, Berkulis secina, ka pauzīte tagad esot īsti laikā un ļaus atvilkt elpu gan fiziski, gan emocionāli. "Izanalizējām, ko vajadzēja darīt pirmajos trīs posmos. Sapratām, kādas bija mūsu kļūdas, ko varējām ietekmēt un ko nevarējām. Tagad par to ir jāaizmirst un jākoncentrējas uz nākamajiem posmiem. Šobrīd vēl nav skaidrības arī par to, vai startēsim Eiropas čempionātā. Bet galvenās sacensības šajā sezonā mums joprojām ir pasaules čempionāts."

"Gan radinieki un draugi, gan fizioterapeiti un ārsti cenšas nomierināt Andreju. Viņi dod enerģiju un palīdz. Nekas slikts jau nav noticis. Tomēr ir skaidrs, ka šobrīd labākās zāles būtu laba vieta," pārliecināts ir treneris.

Vaicāts par slēpotāja Arvja Liepiņa vēlmi pievērsties biatlonam, Berkulis norāda, ka katrs cilvēks biatlonam nāk par labu. Taču viss esot atkarīgs no viņa mērķiem - vai tas ir vienkārši pamēģināt vai kaut ko sasniegt. "Biatlons ir kļuvis ļoti skarbs. Pat ieguldot darbu par visiem 100%, ir grūti cīnīties par augstām vietām. Negribu teikt, ka iemācīties šaušanu ir neiespējami, tomēr jāsaprot, ka šaut pie paaugstināta pulsa ir grūti. Tā nenotiek, ka paņem šauteni un tā lieta uzreiz aiziet. Mācītāju jau ir daudz, bet iemācīties nav tik viegli. Pat tādai ziemas sporta lielvalstij kā Norvēģijai bijušie slēpotāji nebija iemācīti šaut."

Pasaules kausa 4. posms nākamajā nedēļā risināsies Oberhofā, kam sekos posmi Rūpoldingā un Antholcā, bet janvāra beigās un februāra sākumā Otepē notiks Eiropas čempionāts.

1

Avots: Sportacentrs.com (Oriģināli lasāms: http://sportacentrs.com/ziemas_sports/biatlons/30122014-berkulis_rastorgujevam_vislabakas_zales_b)

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv