ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 4°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

03 • 01 • 2017

L.Gasūna pirmo reizi karjerā tiek uz 2.braucienu un izcīna 22.vietu PK slalomā

Saistītā informācija

Šodien Pasaules kausa posmā slalomā, kas norisinājās Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā, lieliski nostartējusi Latvijas izlases kalnu slēpotāja Lelde Gasūna, kas 64 dalībnieču vidū pirmajā braucienā uzrādīja 27.laiku, no līderes Veronikas Velē-Zuzulovas (Slovākija) atpaliekot 3,25 sekundes, līdz ar to pirmo reizi karjerā tiekot PK posmā uz otro braucienu un atkārtojot Kristapa Zvejnieka panākumu, ko mārupietis sasniedza tieši pirms gada. Divu braucienu summā siguldiete uzrādīja 22.vietu (+5,95 s) un tika pie 9 pasaules kausa kopvērtējuma punktiem, kas ir labākais rezultāts neatkarīgās Latvijas kalnu slēpošanas vēsturē.

Pēc karjeras labākā rezultāta uzrādīšanas un 33.vietas iegūšanas pirmajā braucienā pagājušajā posmā 29. decembrī Zemmeringā (Austrija), kur tikai pussekunde pietrūka līdz trīsdesmitniekam, ar lielāku interesi nekā citas reizes tika gaidīts siguldietes starts Pasaules kausa posmā slalomā Zagrebā, kur uz starta izgāja 64 kalnu slēpotājas. Lelde Gasūna pēc reitinga no dalībniecēm bija 55., un ar tādu numuru arī startēja.

Sacensību pats sākums bija vēl trakāks nekā iepriekšējās divas reizes, jo no pirmajām astoņām četras kļūdījās un izstājās. Lai turpmāk šī tendence nedaudz samazinājās, tomēr no pirmajām trīsdesmit startējušajām tomēr finišu nesasniedza astoņas, bet no četrdesmit vienpadsmit, kas tik un tā ir salīdzinoši padaudz. Kad Lelde sāka savu braucienu, finišējušas bija 37 konkurentes, un lai iebrauktu trīsdesmitniekā, nedrīkstēja no līderes atpalikt vairāk nekā 3,43 sekundes, jo tieši tik tobrīd zaudēja 30.vietā esošā Marlēna Valnere no Vācijas. Līdz ar to izskatījās ļoti cerīgi. Pirmajos divos starpfinišos L.Gasūna uzrādīja 30.laiku, no līderes Veronikas Velē Zuzulovas atpaliekot attiecīgi 1,22 un 2,47 sekundes, kas solīja vietu trīsdesmitniekā, jo vairākas labas braucējas izstājās pēdējās sektorā. Un tā arī notika, finišā Leldei tobrīd bija 26.laiks (+3,25 s).

Sākās nervu kutinošs gaidīšanas laiks. Nestartēja spēcīga norvēģiete un arī pagājušajā posmā trīsdesmitniekā tikusī 18 gadus vecā slovēniete Meta Hrovata, kas vairoja cerības nosargāt vietu top30. Pirmo pusi labāk veica vāciete Vainbuhere un arī baltkrieviete Škanova, bet beigās tomēr palika aiz mūsējās. Vienīgi amerikānietei Meganai Makdžeimsai, kura līdz šim 11.reizes bijusi trīsdesmitniekā milzu slalomā, bet pirmo reizi slalomā, izdevās uzrādīt ātrāku laiku, līdz ar to Lelde nobīdījās uz 27.vietu no 43 finišu sasniegušajām dalībniecēm, 0,01 sekundi priekšā francūzietei Laurī Mogelei un 0,1 sekundi iekšpus trīsdesmitnieka, ko noslēdza divas kalnu slēpotājas – krieviete Ksenija Alopina un iepriekšminēta Marija Škanova, kurai tāpat kā Leldei pirmo reizi karjerā izdevās tikt uz otro braucienu.

Aiz līderes Zuzulovas cieši par otro trešo vietu cīnījās austriete Bernadete Šilda (+0,39 s) un čehiete Sarka Strahova (+0,41 s). Tikmēr iepriekšējo četru šīs sezonas slaloma posmu uzvarētāja Mikaela Šifrina no ASV kļūdījās un izstājās.

Otro braucienu Gasūna iesāka droši, bet beigu daļā reizi bīstami izslīdēja, tomēr tas neliedza sasniegt finišu, turklāt arī sasniegt Latvijas labāko rezultātu – 22.vietu no 25 finišu sasniegušajām. Nedaudz mazāk par pussekundi (0,45s) pietrūka līdz divdesmitniekam. Otrajā braucienā Lelde uzrādīja 22. rezultātu (+2,94 s). Tagad Latvijas pārstāve ar 9 punktiem Pasaules kausa kopvērtējumā slaloma disciplīnā ieņem 44.-46vietu no 53 pie punktiem šajā disciplīnā tikušajām kalnu slēpotājām.

Līdz šim neatkarīgās Latvijas sportisti Pasaules kausa otrajam braucienam bija kvalificējušies vienu reizi - pērn 6. janvārī to slaloma sacensībās paveica Kristaps Zvejnieks, kurš izcīnīja 26. vietu. Savukārt PSRS laikā Ulla Lodziņa vairākas reizes bija piecpadsmitniekā un reizi pat spēja gūt ceturto vietu, kā arī tikt pie medaļas pasaules junioru čempionātā. Tāpat Roberts Rode 2012. gada februārī Pasaules kausa posmā Sočos superkombinācijā (nobrauciens+slaloms) ieņēma 29. vietu, bet, tā kā no uzvarētāja laika ziņā atpalika virs noteiktā limita, pie kopvērtējuma ieskaites punktiem netika.

Šodien līksmot varēja arī kaimiņienes slovākietes un čehietes, jo tikai šīs divas nācijas kāpa uz goda pjedestāla. Līderpozīcijas nosargāja un piekto uzvaru izcīnīja Velē-Zuzulova, kas par ceturtdaļsekundi apsteidza savu 21 gadus veco tautieti un ātrākā laika īpašnieci otrajā braucienā Petru Vlhovu, kura iepriekšējā posmā netika trīsdesmitniekā, jo pirmajā brauciena sākumā pieļāva kļūdu. Trešo vietu nosargāja un 16 reizi uz goda pjedestāla kāpa pussekundi uzvarētājai zaudējusī čehiete Strahova.

Līdz ar to, ko neizdevās paveikt pirms piecām dienām Zemeringā, to “International ski team” pārstāvei zdevās šodien ar ļoti labu braucienu un mazāk kļūdiņām. Taču tas nenozīmē, ka tagad katru reizi siguldietei sanāks tikt trīsdesmitniekā. Jāņem vērā, ka šoreiz atkal apstākļi izvērtās ļoti labvēlīgi ar daudzām izstāšanām spēcīgo konkurentu vidū. Pirmo reizi sezonā pirmajā braucienā izstājās kāda no pirmā desmita sportistēm, turklāt šodien tādas bija pat četras. Nepiedalījās arī dažas Zemmeringā trīsdesmitniekā tikušās. Taču pats galvenais, ka pati paveica lieliski savu darbiņu un ir sasniegts labākais rezultāts, tiekot pie PK kopvērtējuma punktiem.

Lai tik pat sekmīgs turpinājums Slovēnijā un Austrijā.
Ivars Bācis 

1 Komentāri

Apsveicu Leldi, vēsturisks rezultāts!

04 • 01 • 2017 / 00:37
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv