ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 0m/s

Jaunumi

08 • 03 • 2016

LČ stafetēs jauniešiem visvairāk uzvaras Madonai

Šī gada Latvijas čempionāta pēdējo trešo posmu distanču slēpošanā noslēdza jauniešu grupu pārstāvji, sacenšoties stafetē, kur tāpat kā lielajiem visi trīs posmi bija jāveic klasiskajā stilā. Daži jaunāki slēpotāji, ja nebija divu kolēģu šajā vecumā, startēja vecākajā grupā. Reizēm šādas rotācijas bija apzinātas, lai pastiprinātu komandu. Visvairāk uzvaru jauniešu grupās nopelnīja Madonas BJSS, kuri uzvarēja četrās no astoņām jauniešu grupām, bet pa divām uzvarām SS “Arkādijai” un Cēsu pilsētas sporta skolai (CPSS). Par V18 un S18 jau tika aprakstīts iepriekšējā rakstā, tad šoreiz par pārējām sešām jauniešu grupām.

V16 grupā puišiem, kā jau to varēja paredzēt, triumfēja Madonas BJSS, kas jau ar Kalvja Krīgera un Ilvara Bisenieka ieguldījumu pirmajos divos posmos bija iekrājusi milzu pārsvaru, ka Nika Saulīša piekāpšanās pēdējā posmā cēsniekam Reinim Upenam par minūti neko nemainīja. Jau iepriekšējos posmos LČ bija vērojams, ka pirmās vai otrās vietas iegūstošajam R.Upenam Cēsu komandā nav partneru, kas varētu būt tuvumā un kas varētu palīdzēt cīņā ar madoniešiem, jo nevienam citam cēsniekam distancēs šajā grupā šogad nebija izdevies tikt sešiniekā. Pirmos divus posmus CPSS veica Mikus Cimdiņš un Jānis Rams. Savai pirmajai komandai gandrīz sešas minūtes zaudēja CPSS-2 komanda (A.Zvaigznītis, R.Pundurs, E.Martinsons), kurai trešā vieta, atstājot Viļakas BJSS noslēdzošajā sestajā vietā.

Meitenēm S16 grupā, kur arī startēja 4 komandas, izvērtās interesanta cīņa par uzvaru starp SS “Arkādiju” un Alūksnes BJSS. Abas komandas pirmajā posmā bija ielikušas spēcīgas jaunākās S14 grupas pārstāves – Samantu Krampi rīdzinieces, Anastasiju Ņedaivodinu alūksnietes. Samanta atveda pusotras minūtes pārsvaru, kuru Patrīcija Kaminska gandrīz izsēja pret Alūksnes BJSS spēcīgāko pārstāvi Sanitu Buliņu. Pēdējā posmā „arkādiete” Laura Kvāle devās tikai desmit sekundes priekšā otrai dvīņu māsai Sandrai Buliņai un šo pārsvaru dubultoja, nodrošinot SS ‘Arkādija” uzvaru. Trešajā vietā finišēja mājinieces no Madonas BJSS (Elizabete Paura, Agnija un Tīna Nagles). Pirmo gadu S14 grupā startējušās Samantas Krampes rezultāts bija krietni labāks ne tikai par visām S16 grupas pārstāvēm, bet arī visām S18 grupā stafetē startējušajām, un tikai abas Ingas elites grupā spēja 3km distanci noslēpot ātrāk par šobrīd vēl 12 gadus veco rīdzinieci.

V14 grupā puišiem bija vislielākā konkurence, sacenšoties 10 komandām, no kurām četras reāli pretendēja uz godalgām. Uzvaru svinēja SS „Arkādija”, kurai lielākie nopelni ir otrā un ceturtā laika uzrādītājiem Bruno Krampem un Gustavam Lukstiņam, bet arī bez Aleksandra Ļūļes uzvaras nebūtu. Otro vietu, atpaliekot pusminūti, ieņēma Madonas BJSS (U.Akmentiņš, R.Krūmiņš, L.Kaparkalējs), kuru pirmajā posmā vadībā izvirzīja Uvis Akmentiņš, kurš ar ātrāko laiku no visu komandu dalībniekiem neformālajā individuālajā konkurencē revanšējās par gadu jaunākajiem „arkādiešiem”. Divdesmit sekundes vēlāk pēc pirmajām divām komandām „Smecersila trasē” bija dzirdamas skaļākas emocijas, jo norisinājās finiša spurts par trešo vietu starp CPSS un Alūksnes BJSS. Arvis Jekimovs apsteidza Aleksandru Kuzņecovu un nodrošināja cēsniekiem (komandā arī A.Tinuss, R.Rutkovskis) godalgu, kamēr alūksniešu rindās jāizceļ Emīls Pometūns, kurš lieliski veica otro etapu un no stabilas ceturtās vietas izvirzīja savu komandu vadībā. 

S14 grupā startēja 7 komandas, bet par uzvaru cīnījās tikai divas – Madona ar Cēsīm. 

Ka pirmajā posmā Līva Šahno apsteidza Kitiju Rozenovu un izvirzīja Madonas BJSS vadībā par 12 sekundēm, tā šis pārsvars noturējās līdz pat beigām, jo otrajā posmā Agita Lapsa ar Ievu Vaļsku noslēpoja vienādi un arī pēdējā posmā Kima Krūmiņa uzrādīja gandrīz vienādu laiku ar Signi Miķelsoni, neļaujot CPSS pietuvoties. Šeit noteikti cēsnieces “koda pirkstos”, ka pirmajā komandā neiekļāva ļoti labi pēdējo etapu CPSS-2 veikušo Martu Priedi (par 30 sekundēm ātrāk nekā Ieva Vaļska no pirmās komandas – atu.piez.), kura individuālajos startos klasiskajā stilā bija viena no labākajām Cēsu komandā. Līdz ar to, iespējams, tika palaista garām ļoti laba iespēja uzvarēt, taču tai pat laikā jāņem vērā, ka stafešu komandas komplektēšana nav viegls uzdevums. Viktorija Spruģevica un Karīna Bernāne pirmajos divos posmos nodrošināja Talsu NSS stabilu trešo pozīciju, minūti esot priekšā Siguldas Sporta skolai, kuru no Urzulas Jarganes pēc pirmā posma atvestās stabilās sestās pozīcijas uz ceturto otrajā posmā izvirzīja Sindija Turauska. Taču talsiniecēm pietrūka daudz maz līdzvērtīga trešā posma (Ance Volanska), un Siguldas komandas līdere Kristīne Brunere pavisam viegli un pārliecinoši nodrošināja siguldietēm bronzu, bet talsinieces beigās aiz divām Cēsu komandām palika sestajā vietā.

V12 grupā kā pagājušā gadā dominēja SS “Arkādija”, kuras līderi pārgājuši V14 grupā, tā šogad, ņemto vērā LČ rezultātus, bija skaidrs, ka līdzvērtīgu nebūs Madonas BJSS. Kā Ritvars Raize pirmajā posmā izvirzīja madoniešus vadībā, tā abi spēcīgākie komandas pārstāvji Gustavs Sināts un Silvestrs Švauksts 20 sekunžu pārsvaru beigās uzaudzēja līdz divām ar pusi minūtēm. Kaut arī Emīls Zaķis cēsniekus pēc pirmā posma atveda tikai piektajā vietā, tomēr Rūdis Bišers un Pēteris Radziņš pakāpeniski izvirzīja CPSS komandu otrajā vietā. Pēdējā posmā cēsniekiem strauji tuvojās SS “Arkādijas” līderis šogad šajā grupā – Gustavs Staņa, kurš mēģināja reabilitēties par neveiksmi sestdienas sprintā, un Gustavam tas izdevās, paceļot savu sporta skolu (R.Radziņš,P.Lukstiņš) no sestās uz trešo vietu astoņu komandu konkurencē.

S12 grupā meitenēm sanāca vislīdzvērtīgākā cīņa par uzvaru, jo pirmās divas komandas šķīra vien divas ar pusi sekundes. Elza Bleidele un Marta Upmale CPSS bija nodrošinājušas pusminūtes pārsvaru 3x1km pār galvenajām konkurentēm Madonas BJSS, bet Esterei Volfai klājās saspringti, jo madonietēm pēc Madaras Veckalniņas un Lindas Kaparkalējas pie “darba ķērās” šīs grupas līdere Lība Igaune, kurai ne tikai bija jāķer līderes, bet arī jāpasteidz par 8 sekundēm priekšā esošās un otrajā pozīcijā atrodošās Gulbenes BJSS pārstāves, kurām pirmos divus posmus labi bija nobraukušas Arta Jankava un Evelīna Lazdiņa. Lība gulbenieti Elizabeti Galvāne drīz vien noķēra un apdzina, bet cēsnieci Esteri Volfu tā arī neizdevās pārspēt, lai gan bija pavisam tuvu. Ceturtās palika SS “Arkādija”, kaut arī bija iespējas ielauzties trijniekā, tomēr cerības neattaisnoja sezonas laikā labi startējusī Ulrika Garisone, kura šoreiz bija lēnāka par ātrākā laika uzrādītāju komandā Adrianu Osmanu un arī Karīnu Krauzi.

Ivars Bācis

4 Komentāri

Šo stafetes formātu (visi posmi C) vajag saglabāt. Rezultātos redzams,ka klasiskā stila grēkotāju ir daudz. Mazajiem vispirms jāapgūst klasika nevis slidsolis. Treneriem vajadzētu stipri padomāt par šo tēmu.
classiks
09 • 03 • 2016 / 13:19
Ko padomāt?

09 • 03 • 2016 / 22:59
....ka sīkajiem jāiemāca klasika...

09 • 03 • 2016 / 23:18
Tad iemāci. Ir kāds šķērslis?

11 • 03 • 2016 / 18:41
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv