ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

05 • 12 • 2011

Pasaules kausa sprints Diseldorfas ielās

Saistītā informācija

Pagājušajās brīvdienās Vācijas pilsētā Diseldorfā norisinājās Pasaules kausa trešais posms distanču slēpošanā, kura ietvaros notika gan individuālais sprints, gan komandām. 0,8km sprintā brīvajā stilā dāmām uzvarēja amerikāniete Kikana Randala, bet vīriem 1,5km sprintā – norvēģis Ula Vigens Hatestāds. Savukārt komandu sprintā dāmām pārāka bija Norvēģijas pirmā komanda, bet vīriem visus konkurentus pārspēja Zviedrijas pirmā komanda.

No 2002.gada līdz 2007.gadam sezona sākās ar sprintu Diseldorfā jau oktobrī, bet pēdējos četrus gadus pirmais posms novembra otrajā pusē notiek Skandināvijā un sprints Reinas krastos ir pārcēlies uz decembra sākumu. Labi, ka Vācijā ir vieta kur saražo mākslīgo sniegu un arī +8 grādos varēja notikt slēpošanas sacensības.

Vīriešiem sprintā pēc zināma pārtraukuma uzvaru svinēja norvēģis Ula Vigens Hatestāds, kas finiša taisnē spēja apsteigt ilgi vadībā esošo krievu Alekseju Petuhovu, kas allaž izmanto šādu taktiku – slēpot priekšgalā un turēt augstu tempu. Pēc finiša korektais Petuhovs atzina, ka Hatestāds tomēr esot bijis spēcīgs par viņu. Trešo vietu izcīnīja vēl viens norvēģis, pasaules junioru vicečempions sprintā Pols Gulbergs, kas bija ātrākais kvalifikācijā. Hatestāds, kas bija nepārspējams 2008./2009.gada sezonā, uzvarot septiņās sprinta sacensībās no deviņām, ieskaitot arī Pasaules čempionātu, pēdējās divās sezonās bija izcīnījis tikai pa vienai uzvarai katrā. Arī pirms nedēļas Kūsamo klasiskajā sprintā viņš netika pusfinālā, bet tas vairāk skaidrojams ar to, ka paša vainas dēļ saslīdēja finiša taisnē.  Neierasta aina bija otrajā pusfināla braucienā, kurā startēja trīs šveicieši (finālā nevienam neizdevās iekļūt – aut. piez.), jo kaut ko tādu līdz šim esam vērojoši  norvēģu, zviedru vai krievu izpildījumā. Tas nozīmē, ka pēc nedēļas Davosā mājinieki būs vēl lielāks izaicinājums pārējiem, turklāt startēs arī Dario Kolonja. Neveiksmīgs starts kaimiņiem igauņiem, jo nevienam neizdevās pārvarēt kvalifikāciju. Keins Einaste ierindojās 37. (+6,05), bet Timo Simonlatsers 40.vietā (+6,78). Priekuļos janvārī uzvarējušais Sims Sellis bija tikai 64.vietā, bet Skandināvijas kausā februārī Madonā lieliski startējušais jaunais Andress Kollo palika priekšpēdējā 70.vietā, kvalifikācijas uzvarētājiem zaudējot attiecīgi 11,5 un 18 sekundes. Kausa kopvērtējumā ar 355 punktiem vadībā ir Nortugs, kam seko Kolonja ar 278 un zviedrs Ulsons ar 259 punktiem.

Savukārt sievietēm pirmajā trijniekā neiekļuva neviena no Skandināvijas. Izmantojot Bjergenas prombūtni, diezgan droša uzvara amerikānietei Kikanai Randalai, kuras progresējošie rezultāti arī distancē sezonas sākumā, ļauj amerikānietei cerēt uz cīņu par kopvērtējuma trijnieku. Pēc dopinga soda izciešanas šosezon sacensību apritē atgriezusies krieviete Natālija Matvejeva, kura jau otro reizi tika finālā, bet šoreiz viņa vairs nebija statistes lomā, izcīnot otro vietu. Kas pietrūka vīriešiem, to paveica šveiciete Lauriēna van der Grāfa, sarūpējot lielāko posma lielāko pārsteigumu. Viņa ne tikai iekļuva finālā, bet arī ierindojās labāko trijniekā. Līdz šim šveicietei reti, kad bija izdevies pārvarēt kvalifikāciju, un viņas labākais sasniegums bija 21.vieta. Šoreiz igauņiem labākus rezultātus sasniedza dāmas, jo Trīne Ojaste pārvarēja kvalifikāciju un ieguva 28.vietu. Pasaules kausa kopvērtējumā pirmajā trijniekā ir norvēģietes: 1. M.Bjergena (446 punkti), 2.T.Juhauga (316 punkti) un 3. V.Skofterūda (309 punkti).

Komandu sprintā vīriem uzvaru Zviedrijai I nodrošināja Jespers Mudīns un Teodors Petersons, otrajā vietā atstājot krievu pirmās komandas duetu Petuhovu un Krjukovu. Norvēģi Hatestāds un Gulbergs palika trešie, apstiprinot, ka ne vienmēr individuālie rezultāti atspoguļojas stafetē. Igauņu duets Simonlatsers un Einaste netika finālā, ierindojoties 13.vietā. Sievietēm, pateicoties  Maikenas Fallas rāvienam, pārliecinošu uzvaru svinēja norvēģietes, kurām ar pirmo numuru startēja Mari Eide. Randalai otrajā dienā vairs nebija tik daudz spēka, un kaut arī vēsturiskā uzvara gāja secen, tomēr amerikānietes pirmo reizi iekļuva godalgoto trijniekā, izcīnot otro vietu. Matvejeva pēdējos metros atkal bija ātrāka par van der Grāfu, nodrošinot Krievijai trešo vietu. Ļoti pamatīgi Follisas un Dženuinas karjeras beigšanu izjuta itālietes, kas, pateicoties Follisas lieliskajām finišēšanas spējām, Diseldorfā komandu sprintā bija uzvarējušas pēdējos divos gados, bet šoreiz ne mazāko cerību pat uz finālu un tikai 18.vieta.

Arī šoreiz šaurajā Diseldorfas ielu sprinta trasē neiztika bez asumiem, un atkal tajos bija iesaistīts vācietis Jozefs Vencls, kas „palīdzēja” nokrist Petuhovam komandu sprinta pusfinālā, par ko Vācijas komanda saņēma diskvalifikāciju. Kā tas bieži notiek, tad vadošie distancē, kas ir arī vieni no labākajiem sprinteriem, kā Bjergena, Kovaļčika, Nortugs, Helners, Kolonja, Diseldorfas posmu izlaiž, jo otrajā dienā ir komandu sprints, kas nedod punktus individuālajā ieskaitē kausa kopvērtējumā, un tādēļ šis Pasaules kausa posms tomēr zaudē intereses ziņā, salīdzinot ar citiem. Jau ir bijušas runas par komandu sprinta likvidēšanu, jo esošais formāts gluži neatbilst sprinta būtībai, jo katram dalībniekam ir jāveic posms trīs reizes, un tas sāk līdzināties īsai distancei, tādēļ nereti izteiktiem sprinteriem pēdējā etapā vairs nav pietiekoši spēka. Turklāt nereti līdz pat priekšpēdējai maiņai temps distancē nebūt nelīdzinās sprintam, tādēļ varētu ieviest jauninājumu, ka katrs dalībnieks veic vienu etapu. Varētu darīt arī līdzīgi kā stafetē, kad komandā ir četri dalībnieki un katrs veic vienu posmu, bet tad tas krasi samazinātu komandu skaitu, jo daudzām valstīm būtu grūtības ar četru dalībnieku atrašanu.

K.Randall_Duss2-11.jpg

4 Komentāri

ņjā, itālietēm pamatīgs fiasko. it kā slēpošanas lielvalsts, bet redz ko dod divu sprinteru aiziešana.
ITA
05 • 12 • 2011 / 11:46
Reti, ka neviens igaunis netiek tālāk par kvalifikāciju. Bet var piekrist, ka šis posms kaut kā nav tik saistošs kā citi.
Jaak
05 • 12 • 2011 / 16:27
Jā, kas gan ir brīvā stila sprints bez Ariannas?! Taču prieks par Kikanu, ir labi, ka var uzvarēt arī kāds ne no Skandināvijas.
to ITA
06 • 12 • 2011 / 09:54
Tur tā lieta, ka svarīgi,lai trijniekā notiek rotācija, nevis vieni un tie paši, citādi paliek garlaicīgi.

06 • 12 • 2011 / 10:29
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv