ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 7°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

06 • 01 • 2012

Kolonja un Bjergena līderi „Tour de ski” pēc septiņām distancēm

Trešdien un ceturtdien ar sprintu un garās distances slēpojumu brīvajā stilā turpinājās distanču slēpošanas seriāls „Tour de ski”. Vīriešiem vadībā nostiprinājies šveicietis Dario Kolonja, kas tuvāko sekotāju norvēģi Peteru Nortugu aspteidz par vienu minūti un divdesmit sekundēm. Savukārt sieviešu konkurencē par līderi ir kļuvusi norvēģiete Marita Bjergena, kas otrajā vietā esošo polieti Justīnu Kovaļčiku apsteidz tikai par septiņām sekundēm.

Bjergena izlīdzina rezultātu, vīriem sprintā atkal krievu uzvara

Sievietēm finālsešiniekā iekļuva abas tūres līderes – Bjergena un Kovaļčika, un atkal abas bija labāko trijniekā. Finālā vairāk spēka bija saglabājusi Bjergena, izcīnot trešo uzvaru tūrē un izlīdzinot rezultātu 3:3 savstarpējās cīņās ar Kovaļčiku, kura palika trešā, jo abu vidū „ielauzās” sezonas sprinta līdere Kikana Randala no ASV, palīdzot norvēģietei vēl vairāk pietuvoties polietei tūres kopvērtējumā, jo pirms 15km iedzīšanas viņu starpā bija vairs tikai 4,8 sekundes. Tāpēc saprotams, ka Randala pēc finiša no Bjergenas saņēma apskāvienu, savukārt ne tuvu tik silta pateikšanās par sacensību nebija vērojama norvēģietes un polietes starpā, jo viņu attiecības joprojām ir ļoti konkurējošas ne tikai sacensībās, bet arī ārpus sacensību arēnas. Bet tam ir savs pamats, jo Kovaļčika ir izteikusies, ka norvēģiete šādu lielisku sniegumu var rādīt, pateicoties dažādiem stimulējošiem līdzekļiem, kas viņai ir atļauts lietot, jo pirms diviem gadiem Bjergena ir atzīta par astmatiķi (pazīstamais Kovaļčikas izteiciens – es sacensībām gatavojos trasē, nevis aptiekā – aut. piez.). Saprotams, ka pēc šādiem izteikumiem Bjergena nav tajās labākajās domās par polieti. Arī Kovaļčikas izteikumi preses konferencē, ka viņa pēc trešdienas sprinta noteikti zaudēs vadību kopvērtējumā un pēc tam, ka tas esot „tik liels” pārsteigums, ka viņa bija finālā trešā, ir diezgan uzspēlēti, it īpaši pēc tāda ātruma un tempa turēšanas visos braucienos. Jā, viņa pagājušajā gadā tūrē slidsoļa sprintā palika 22.vietā un arī vēl pāris reizes nav tikusi ceturtdaļfinālā, taču arī finālā viņa ir bijusi vairākas reizes Pasaules kausa posmos, turklāt Pasaules čempionātā poliete bija finālā piektā, kad vēl startēja Follisa un Majdiča. Ceturtdien 15km iedzīšanā brīvajā stilā Bjergenai un Kovaļčikai būs „jāstrādā kopā”, lai nepielaistu tuvāk norvēģieti Juhaugu, kas sprintā pārvarēja kvalifikāciju, bet palika 29.vietā, līdz ar to kopvērtējumā, kā jau iepriekš tika prognozēts, līderēm zaudē vairāk nekā divas minūtes (+2:26,9).

Arī vīriešiem abi tūres līderi – Kolonja un Nortugs – vēlreiz iekļuva sprinta finālā, tikai šoreiz viņi vairs nebija beigu galā, bet gan cīnījās par uzvaru, līdz kurai tomēr nedaudz pietrūka, jo ātrāks par visiem, kaut arī tikai par pāris centimetriem, bija krievs Nikolajs Morilovs, kas klasikas sprintā izcīnīja trešo vietu. Nortugs ar Kolonju aizņēma nākamās vietas labāko trijniekā, un atkal nedaudz ātrāks, kā jau tas ir bijis līdz šim kopēja starta distancēs, bija norvēģis. Viens no favorītiem uz uzvaru – Aleksejs Petuhovs – šoreiz palika piektais, bet jau pusfinālā bija vērojams, ka spēcīgajam krievu slidsoļa sprinterim pietrūkst ierastā svaiguma, jo tas jau bija sestais posms un aiz muguras ir aptuveni 50km. Pirmā sprinta uzvarētājs Ņikita Krjukovs (Krievija), kuram slidsolis nav tas parocīgais stils un kurš atšķirībā no kolēģiem Morilova un Petuhova 5km distancē netaupījās slidsoļa sprintam, izcīnot augsto astoto vietu, šoreiz palika tikai 42.vietā. Kaut arī viņš izcīnīja savu augstāko vietu karjerā sprintā (4.vieta), tomēr finālā itālim Dāvidam Hoferam neizdevās parādīt lielisko finiša spurtu, kādu viņš demonstrēja ceturtdaļfinālā un pusfinālā, abas reizes pārspējot Nortugu. Divas reizes ceturtdaļfinālā kļūdījās pasaules čempions slidsoļa sprintā  Markuss Helners no Zviedrijas (pirmo reizi, slēpojot pārāk tuvu malai, kā rezultātā aizķērās un krita, un otro reizi, pārāk strauji noķerot konkurentus un izvirzoties vadībā, kā rezultātā nemaz nepalika spēka finiša taisnē), tādēļ pusfināls un vērtīgās bonusa sekundes izpalika. Pēdējais trīsdesmitais ceturtdaļfinālā bija vienīgais kvalifikāciju pārvarējušais igaunis Peters Kummels, kas kā pēdējais arī kvalificējās, francūzi Morisu Manifikā apsteidzot tkai par vienu sekundes simtdaļu. Kopvērtējumā Kolonja saglabā līdera statusu, apsteidzot Nortugu par 13 sekundēm. Līdz ar to abiem 32km pārbraucienā, kad Nortugs būs panācis šveicieti, būs jāstrādā kopā, lai nepielaistu tuvāk „krievu vilcienu” Ļegkovu, kas iedzīšanā startēs pusotru minūti aiz līdera un viens pats mēģinās mazināt atstarpi. Tālāk var izviedoties tīri spēcīga grupa -  Keršovs, Viļegžaņins, Manifikā, Bauers, Helners, Hārvejs, Renings, Černousovs, kas zaudē sākot no 2:06 līdz 2:48, taču kopīgi „strādājot” var pietuvoties līderiem. Trīs no viņiem - Viļegžaņins, Manifikā, Bauers – sprintā veica tikai kvalifikāciju un ir pietaupījuši spēkus.

Bjergen_TDS.jpg

Kolonja parāda klasi, Nortugs nepateicīgs saviem glābējiem

Tā kā visi sprinti bija aiz muguras, tad septīto posmu neuzsāka 15 slēpotāju ar krievu un igauņu sprinteriem priekšgalā. Vīriešiem 32km iedzīšana slidsolī norisinājās interesantāk, nekā bija gaidīts, jo ne gluži viss notika pēc iecerētā scenārija. Nortugs Kolonju, kas sāka savā noteiktajā tempā un nedomāja piebremzēt, noķēra diezgan ātri. Taču pārāk ātra dzīšanās pakaļ un vēl aizvakar sprintā patērētie spēki, kā arī augstums (ap 1500m) bija par iemeslu, kāpēc Nortugs neilgi pēc slēpošanas kopā ar Kolonju sāka strauji atpalikt, tādējādi „izjaucot” iecerēto kopā strādāšanu un atstājot šveicieti vienatnē līderpozīcijās, gluži kā pagājušajā gadā. Pēc piektdaļas distances Nortugu bija noķēris Ļegkovs, kas distancē devās vairāk nekā minūti aiz norvēģa un kas vilka noplīsušo” Nortugu” nākamos piecpadsmit kilometrus, līdz viņus pēc divām trešdaļām distances noķēra trio – Helners (pēc finiša izteicās, ka ieraugot sarkano tērpu, bijis pārsteigts un sākumā domājis, ka tas ir kāds funkcionārs, nevis Nortugs – aut. piez.), Manifikā un Keršovs, kas ap vienpadsmito kilometru bija „atmetuši” krievus Černousovu un Viļegžaņinu un čehu Baueru, kuram patraucēja kritiens un nūjas lūzums, bet tas tomēr nebija izšķirošais faktors, jo čehs tuvojas veterāna vecumam un vairs nav tādā formā, kā bija pirms diviem vai četriem gadiem. Kolonja, apliecinot savu augsto meistara klasi, vienatnē veica distanci un finišēja 1:15 priekšā kvintetam, no kura finišā ātrākais bija Nortugs, trešajā vietā atstājot Ļegkovu. Norvēģis, kas zināms ar slinkumu strādāt uz maiņām grupas priekšgalā, arī šoreiz visu laiku atpūtās aiz sāncenšu mugurām, taču finišā „aizmirsa”, ka pateicoties viņiem, it īpaši Ļegkovam, Kolonjam netika zaudētas vairākas minūtes. No vienas puses, katrs cīnās par augstāku vietu, bet finiša taisnē Nortugs labi redzēja, ka abi ar Ļegkovu ir gabalu priekšā pārējiem trim, un varēja no sportiskās pieklājības un nerakstīto likumu viedokļa palaist otrajā vietā krievu slēpotāju, kas viens pats norvēģi bija „vilcis” pusi distances. Starp citu, neviens no norvēģu medijiem pat nepiemin, ka viņu mīlulim ļoti noveicās tikt izvilktam aiz konkurentu mugurām. Turklāt pirms pagrieziena uz finiša taisni Nortugs, mēģinot tikt garām konkurentiem, izslēpoja ārpus trases marķējuma, par ko tika sveikā cauri tikai ar brīdinājumu. Par līdzīgu pārkāpumu zviedrs Daniels Rikardsons skiatlonā saņēma sodu – septiņas minūtes, bet Nortugs ir Nortugs, un viņš cīnās par uzvaru „Tour de ski”, tāpēc tiesneši atkal ir bijuši labvēlīgi norvēģu slēpotājam, neievērojot vienlīdzības principu noteikumu piemērošanā. Posmā ātrāko laiku uzrādīja Helners, kas par 11 un 38 sekundēm bija ātrāks nekā Manifikā un Keršovs, bet 1:28 nekā Kolonja.

Kolonja tagad Nortugam ir priekšā 1:20, nostiprinoties nopietnā vadībā. Ņemot vērā iepriekš rādīto sniegumu un veicot lieliski distanci vienatnē, kamēr tuvākie konkurenti uz maiņām dzinās pakaļ, Dario ir pelnījis uzvaru tūrē, bet vēl ir palikuši divi posmi. Kaut arī tūlīt pēc finiša Nortugs paziņoja, ka „game over” (spēle ir beigusies), tomēr tūres uzvarētāja liktenis vēl nav galīgi izšķīries. Vēlāk preses konferencē Nortugs izteicās, ka tomēr cīnīšoties līdz galam un cerības vēl esot. Arī Kolonja norādīja, ka viss vēl nav beidzies. Pagājušajā gadā Nortugs pirms pēdējā posma atpalika par pusminūti vairāk nekā šogad, un 20km distancē nopelnīja maksimālo bonusa sekunžu daudzumu – 90 sekundes, bet arī Kolonja nebija nekāds „slinkais”, visos starpfinišos iegūstot otro vietu un kopā 60 bonusa sekundes. Šogad Nortugs var mēģināt atkārtot to pašu, taču šoreiz starpfiniši nebūs ierastajā līdzenumā apļa beigās, bet gan kalnā, kas apgrūtinās norvēģa iespējas, turklāt šveicietis, kas šajā tūrē vēl nav piedzīvojis nevienu vājuma brīdi, uzmanīs katru norvēģa un citu tuvāko konkurentu kustību. Nedrīkst aizmirst arī par Ļegkovu, kurš šobrīd atpaliek 1:25 un kurš bonusa sekunžu vācēja prasmi labi apliecināja skiatlonā. Viņš ir arī reāls „drauds” līderiem pēdējā kalna posmā, tiesa kāpēja meistarību viņš parādīja 2007.gadā, bet nākamos gados tik teicami vairs neveicās.

No vienas puses, ir saprotama organizatoru vēlme padarīt skatītājiem interesantāku distanci ar masu startu, kur katrā aplī slēpotāji „plēšās” par bonusa sekundēm, taču piecu starpfinišu un vēl finiša bonusa sekundes ir krietni par daudz.

Cologna_TDS601.jpg

Sievietēm 15km iedzīšana ne tuvu nebija tik interesanta kā vīriešiem. Kovaļčika ar Bjergenu, kopā strādājot, arvien palielināja savu pārsvaru pār konkurentēm, uzvarētāju noskaidrojot sprinta finišā, kur savu meistarību nodemonstrēja norvēģiete, pirmo reizi izvirzoties tūres kopvērtējuma vadībā. Kovaļčika atpaliek par 7 sekundēm. Jebkādas cerības uz uzvaru pazaudēja Juhauga, kuras 15km distancē uzrādatais rezultāts bija ārpus labāko divdesmitnieka un kura kopvērtējumā atpaliek jau trīs ar pusi minūtes, un te vairs nelīdzēs viņas lieliskais sniegums Alpe Cermis. Mazā un enerģiskā norvēģiete sezonas sākumā izskatījās daudzsološāk. Labāko rezultātu 15km uzrādīja norvēģiete Astrīda Jakobsena, kas bija par 10 sekundēm ātrāka nekā otrā rezultāta uzrādītāja Katrīna Cellere no Vācijas. Bjergena un Kovaļčika uzrādīja 4. un 5.rezultātu, Jakobsenai zaudējot 20 un 22 sekundes. Uz uzvaru joprojām pretendē Bjergena ar Kovaļčiku. 10km masu starts klasikā ar starpfinišiem ir Kovaļčikas specialitāte, taču Bjergenai ir vairākas spēcīgas komandas biedrenes, kas norvēģu līderei noteikti mēģinās palīdzēt.

4 Komentāri

kaut kur lasīju, ka Nortugs ar savu pārkāpumu neieguva "acīmredzamu labumu":)

06 • 01 • 2012 / 15:58
acīmredzamu labumu nē, bet labumu ieguva. Bet pārējie paši arī daļēji vainīgi, ka atstāja iekšējā malā spraugu, kur Nortugs izsrpaucās cauri.

06 • 01 • 2012 / 18:37
Ļoti interesants raksts - autoram izdevies radīt gan klātbūtnes sajūtu trasē, gan pamielot ar aizkulišu pikantērijām :-)
Gracias
07 • 01 • 2012 / 13:32
Kolonja faktiski nodrošinājis uzvaru. Ļegkovs norakās. Būs interesanta cīņa par otro un ceturto vietu.

07 • 01 • 2012 / 15:28
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv