ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 13°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

07 • 01 • 2014

Latvijas distanču slēpotāji ar vairākām sacensībām sākuši jauno gadu

Kamēr visas pasaules un arī lielas daļas Latvijas distanču slēpošanas interesentu uzmanība nedēļas nogalē bija pievērsta Itālijai, kur norisinājās pēdējie izšķirošie posmi daudzdienu slēpošanas seriālam „Tour de ski”, tikmēr liela daļa Latvijas slēpotāju piedalījās slāvu kausā Čehijā, FIS sacensībās Austrijā un arī Skandināvijas kausa posmā Zviedrijā. Ja citi mūsējie pēdējo reizi startēja decembra pirmajā pusē un faktiski bija atpūtušies no sacensībām trīs vai četras nedēļas, tad dažiem startēšana pagājušās brīvdienās bija jau otrā nedēļas nogale pēc kārtas.

Visaugstvērtīgāko rezultātu sasniedza Jānis Paipals, kurš vienīgais no mūsējiem spēja iegūt mazāk par 100 FIS punktiem. Tas Jānim izdevās sestdien Čehijā, kur sacensības no sākotnēji plānotas Jabloņecas sniega trūkuma dēļ tika pārceltas uz pazīstamo Novemesto. 1,6km sprintā brīvajā stilā kvalifikācijā piedalījās 78 slēpotāji, galvenokārt, no Čehijas un Slovākijas (arī četri Latvijas pārstāvji – aut.piez.). Labāko laiku (3:11,49) uzrādīja galvenais favorīts, kurš tikko vēl startēja, bet pēc sprintiem izstājās no „Tour de ski” – Dušans Kozišeks no Čehijas. Gulbenietis viņam zaudēja 5,79 sekundes un ierindojās astotajā vietā, nopelnot 97,89 FIS punktus (pirmā reize šajā sezonā sprintā zem 100 FIS punktiem – aut.piez.). Atpalikt nepilnas sešas sekundes no Kozišeka, kurš nav tas pazīstamākais un spēcīgākais, bet tomēr pasaules līmeņa sprinteris, ir salīdzinoši maz. Kozišeks savulaik vairākas reizes pasaules kausa posmos ir bijis finālā, taču šajā sezonā viņš pagaidām ir tālu no savas labākās formas – divos startos Pasaules kausa posmos sprintā nav ticis pat septiņdesmitniekā, bet abos „Tour de ski” sprintos, kur nestartēja vairāki spēcīgākie pasaules sprinteri, čehs neiekļuva piecdesmitniekā. Taupot spēkus nākamai dienai, Jānis finālbraucienos nepiedalījās. Ar Čehijas sprintā nopelnītajiem punktiem Paipalam ir pietiekoši, lai Olimpiskajā listē nedaudz priekšā aizietu Arvim Liepiņam, kurš sacensībās nav startējis vienu mēnesi. Taču līdz trīssimtniekam Jānim pietrūkst pāris punkti. Svētdien Jānis Paipals jau piedalījās FIS sprintā Zāfeldenā Austrijā, kur starp 58 dalībniekiem pārsvarā bija austrieši un vācieši, bet „fonu veidoja” arī pāris ungāru juniori. 1,4km sprintu brīvajā stilā Jānis veica 2:44,65, uzrādot 13.laiku un 7,7 sekundes atpaliekot no ātrākā kvalifikācijā – vācieša Daniela Hoina, kuram labāk padodas klasiskā stila sprinti. Jānis šosezon krietni uzlabojis savu sprinta reitingu, jo Austrijā nopelnītie 113 FIS punkti, kas sezonas sākumā būtu otrs labākais rādītājs pēdējā gada laikā, šobrīd jau vairs ne FIS, ne Olimpiskajā listē nav starp viņa pieciem labākajiem rezultātiem. Šos Jānim „nederīgos” punktus labprāt savā kontā ieskaitītu arī Čehijā un Austrijā startējušais Pāvels Ribakovs, kuram tikai viens rezultāts un par sešiem punktiem ir augstāks par iepriekšminētajiem 113 FIS punktiem. Pāvels parādīja, ka nav uzlabojis formu, un abos sprintos uzrādītie rezultāti nebija starp viņa labākajiem pieciem, tādējādi atstājot savu sprinta reitingu iepriekšējā līmenī. Čehijā viņš par Jāni bija desmit sekundes lēnāks, nopelnot 163 FIS punktus un ierindojoties 40.vietā, bet Austrijā 200 metrus īsākā sprintā arkādietis no „A2” pārstāvja atpalika piecas sekundes, uzrādot 26.laiku un iegūstot 154 FIS punktus.

IMG_5872_Juha_Levonen.jpg
Jānis Paipals

Austrijā un Čehijā piedalījās arī Inga Dauškāne, kura abās kvalifikācijās iekļuva desmitniekā. Čehijā viņai 4.vieta 46 dalībnieču vidū, 1,3km sprintu brīvajā stilā veicot 3:08,72 un labākā laika uzrādītājai, čehu juniorei Petrai Hinčičovai zaudējot 7,8 sekundes, kas deva 158 FIS punktus. Austrijā sastāvs bija vājāks (sākuma FIS punkti tikai 140 – aut.piez.), un pirmās piecas kvalifikācijā 40 dalībnieču vidū bija no 1994.-1997.gadam dzimušās vācu juniores. Inga, atpaliekot no labākā laika uzrādītājas Sāras Šāberes 4,3 sekundes, uzrādīja astoto laiku un nopelnīja 175,88 FIS punktus. Tā kā galvenais mērķis bija FIS punkti, tad izslēgšanas braucienos viņa nepiedalījās, bet pirmdien Austrijā 5km distancē klasiskajā stilā Dauškāne izstājās. Nedēļas nogalē parādītie rezultāti liecina, ka Ingai vērojams formas kritums, salīdzinot ar novembra beigās un decembrī uzrādītajiem rezultātiem, bet tas ir tikai dabīgi un saprotami, jo ilgstoši jau nevar būt labākajā formā. Turklāt, jāpadomā arī par Sočiem, uz kurieni viņa visticamāk dosies kā vienīgā mūsu pārstāve dāmu konkurencē.

Austrijā sprintā otrā no Latvijas pārstāvēm bija Vineta Pētersone, kura noslēpoja par 10 sekundēm lēnāk nekā Inga un uzrādīja 29.rezultātu, nopelnot 255 FIS punktus. Vēl par trīs sekundēm lēnāka bija Anda Muižniece, kurai 280 FIS punkti un 32.vieta, bet Laima Klauža no Ingas atpalika 24 sekundes un ar 367 FIS punktiem bija priekšā divām dalībniecēm, paliekot 38.vietā. Laima piedalījās arī Čehijā, kur no 46 dalībniecēm izdevās apsteigt vienu. Tur viņa Ingai zaudēja 34 sekundes. Savukārt, Novemesto pieteiktā Vinetai Pētersone nevarēja startēt, jo organizatori to neļāva, norādot, ka Vineta saskaņā ar noteikumiem ir par jaunu.

Pēdējā dienā distancē klasiskajā stilā gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē bija pa vienam mūsējam. Pāvels Ribakovs 10km veica 29:27,8 un zaudēja uzvarētājam Markusam Bāderam no Austrijas diezgan daudz – 3:11. Tādēļ arī iegūti tikai 131,17 FIS punkti un 45.vieta 81 dalībnieka konkurencē. Dāmām 5km no 53 dalībniecēm Anda Muižniece apdzina 20, uzvarētājai zaudējot divas minūtes un nopelnot 157 FIS punktus, kas ir viņas trešais labākais rezultāts šosezon. Arī distancē galvgalī bija vācu juniores. Savukārt, pirmajā dienā Zāfeldenā sprintā Viesturam Eglītim 49.vieta (245 FIS punkti) un Reinim Korsunovam 53.vieta (314 FIS punkti). Paipalam viņi zaudēja attiecīgi 17 un 26 sekundes.

Vienīgais no mūsējiem, kas piedalījās spēcīgajā Skandināvijas kausā posmā Zviedrijā, bija Roberts Slotiņš. Otrais posms pulcēja spēcīgu dalībnieku sastāvu, arī vairākus no Zviedrijas nacionālās izlases, kā arī vienmēr labus rezultātus sasniegt alkstošos norvēģus. Līdz ar to, pašsaprotami, ka sastāvs Zviedrijā, salīdzinot ar Čehiju un Austriju, ir kā diena pret nakti. Pirmajā dienā sprintā 148 dalībnieku vidū Roberts sev neierastajā disciplīnā bija pa vidu, kas ir tīri labi. Viņš no kvalifikācijas uzvarētāja Emīla Jonsona (uzvarēja arī vēlāk finālā – aut.piez.) atpalika 19,5 sekundes un ar 152 FIS punktiem ieņēma 82.vietu, aiz sevis atstājot igauņus Priku, Eno Vahtru un šobrīd „neformā” esošo Andresu Kollo, kurš savulaik divas reizes pasaules kausa posmā sprintā ir bijis divdesmitniekā. Sniega trūkums bija skāris arī Zviedriju, un tāpēc pēc pirmās dienas no Skelefteo sacensības tika pārceltas uz Piteo, kur vieglāk bija uztaisīt distanču apli. 15km klasiskajā stilā jau nācās sacensties ar 185 slēpotājiem. Uzvaru svinēja pasaules čempions šajā distancē Eldars Rennings no Norvēģijas, bet trešais bija Jonsons. Ja Roberta starts sprintā vērtējams kā labs, tad to nevarētu teikt par klasiskā stila distanci. Renningam mazsalacietis zaudēja sešas ar pusi minūtes un nopelnīja 157 FIS punktus, kas deva 125.vietu. Vakar 15km brīvajā stilā jau veicās labāk un uzvarētājam zaudēts 3:52, kas deva 111 FIS punktus (83.vieta no 156 dalībniekiem), kas priekš Skandināvijas kausa it nemaz nav slikts rezultāts. Ar laiku 33:20,9 uzvarēja Simens Estensens, kurš sevi slēpošanas elitei pieteica pirms septiņiem gadiem ar veiksmīgi startēšanu pirmajos „Tour de ski” izlaidumos, bet pēdējās sezonās nav bijis vairs tādā formā, lai gan izcīnījis augstas vietas un pat uzvaru Maratona kausos un pirms mēneša pasaules kausā Lillehammerā bija vienpadsmitais. Negaidīti otrais slidsolī bija Rennings, bet trešo vietu ieņēma Skandināvijas kausa pirmajā posmā decembra vidū Somijā dominējušais norvēģis Emīls Īversens, kurš iepriekšējā dienā klasikā netika sešdesmitneikā. Tikai septītajā vietā, kas ir par vienu vietu augstāk nekā dienu iepriekš klasikā, ierindojās Zviedrijas izlases līderis Markuss Helners, kurš pagaidām ir patālu no savas labākās formas un tādēļ arī nepiedalījās „Tour de ski”.


8 Komentāri

Apbrīnoju raksta autoru...:) nu, kā to visu var zināt un atcerēties (te domāju visus rakstiņus) ..un rakstiņi ir tik saistoši. Ļoti arī patika autora darbi žurnālā "Ar slēpēm pa dzīvi" Iesaku! :)
LB
07 • 01 • 2014 / 12:28
Kur var dabūt to žurnālu???

07 • 01 • 2014 / 12:34
Sportlat mājaslapā ir elektroniskā versija.

07 • 01 • 2014 / 15:55
turēsim īkšķus - Tu vari, Jāni.
Ivars
07 • 01 • 2014 / 16:27
Jānim vēl ir jāuzlabo savi rezultāti, lai tiktu. Vajadzīgi divi mači ar aptuveni 75 FIS punktiem.

07 • 01 • 2014 / 18:13
Izskatas pec bananu republikas slepotajiem. Iebrauc finalos, bet talak neviens nekur nestarte.. taupa spekus??? Kam? Nevar divas, tris reizes sprintu 1km nobraukt??? Tad beidziet tur akstities.... kas tie par distancu slepotajiem???

07 • 01 • 2014 / 19:29
tā ir, ka cīnās par FIS punktiem, tad pieredzes uzkrāšanu finālos palaiž garām. Ja paveicas, Paipals var mēģināt tikt, bet pārējie jau varēja startēt finālos, jo tāpat tas neko nemaina. Bet tā ir dalībnieku pašu izvēle, ko un kā labāk darīt.

07 • 01 • 2014 / 19:38
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv