ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 5°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

07 • 02 • 2011

Ozolkalnā Eiropas kausā snovbordkrosā triumfē šveicieši

Vakar Cēsu tuvumā esošajā Ozolkalna trasē pirmo reizi Latvijā norisinājās Eiropas kausa posms snovbordkrosā, kurā pie uzvarām tika Šveices pārstāvji. Vīriem uzvarēja Rubens Arnolds, bet dāmām labākā bija Mirjama Vufli. Labākie no Latvijas sportistiem bija Toms Vasins un Lauma Ildena, ierindojoties attiecīgi 13. un 9.vietā.

Rīta pusē, kad virs Ozolkalna bija vēl nedaudz apmācies laiks, uz startu kvalifikācijas braucienos izgāja 16 dāmas un 38 vīri, kuru vidū bija arī 22 Latvijas pārstāvji – 6 dāmas un 16 vīri, un Eiropas kausa posms snovbordkrosā, kas Latvijā norisinājās pirmo reizi, bija sācies. Ieskaitot mājiniekus, sacensībās piedalījās septiņu valstu pārstāvji. Tā kā dāmas bija tikai sešpadsmit, tad izslēgšanas braucienos, kur parasti atlasa 32 labākos, varēja startēt visas dalībnieces. Vienīgais nosacījums, kas bija jāizpilda – vismaz vienā no diviem kvalifikācijas braucieniem vajadzēja sasniegt tikai finišu. To nespēja izdarīt Somijas sportiste, līdz ar to ceturtdaļfinālā startēja vairs tikai 15 dalībnieces. Labāko laiku (0:51,14) dāmām kvalifikācijā uzrādīja šveiciete Mirjama Vufli, bet labākā no latvietēm bija Lauma Ildena, kurai devītais ātrākais laiks kvalifikācijā, zaudējot šveicietei 4,8 sekundes, bet par septiņām simtdaļām pārspējot otro labāko mūsu pārstāvi Signi Valdusu, kas bija labākā no latvietēm pagājušajā gadā Ozolkalnā FIS sacensībās. Vīriem nākošajai kārtai – astotdaļfinālam – kvalificējās  32 sportisti, kuru vidū bija arī 11 Latvijas pārstāvji. Pārliecinoši ātrākais kvalifikācijā bija Toms Vasins, labākajā braucienā uzrādot laiku 0:46,59 un par 0,4 sekundēm apsteidzot otrā labākā laika īpašnieku Rubenu Arnoldu. Tomam vienīgajam izdevās nobraukt ātrāk par 47 sekundēm. Otro labāko laiku Latvijas sportistu vidū uzrādīja Mihaels Turauskis, kuram 13.vieta, bet pieredzējušajam Ināram Bīrmanim 19.vieta.  

Pēcpusdienā, kad sākās finālbraucieni, kuros dalībnieki bija sadalīti pa četri katrā, kļuva saulaināks, un arī skatītāji bija sanākuši kuplākā skaitā, lai vērotu Eiropas kausu snovbordkrosā, kas 2006.gadā pirmo reizi tika iekļauts Olimpisko spēļu programmā, un atbalstītu mūsu labākos sportistus. Dāmu ceturtdaļfinālā mūsējām snovbordistēm tikt pusfinālā bija grūts, bet izpildāms uzdevums. Vislielākās iespējas bija Ildenai, jo, lai tiktu labāko divniekā, kas no katra brauciena iet tālāk nākošajā kārtā, viņai bija jāpārspēj kvalifikācijā par 0,8 sekundēm ātrāko krievieti Kovaļovu, jo favorīte Vufli ir jau no cita meistarības līmeņa. Diemžēl Laumai neizdevās pārspēt krievieti, līdz ar arī pusfināls gāja secen. Tāds pats liktenis piemeklēja arī mūsu otro cerību uz pusfinālu, Signi Valdusu, kurai bija vēl grūtāks uzdevums, jo vienā braucienā bija jāmēģina pārspēt vai nu polieti Smikalu vai krievieti Asanovu, kas abas pirms divām nedēļām notikušajā pasaules čempionātā bija attiecīgi 21. un 23.vietā. Līdz ar to pusfināls jau bija bez Latvijas pārstāvēm. Tā kā mūsu sportistes bija trešajā vietā ceturtdaļfināla braucienos, tad, pateicoties labākam laikam kvalifikācijā, Ildena izcīnīja devīto, bet Valdusa desmito vietu. Jāuzteic arī mūsu jaunās (1994. un 1995.g.) snovbordistes, kas, neskatoties uz ļoti mazo pieredzi, centās rādīt atzīstamu sniegumu. 

Diemžēl arī vīriešus sacensībās šodien līdz pusfinālam netika neviens no mūsu sportistiem, kaut arī tas bija daudz reālāk nekā dāmām. Izslēgšanas braucienos, kur vairs nebrauc pa vienam, kā tas ir kvalifikācijā, sākas taktiskās cīņas un iznākums nav atkarīgs tikai no paša sportista, t.i., labākie var kļūt par „upuri” kādam pagrūstīties mīlošam vai priekšā nokrītošam braucējam. Tā tas diemžēl notika ar mūsu galveno cerību Tomu Vasinu ceturtdaļfinālā un Mihaelu Turauski astotdaļfinālā. Mihaelam bija labas iespējas tikt ceturtdaļfinālā, bet pāri tam svītru pārvilka igauņu sportists, kas mūsējo nogrūda (neapzināti). Igaunis saņēma diskvalifikāciju, bet no tā Turauskim jau labāk nekļuva, jo tik un tā viņš nākošajā kārtā netika, ierindojoties 17.vietā. Šo negadījumu „izmantoja” un nākošajā kārtā iekļuva mūsu Arnis Jurgels. Savukārt Tomam tikšanai pusfinālā gan tiešā, gan pārnestā nozīmē „kāju priekšā pielika” polis Jodko, kas trases vidusdaļā negaidīti nokrita, un tieši priekšā mūsu sportistam, kā rezultātā Vasins uztriecās polim virsū un piedzīvoja kritienu. Līdz ar to cerības par pirmo uzvaru Eiropas kausā izgaisa. Trešajā ceturtdaļfināla braucienā Bīrmanim, kas vēl varēja iepriecināt sanākušos līdzjutējus, neizdevās iekļūt labāko divu skaitā un tikt tālāk pusfinālā. Jurgels ieguva 16.vietu, par vienu vietu augstāk bija Bīrmanis, bet labākā vieta tika Vasinam, kurš ierindojās 13.vietā, kas ne tuvu nav tas, uz ko bija cerēts. Vēl labāko divdesmitniekā iekļuva viens no rūdītākajiem vīriem Mārtiņš Dzenis.

Finālā dāmām pārāka bija kvalifikācijas uzvarētāja Mirjama Vufli, otrajā vietā atstājot krievieti Anastasiju Asanovu, bet trešajā savu tautieti Taņju Besansē. Arī sestdien FIS sacensībās uzvarēja Vufli, bet Asanova un Besansē bija mainītās pozīcijās uz pjedestāla. Šveiceitei Vufli tā bija pirmā uzvara Eiropas kausa posmā. 

Vīriem uzvara arī tika Šveicei, jo pārāks par visiem finālā bija Rubens Arnolds. Otrā vieta tika jaunajam austrietim Alesandro Hamerlem, bet trešajā vietā ierindojās soms Eliass Koivumā. Sestdien FIS sacensībās uzvarēja soms Antons Lindorfs, kurš Eiropas kausā nestartēja, jo nejutās vesels otrajā dienā. Savukārt no latviešiem FIS sacensībās labākais bija jaunais un talantīgais Turauskis, kas vienīgais tika pusfinālā, izcīnot astoto. Par vienu vietu zemāk bija Vasins, kurš ceturtdaļfinālā krita, bet tajā reizē gan savas vainas dēļ.

Toms, kurš šajā sezonā vienu reizi ir ticis uz goda pjedestāla Eiropas kausā (2010.gada decembrī Itālijā, - aut.piez.), bija reāls pretendents uz uzvaru, ko apliecināja kvalifikācijā. Taču snovbordā papildus meistarībai vēl izteiktāk nekā citos ziemas sporta veidos ir nepieciešama veiksme, kas šoreiz nebija mūsu sportistu sabiedrotā. Taču tas nav pirmais un pēdējais Eiropas kauss Ozolkalnā, tā kā labi rezultāti nekur neizpaliks. Ārvalstu sportisti un tehniskais delegāts Daniels Andenmatens bija ļoti apmierināti ar sacensību norisi Ozolkalnā, un izteicās, ka nākošajā gadā labprāt redzētu pat divas Eiropas kausa sacensības. Viesi bija arī ļoti pārsteigti par jaukajiem cēsinieku sarūpētajiem priekšnesumiem, jo citos posmos ko tādu nebija pieredzējuši. Neskatoties uz grūtībām un to, ka reljefa ziņā ne tuvu nevaram līdzināties ar jebkuru no Ozolkalnā startējušām valstīm (vienīgi Igauniju), Latvija pierādīja, ka var ļoti labā līmenī noorganizēt šāda līmeņa sacensības. Un tas nebūtu iespējams bez daudzu cilvēku ieguldītā darba.

Nākošais šīs sezonas Eiropas kausa posms notiks jau nākošajās brīvdienās Norvēģijā, kur startēs arī Inārs Bīrmanis, Mihaels Turauskis, Signe Valdusa, Andris Ablažēvics un Toms Vasins. Sastāvs tur būs spēcīgāks nekā Ozolkalnā, taču mūsējiem būs psiholoģiski vieglāk startēt, it īpaši Tomam, jo vairs negulsies smagā atbildības nasta, kā tas bija savas mājās, kur visi gaida uzvaru vai vismaz pirmo trijnieku. 

1 Komentāri

Viss jau labi, vienīgi žēl, ka mūsējiem nepaveicās. Toms varēja noteikti būt finālā, bet Miha pusfinālā.
SBX
08 • 02 • 2011 / 15:55
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv