ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 1m/s

Jaunumi

01 • 10 • 2018

Par ko diskutē FIS (Starptautiskās Slēpošanas federācijas) distanču slēpošanas saime.

Aizvadītajā FIS sanāksmu sesijā Cīrihē kā ierasts tika apspriests plašs tehnisku jautājumu loks, kas vidējam Latvijas slēpotājam parasti neliekas interesants, bet viens no karstākajiem jautājumiem, kas tika apspriests mani pamudināja uzrakstīt šī rindas…

Slēpju serviss, jeb tautā saukta - slēpju smērēšana, vislielākā mērā ierobežo “mazo” valstu iespējas konkurēt ar “lielajām” valstīm. Fakts - slēpju servisa izmaksas nacionālo valstu izlasēm pieaug ar katru gadu. Šī tendence ir gan vadošajās slēpošanas sporta valstīs, gan mazās nācijās. Vadošo valstu izlašu budžetos slēpju serviss jau sastāda pat 75%. Būtiskākā atšķirība, ka vadošo valstu komandas (NOR, SWE, RUS…) 1 sezonas laikā iztērē tādas summas, ko mazo valstu izlases nav redzējušas 10-20 gadu periodā. Runa ir par desmitiem miljonu EUR gadā. Par to sūdzas ne tikai mazo valstu sportisti un treneri, bez arī pašu vadošo valstu sportisti un treneri, ka tā vietā, lai atvēlētu līdzekļus treniņu process nodrošināšanai, lielāko izlašu budžeta naudu noēd slēpju serviss.

Piemēram, jau 3 gadus pirms aizvadītām ziemas Olimpiskajām spēlēm Pjončanā, norvēģu slēpju servisa komanda katru ziemu ar visu aprīkojumu devās testēt slēpju struktūras, slēpju smērus vairāku nedēļu garumā. Varam tikai spekulēt cik liela nozīmē bija slēpju servisam norvēģu Olimpisko medaļu birumā aizvadītā ziemā.

Virkne “mazo” valstu pārstāvji dalījās savā pieredzē par to kā nacionāla līmeņa sacensībās tiek ieviesti “slēpju servisa” noteikumi, ar mērķi samazināt slēpju servisa ietekmi un sacensību rezultātu, it īpaši bērnu un jauniešu sacensībās. Piemēram, katrs dalībnieks iesniedz 1 pāri savu slēpju iepriekšējā vakarā oficiālajam slēpju servisam, ko organizē slēpošanas federācija. Visiem slēju pāriem tiek veikta vienāda apstrāde. Jauniešu līmenī netiek izmantoti (tiek aizliegti) flora pulveri, šķidrie paātrinātāji, slēpju struktūras mašīnas un tml. tehniskie līdzekļi. Atsevišķos gadījumos, jauniešu atlases sacensībās, visiem dalībniekiem tiek izsniegtas vienādas markas/modeļa (testa) slēpes. Protams, atsevišķos gadījumos šādi noteikumi sarežģī dzīvi sacensību organizatoriem, sadārdzina organizēšanas izmaksas un prasa nodrošināt papildus kontroli sacensību žūrijai. No otras puses, šādi sacensību dalībniekiem tiek nodrošināt vienlīdzīgāki starta apstākļi un sacensību rezultāts vairāk atspoguļo sportistu tehnisko un fizisko gatavību, nevis naudas maka biezumu.

Protams, FIS parasti netiek pieņemti izšķiroši lēmumi 1 dienā. Diskusija tiks turpināta darba grupās un, iespējams, tuvāko gadu laikā varam sagaidīt kādas noteikumu izmaiņas un ierobežojumus attiecībā uz slēpju servisu. Skaidrs, ka lēmuma pieņemšana nebūs viegla, jo visam apakšā ir slēpju servisa industrijas ekonomiskās interese un slēpošana lielvalstu ambīcijas izcīnīt pēc iespējas vairāk medaļas. Praksē “godīgas spēles” noteikumi diemžēl paliek tikai diskusiju līmenī. Laiks rādīs, vai starptautiskās slēpošanas saimes priekšstāvi būs gatavi ziedot savas īstermiņa intereses, sporta veida ilgtermiņā attīstītības vārdā. Skaidrs, ka ja nekas šajā ziņā nemainīsies, tad plaisa starp vadošām valstīm un pārējiem tikai pieaugs, kā rezultātā mēs Pasaules kausā redzēsim arvien mazāku nāciju skaitu un ar vien mazāk sportistu iesaistīties reālā cīņā par medaļām.

waxing truck.jpg

Autors: M.Niklass

1 Komentāri

Paldies par ziņu! Slēpošanā uz šo ir neizbēgami jāvirzās. Tas ir būtiski gan godīgas spēles, gan sporta veida pieejamības aspektā. Skaidrs, ka sagatavot divus slēpju pārus, lai tie slīd identiski, praktiski nav iespējams. Toties ir iespējams nodrošināt vienādas izejas pozīcijas, lai arī smērēšanā izšķiroša būtu meistarība, nevis resursu un servisu pieejamība (tas pats attiecas arī uz slēpju pieejamību). Runājot ar cilvēkiem ārpus slēpošanas, tiem ir grūti saprast un pieņemt, kādēļ dažādiem sportistiem jau pirms starta ir nevienlīdzīgi apstākļi. Smēru ražotāju un lielvalstu lobijs būs stiprs, bet pretpozīcijai jābūt neatlaidīgai. Argumenti ir par labu apstākļu vienādošanai. Pirmēram, rollerslēpošana ir labs paragugs, kur šādas diskusijas maz dzird.
01 • 10 • 2018 / 15:40
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv