ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 0m/s

Jaunumi

27 • 11 • 2011

Bjergena un Nortugs uzvar Kūsamo kopvērtējumā

Saistītā informācija

Šodien Kūsamo (Somija) ar norvēģu Maritas Bjergenas un Petera Nortuga uzvarām noslēdzās trīsdienu mini tūre, kas vienlaikus bija arī Pasaules kausa otrais posms distanču slēpošanā. Pirmajās divās dienās vīriešu konkurencē startēja arī Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš, taču otrajā dienā 10km slidsolī viņš no uzvarētāja atpalika pārāk daudz, tādēļ svētdien izšķirošajā disciplīnā netika pielaists startam.

Pēdējā dienā Kūsamo bija paredzēta iedzīšana klasiskajā stilā, ņemot vērā piektdienas sprinta un sestdienas distances slidsolī uzrādīto rezultātu summu. Sievietēm 10km iedzīšanā pirmā distancē devās Marita Bjergena ar 17 un 20 sekunžu pārsvaru pār tautieti Vibeku Skofterūdu un zviedrieti Šarloti Kallu. Ņemot vērā Bjergenas šobrīdējo formu (kas tāda ir jau trešo sezonu pēc kārtas – aut. piez.), neviens nešaubījās par Maritas uzvaru. Ja iedzīšana būtu slidsolī, tad vēl mazas cerības saglabātos Kallai, kurai spēcīgākā puse tomēr ir brīvais stils. Bjergena pārliecinoši veica distanci, nevienu brīdi nedodod kaut mazāko iespēju konkurentēm pietuvoties. Līdz ar to Bjergena izcīnīja pārliecinošu uzvaru „Ruka tripple” mini tūrē otro gadu pēc kārtas. Tā norvēģietei ir 48 uzvara Pasaules kausa posmos, un jau sezonas pirmajā posmā Šūšēenā viņa pārspēja leģendārā Bjerna Dēlī rekordu – 46 uzvaras Pasaules kausa posmos. Taču jāatceras, ka 90.tajos gados bija divreiz mazāk posmu sezonā nekā pēdējos gadus un Dēlī bija spiests negaidīti beigt karjeru traumas dēļ 31 gadu vecumā, tikpat cik šobrīd ir Bjergenai.

Vienīgais aizraujošais moments 10km sievietēm bija cīņa par otro vietu starp Skofterūdu un Juhaugu. Kalla līdz distanes vidum turējās trešajā vietā, bet tad strauji zaudēja tempu un nācās samierināties ar ceturto vietu. Savukārt mierīgi sākusī Juhauga pēc 3km ieslēdza savu „turbo” ātrumu, drīz vien noķerot un paejot garām Kallai, bet pie 7,5km atzīmes viņa jau slēpoja plecs pie pleca ar Skofterūdu. Un kad pēdējā aplī Juhauga sāka pamazām atrauties un šķita, ka otrās vietas liktenis ir izšķirts, nobraucienā Skofterūda aizgāja garām komandas biedrenei un pēdējā kāpumā sāka izšķirošo rāvienu. Tomēr „kalnu meistare” Juhauga pēdējā kāpumā noķēra un apsteidza Skofterūdu, un finiša taisnē nosargāja nelielo pārsvaru, uzrādot labāko laiku iedzīšanā un izcīnot otro vietu, bet Skofterūdai liekot samierināties ar trešo.  Līdz ar to viss goda pjedestāls Norvēģijai. Kausa kopvērtējumā ar 446 punktiem vadībā ir Bjergena, kurai ar 316 un 309 punktiem seko Juhauga un Skofterūda.

Jācer, ka pārējās konkurentes kā Kovaļčika, Sārinena, Lahtenmeki spēs uzlabot formu un izrādīt konkurenci norvēģietēm, lai sieviešu slēpošana nekļūst tik garlaicīga kā Formula-1 Šumahera laikos un arī pēdējās sezonās. Vienīgi var pabrīnīties par to, ka visas vadošās slēpotājas daudz un smagi trenējas un pēc finiša krīt no spēku izsīkuma, bet vienīgi Bjergena neizskatās nemaz sagurusi, kaut arī ir slēpojusi krietni ātrāk par pārējām.

Vīriešiem starp pirmo un otro vietu -  Nortugu un Kolonju - bija tikai 12 sekunžu atstarpe, un ņemot vērā to, ka Nortugam nepatīk vienam pašam slēpot visu distanci, bija skaidrs, ka viņš sagaidīs Kolonju un 15km abi veiks divatā. Tā arī notika, tikai norvēģis šveicietim „ļāva” sevi noķert pirmā apļa beigās (2,5km). Turpinājumā abi mainoties ar vadību – pirmos 1,5km Kolonja, bet atlikušo kilometru Nortugs – veica nākamos apļus (kopā seši apļi - 6x2,5km). Izšķirošais notikums sekoja pēdējā kāpumā kādus 300m pirms finiša, kur Nortugs sava tautieša Svartedāla stilā vienkārši „aizskrēja” no Kolonjas un finiša taisnē varēja bez piepūles finišēt pirmais, izcīnot uzvaru „Ruka tripple” kopvērtējumā. Otro gadu pēc kārtas ar otro vietu jāsamierinās Kolonjam, kurš bija vienīgais „ne-norvēģis” uz goda pjedestāla abās šīsdienas sacensībās. Šogad trešo vietu izcīnīja norvēģis Eldars Rennings, uzvarētājam zaudējot 20 sekundes. Pusotru sekundi aiz Renninga ceturtajā vietā finišēja labākā laika uzrādītājs iedzīšanā Aleksejs Poltoraņins no Kazahstānas. Labākais no igauņiem atkal bija Karels Tammjarvs, kas finišēja 48.vietā (+2:41,7) un apsteidza zviedru Sēdergrēnu. Kausa kopvērtējumā vadībā ar 355 punktiem atrodas Nortugs, kam seko Kolonja un zviedrs Ulsons, kuriem attiecīgi 278 un 259 punkti.

Pasaules kauss turpināsies nākošajās brīvdienās Vācijas pilsētā Diseldorfā, kur pilsētas ielās Reinas krastos notiks individuālais un komandu sprints slidsolī. Latvijas slēpotājus atkal Pasaules kausa posmos mēs varētu redzēt janvāra otrajā pusē Igaunijas slēpošanas centrā Otepē.

2 Komentāri

Bjergena ir vienkārši monstrs:)
Nortugs arī uzdesoja pēdējā kāpumā kā nemetās. Ko tie norvēģi ēd,ka tā var slēpot?

28 • 11 • 2011 / 15:22
diez cik ilgi Nortugam būs iekšā tā spurtot? līdz 30 gadu vecumam, ilgāk?

28 • 11 • 2011 / 16:47
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv