ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

15 • 02 • 2014

Kanādai un Igaunijai uzvara FIS sacensībās distanču slēpošanā Priekuļos

Šodien Priekuļu Slēpošanas un biatlona kompleksā notikušajās FIS sacensībās Latvijas čempionāta otrā posmā distanču slēpošanā 10km distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu vīriem 53 dalībnieku vidū uzvarēja labākais igauņu U23grupas pārstāvis Johannes Alvars Alevs, kurš aiz sevis atstāja divus kanādiešus Kevinu Sandau un Knūti Jonsgordu. Labākais no Latvijas pārstāvjiem bija Edgars Piksons, kurš no uzvarētāja atpalika 2:08 un ieņēma 11.vietu, bet tikai trīspadsmit sekundes lēnāks par Edgaru bija otrs labākais mūsējais – juniors Indulis Bikše, kuram 14.vieta. Dāmu kongruencē 5km klasiskajā stilā sīvajā konkurencē par uzvaru kanādiete Daria Bītija par 1,3 sekundēm apsteidza igaunieti Kati Tamjarvu, bet trešo vietu ieguva kanādiete Alisona Māršala. Labākā no Latvijas pārstāvēm 20 dalībnieču vidū bija Anda Muižniece, kura uzvarētājai zaudēja 2:07 un izcīnīja 9.vietu, bet aiz viņas 42 sekundes bija desmitnieku noslēdzošā jauniešu grupas pārstāve Vineta Pētersone.

Kamēr Olimpiskās spēles ir viducī, Priekuļos norisinājās Latvijas Slēpošanas savienības un Cēsu Olimpiskā centra rīkotais Latvijas čempionāta otrais posms distanču slēpošanā. Kaut arī līdz pat 50m līdz trasei no sniega nebija ne miņas, un ceļā uz sacensību vietu radās iespaids, ka notiks rollerslēpošanas sacensības, tomēr mākslīgi sapūstais sniegs bija pietiekošā daudzumā trasē - no 30-40cm, un sacensības varēja notikt. Šogad Priekuļu posms jau ceturto gadu pēc kārtas norisinājās FIS statusā, pulcējot rekordlielu dalībnieku skaitu. Uz abām dienām bija pietiekušies pāri par 400 slēpotājiem no četrām valstīm. Pirmo reizi Latvijā apļa vadības čempionātā piedalījās slēpošanas lielvalsts Kanādas pārstāvji.

Dāmām 5km distancē līdzīga cīņa par uzvaru noritēja starp kanādieti Bītiju un igaunieti Tamjarvu. Pērc pusdistances (2,5km) 4 sekundes priekšā bija kanādiete. Igauniete otrajā aplī pietuvojās, tomēr par 1,3 sekundēm atzina Bītijas (15.vieta pasaules junioru čempionātā 5km klasikā – aut.piez.) pārākumu. Līdz ar to pirmo reizi Priekuļos skanēja „Oh, Canada”. Trešajā vietā ierindojās kanādiete Alisone Māršala, kuras kontā 15 starti pasaules kausa posmos, kuros četras reizes bijusi četrdesmitniekā, kā arī divas reizes viņa ir bijusi pasaules junioru čempionātā sprintā pusfināla divpadsmitniekā. Pirmajā sešiniekā iekļuva piecas kanādietes. Septīto vietu pusotru minūti aiz uzvarētājas izcīnīja igauņu jaunais talants Mariele Pulles, kurai pirms trim mēnešiem palika tikai piecpadsmit gadi, bet aiz viņas 8.vietā ierindojās lietuviešu biatloniste Natālija Kočergina.

sleposana_150214_12.jpg
Kati Tamjarva, Bītija un Alisone Māršala

Kā jau to varēja gaidīt, labākā no mūsējām bija Anda Muižniece, kura no uzvarētājas atpalika 2:08 un 20 dalībnieču vidū ieņēma 9.vietu, par 43 sekundēm apsteidzot 14 gadus jauno Vinetu Pētersoni, kura bija otra labākā no mūsējām, kopējā ieskaitē noslēdzot desmitnieku. Abas veterānes Laima Klauža un Laura Lapiņa līdzīgi cīnījās par trešo vietu Latvijas pārstāvju vidū, apsteidzot vairākas jaunās slēpotājas, arī izlasē esošas. Vienmērīgāk spēkus sadalījusi un no uzvarētājas atpaliekot 2:56, Laima par 20 sekundēm apsteidza Lauru, kura šajā distancē bija uzvarējusi Latvijas čempionātā pirms 25 gadiem.

sleposana_150214_15.jpg
Laima Klauža, Anda Muižniece un Laura Lapiņa

Vīriem 10km jau pēc pirmā apļa (2,5km) labāko laiku ar 13 sekunžu pārsvaru uzrādīja igaunis Alevs, kuram sekoja trīs no septiņiem startējušajiem kanādiešiem. Turpinājumā igaunis (20. labākais juniors pasaulē – aut.piez.) kanādiešiem neļāva pietuvoties un izcīnīja uzvaru, revanšējoties kanādiešiem par igauņu zaudējumu dāmu konkurencē. Otrajā vietā Kevins Sandaus, kurš pirms trim gadiem izcīnīja 5.vietu pasaules junioru čempionātā 10km slidsolī, bet trijnieku noslēdza norvēģu izcelsmes kanādietis Knūte Jonsgords, kurš ir labākais kļavas lapas zemē U23 grupā. Andrusa Vērpalu 19 gadus jaunais dēls Andreas beigās izvirzījās 4.vietā, no uzvarētāja atpaliekot 58 sekundes (pirmajā desmitniekā bija 5 igauņi un 5 kanādieši – aut.piez.). Labākais no latviešiem jau ar pirmajiem apļiem bija biatlonists Edgars Piksons, kurš beigās ieņēma 11.vietu (+2:08), par vienu vietu priekšā labākajam lietuvietim Jukam Jakeliunam. 17 gadus jaunais Indulis Bikše bija otrs labākais no mūsējiem, Piksonam zaudējot 13 sekundes un ieņemot 14.vietu, savukārt, vēl 14 sekundes lēnāks bija Pāvels Ribakovs, bet tikai ceturtais labākais šoreiz bija Roberts Slotiņš, kurš no Pāvela atpalika 45 sekundes. Pateicoties igauņiem un kanādiešiem, labs bija sacensību reitings, taču atšķirībā no pagājušā gada mūsējie tik labus punktus nenopelnīja, jo divi kanādieši ar labākajiem punktiem neiekļuva pieciniekā (no pirmo piecu vietu ieguvējiem tiek ņemti trīs labākie pēc reitinga – aut.piez.) un arī vadošie neslēpoja ar rezervi kā pērn Vahtra ar Tamjarvu.

sleposana_150214_13.jpg
Kevins Sandaus, Alvars Johanes Alevs un Knūte Jonsgords

sleposana_150214_18.jpg
Pāvels Ribakovs, Edgars Piksons un Roberts Slotiņš

Jāpiemin arī jauniešu Jāņa Šņoriņa piektā vieta un Ralfa Eiduka septītā vieta starp latviešiem, bet viņiem pa vidu ierindojās garo distanču slēpotājs Jānis Melbārdis, kuri visi uzrādīja savus labākos FIS punktus, iegūstot zem 200 FIS punktiem (R.Eiduks pirmo reizi zem 200 – aut.piez.).

Svētdien sacensību otrā diena, kad dalībnieki slēpos tās pašas distances brīvajā stilā. Bet pēc Latvijas čempionāta būs pirmais posms FANS tautas slēpojumam.

sleposana_150214_14.jpg
Kitija Auziņa, Vineta Pētersone un Annija Keita Sabule

sleposana_150214_17.jpg
Jānis Šņoriņš, Indulis Bikše un Viesturs Eglītis


7 Komentāri

bezgala neparasts bildes kadrējums ;) vai kādam ir bijis "zobs" uz gara auguma sportistiem?

15 • 02 • 2014 / 23:24
man arii prieks par Snorinu un it iipashi par vinja trenera prasmi klasikas smeereeshanaa. Lai veicas.
fans
16 • 02 • 2014 / 10:31
bet varbuut kaads pamaniija, ka tuvu 3 niekam bija viens no bijushajiem izlasniekiem. Ja buutu paspeejis sabraukties, nebuutu trauma, tad viss kas vareeja mainniities, jo ar katru apli uzlaboja hodu. Protams, kad atbrauks sochinieki un visi paareejie klasiki piedaliisies, tad te buus savaadak.

16 • 02 • 2014 / 10:38
Talsos ir spēks, kaut arī sniega šoziem nav :)
Talšnieks
16 • 02 • 2014 / 13:47
Talsos nekad jau nav bijs savādāk ....:)
JG
16 • 02 • 2014 / 15:40
nevis Talsos, bet sleepotaajos, sleepotaajos.

17 • 02 • 2014 / 07:42
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv