ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 2°C
Vējš: 0m/s

Jaunumi

19 • 10 • 2015

Pirmais FIS klanu slēpošanas Tehniskais delegāts Latvijā

Speram vēl vienu soli tālāk kalnu slēpošanas sadaļā Latvijā. LSS organizēto sacensību kvalitāte ir izpelnījusies atzinības nu jau pēdējos pāris gadus. Par Baltijas kausa sacensībām Somijā esam dzirdējuši atsauksmes no neatkarīgām komandām par to, ka sacensības ir Eiropas kausa līmeņa un salīdzinot ar atsevišķiem posmiem organizētas pat labāk. Baltijas kausa sacensības Latvijā, arī sarežģītos sniega apstākļos ir organizētas augstā kvalitātē, un šo visos gadījumos ir apstiprinājuši katru sacensību FIS tehniskie delegāti (FIS TD), kas bijuši pie mums kā deleģēti FIS pārstāvji, lai izkontrolētu to, vai viss atbilst FIS noteikumiem un kvalitātes standartiem.

Šis viss dalībniekiem un viņu treneriem ar laiku kļūst kā pats par sevi saprotams, un arvien vieglāk ir saskatīt kļūdas, vai jebko, kas ir pietrūcis vienās, bet ir bijis citās sacensībās, jeb citiem vārdiem sakot, esam uzstādījuši standartu, kurš prasa milzīgu atdevi, lai to noturētu. Ja iedziļināmies, tad dabīga likumsakarību ķēde, kas veidojas uzstādot augstus sacensību standartus ir tāda, ka tas, kādā veidā, pa kādām trasēm vai kādās disciplīnās sacensības tiek rīkotas, izvirza prasības pret treniņu procesu arī treneriem, jo viņu dalībniekiem jābūt gataviem startēt šajās sacensībās, kas nozīmē, ka jātrenējas atbilstoši tam, kam tu gatavojies. Tas noteikti ir attīstoši, jo šī sacensību kvalitātes augšanas dinamika, liek mūsu sportistiem trenēties vairāk, nevis mazāk, kā arī konkrēti Baltijas kausa Lietuvas posma sacensību gadījumā, liek sacensību sezonu uzsākt ātrāk, līdz ar to pagarinot to. Laiks rādīs, cik daudz augs mūsu sportistu braukšanas kvalitāte dažādos līmeņos, bet jau tagad ir nepārprotami skaidrs, ka mūsu kalnu slēpotāji gan izlases līmenī, gan arī jauniešu līmenī brauc arvien labāk ar katru gadu, šim par pamatu ņemot vidējo braukšanas līmeni, nevis atsevišķos gadījumos brīnumbērnu fenomenus.

Taču šajā rakstā uzmanību vairāk gribēju vērst nevis uz to, kas notiek ar LSS  rīkotajām sacensībām kalnu slēpošanā, bet kā tas ir radies, un kas ir bijuši atslēgas lielumi, lai spētu šo radīt, jo skaidrs, ka nekas no nekā nerodas, un tas nerodas uzreiz. Nu jau kādus gadus piecus esam kļuvuši aktīvi FIS komisiju apritē, un iesaistījušies FIS komisiju darbā, tajā skaitā lēmumu pieņemšanā, saistībā ar noteikumu punktu izmaiņām piemēram jauniešu FIS sacensībās. Viena no svarīgām aktivitātēm ir bijusi FIS TD ikgadēju semināru apmeklēšana ar aktīvu dalību tajos, kas bijusi ar konkrētu mērķi, apgūt sacensību noteikumus un organizēšanas prasmes tādā līmenī, lai pietuvinātu LSS organizētās sacensības starptautiskām prasībām. Šīs aktivitātes noteikti mums vispirms ir ļāvušas sacensības rīkot pēc tādiem noteikumiem, kādi ir normāla starptautiska prasība, jo jāsaka, ka agrāk, ar to domājot gadus desmit vai piecpadsmit atpakaļ, tas tā nav bijis, vai arī sacensības, kuras paši rīkojām, bijušas ar trūcīgām prasībām pret noteikumu standartiem, jeb noteikumi daudzos gadījumos ir bijuši izdomāti uz vietas, no kā es domāju, ka nu jau esam izauguši. Svarīgi jau nav vienkārši paņemt un uzrakstīt noteikumus, svarīgi ir zināt ko tajos rakstīt, lai tos var arī izpildīt, un paredzēt tajos situācijas, kas var rasties, lai zinātu, kā rīkoties tajās, kas protams panākams tikai ar pieredzi. Tālāk FIS TD semināru apmeklēšana un aktīva sacensību rīkošana ir likumsakarīgi novedusi pie FIS TD eksāmenu kārtošanas, kas faktiski bijis aktīvs process pēdējās divas sezonas, kas rezultējies tikai tagad, kad 2015. gada 17. oktobrī Stokholmā savu FIS TD licenci saņēmis pirmais FIS TD kalnu slēpošanā no Latvijas, un droši no visas Baltijas. Šis protams kaut kādā mērā ceļ pašapziņu, tomēr uzliek arī atbildību un papildus darbus, jo visiem FIS TD, ir nepieciešams pildīt misijas katru sezonu, dodoties uz sacensību vietām, kas publicētas FIS kalendārā, lai kontrolētu tās, kā pārstāvis no FIS.

Par LSS ieguvumiem saistībā ar intelektuālo guvumu no FIS TD semināru apmeklēšanas jau paskaidroju augstāk, bet ir vēl viens pavisam praktisks un ekonomisks ieguvums. Kā minēju visās FIS sacensībās FIS delegāta klātbūtne ir obligāta prasība, jo tas ir cilvēks, kas pēc veiksmīgu sacensību izvešanas apstiprina rezultātus un nosūta tos publicēšanai FIS mājas lapā. FIS kategorijas sacensību noteikumi prasa organizatoram uzņemt FIS TD, kas nav no nācijas, kas organizē sacensības, jo tam jābūt neitrālam cilvēkam. Taču tādas sacensības, kuras LSS rīko ar FIS “Entry League” (FIS ENL) statusu Latvijā un Lietuvā, ļauj mums izvēlēties savu TD, kaut gan vārds, izvelēties, nav pareizs šajā gadījumā, jo organizators pats neko izvēlēties nevar, TD misiju lapa tiek apstiprināta šajos FIS TD semināros. Ekonomiskais guvums šajā sakarā LSS kā organizatoram ir tāds, ka ja varam aicināt savu TD, tad mums nav vairs nepieciešams apmaksāt avio vai cita transporta biļetes no tālām vietām, kā arī viesnīcas izdevumus, kas visos citos gadījumos ir uz organizatora pleciem, un šīs summas ar katru gadu kļūst lielākas. Tātad runājot par TD, tas nu ir vēl viens solis, ko esam spēruši, kas mums palīdz un atvieglo.

Bet FIS TD neorganizē sacensības, tas tikai tās uzrauga, un iesaistās, ja nepieciešams. Sacensības nevar noorganizēt tikai viens vai divi cilvēki, un tāpēc būtu jāpiemin, kas ir tas, kas ļāvis veiksmīgas sacensības rīkot LSS. Tās LSS aktivitātes FIS komitejās un FIS TD notikums no Latvijas ir palīdzējuši veidot standartu mūsu sacensībām un izvirzīt vadlīnijas, taču manuprāt atslēgas lielumi, kas ļāvuši sasniegt esošo rezultātu līdz šim, ir vairāki. Un ja pavisam konkrēti, tad mums ir ļoti spēcīga laika ņemšanas komanda, kas faktiski ir divi cilvēki, spēcīga sacensību vadība, un komanda, kas lojāla LSS, kas nekad nepieviļ, un ar kuru vienmēr varam rēķināties. Es zinu, ka neviens no viņiem neapvainosies, ja nenosaukšu viņa katra vārdu atsevišķi, un jūs kā sacensību dalībnieki un treneri redzat un dzirdat tos vīrus, sievas puišus un meitenes, kas apkalpo LSS rīkotās sacensības gan trasē, gan sacensību sekretariātā, gan arī no LSS  biroja, tātad jūs šos cilvēkus zināt. Tātad, ja tas jāapzīmē pāris vārdos, tad tā ir lojāla komanda LSS, kas ļauj šo paveikt, un tas būtu tas, kas būtu jāmēģina veidot un noturēt, lai attīstītos arī turpmāk. Informējot par tuvākās nākotnes aktivitātēm no LSS puses saistībā ar šo komandu, esam vienojušies ar pasaules kausa Levi Somijā rīkotājiem un FIS, ka mūsu komanda deviņu cilvēku sastāvā iesaistīsies trases sagatavošanas, iekārtošanas un citos darbos, pasaules kausa organizatoru brīvprātīgo komandas statusā. Būsim tur kā mācekļu grupa nepilnu nedēļu pirms sacensībām ar mērķi uzkrāt pieredzi, papildināt zināšanas, un apskatīties, kā lietām būtu jānotiek pa īstam. Ar šo gribu pateikt, ka tā komanda par kuru runāju kļūst un ar pieredzi kļūs arvien profesionālāka, un ka nevienam nevajadzētu apšaubīt šīs komandas kompetenci vai rīkošanās motīvus tajā brīdi un tajā situācijā sacensībās. Tā ir cilvēku  grupa lojāla LSS, tātad arī mūsu dalībniekiem, kas godprātīgi dara savu darbu, neskaitot darba stundas vai samaksu par to, un dara to izbrīvēdami laiku starp saviem ikdienas darbiem. Zināmā mērā vērojams fanātisms šo cilvēku darba procesā, kas labākajā gadījumā atalgojas ar prieku  par to, ka no padarītā veidojas kaut kas patiesi labs un vērtīgs. Lūk arī mūsu sporta veida attīstības atslēga!

Veiksmīgu sacensību sezonu vēlot
Latvijas Slēpošanas Savienība
Dinārs Doršs

Dinārs Doršs ar savu TD eksaminetāju Urbanu Vikmanu no Zviedrijas
Dinārs Doršs ar savu TD eksaminetāju Urbanu Vikmanu no Zviedrijas

Tehnisko delegāru seminārs Stokholmā
Tehnisko delegāru seminārs Stokholmā

TD apliecība
TD apliecība

Komanda!!!
Komanda!!!

Kādam tas viss pēc tam arī ir jāsavāc... :)
Kādam tas viss pēc tam arī ir jāsavāc... :)

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv