ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

13 • 10 • 2015

Kopsavilkums FIS rudens sanāksmes 2015

Oktobra pirmajā nedēļā Šveices galvaspilsētā Cīrihē, risinājās gadskārtējās FIS rudens sanāksmes, kurās tiek pieņemti gala lēmumi noteikumu izmaiņām vai papildinājumiem gaidāmajai sezonai, un pārrunāts, kādām būtu jābūt globālajām vadlīnijām slēpošanas sporta veidos, lai tie attīstītos. Zemāk nedaudz vispārināti varbūt filozofiski, bet informatīvi par notiekošo tieši kalnu slēpošanas pasaulē.

 Sanāksmju atklāšanas runā FIS prezidents Džanfranko Kaspers, tāpat kā pēc tam kalnu slēpošanas komitejas priekšsēdētājs Bernards Russi, kā atskatu uz pagājušo sezonu un vasaras laikā padarīto, atklāj pozitīvos faktus par jaunu slēpošanas centru izveidi jaunos līdz šim neapgūtos reģionos, kā piemēram nākošo ziemas Olimpisko spēļu mājvietā Korejā, kā arī milzīgos apjomos Ķīnā, kas nozīmē, ka pēc sporta veida pieprasījums ir un pie tam tas aug. Skaitļi ir grandiozi, un ģeogrāfija ļoti plaša – sezonas laikā FIS kalendārs aptver ap 6000 sacensību, šis ir gan skaitot kopā arī pārējos FIS pārstāvētos sporta veidus. Līdzīga tēma tika pacelta arī 2019. gada pasaules čempionāta mājvietas prezentācijas laikā runājot par pasaules meistarsacīkšu lomu un nozīmi sporta veida attīstībā un tajā, ko tas dod vēlāk sabiedrībai. Zīmīgu saukli izteica pasaules kausa komitejas priekšsēdētājs zviedrs Niklass Karlsons prezentējot 2019. gada pasaules čempionātu Orē, Zviedrijā – “Mēs vēlamies iedvesmot pasauli slēpot!” Šis aptuveni ieskicē milzīgos apjomus slēpošanas sporta veidos, atgādinājumam pasaules rangs aptver starp 14000 – 15000 kalnu slēpotājus ar FIS licencēm vecuma grupā pēc piecpadsmit.

 Protams, atzīmētas tika arī ne tik saulainās puses, un kā galvenā ne tik saulainā norise ziemas sporta veidu pasaulē šobrīd, tika minēta Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) sēžu darba kārtība, kuras galvenais šobrīd aktuālais jautājums ir samazināt izmaksas Olimpisko spēļu (OS) organizēšanai, kas būtu panākams samazinot disciplīnu skaitu, jo klāt nāk jaunais, bet par smagu paliek ekonomiski neizdevīgais. Un FIS šajā aspektā tiek saskatīta, kā federācija, kurai tā jau ir pārāk daudz disciplīnu, jo FIS ziemas OS pārstāv pusi no visām izcīnītajām medaļām. Tieši kalnu slēpošanas sakarā visneērtāk organizējamā ir nobrauciena disciplīna, kas atsijā arī daudzas vietas vai pilsētas organizēt OS vispār, jo ne pārāk daudzu tuvumā atrodas kalns ar atbilstošiem parametriem un vēl ar sniegu. Ir bijuši izteikti priekšlikumi veikt nobraucienu četros braucienos, un piemēram uz milzu slaloma nogāzēm. Šeit tomēr FIS iestājas par stingru visu disciplīnu saglabāšanu un ar vēsturisku pamatojumu. Nobrauciena disciplīna vispār tiek uzskatīta par sākumu visām pārējām, kad uzdevums bija vienkārši no kalna augšas, nevis no trešdaļas vai puses, nobraukt lejā pa ieleju visātrāk. Sākuma trases nebija pat iezīmētas vai marķētas, mieti un viss pārējais ienāca vēlāk. Ja tā varētu sacīt, nobrauciens vienmēr arī ir bijusi tā pamata disciplīna, kas vīrus atšķir no puikām, bet ja tas tiek mainīts, sporta veids zaudē daudzējāda ziņā. Nobrauciens arī ir tas, kas parasti liek izbūvēt jaunas trases, vai pat slēpošanas centrus, kas nozīmē, ka jaunās vietās tiek iedvesta jauna dzīvība, un radīta infrastruktūra, kas ļauj slēpot arvien vairāk cilvēkiem, kas tā arī notiek. Citu starpā, Sočos, Olimpiskajā kūrortā, gaidāmajā sezonā notiks pasaules junioru čempionāts kalnu slēpošanā, un kad Soču delegācija prezentēja savu pasākumu, tad ļoti uzskatāmi mēģināja parādīt, ka Soči ir ļoti iecienīts tūrisma galamērķis Krievijā tieši kalnu slēpošanas sakarā. Tālāk, lai man piedod mūsu lepnums un draugi, bet krāšņu salīdzinājumu par tēmu dārgas nobrauciena trases, vai dārgas bobsleja trases iezīmēja FIS kalnu slēpošanas komitejas vadītājs Bernards Russi (šveicietis, kalnu slēpošanas leģenda) – vēlreiz atgādinot par šādu vienu vai otru trašu izmantojamību pēc spēlēm, un to, kādu ieguldījumu šādas, kaut vai dārgas, investīcijas dod sabiedrībai ilgtermiņā, domājot par visām ģimenēm un bērniem, kas var nodarboties ar dažādām aktivitātēm, ja tam tiek radīta vide pēc kuras ir pieprasījums.

 OS sakarā temats ir arīdzan nākamo OS atlases kritēriji, kas mainīsies, un nebūs kā līdz šim. Šobrīd FIS sadarbībā ar SOK izstrādā modeli atlases kritērijiem, kuriem būtu jāiznāk nākamā gada janvārī, jo atlases periods sāksies jau jūnijā. Cik esam sapratuši, ja būtiski nemainīsies rezultāts un augšu, un nekļūsim par pasaules kausa aprites komandu, ar pieciem sportistiem kā iepriekšējās OS diezin vai būsim pārstāvēti. No kritēriju kārtības tiks izslēgts punkts par TOP 500, kā A atlases kritēriju, kas līdz šim tāds ir bijis. Gaidīsim, redzēsim, trenēsimies, gatavosimies…

Pasaules kausa komitejas sēdē augstāk pieminētais komitejas vadītājs Niklass Karlsons iezīmēja tēmu par jaunā ienākšanu, kam jābūt kā attīstošam procesam, no kura nevajadzētu baidīties, tomēr, svarīgi saglabāt pamatvērtības. Kā liels jaunums pasaules kausu apritē, ko šogad redzēsim arī TV, būs paralēlais milzu slaloms, kas aizstās tradicionālo milzu slaloma posmu Alta Badia, kas varētu būt interesants jauninājums.

Eiropas kausa komitejas vadītājs Herberts Mandls nopietnas bažas izteica par nobrauciena disciplīnas nākotni tieši sievietēm. Dalībnieču skaits samazinās, un to braukšanas kvalitāte krīt, dāmas Eiropas kausu nobraucienos piedalās nesagatavojušās. Tas apliecina gan sacensību, gan treniņu iespēju trūkumu, kas beigās rezultējās ar nepietiekamu dalībnieču skaita papildinājumu arī vēlāk pasaules kausos. Domājams, ka FIS nopietni pārdomās savas stratēģijas un investēs līdzekļus ātruma disciplīnu saglabāšanā.

Galvenā tehniska informācija kalnu klubu treneriem:

  • Jaunās standarta ķiveres jauniešiem stāsies spēkā no 2016-2017. gada sezonas. Gaidāmajā 2015-2016. sezonā U14-U16 FIS kalendāra bērnu sacensībās vēl būs iespējams startēt ar ķiverēm pēc šobrīd spēkā esošā ķiveru standarta.
  • Topolino sacensību programmā tiks iekļauts ski-cross. Šīs disciplīnas formāts būs sacensības komandai, kur vispirms tiks paredzēts izmēginājuma, jeb treniņu brauciens, bet sacensībās visa komanda dosies trasē vienlaicīgi, summējot komandas atsevišķu sportistu laikus. Ar sīkāku un precīzāku informāciju treneri varēs iepazīties saņemot ielūgumu no sacensību organizatoriem.
  • Sacensību skaita ierobežojums U14-U16 saglabājas. Šis temats ir arī par dalības maksām vai maksām par dzīvošanu FIS kalendāra sacensībās U14-U16 vecuma grupai. FIS strādā pie priekšlikuma noteikt vienotu standartu FIS kalendāra bērnu sacensībām ar noteikumu neņemt naudu no dalībniekiem un treneriem par pacēlāju un dalības maksām, šobrīd šis standarts un vietas, kas šo akceptēs vēl nav pieņemts. Par samaksām par dzīvošanu tēma ir delikāta un joprojām ir atkarīga no katra organizatora atsevišķi - kā zināms jau pagājušajā gadā komandas negaidīti tika pārsteigtas ar dalības vai dzīvošanu maksām. Lai izvairītos no pārsteigumiem, ieteikums ir sazināties ar konkrēto organizatoru iepriekš, lai precizētu izmaksas ar kurām jārēķinās. Atsevišķas vietas joprojām sola uzņemt noteiktu skaitu dalībniekus un trenerus neņemot nekādas dalības, pacēlāju vai dzīvošanas maksas. Sanāksmē klāt esošās vietas Zagreba, Abetone, Pokal Loka, Valdizēre, joprojām solīja uzņemt dalībniekus uz sava rēķina. Bet kā jau minējām jābūt uzmanīgiem, jo organizatoru varēšana uzņemt ir atkarīga no viņu sadarbībām ar atbalstītājiem, kas var mainīties no gada uz gadu. Zemāk izkopēts noteikumu punkts par FIS startu skaitu ierobežojumu U14-U16 vecuma grupām.

608.4 Limits on Competitions
608.4.1 A U14 competitor may take part in a maximum of two international U16 - U14 alpine competitions outside his own country.
608.4.2 A competitor in the first year of U16 may take part in a maximum three, international U16 - U14 alpine competitions outside his own country.
608.4.3 A competitor in the second year of U16 may participate in a maximum four international U16 - U14 alpine competitions outside his own country.
608.4.4 Athletes from the Southern Hemisphere are granted the following exception: U14 competitors may participate in a maximum of 4 (four) competitions in the Northern Hemisphere and U16 competitors may participate in a maximum of 8 (eight) competitions in the Northern Hemisphere.
608.4. 5 Adherence to these Rules should be monitored by the Youth Sub-Committee.

Sniegotu ziemas sezonu vēlot,
Latvijas Slēpošanas Savienība
Dinārs Doršs.

Kopsavilkums FIS rudens sanāksmes 2015

4 Komentāri

A kur tad J.Pīpkalēja atskaite no atrādīšanos Cīrihē?

13 • 10 • 2015 / 18:07
Dinars labi aprakstijis.
Vai tad J.Pipkalejs ari tur bija??? Saki, ka tu pajokoji.

13 • 10 • 2015 / 23:05
izskatās, ka dzīve ar visiem kādreiz pajoko :(
mja
14 • 10 • 2015 / 12:02
Paldies par informāciju! (ar gramatiku gan paknapi).
Janis
14 • 10 • 2015 / 20:26
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv