ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

13 • 05 • 2016

Ar R.Znotiņa un R.Pundura dueli iesākusies “Skibox balva”

Ar Roberta Pundura (Powerslide-Taktika.lv) un Reina Znotiņa (Powershare-Laimīte) dueli elites grupā vīriešiem, katram izcīnot pa uzvarai un otrajai vietai, sācies lielākais vairāku posmu skrituļslidošanas seriāls Latvijā “Skibox balva 2016”, ko rīko kalnu slēpošanas klubi SK “ASI” un SK “Apex”. Sievietēm abos startos – gan sprintā, gan distancē – ātrākos laikus uzrādīja junioru grupas pārstāve Arta Irbe (ASI–Skibox).

Ceturtdienas vakarā Uzvaras parkā Rīgā uz pirmo posmu “Skibox balvā” skrituļslidošanā dažādās vecuma un meistarības grupās pulcējās vairāk nekā simts dalībnieku – 120 skrituļslidotāji. Tāpat kā pagājušajā gadā paralēli sporta grupām spēkus varēja izmēģināta arī tie, kas ikdienā netrenējies, bet reizēm prieka pēc pabrauc ar skrituļslidām, jo priekš viņiem atkal ir izveidotas dažāda vecuma Fitnesa grupas.

Šogad uz pirmo posmu vairāk dalībnieku bija arī elites grupās, jo sievietēm trīs vietā startēja septiņas, bet vīriešiem skrituļslidotāju skaits bija palielinājies no vienpadsmit uz četrpadsmit. Žēl, ka šoreiz nepiedalījās olimpietis Haralds Silovs, kurš pērn pirmajā posmā uzvarēja abos startos, bet, ņemot vērā vakardienas uzvarētāju uzrādītos labos laikus, mūsu titulētajam šorttrekistam viegli neklātos. Gan sprintā, gan distancē tika uzrādīti līdz šim labākie laiki šajā trasē (500m sprintā 51,17 sekundes, bet 4,8km distancē 8:15,13), kas priekš sezonas pirmā posma ir neraksturīgi un kas tajā pašā laikā parāda, ka daži ir cītīgāk trenējušies un šoreiz jau sezonas sākumā ir ļoti labā formā.

Vīriešiem 500m sprintā jau kādus 150 metrus pirms finiša bija skaidrs, ka par uzvaru cīnīsies Roberts Pundurs ar Reini Znotiņu, kuri bija izveidojuši aptuveni 10m atstarpi ar pārējo grupu. Finiša taisnē pirmais iebrauca 32 gadus vecais Roberts, kurš aukstasinīgi noturēja nelielo pārsvaru, to pat nedaudz palielinot, un izcīnīja uzvaru, par 0,7 sekundēm apsteidzot 13 gadus jaunāko Reini un par divām sekundēm uzlabojot pērn Haralda Silova rezultātu. Pusotru sekundi vēlāk piecu sportistu finiša sprintā par trešo vietu 30 gadus vecais “Filter” pārstāvis Āris Andersons par 0,08 sekundēm apsteidza par vienu gadu vecāko komandas biedru Ansi Eljašānu, pirmo reizi iekļūstot trijniekā “Skibox balvā”, vismaz pēdējos gados noteikti. Sešinieku noslēdza Sandris Šņore (“Laimīte”) un Ronalds Cinks (Filter), bet Laurim Biteniekam (Powerslide-Laimīte) neierasti sanāca palikt aiz sešinieka septītajā vietā.

Ar šādu iznākumu Lauris nebija mierā un savā stilā 4,8km (4x1,2km) mēģināja atrauties no pārējiem, pusdistancē jeb otrā apļa beigās (2,4km) izveidojot 12-15m spraugu ar pamatgrupu, kuras priekšgala tobrīd atradās R.Cinks un kuru veidoja desmit skrituļslidotāji, ieskaitot arī juniorus un U14 grupas līderi. Trešā apļa vidū ap 3km Lauri Bitenieku noķēra Sandris Šņore un Reinis Znotiņš, kuri abi, dodoties pēdējā aplī, jau bija izveidojuši aptuveni 20m pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem. Reinis pamazām no Sandra attālinājās, taču drošs par uzvaru pēdējo divu gadu kopvērtējuma uzvarētājs nevarēja justies, jo viņam sāka tuvoties tempu kāpinošais un pie 4km Sandri Šņori apdzinušais Roberts Pundurs. Lai arī Roberts samazināja atstarpi ar Reini, tomēr Powerslide-Taktika.lv pārstāvim neizdevās Reini noķert un līdz ar nesanāca tikt pie otrās uzvaras. Reinis Znotiņš noturēja pusotras sekundes pārsvaru un izcīnīja pirmo vietu, tādējādi izlīdzot ar Robertu pirmajā posmā iegūtos punktus (180 punkti; punktus piešķir tāpat kā pasaules kausā kalnu slēpošanā un distanču slēpošanā - 100 par uzvaru un 80 par otro vietu – aut.piez.). Trešo vietu nosargāja Sandris Šņore, aiz kura divas sekundes finišēja juniors Rodžers Petaks (Kairos Planet) un Lauris Bitenieks, finiša spurtā par 0,03 sekundēm labākajam no junioriem Rodžeram tomēr apsteidzot pieredzējušo Lauri. Sezonas sākumā vēl savu formu kā pērn nav sasnieguši “Filter” pārstāvji, Ansim Eljašānam esot ātrākajam kvintetā, kas cīnījās par 6.-10.vietu, bet Ronaldam Cinkam ieņemot devīto vietu (Ronalds finiša taisnē priekšā palaida divus juniorus, kurus, pieliekot spēkus, iespējams,, varēja apsteigt, bet tā kā juniori pieaugušo ieskaitē neiet, tad nebija tik ļoti liela nepieciešamība pēc tā – aut.piez.). Trešās vietas ieguvējs sprintā Āris Andersons šoreiz noslēdza desmitnieku.

Sievietēm 500m sprintā ātrākā bija Arta Irbe (1:03,06), kura pagājušo sezonu izlaida dēļ ceļa traumas. Otro rezultātu uzrādīja labākā Master grupas pārstāve Antra Zemīte (abas ASI Skibox), kura, lai arī bija krietni priekšā pārējām trim savas grupas pārstāvēm, tomēr nebija vairs vienīgā dalībniece Master sievietēm. Ātras bija arī abas U14 grupas pārstāves (1:04,58), no kurām finiša sprintā Līva Kreitāle (ASI SKibox) par ceturtdaļsekundi apsteidza Alīnu Savrucku (Laimīte). Tālāk sekoja pieaugušo grupas dāmas, kuras startēja atsevišķi, bet, iespējams, kādu no iepriekšminētajām jaunākajām konkurentēm varētu apsteigt, ja startētu kopā. Beigas dāmām sanāca nedaudz dramatiskas, jo finiša taisnē Katrīnai Kotello un Katrīnei Dreimanei (SK ASI) cīnoties plecs pie pleca, kādu metru pirms finiša līnijas pakrita Dreimane, kura lidojumā šķērsoja finiša līniju un samierinājās ar otro vietu, jo uzvaru izcīnīja pieredzējušākā viņas vārda māsa Katello. Trijnieku noslēdza Ilvija Pukste (Filter). Tikmēr otrā labākā juniore Laine Kreitāle (ASI Skibox) šoreiz bija lēnāka ne tikai par savu jaunāko māsu, bet arī par pirmajām trim U12 grupas skrituļslidotājām – Patrīciju Sniķeri, Anci Kucinu un Agati Priedīti.

4,8km, kad no U12 grupas līdz pat Master grupai visi startēja vienkopus, atkal visas pārspēja Arta Irbe. Vienpadsmit un divpadsmit sekundes aiz viņas finišēja četras dalībnieces, kas visu distanci pavadīja, braucot viena aiz otras, bet vietas sadalot finiša spurtā, kurā ātrākā no visām izrādījās vismazākā, bet tai pat laikā runātīgā U12 grupas pārstāve Patrīcija Sniķere, kuru atbalstīja un nemēģināja pārspēt tūlīt aiz viņas finišējusī “masteriete” Antra Zemīte. Vēl šajā kvartetā ietilpa Ilvija Pukste un Katrīna Kotello, kuras savā starpā sadalīja labākās titulu pieaugušo grupā, pie kā tika Ilvija, apsteidzot Katrīnu par astoņām sekundes simtdaļām. Ar iepriekšminētajām četrām kopā brauca un tikai pēdējā apļa beigās nedaudz sāka atpalikt labākā U14 grupas pārstāve Alīna Savrucka, pāris sekundes aiz sevis atstājot māsas Kreitāles un otru labāko no U12 grupas pārstāvi Agati Priedīti. Aiz viņām 45 sekundes finišēja Katrīne Dreimane, kura pēc sprinta finišā piedzīvotā kritiena, kaut arī nesatraumējās, tomēr vairs nebija konkuret vairs nebija Tikmēr Ancei Kucinai šoreiz trešā vieta U12 grupā.

Junioriem 500m sprintā labākie bija šīs sezonas jaunpienācēji no U14 grupas. Ierasto sāncenšu Haralda Dernova un Rodžera Petaka starpā, abiem gandrīz identiski vienādi šķērsojot finiša līniju, tomēr par divām sekundes simtdaļām ātrāks bija Rodžers, bet tik pa līdzīgā duelī par trešo vietu, finišējot nepilnu sekundi aiz abiem pirmajiem, Krišjānis Ceplis (“Laimīte”) pārspēja Jāni Jurdžu (SK “Apex”). 4,8km jau iepriekš minēts, ka junioriem uzvarēja R.Petaks, turklāt pārliecinoši, iegūstot ceturto vietu kopā ar elites pārstāvjiem, kas nozīmē, ka Rodžers šosezon ir kļuvis vēl labāks un nākamajos posmos būs reāls “drauds” arī elites grupas labākajiem vīriem. Finiša sprintā par otro vietu junioru konkurencē Haralds Dernovs par pāris simtdaļām apsteidza Jāni Jurdžu.

U14 grupā puišiem abos statos nepārspēts palika Sandis Reinsons (Laimīte), kuram sīvu konkurenci sastādīja no U12 grupas pārnākušais un otrās vietas ieguvušais Viktors Kokins (ASI Skibox). Abas reizes stabilā trešajā vietā finišēja Edgars Ņezamovs (Laimīte). U12 grupā Riharda Ordelovska (ASI Skibox) un Māra Šternmaņa (Krievānes SS) duelī par pirmo un otro vietu sprintā nedaudz ātrāks bija Šternmanis, bet distancē jau ar lielāku pārsvaru pārāks bija Ordelovskis. Savukārt trešo vietu sprintā ieguva Artūrs Miglinieks (ASI Skibox), bet 4,8km distancē viņš pēc neveiksmīgā trešā apļa nenoturēja pārsvaru, un beigās par sekundi piekāpās pie noslēdzošās godalgotās vietas tikušajam Dāvim Mazajam.

Master grupā vīriem cīkstēšanās bija ne mazāk spraiga, sprintā par uzvaru ļoti līdzīgi cīnoties pieciem, bet 4,8km distancē diviem skrituļslidotājiem. Sprintā nepārspēts palika Ivars Vingris, bet turpat aiz viņa ceturtdaļsekundi bija gandrīz vienlaikus finiša līniju šķērsojošie Mārtiņš Āboliņš un Juris Pencis, no kuriem par divām sekundes simtdaļām tomēr ātrāks bija Mārtiņš. 4,8km šķita, ka pie vēl vienas uzvaras tiks Vingris, bet viņu pēdējā aplī apdzina visu laiku aizmugurē turējušais Ainārs Žebers, bet pusminūti vēlāk finišēja trešās vietas ieguvējs Āboliņš. Dāmām aiz galvenās favorītes A.Zemītes par otro vietu cīnījās Baiba Dzelme un Evija Graumane, Baibai sprintā Eviju apsteidzot tikai par 0,03 sekundēm, bet 4,8km Evijai revanšējoties jau ar 50 sekunžu pārsvaru.

Par pārējām grupām nākamajā rakstā, kas nebūs tik garš.

Ivars Bācis


0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv