ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: -0°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

21 • 09 • 2016

“Skibox balvas 2016” sezonas kopvērtējums

Lielākais un populārākais skrituļslidošanas seriāls “Skibox balva” noslēdzās pagājušo svētdien Uzvaras parkā Rīgā, kad jaunieši un lielākie skrituļslidotāji sacentās Latvijas čempionātā 10km, bet mazāko grupu pārstāvjiem bija jāskrituļo divas reizes garāka distance nekā parasti “Skibox balvā”. Taču šā iecienītā skrituļslidošanas seriāla, ko rīko SK “ASI”, kopvērtējums pa grupām bija skaidrs jau 13.septembrī, kad tika aizvadīts 5.posms, kas bija pēdējās šīs sezonas kopvērtējuma ieskaitē rēķināmās sacensības.

Pieaugušo grupa vīriešiem bija viena no retajām, kurā viss izšķīrās tieši pēdējā posmā. Pēc pirmajiem diviem posmiem parādījās divi izteiktāki līderi cīņā par uzvaru – Reinis Znotiņš un Roberts Pundurs, bet pēc trešā posma jau bija pavisam skaidrs, ka kopvērtējuma pirmās vietas liktenis izšķirsies tikai starp šiem abiem minētajiem skrituļslidotājiem. Ceturtajā posmā, lai arī otrajā startā 4,8km pie uzvaras tika kāds cits bez abiem līderiem (tas bija Lauris Bitenieks – aut.piez.) un abi pārspēja viens otru “pretinieka” kroņa distancē, Reiņa un Roberta duelī atkal bija neizšķirts, tādējādi uzvarētāja noteikšanu atstājot līdz pašām beigām – uz noslēdzošo posmu. Pirms pāris sezonām arī bija intriga, bet tik līdzvērtīga cīņa kā šovasar nebija vērojama. Piekto posmu R.Znotiņš sāka ar pirmo vietu sprintā, sperot platu soli pretī uzvarai arī kopvērtējumā. Un pēc tā kļuva skaidrs, ka tomēr ceturtā posma ieņemtās vietas nospēlēja lielu lomu, kas šajā gadījumā bija par labu Znotiņam, jo pēc viņa pirmās vietas sprintā 5.posmā, R.Punduram, lai saglabātu cerības uz kopvērtējuma uzvaru, bija jācer uz divu nosacījumu piepildīšanos 4,8km distancē: 1) paša pirmo vietu un 2) Reiņa ierindošanos ne augstāk par 4.vietu. Tātad gandrīz uz neiespējamo. Ja paša uzvara 4,8km bija reāla, tad cerēt, ka tobrīd lieliskā formā esošais Reinis paliks ceturtais, nebija īsti pamata. Reinis Znotiņš finišēja pirmais, turklāt ļoti pārliecinoši, arī 4,8km un izcīnīja uzvaru kopvērtējumā trešo sezonu pēc kārtas. Interesanti, ka pirmo reizi Reinis to izdarīja, būdams pieaugušo grupas vecumā, jo iepriekšējie divi tituli tika iegūti, startējot kā junioram pie pieaugušajiem.

Roberts pērn piedalījās tikai sezonas beigās augustā un septembrī, bet šosezon startēja visos posmos un atkārtoja 2014.gada veikumu – otro vietu, ko toreiz viņš spraigā cīņā izcīnīja pēdējā posmā pārspējot 2013.gada kopvērtējuma uzvarētāju Ansi Eljašānu, kurš šogad piedalījās tikai pirmajā posmā maijā. Cerams, ka Ansim un viņa komandas biedriem Ronaldam Cinkam, Ārim Andersonam, kuri ir pieteikuši sevi ar godalgoto vietu izcīnīšanu atsevišķos posmos, kā arī citiem sanāks vairāk patrenēties, un mēs viņus redzēsim Skibox balvā nākošgad, lai būtu vēl interesantākas cīņas, un ne tikai “Powerslide” “neoficiālais čempionāts”. Arī par trešo vietu sanāca spraigs duelis. Kad jau pēc trim posmiem šķita, ka trešo vietu jau gandrīz nodrošinājis Sandris Šnore, tomēr ar labiem startiem 4. un 5.posmā, un arī ne bez veiksmes, trešo vietu “izrāva” vecākais no vadošajiem skrituļslidotājiem Lauris Bitenieks, atstājot ceturtajā vietā 17 gadus jaunāko Sandri, kurš pirmo sezonu startēja pieaugušajos.

Sievietēm pieaugušo grupā, kurā ir daudz zemāks līmenis nekā vīriešiem un kur labākās varētu cīnīties par iekļūšanu tikai desmitniekā ar juniorēm un jaunietēm, dažas no vadošajām skrituļslidotājām vai nu nepiedalījās vai arī startēja tikai vienā vai divos posmos, līdz ar to necīnoties par kopvērtējumu. Tas deva iespēju trijniekā tikt tālāka gala dalībniecēm. Otro gadu pēc kārtas nepiedaloties atzīstamus rezultātus arī starptautiskās sacensībās uzrādījušajai Laimai Kaufiņai, par favorītēm uz uzvaru kļuva Katrīne Dreimane un Ilvija Pukste, jo arī savulaik ļoti labus rezultātus uzrādījusī Katrīna Kotello pēdējos gados piedalās tikai vienā posmā. Pēc pirmajiem diviem posmiem tā arī izskatījās, ka I.Pukste ar K.Dreimani cīnīsies par uzvaru kopvērtējumā, taču tad trešajā posmā notika sāpīgais kritiens, kurā bija iesaistītas Ilvija un Katrīna, un pēc tā abas “Skibox balvā” vairs nebija manītas (abām par laimi nekas ļoti nopietns nebija – aut.piez.). Līdz ar to “rindas kārtībā” uz pirmo vietu pretendēja nākamās divas skrituļslidotājas pēc ranga – Denisa Druka-Jaunzeme un Daiga Gavariņa. Daiga, izlaižot trešo posmu, joprojām pretendēja uz pirmo vietu, taču, kad 4.posmā viņu abos startos apsteidza Denisa, tad uzvarētājas liktenis faktiski bija izšķirts. Un šajā sezonā progresējusī Denisa Druka-Jaunzeme arī vinnēja, atstājot Daigu otrajā vietā.

Neskatoties uz startiem tikai divos posmos, trešo lielāko punktu summu – 400 punkti – ar četrām uzvarām savāca kalnu slēpotāja Marta Garā, taču saskaņā ar noteikumiem priekš kopvērtējuma ieskaites ir jānostartē vismaz trijos posmos, līdz ar to Martai trešā vieta netika piešķirta. Izlaidusi pirmo posmu, trijniekā varēja reāli tikt pagājušā gada kopvērtējuma uzvarētāja Karīna Ceriņa, kurai priekš kopvērtējuma trešās vietas 5.posmā pietiktu tikai ar dalību, paliekot kaut vai pēdējai, taču jaunāko grupu dalībnieču Unas, Alises, Martas un Sabīnes mamma izlaida pēdējo posmu, līdz ar to atdot kopvērtējuma trešo vietu citai meiteņu dalībnieču (Sofijas un Patrīcijas) mammai Gunitai Sniķerei.

U14 bija līdzīgi kā pieaugušajiem, proti, uzvarētāja liktenis izšķīrās pēdējā posmā starp abiem grupas līderiem, jo ar uzvarām 4.posmā intrigu cīņā ar tobrīdējo kopvērtējuma līderi Viktoru Kokinu atjaunoja Sandis Reinsons, līdz ar to pilnībā attaisnojot 2015.gada 16.septembra rakstā minēto par gaidāmo sīvo cīņu nākamajā, t.i., šajā sezonā. Abiem līdz piektajam posmam bija pa divkāršajām uzvarām. Un šī tradīcija pagājušo otrdien tika lauzta, un ne tāpēc, ka šoreiz uzvaras sadalītos brālīgi starp abiem, bet gan tāpēc, ka pie pirmās vietas kādā no startiem tika kāds cits – kopvērtējuma trešās vietas ieguvējs Edgars Ņezamovs. Taču tas cīņā par kopvērtējuma uzvaru neko neietekmēja, jo galvenais bija 4,8km starts, jo, kā jau tas bija rakstīts pirms posma, saskaņā ar nolikumu pie vienādiem punktiem uzvar tas, kurš ir bijis pārāks pēdējā startā 4,8km.  Tāpat kā pieaugušajiem intriga nesaglabājās līdz beigām, bet atrisinājums nāca samērā agri, jo jau otrajā aplī gadu jaunākais, bet augumā daudz raženākais Viktors Kokins “aizmuka” nesasniedzamā attālumā”, tādējādi nodrošinot kārtējo uzvaru kopvērtējumā, bet pirmo reizi U14 grupā. Tikmēr Sandim Reinsonam un Edgaram Ņezamovam otro gadu pēc kārtas attiecīgi otrā un trešā vieta.

Meitenēm U14 grupā sezonas sākumā abas favorītes izcīnīja uzvaru katra savā disciplīnā – Līva Kreitāle sprintā, bet Alīna Savrucka 4,8km distancē. Neskatoties uz to, ka, kopumā ņemot, spēcīgāka ir Alīna, tomēr Līva spēja savā spēcīgākajā disciplīnā sprintā pavisam nedaudz, bet tomēr apsteigt Alīnu, tādējādi saglabājot intrigu par uzvarētāju kopvērtējumā. Taču izšķirošie bija trešā un ceturtā posma sprinti, kur pie simts punktiem tika A.Savrucka, tādējādi nodrošinot pirmo vietu sezonas garumā. Taču nevar teikt, ka, ja arī šajos divos sprintos (vienā ar dalītu pirmo vietu) Kreitāle neļautu Savruckai nopelnīt 100 punktus, Alīna tāpat jau mierīgi uzvarētu, jo ir krietni spēcīgāka distancē. Pēdējā startā 4,8km distancē Līva Alīnai jau bija pavisam tuvu.

Junioriem pēc pirmajā posmā uzvarējušā Rodžera Petaka pāriešanas uz MTB riteņbraukšanu “ZZK” komandā par favorītu kļuva Rodžera atstājējs otrajās vietās iepriekšējās sezonās Haralds Dernovs. Neliela intriga parādījās, kad trešajā posmā pāris reizes kalnu slēpošanas sacensībās startējušo Haraldu sprintā uz otro vietu bija nospiedis (tiešā un pārnestā nozīmē – aut.piez.) kalnu slēpotājs Jānis Jurdžs, kurš tika pie divām uzvarām 4.posmā, kad H.Dernovs nepiedalījās. Taču Haralds neatkārtoja pagājušā gada scenāriju, kad pēc uzvarām pirmajos divos posmos, viņš pazuda uz pēdējiem diviem, un šogad nodrošināja uzvaru kopvērtējumā, pirmo gadu startējot junioros. Līdz ar to pagājušā gada kopvērtējuma uzvarētājam Jurdžam šoreiz otrā vieta (pie pirmās vietas viņam pērn sanāca tikt daļēji arī tāpēc, ka kāju problēmu pāris reizes konkurētspējīgs nebija Krišjānis Ceplis, bet Sandris Šnore izlaida divus posmus – aut.piez.). Kaut arī sezonas pašā sākumā tā nelikās, tomēr beigās līdz trešajai vietai šajā “nepastāvīgās konkurences” grupā aizcīnījās Kristers Kuģenieks, kuram pērn, neskatoties uz startiem tikai trijos posmos, sezonas kopvērtējuma godalgotajai vietai kāju priekšā pēdējā brīdī pielika Šnore.

Juniorēm vēl viena otrā vieta Kreitālēm, jo pagājušā gada kopvērtējuma uzvarētāju Laini uz otro pakāpienu nobīdīja pērn traumas dēļ nestartējusī un šosezon pāris reizes ar sāpēm kājās mocījusies Arta Irbe, kura no visām grupām bija ātrākā sprintos, bet pēdējā posmā pierādīja, ka arī 4,8km distancē. Arta ar Laini bija vienīgās savā grupā, un atšķirīgā līmeņa dēļ nekāda cīņa viņu starpā nebija. Lainei konkurenci varēja sastādīt pērn trešās vietas ieguvēja U14 grupā Katrīna Trektere, bet “Apex” kalnu slēpotāja šo sezonu skrituļslidošanā izlaida.

“Master” grupā vīriešiem par kopvērtējuma uzvaru šaubas neradīja Agris Šipkovs, atkal paliekto nepārspēts sezonas garumā. Viņš izlaida pirmo posmu, tādējādi ļaujot līdz jūnijam kopvērtējumā vadību pabaudīt klubam biedram Ivaram Vingrim, kuram beigās otrā vieta. Tikmēr trijnieku noslēdza Mārtiņš Āboliņš, kuram sezonas laikā, starp citu, izdevās iegūt piecas otrās vietas. Sievietēm kārtējo reizi pārliecinoši pirmā bija Antra Zemīte, taču atšķirībā no citām sezonām vismaz bija dalībnieces, kas cīnijās par otro vietu, un tas priecē. Lai arī punktu ziņā katrai ir stabila sava vieta – Evijai Graumanei otrā, Baibai Dzelmei trešā un Ingai Priedītei ceturtā, tomēr atsevišķos startos, vairāk tas attiecināms uz sprintu, visas trīs līdzvērtīgi cīnījās.

Ivars Bācis

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv