ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

18 • 04 • 2012

Žaks Gedra 2.vietā slalomā Zviedrijā

Saistītā informācija

Pagājušajās brīvdienās Tarnabī, Zviedrijā, starptautiskajās kalnu slēpošanas sacensībās „Ingemara trofeja” (nosauktas leģendārā zviedru kalnu slēpotāja Ingemara Stenmarka vārdā – aut. piez.) jauniešiem piedalījās arī daži Latvijas vadošie kalnu slēpotāji, no kuriem šoreiz vislielāko panākumu guva Žaks Gedra, slalomā izcīnot otro vietu, kas šajā reizē bija vienīgā godalgotā vieta mūsu jaunajiem kalnu slēpotājiem, jo labākā vieta, ko izcīnīja Žanete Gedra un Evelīna Gasūna, bija devītā – Žanetei milzu slalomā, bet Evelīnai slalomā.

Kamēr Latvijas pieaugušo izlase kalnu slēpošanā startēja Levi Somijā, tikmēr Latvijas vadošie jaunieši no sporta kluba „Ziemeļpols” bija devušies uz blakusesošo Zviedriju, jo Tarnabī pilsētiņā, kura atrodas Zviedrijas Ziemeļrietumos netālu no Norvēģijas, norisinājās starptautiskās kalnu slēpošanas sacensības jauniešiem. Treneres Guntas Gasūnas vadībā uz Tarnabī, lai cīnītos ar spēcīgajiem somiem, zviedriem, norvēģiem, kā arī čehiem, krieviem, bulgāriem un japāņiem, devās trīs mūsu jaunie kalnu slēpotāji – Žaks un Žanete Gedras un Evelīna Gasūna. Sacensību programmā bija divas disciplīnas – milzu slaloms un slaloms. Atklāšanas ceremonijā piedalījās gan Ingemars Stenmarks, gan Anja Peršona, kuri abi savulaik trenējušies Tarnabī.

Pirmajā dienā norisinājās milzu slaloma sacensības, kurās Žakam un Evelīnai, kas startēja 1998./1997.g. dzimušo grupā, neveicās tik labi, jo abi vienā no braucieniem kļūdījās, kas neļāva pacīnīties par augstu vietu. Evelīna Gasūna pirmajā braucienā uzrādīja 7.laiku, no līderes atpaliekot 0,66 sekundes, bet no trijnieka 0,3 sekundes, taču otrajā braucienā diemžēl sanāca kļūdīties un pakrist, tāpēc līderēm zaudēja nepilnas piecas sekundes, kā rezultātā divu braucienu summā Evelīna atkrita uz 27.vietu 43 dalībnieču konkurencē, uzvarētājai Hannai Ērgrēnai no Zviedrijas zaudējot 5,48 sekundes. Žakam sanāca pretēji, proti, visu iegāza pirmais brauciens, bet otrais bija lielisks. Pirmajā braucienā tika piedzīvots kritiens, tāpēc  līderim zaudētas 14 sekundes un attiecīgi lēnākais laiks (37.vieta no 41 startējušā, jo 4 nefinišēja). Otrajā braucienā Žaks vairs nekļūdījās un spēja uzrādīt trešo ātrāko laiku, tikai par 0,13 sekundēm nobraucot lēnāk nekā uzvarētājs Filips Forejteks no Čehijas un kopvērtējumā, pakāpjoties uz 32.vietu. Igauņi Stens Marks Virro un Juhans Luiks ierindojās attiecīgi 11. un 19.vietā. Savukārt Žanete 1999./2000.g. dzimušo grupā 66 dalībnieču vidū ierindojās 9.vietā, uzvarētājai Evelīnai Asplundai no Zviedrijas, kas divu braucienu summā uzrādīja laiku 1:18,01, zaudēja 2,85 sekundes. Un, kā izrādījās vēlāk, 9.vieta milzu slalomā bija viņas labākais sasniegums, jo nākamajā dienā savā spēcīgākajā disciplīnā slalomā, kurā viņa varēja pacīnīties par godalgotu vietu, Žanete nefinišēja jau pirmajā braucienā.

Neraugoties uz 32.vietu milzu slalomā, ar otro braucienu Žaks pierādīja, ka ir viens no vadošajiem braucējiem savā grupā, un to viņš reāli apliecināja nākošajā dienā slalomā. Pirmajā braucienā viņš uzrādīja ceturto laiku, līderim Korneliusam Grānam no Zviedrijas, kas uzrādīja laiku 37,12, zaudējot 1,41 sekundi, taču līdz otrajai un trešajai vietai bija pavisam maz – 0,29 un 0,21 sekunde. Žaks ļoti labi veica otro braucienu, uzrādot otro ātrāko laiku (+0,43 sekundes), kas ļāva cerēt uz iekļūšanu godalgotajā trijniekā. Un tā arī notika, jo līderis Grāns kļūdījās, atkrītot uz ceturto vietu, bet vienīgais, kas divu braucienu summā pārspēja mūsu sportistu, bija vicelīderis pēc pirmā brauciena Anti Leonsāri no Somijas, kurš uzrādīja labāko laiku otrajā braucienā (37,72) un izcīnīja uzvaru. Žaks Gedra no soma atpalika 0,72 sekundes uz izcīnīja otro vietu, kas bija Latvijas pārstāvju augstākais sasniegums sacensībās Tarnabī. Arī Evelīnai Gasūnai slalomā veicās krietni labāk, kaut arī godalgotu vietu kā Žakam viņai neizdevās izcīnīt. Šoreiz Leldes jaunākā māsa uzrādīja stabilitāti abos braucienos – 8. un 9.vieta – kas kopvērtējumā viņai tomēr deva 9.vietu, jo sīvajā cīņā par astoto vietu ar zviedrieti Karbahu, kuru Evelīna pēc pirmā brauciena apsteidza par vienu sekundes simtdaļu, otrajā zviedrieti mūsu sportisti apsteidza par 0,04 sekundēm, kas divu braucienu summā nozīmēja Karbahas pārsvaru trīs sekundes simtdaļu vērtībā. Atkal nepārspējama bija mājiniece Hanna Ērgrēna, kurai Evelīna zaudēja 4,12 sekundes. Arī trešā vieta bija diezgan tālu priekšā – 2,29 sekundes.

Trenere Gunta Gasūna ir apmierināta ar audzēkņu rezultātiem, piebilstot, ka tomēr varējuši nostartēt vēl labāk, taču uz sezonas beigām ir uzkrājies nogurums, kā arī Evelīna divas nedēļas bija apslimusi un nebija trenējusies. „Ņemot vērā visus starpgadījumus ar nokļūšanu uz sacensībām, audzēkņiem nebija viegli psiholoģiski startēt. Žanete slalomā ļoti labi iesāka pirmo braucienu, bet nespēja izbraukt vienus no vārtiem un nefinišēja. Evelīna brauca tehniski ļoti labi, bet pietrūcis ātruma,” stāsta Gunta. Bet viss labi, ka labi beidzas, un mūsu jaunieši ir veiksmīgi nokļuvuši mājās.


sl_bc_0476.jpg

1 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv