ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 18°C
Vējš: 3m/s

Jaunumi

28 • 11 • 2011

Pasaules kausa otrais posms kalnu slēpošanā Ziemeļamerikā

Pēc mēneša pārtraukuma šajā nedēļas nogalē Pasaules kauss kalnu slēpošanā turpinājās Ziemeļamerikā. Vīriešiem Leiklūīzā (Kanādā) nobraucienā uzvaru svinēja šveicietis Didjē Kušs, bet supergigantā norvēģis Aksels Lunds Svindāls. Savukārt dāmām Aspenā (ASV) milzu slalomā pirmo vietu izcīnīja vāciete Viktorija Rēbensburga, bet slalomā pārāka par visām bija austriete Marlīza Šilda.

Kā jau tas pēdējos 12 gados ierasts, tad kalnu slēpošanas Pasaules kausa sezona sākas oktobra beigās ar sacensībām milzu slalomā Zoldenā (Austrija), bet mēnesi vēlāk kalnu slēpotāji dodas uz Ziemeļameriku. Tā tas ir arī šajā sezonā – vīriem sacensības notiek Kanādā, no Kalgari netālajā, fantastisku dabas skatu bagātajā Leiklūīzā, bet dāmām – tajā pašā Kordiljera kalnu masīvā, tikai nepilnus divus tūkstošus kilometrus uz dienvidiem Aspenā, ASV. Pēdējos gados novembra vidū Levi (Somijā) notiekošais slaloms šogad sniega trūkuma dēļ tika atcelts. Taču Ziemeļamerikā par sniega un aukstuma trūkumu nevar sūdzēties, jo treniņu un sacensību dienā bija ap -8 grādiem.

Sestdien vīriem nobraucienā savu meistarību nodemonstrēja šveiciešu vecmeistars Didjē Kušs, 3km garo trasi veicot 1:47.28 un izcīnot 18 uzvaru Pasaules kausa posmos. Starp citu, treniņbraucienos viņam gāja švaki, bet pirms starta Didjē veica izmaiņas slēpēm un tas nesa augļus. Pēdējo piecu sezonu nobrauciena līderis, kas fiziski jūtas arvien labāk,  tikai par sešām sekundes simtdaļām bija ātrāks par savu tautieti Beātu Foicu, kurš sevi kalnu slēpotāju elitei pieteica 2011.gada janvārī, bet visus pārsteidza ar uzvaru Kvitfjellā (Norvēģija) šā gada martā. Par pārsteigumu parūpējās austrietis Hannes Raihelts, kas 69 dalībnieku konkurencē startēja tikai ar 45.numuru un zaudēja uzvarētājam astoņas sekundes simtdaļas, ierindojoties trešajā vietā un no trijnieka izstumjot savu tautieti un vienu no labākajiem treniņbraucienos – Romedu Baumanu. Raihelts, kurš nebija cerējis tikt augstāk par 15.vietu, līdz šim vairākas reizes ir bijis godalgoto trijniekā supergigantā un milzu slalomā, bet nobraucienā viņa labākais sasniegums bija 10.vieta.  Svētdien supergigantā Kušs arī iekļuva labāko trijniekā, bet šoreiz viņam otrā vieta, jo pārāks par visiem 1973m garajā trasē izrādījās norvēģis Svindāls, kurš bija gandarīts par revanšu pēc neveiksmīgā starta nobraucienā un bija priecīgs, ka izdevies pārspēt „ātruma karali” (domāts Didjē Kušs – aut. piez.). Gandarījums par trešo vietu bija francūzim Adrienam Teo, kuram tāpat kā Svindālam nobraucienā negāja tik labi, kā bija cerēts, jo Teo treniņbraucienos vienmēr bija trijniekā, bet pašās sacensībās tikai dalīta 6.vieta. Mājinieku skatītājus pamatīgi saviļņoja ar 44.numuru startējušais Jans Hudeks, kuram pietrūka tikai viena sekundes desmitdaļa, lai atkārtotu Raihelta iepriekšējā dienā paveikto – iekļūt labāko trijniekā. Kopvērtējumā ar 180 punktiem vadībā ir Kušs, kas par 40 apsteidz Svindālu. Trešo vietu ar 100 punktiem dala Teo un amerikānis Ligetijs.

Sievietēm Aspenā, kur bija saulains laiks un tikai pāris grādi mīnusos, pirmajā sacensību dienā milzu slalomā uzvaru svinēja pagājušās sezonas līdere šajā disciplīnā, vāciete Viktorija Rebensburga, kas izmanto „Nordica” slēpes. Viņa pēc pirmā brauciena bija piektajā vietā, jo trases augšdaļā pieļāva milzīgu kļūdu, taču veicot visātrāk otro braucienu, viņa spēja nodrošināt uzvaru. Stabilā līdere (+0,59) pēc pirmā brauciena Elizabeta Gergla no Austrijas otrajā bija krietni lēnāka, jo jutusi stīvumu, kas traucējis nodrošināt tādu pašu plūsmu kā pirmajā braucienā, tādējādi kopvērtējuma noslīdot uz otro vietu un vācietei zaudējot 0,33. Mājiniekiem par prieku Jūlija Mankuzo spēja pakāpties par vienu vietu augstāk pēc pirmā brauciena uz izcīnīt trešo vietu. Sezonas pirmā milzu slaloma uzvarētāja Zoldenā amerikāniete Lindseja Vona, kas toreiz Rebensburgu pārspēja tikai par četrām simtdaļām, šoreiz tikai 12.vietā. Svētdien slalomā, veicot visātrāk abus braucienus, pārliecinoši pirmā bija austriete, par slaloma karalieni dēvētā Marlīze Šilda, kuras kontā tā bija jau 30 uzvara Pasaules kausa posmos un 28 slalomā. Šīldad vienmēr cenšas nobraukt pēc iespējas labāk, neskatoties uz pārsvaru pēc pirmā brauciena. Līdzīgi kā citas dalībnieces, arī slaloma speciāliste atzīmēja, ka Aspenā ir grūta trase. Otro vietu izcīnīja zviedriete Marija Pietilae-Holmnere, kas uzvarētājai abu braucienu summā zaudēja diezgan daudz-  sekundi un 19 simtdaļas. Zviedriete izteicās, ka neko nevar padarīt ļoti labi slēpojošajai Šilda, turklāt atspēlēt astoņas desmitdaļas pēc pirmā brauciena ir par daudz. Ar trešo vietu apmierināta bija pagājušā gada kausa kopvērtējuma uzvarētāja Marija Rīša-Hefla, kas par vienu sekundes desmitdaļu no godalgotā trijnieka izstūma somieti Poutiainenu. Rīša-Hefla jutusies nervoza pirms starta, jo sestdien otrajā braucienā viņa nefinišēja, bet Zoldenā bija tikai 24.vietā. Kausa kopvērtējumā vadībā ar 180 punktiem ir Rebensburga, kam ar 140 punktiem seko Gergla un ar 125 punktiem Pietilae-Holmnere.

Šonedēļ dāmas un vīri samainīsies vietām, proti, dāmas pārbrauc uz Kanādu, lai veiktu ātruma disciplīnas, bet vīri uz ASV, kur sacentīsies trīs disciplīnās – nobraucienā, supergigantā un milzu slalomā..

4 Komentāri

Ne tikai par distanču PK, bet arī par kalnu slēpošanu Pasaules kausa posmiem parādās ziņas:)
Kostelič
28 • 11 • 2011 / 17:05
kā milzu slalomā izpaužas milzīga kļūda trases augšdaļā? un kā to var tik veiksmīgi kompensēt ar otro nobraucienu?
Incanti
02 • 12 • 2011 / 17:07
izrādās, ka var gan kompensēt.

05 • 12 • 2011 / 14:05
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv