ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 3°C
Vējš: 0m/s

Jaunumi

27 • 11 • 2015

Bikše sprinta kvalifikācijā PK slēpošanā 114., Furkads 95.vietā [papildināts]

Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā, kas norisinās Somijas pilsētā Kūsamo, sprintā klasiskajā stilā 115 dalībnieku vidū kvalifikācijā 114. rezultātu uzrādīja Latvijas pārstāvis Indulis Bikše, kurš no ātrākā kvalifikācijā norvēģa Pola Gulberga atpalika 30,55 sekundes. Biatlonists Martēns Furkads ierindojās 95.vietā (+19 s).

Šodien Somijas ziemeļu pilsētā Kūsamo ar pirmo posmu sākās 2015./2016.gada pasaules kausa sezona distanču slēpošanā. Šogad sesto reizi šī posma ietveros tiek organizēta “Mini tūre”, tāpēc sacensības sākas jau piektdienā ar sprintu klasiskajā stilā. Uz startu kvalifikācijā, lai iekļūtu ceturtdaļfināla trīsdesmitniekā, izgāja 115 dalībnieku. Indulis Bikše startēja ar 110.numuru, kas tika piešķirts pēc dalībnieku reitinga sprintā. (Indulim sprintā ir 211 FIS punkti, bet tas tāpēc, ka nepietiekošo startu dēļ ir piemērots soda koeficents – aut.piez.). Lai aizsniegtos kaut vai līdz simtniekam, bija jāapsteidz konkurenti, kuriem ir par 50 punktiem labāks reitings, kas ir daudz. Indulis 1,4km trasi ar stāvo kāpumu pirms finiša taisnes veica 3:03,17, no līdera atpaliekot 30,55 sekundes. Tas madonietim deva 240,20 FIS punktus un priekšpēdējo 114.vietu, apsteidzot par pusotru sekundi lēnāk nosprintojušo ķīnieti. Tikmēr cits ķīnietis Suns kvalifikācijā bija ļoti augstajā 13.vietā.

Arvim Liepiņam, kurš Kūsamo “Mini tūrē” piedalījies iepriekšējos piecus gadus, sprintā labākais rezultāts bija 119 FIS punkti (+16,17 sekundes), bet sliktākais 182 FIS punkti (+24 s). Taču jāņem vērā, ka Indulim sprinti nav stiprā puse un sestdien 10km brīvajā stilā ir galvenais starts.

Kvalifikācijā dominēja norvēģi, uzrādot labākos trīs laikus. Ātrākais bija Pols Gulbergs, kas par 0,43 sekundēm apsteidza pagājušajā gadā Skandināvijas kausā Madonā “izcēlušos” Sondri Fosli, bet 2,2 sekundes piekāpās trešā laika uzrādītājs Martins Sunbī, kurš iepriekšējās sezonā jau rādīja progresu arī sprintā. Pirmajā desmitniekā bija tikai ziemeļvalstu pārstāvji. Nevienam no Igaunijas pārstāvjiem neizdevās pārvarēt kvalifikāciju un iekļūt trīsdesmitniekā, bet tomēr viens igaunis bija trīsdesmitniekā – Lens Valjas, kurš ir uzaudzis Kanādā un arī pārstāv kļavu lapas zemi. Nedaudz (pussekunde) pietrūka 32.vietā palikušajam Peteram Kummelam, kurš par 0,7 sekundēm apsteidza 37.vietu ieguvušo komandas biedru Marko Kilpu (2014.gada janvārī Kilps mierīgā tempā, uzrādot 5.rezultātu, veica kvalifikāciju Latvijas čempionātā un FIS sacensībās Madonā – aut.piez.) un precīzi par sekundi bija ātrāks par tikai 41.vietā palikušo šveicieti Dario Kolonju.

Norvēģi dominē ar divām uzvarām un piecām godalgotajām vietām

No ceturtdaļfināla notikumiem var atzīmēt kvalifikācijas meistara Ansi Pentsinena kārtējo fiasko izslēgšanas braucienos, kazaha Alekseja Poltoraņina neesamību savā ierastajā formā, kā arī Sunbī nevarēšanu parādīt kvalifikācijas ātrumu ceturtdaļfināla braucienā un līdz ar to netikšanu tālāk. Pusfināls aizritēja bez lieliem pārsteigumiem, jo 2013.gada pasaules čempions Ņikita Krjukovs arī pērn Kūsamo nebija tajā labākajā formā un izkrita pusfinālā, tikmēr vēlreiz par straujo formas kāpumu var izcelt norvēģi Finu Krogu. Kaut arī viņam šoreiz Kūsamo neizdevās tikt tālāk par pusfinālu, tomēr pagājušās sezonas labākais sprinteris spēja otro gadu pēc kārtas divu nedēļu laikā pamatīgi uzlabot rezultātu, salīdzinot FIS sacensībās Beitostūlenā un pēc tam pasaules kausā Kūsamo parādīto. Gandrīz par savu slikto taktiku ceturtdaļfinālā, netaupot nemaz spēkus, esot stabilā vadībā finiša taisnē, nācās “samaksāt” Emīlam Jonsonam, bet viņš kā “laimīgais zaudētājs” tomēr tika finālā (saprotams par jaunajiem, bet itin bieži arī pieredzējušiem meistariem “aiziet ciet” un viņi ne redz, ne jūt, ka pārējie ir tālu aizmugurē – aut.piez.).

Finālā daudz cerību konkurentiem neatstāja Fosli, kurš, starp citu, uz Kūsamo posmu tika paņemts pēdējā brīdī Olimpiskā čempiona Ula Vigena Hatestāda vietā, jo, kā jau rakstījām iepriekš, Hatestāds drīzumā kļūs par tēvu. Šis Fosli bija sestais fināls pasaules kausos, otrā godalga un pirmā uzvara. Interesanti, ka pirmā godalga – trešā vieta – arī tika izcīnīta Kūsamo 2014.gadā. Pagājušā gada uzvarētājs Eiriks Bransdāls šoreiz ieņēma otro vietu, bet trijnieku noslēdza Peters Nortugs, kurš atkal demonstrēja lielisku skriešanu stāvajā kalnā. Fināla sešinieku noslēdza zviedri Teodors Peteršons un Emīls Jonsons, bet savas valsts stratēģiju piekopjošais amerikānis Endrū Ņūvels “iespraucās” skandināvu finālā un ierindojās 4.vietā.

Sievietēm Norvēģijas-Zviedrijas finālā sīvajā cīņā par uzvaru Olimpiskā čempione Maikena Falla no Norvēģijas pārspēja pasaules vicečempioni Stīnu Nilsoni no Zviedrijas, bet trijnieku noslēdza norvēģiete Ragnhilda Hāga, kurai tā bija otrā godalgotā vieta karjerā. 

Ivars Bācis

45 minutes to the start of the 2015-16 FIS World Cup season! #rukanordic #fiscrosscountry

A photo posted by FIS Cross-Country World Cup (@fiscrosscountry) on


16 Komentāri

Latvijas sabiedrisko mediju portāls
27 • 11 • 2015 / 23:18
Kas te par klusumu? U-ū!

28 • 11 • 2015 / 01:11
Bez komentāriem. Rezultāti visu rāda. Bet nav jau traģiski, jo necik ilgi uz tā sniega Indulis nav bijis. Tie pārējie arī nav nekādi s...... brāļi. Gan jau Viss būs daudz maz kārtībā. Ja būs izaugsme pret pāgājušo sezonu, tad jau uz priekšu ies.Varbūt ne tik ātri kā visiem gribētos. Atbalstīsim savējos.
Andis
28 • 11 • 2015 / 11:18
sportacentrs.com
28 • 11 • 2015 / 14:29
Priecājies, ka vismaz tādi rezultāti un ka puika startē PK! Vecāki palīdz ko var, SS Arkādija palīdz cik iespējams... bet PK jau nav īsti sporta skolas līmenis.
Rezultāti tiešām rāda kur tagad iet s... brāļi...
Kas tas par s... "daudzmaz kārtībā" , kam tas vajadzīgs?... it īpaši pēc gaismas gada gājiena pēc tā?
Andim
28 • 11 • 2015 / 15:14
ĪĪsti nesapratu man domāto komentāru, bet Neredzu neko sliktu, ja Indulis startē PK. Un par rezultātu nepriecājos, bet konstatēju faktu. Droši, ka nestartēs visos PK pēc kārtas. Tas tiešām nav sporta skolas līmenis un Indulis jau no tā līmeņa ir ārā, bet nav pa vidu PK līmenī, ja tas bija domāts.Cik zinu Indulim galvenais starts būs P.Č junioriem. Tomēr vienmēr kāds būs pēdējais un kāds būs pirmais. Un kāds būs ļoti stiprāks un talantīgāks, un izaugsme ātrāka. Tomēr nevar nopelt cilvēkus par to, ka viņi vēlas sasniegt kaut ko augstāk . Apskatoties uzvārdus, kuri figurē kaut vai ap 100-to vietu, tad viens otrs diezgan zināms, Sliktāk, ka Indulis nav kādas 8-10 sek ātrāk. Paskatīsimies, ka būs turpmāk. Vai tad ir jāfano tikai par basketbolu, hokeju, autosportu, bobsleju, skeletonu....... Man patīk slēpošana un par šī sporta veida labākajiem sportistiem arī priecājos. Vai mums šobrīd ir kāds ātrāks???
Andis
28 • 11 • 2015 / 17:06

28 • 11 • 2015 / 18:17
Indulis vairs nevar startēt PČ junioriem...
PČ junioriem ir ļoti atšķirīgi, būtiski kur tie notiek, cik lielas nākotnes zvaigznes tur startē.
Nākošā gada EJODs būs nākotnes zvaigžņu parāde...
Toties PČ lielajiem tur vienmēr ir vislielākie ātrumi.
8-10sek sprintā ir ļoti daudz pat pie 200FIS punktiem, bet 10km, kad skrien 3.30 aiz līdera - nekas.

28 • 11 • 2015 / 18:28
fanot? par 100vietu?
šķiet fano, kad notiek cīņa par jauniem rekordiem, medaļām...
Tu fano kā reņģēdājs kuram uz galda asakas, bet visi saka ka trekni brekši.
Runa iet par to ko dara biatlona federācija un nedara slēpošanas - neorganizē sakarīgu sagatavošanās periodu, lai pēc tam būtu par ko fanot. Vai tad naudas nepietiek pat šībrīža līderim - Indulim?
Fans šķiet esi tiem, kas šķiež naudu LSS...
Vai ko esi darījis, lai Indulis tur kaut 10sek labāk startētu?
Andim
28 • 11 • 2015 / 18:44
Ko tie biatlonisti var ,ar visu sakarīgo sagatavošanās periodu ,drīz redzēsim :))))
Pagājušo gadu,izņemot vienu, neko labāku par slēpotājiem nerādīja :(((((
no Lilastes
28 • 11 • 2015 / 22:01
piekritu Lilastniekam. nevajag sacensties vai parspet vienam otru, bet iet uz kopeju progresu. Jaatbalsta sportisti, lai butu tie rezultati.

28 • 11 • 2015 / 22:43
Vai Indulis te kādam ir parādā? Vai kādam ko solījis?!
Labi noslēpoja savā , un starp citu pasaules top 100, līmenī . Nevajag aizmirst, ka distanču slēpošana nav skeletons, un pat ne biatlons ! Te ir mazliet skarbāka konkurence
Gundars Patmalnieks
28 • 11 • 2015 / 23:01
nu atkal kādam nav. labi.. kas kuram šķiet ir viņa paša darīšana. Joks gan ar to naudas padarīšanu. gan jau ka visi zin par to vislabak. Bet naudas virzītājiem un turētājiem infoski komentāri manuprāt ir maigi sakot pie kājas.
Ak jā, kludijos par to junioru cempi. nepiebildu U23. Lai veicas.






Andis
29 • 11 • 2015 / 00:32
Nevienā citā sporta veidā nav tik negatīvi komentētaji. Tribīņu speciālisti visur gudri, bet nevar salīdzināt ar to žults izgāšanu, kas notiek šeit.
Ja kāds slēpotu kaut TOP 50 līmenī, tāpat nebūtu labi.
DD
29 • 11 • 2015 / 11:24
kad būs TOP 50 tad redzēs...
to dd
29 • 11 • 2015 / 16:07
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv