ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 4m/s

Jaunumi

29 • 01 • 2015

Norvēģi nevēlas “rezervistus” un pieredzes krājējus uz pasaules junioru čempionātu

Pēc desmit dienām Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati sāksies Pasaules čempionāts junioriem un U23 grupai slēpošanā. Zviedrs Anderšs Bistrems, kas trenē junioru izlasi vienai no vadošajām distanču slēpošanas lielvalstīm Norvēģijai, izteicās, ka nevēlas uz Almati ņemt līdzi rezervistus.

Pagājušā gada pasaules junioru čempionāts Valdifiemmi norvēģiem bija nedaudz labāks nekā 2013.gadā Liberecē, jo Itālijā norvēģi ieguva sešas medaļas, no kurām četras individuālās un divas stafetē, bet 2013.gadā tikai divas medaļas, no kurām viena stafetē, un norvēģu juniores vispār palika bez medaļām. Tas bija kaut kas pārsteidzošs un norvēģiem kaunu darošs, it īpaši ņemot vērā, ka pirms tam vairākus gadus bija medaļu birums, ieskaitot lielāko daļu zelta medaļu, jo tajos laikos dominēja šobrīd jau labi zināmā Ragnhilda Hāga, Heidi Venga, Ingvilda Estberga, Terēze Juhauga un Astrīda Jakobsena. 

Norvēģu junioru izlases treneris nevēlas ņemt līdzi kādu, kas nepiedalīsies vai necīnīsies par augstām vietām. Līdz ar to nebūs pilns sastāvs 8+8, kādu norvēģi varētu ņemt līdzi. Norvēģiem tāpat kā zviedriem, krieviem un citām lielajām slēpošanas nācijām allaž nav bijusi viegla izvēle, jo pretendentu uz tām dažām vietām ir daudz. Lai varētu uzlikt optimālo sastāvu gan sprintā, skiatlonā, gan intervāla starta distancē, viņi ir ņēmuši līdzi uz čempionātu pēc iespējas vairāk slēpotājus, lai varētu variēt. Dažiem ir sanācis aizbraukt un nepiedalīties. To norvēģi noteikti vairs negrib pieļaut. Viņi arī nevēlas, ka kāds uz čempionātu brauc, lai krātu pieredzi. Šāda veida sacensības nav tam paredzētas. Pieredzi var krāt FIS sacensībās vai pašmāju startos. Sastāvā būs tikai tie, kas varēs cīnīties par medaļām vai citām augstām vietām.

Norvēģiju pārstāvēs pirms četriem mēnešiem 18 gadu vecumu sasniegušās dvīņu māsas Tirila un Lota Vengas, kuras piedalījās junioru čempionātā arī pērn, Lotai izcīnot 2.vietu sprintā un 4.vietu skiatlonā, bet Tirilai abās distancēs 12. un 13.vieta. Abas pārsvarā vidēji distancē iegūst no 55-70 FIS punktiem. Ar abām māsām pirms 2 gadiem EJOF sacentās Kitija Auziņa, 7,5km brīvajā stilā zaudējot abām virs 2:30, bet 5km klasikā madoniete gan bija diezgan tuvu, Lotei piekāpjoties nedaudz virs minūtes, bet Tirilai 50 sekundes.  Viņas jau 16 gadu vecumā pāris reizes nopelnīja zem 100 FIS punktiem. Neskatoties uz uzvārda līdzību, viņas nav ne māsas, ne arī radinieces šobrīd vienai no labākajām pasaules slēpotājām Heidi Vengai.

No puišiem galvenie favorīti būs pagājušā gada pasaules čempions 20km skiatlonā Ēriks Augdāls un 2013.gada EJOF sudraba un bronzas medaļas ieguvējs Ule Bruvols. Ar abiem ir sacenties Indulis Bikše, kurš Augdālam pagājušā junioru čempionātā 10km klasikā zaudēja 2 minūtes un 20km skiatlonā, kur mūsējam bija kļūdījušies ar smēriem, jau gandrīz 9 minūtes, bet aiz Bruvola un tā paša Augdāla 2013.gadā EJOF Indulis bija divas ar pusi minūtes 7,5km klasikā un ap divām minūtēm 10km brīvajā stilā.

Izvēlētie norvēģu kandidāti uz Kazahstānu dosies nākošo otrdien, 27.janvārī. “Tas ir garš ceļš, un ar Kazahstānu ir 5 stundu laika starpība (ar Latviju 4 stundas – aut.piez.). Pirmās dienas mēs izmantosim, lai ieietu ierastajā ikdienas ritmā,” stāsta treneris. Jautāts par sacensībām, Bistrems atbildēja, ka sprints būs tehniski grūts, jo ir daudz līkumu, distanču apļi nebūs tik fiziski grūti izbraucami (to treneris saka par norvēģiem un viņu līmeni – aut.piez.). Sacensības notiks 1000 metrus virs jūras līmeņa, kas ir kādus 100m augstāk nekā Valdifiemmi, kur ir startējuši trīs no četriem mūsu pārstāvjiem.

Šoreiz norvēģiem nebūs lielais smēru treileris, jo uz Kazahstānu ar to ir sarežģīti nokļūt, un esot jābrauc cauri bīstamajai zonai - Ukrainai. 

Treneris beigās tik noteic, ka dažiem no junioriem, kas dosies uz pasaules čempionātu, var būt arī tālejošāki mērķi, proti, Almati ir 2022.gada Ziemas Olimpisko spēļu kandidāt pilsēta. Mūsējie arī to var paturēt prātā.

9 Komentāri

Pareiza pieeja.
Aivars
29 • 01 • 2015 / 08:06
tikai starpība tajā, ka viņi gatavojas ar federācijas atbalstu, bet mūsējie ar vecāku...

29 • 01 • 2015 / 09:25
Mūs ar viņiem nav ko lidzināt.

29 • 01 • 2015 / 19:40
Ja nav ko līdzināt, tad izbeidzat gaudot par rezultātiem, un tiem kuri no Latvijas piedalās.

30 • 01 • 2015 / 09:00
Interesanti, kuri no jauniešiem, kuri devās pie kazahiem ,gatavojas tikai ar vecāku atbalstu??? bez sportaskolu un LSS atbalsta. Varbūt var nosaukt vārdos. Vai tas bija tā parunāšanas pēc.. cik atceros bija raksts, kur bija pieminēts kāds spēcīgs zviedru slēpotājs kurš spēlē, ja nemaldos pokeru, lai nopelnītu naudu treniņiem., jo nepietiek.

30 • 01 • 2015 / 10:21
neviens te nav gaudojis. Kad startēs, tad redzēs.

30 • 01 • 2015 / 10:25
Pareizi, neviens te nav gaudojis, neprasa neviens no mūsējiem ar medaļas atvest.

30 • 01 • 2015 / 23:06
Dauškāne uz Olimpiādi bauca pieredzi krāt...

30 • 01 • 2015 / 23:25
Vai tad kāda bija labāka par Dauškāni, kas būtu Sočos vai nākotnē medaļas varētu atvest, gatava?

30 • 01 • 2015 / 23:48
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv