ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 1°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

28 • 02 • 2013

Nortugs apliecina pasaules labākā slēpotāja statusu, uzvarot 15km distancē

Saistītā informācija

Valdifiemmi notiekošajā Pasaules čempionātā slēpošanā vīriešiem 15km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu par pasaules čempionu kļuva norvēģis Peters Nortugs, pie iepriekšējiem septiņiem pasaules čempionātu zeltiem piepulcējot pirmo intervāla starta zeltu, apliecinot, ka pēdējā desmitgadē viņam līdzvērtīgu slēpošanā nav. Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš 95 dalībnieku konkurencē ierindojās 87.vietā, bet Roberts Slotiņš izstājās. Igaunis Aivars Rehemā izcīnīja augsto 7.vietu.

Šodien vienīgajā distancē ar intervāla startu sacentās vīri. Beidzot uz startu izgāja Arvis Liepiņš, kurš dēļ sāpošā kakla bija izlaidis sprintu un skiatlonu. Arvis bija ielozēts kā viens no starpbraucējiem vadošajiem slēpotājiem izsētajā grupā (starp norvēģi Jerdālenu un čehu Baueru – aut.piez.). Liepiņam tika 72.numurs, ar kuru iepriekšējā dienā krievu slēpotāja izcīnīja bronzu. Ne visai atlabis no apslimšanas ar 9.numuru uz starta izgāja Roberts Slotiņš, kurš otrā apļa sākumā izstājās, bet pirmajos kilometros bija pāris sekundes priekšā Arvim, kurš sāka mierīgā tempā, lai distances vidū jau nebūtu „noplīsis”. Šāda taktika attaisnojās, un vismaz mikromačā ar dienvidu kaimiņiem beigās tomēr tika pārspēts Vitautas Strolia par 25 sekundēm. Arvim 87.vieta, uzvarētājam zaudējot 7:26, kas deva 172 FIS punktus, kādus Arvis vismaz pēdējos trīs gadus distancē nebija ieguvis, taču arī vairāki pasaules vadošie slēpotāji ieguva sev neraksturīgi vājus punktus, jo neapturams bija Nortugs, kurš pie līdzšinējiem septiņiem tituliem (četri individuālie un trīs stafetē – aut.piez.) izcīnīja pirmo uzvaru pasaules čempionātos ar intervālu startu (pēc palikšanas ārpus trijnieka skiatlonā, treneri un arī pats Nrotugs apsvēra iespēju nestartēt 15km, lai pataupītu spēkus stafetei un 50km, kur viņš liek lielāku uzsvaru – aut.piez.). Kaut arī Nortugs divas reizes – vienreiz klasikā un otrreiz brīvajā stilā – ir uzvarējis ar intervāla startu Pasaules kausa posmos, tomēr daudzi pārmeta, ka viņš māk uzvarēt tikai masu startos, lielāko daļu distances atpūšoties aiz citu mugurām un beigās konkurentes nosprintojot finiša taisnē, taču pēc šīs uzvaras kritiķi šajā sakarā būs spiesti paklusēt. Nortugs izteicās, ka tieši tēva atbalsta saucieni pēdējā aplī viņam devuši tik vajadzīgos papildus spēkus, jo pēdējos kilometros sācis sagurt, tāpēc ka pretēji sākotnējai stratēģijai, viņš slēpojumu uzsācis ātrā tempā.

Otrās vietas ieguvējs Juhans Ulsons bija apmierināts ar sasniegto, atzīstot, ka nav bijis spēka kaut ko pielikt vēl pēdējā aplī. Nortugs esot spēcīgāks un to zviedrs esot gaidījis. Savukārt, pēdējā brīdī vēl neatlabušā Sunbī vietā uz starta pieteiktais viņa aizstājējs Turds Asle  Jerdālens izcīnīja bronzu, apliecinot, ka tieši uz čempionātu spēj iegūt labāko formu.  Ja komandu sprintā norvēģi kļūdījās ar izvēli, tad tagad trāpīja desmitniekā. Pēc finiša aprunājoties ar Kolonjas treneri Guri Hetlandi (saruna notika norvēģu valodā – aut.piez.), viņa atzina, ka ir apmierināta ar rezultātu, galvenokārt, ar komandas, jo trīs šveicieši bija top16, un Kolonjas 8.vieta neesot slikta, jo ir daudzi citi spēcīgi slēpotāji. Un, neskatoties uz to, ka bija cerēta vismaz medaļa, var tikai Guri piekrist. Uzvara skiatlonā vēl nenozīmē, ka tiksi pie medaļas citās distancēs. Ja sanāks labs starts, šveicieši cer uz medaļu stafetē un 50km. Kolonju par 9 sekundēm apsteidza un augsto 7.vietu izcīnīja igaunis Aivars Rehemā, sagādājot lielo dienu un arī pārsteigumu pašiem igauņiem, kuriem pēc Vērpalu un Mae laikiem tik labi nav gājis. Neveiksmīga diena šoreiz Krievijai, jo labākais no viņiem Aleksandrs Ļegkovs bija tikai 25.vietā, bet Viļegžaņins zaudēja pat armēnim Mikaieļanam un ierindojās ļoti tālajā 57.vietā. Krievu komandā būs nopietnas sarunas, bet tas vairāk attieksies uz smērētājiem, kas bija pieļāvuši kļūdas. Savukārt, krievu slēpotājs, kas vairākus gadus pārstāv Kanādu – Ivans Babikovs, izcīnīja 4.vietu.
Trīs no kvalifikāciju pārvarējušajiem (arī lietuvietis Zlatkauskas) nestartēja, un komandu pārstāvju sanāksmē pacēlās jautājums par atļauju startēt to vietā slēpotājiem, kas palika tūdaļ aiz strīpas (11.vietā, atpaliekot tikai vienu sekundi bija Irānas pārstāvis, bet lietuvietis Jakeliunas bija 13.vietā un zaudēja 2,5 sekundes – aut.piez.), bet par to tiks lemts uz nākamo čempionātu. Šāda iniciatīva ir atbalstāma, jo daļa, jau piedaloties kvalifikācijā, zina, ka pamatsacesnībās nestartēs, ja arī kvalificēsies.

Vakar 10km distancēm dāmām pirmo reizi čempionātā nācās piekāpties Maritai Bjergenai, kura ar iegūto sudrabu medaļu ziņā ir noķērusi krievu slēpotāju Jeļenu Vjalbi (uz to slavenā krievu slēpotāja, kas šobrīd miesā jau sāk līdzināties japāņu sumo cīkstonim, ievelkot dūmu, izteicās, ka Bjergenas medaļu krājums viņu neuztraucot – aut.piez.). Ļoti neierasti bija redzēt, ka Bjergena pēc finiša nokrita un vēl kādu brīdi palika guļot, jo allaž nav pat noguruma pazīmju pēc finiša. Pirmo zeltu šajā čempionātā un otro individuālo zeltu karjerā izcīnīja simpātiskā un enerģiskā Terēze Juhauga. Viņai labas izredzes uz uzvaru arī 30km klasikā, kur 2007.gadā Saporo ar trešo vietu viņa sevi pieteica slēpošanas elitē. Bronzas medaļu, tikai par pusekundi apsteidzot vācu/norvēģu biatlonisti Mirjamu Gesneri (māte norvēģiete, tēvs vācietis, viņa pārstāv Vāciju, kur ir uzaugusi, bet plāno pārcelties uz Norvēģiju – aut.piez.), izcīnīja krieviete Jūlija Čekaļova, kura neierasti krievu slēpotājām sākumā uzņemto ātro tempu spēja saglabāt arī līdz beigām. Pēdējos divus čempionātus krievu slēpotājas nebija pat tuvu medaļām, bet pēdējo reizi kāda no krievietēm kāpa uz pjedestāla 2007.gadā un arī 10km brīvajā stilā ar intervāla startu (tā bija Olga Zavjalova, kas izcīnīja sudrabu – aut.piez.).

 Šajā sakarā pirms komandu pārstāvju sanāksmes vīru 15km distancei bija vērojams interesants un jauks moments, proti, pie kafijas galda sanāksmes telpās Vācijas komandas vadītājs (pazīstamais biatlonists un treneris Franks Ulrihs) krievu komandas vadītājam Čerkovskim krievu valodā teica „apsveicu”, bet krievu treneris atbildēja vāciski „atvainojos”. Par Gesneres palikšanu ārpus medaļām priecīgas, bet ne ļaunā nozīmē, bija norvēģietes, it īpaši Heidi Venga, kurai ir labas attiecības ar vācu biatlonisti, taču slēpotāju prestižs nedrīkstot ciest (somiete Mekerainena palika tikai 14.vietā – aut.piez.). Gesnere ir ļoti spēcīga slēpošanā, faktiski visātrākā biatloniste, taču pēdējās sezonās slēpotāji ir pierādījuši, ka ātrākie biatlonisti vairs uzvarēt vai trijniekā iekļūt nevar. Starp citu, nepiepildījās Ilmāra Briča vēlme par trīsdesmitnieku, jo Rasimovičiute palika 45.vietā, kas patiesībā ir ļoti labs rezultāts, jo lietuviete nav starp ātrākajām biatlonistēm. Turklāt laika ziņā no trīsdesmitnieka, ko noslēdza amerikāniete Kikana Randala, viņa atpalika 25 sekundes.

5 Komentāri

Interesanti, vai vēl nav zināms krievu stafetes četrinieks? Runā, ka Vjalbe negribot redzēt tajā Ļegkovu.
hmm
28 • 02 • 2013 / 11:03
Vakar par savu aiziešanu no aktīvās slēpošanas ir paziņojis 2005.gada čempions 15 km brīvā stila distancē Pjetro Pillers Kotrers. Viņš plānoja piedalīties šajā PČ un startēt tieši šajās sacensībās, bija ieguvis diezgan labu formu, taču Marcialongā piedzīvoja sāpīgu kritienu, kā rezultātā traumēja ceļgalu. Protams, viņš nebūtu pretendents uz medaļām, taču arī pirms Vankuveras viņš tāds nebija, bet izcēla sudrabu.
Starp citu
28 • 02 • 2013 / 11:16
Starp citu izklausās pēc kasagrandes.
Jā, diemžēl Pjetro satraumējās Marcialongā. Vakar runāju ar itāliem, teica, ka beidzis karjeru. Vienīgā medaļas cerība ir Dičenta 50km.
Ivars
28 • 02 • 2013 / 12:22
Jā krieviem savas problēmas, bet vispār tā daudzu vadošu un spēcīgu sportistu lielā atpalicība un sliktie punkti ir pārsteigums. Sešpadsmitā vieta zaudē pirmai 2 minūtes... tas ir ārprāc...
Bet par šiem latviešu bāleliņiem nāktos arī stipri nopietni izvērtēt kapēc ir tā kā ir... tas nav normāls rezultāts, neskatoties ka arī krievi ir pie 100 punktiem un iespējams saviem sliktākiem punktiem karjerā...

Vjalbei sen ir zobs uz Ļegkovu, bet nezinu par ko. Ļegkovs savukārt intervijās tv izsakās par to saprotoši un saka ka mēģinās pierādīt ar savu sniegumu ka viņš ir labs un tā ir kļūda ka viņu šur tur negrib ņemt, pieteikt.
villarubla
28 • 02 • 2013 / 12:50
Labākais rakstiņš par PČ. Tiešām - ir arī odziņa, kādai rakstos jābūt.
Labi, ka Ļena latviski nelasa, bet mēs varam pasmaidīt.
Pat, ja ir zobs, sportiskais princips ir sportiskais princips normālā sabiedrībā... nav nekāds skaistumkonkurss sumo cīkstoņiem...
Roberts Raimo
28 • 02 • 2013 / 17:38
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv