ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 9°C
Vējš: 8m/s

Jaunumi

06 • 09 • 2012

Latvieši startējuši Pasaules kausā rollerslēpošanā, Artūram Brantam 8.vieta

Vācijas pilsētiņā Badpeterstālē jūlija otrajā pusē norisinājās šīs sezonas ceturtais Pasaules kausa posms rollerslēpošanā, kurā piedalījās un ar līdzīgām sekmēm nostartēja arī divi Latvijas pārstāvji. Vīriem sprintā 13.vietu izcīnīja Artūrs Brants, bet dāmām 11km distancē 11.vietā ierindojās Inga Dauškāne. Savukārt augusta beigās Pasaules kausa posmā Grieķijā sprintā slidsolī Artūrs Brants izcīnīja augsto astoto vietu.

Šāda mēroga rollerslēpošanas sacensībās Artūrs Brants bija startējis arī iepriekšējās sezonās, ieskaitot Pasaules čempionātu pērn Aurē/Kristiansundā (Norvēģijā), bet Ingai Dauškānei tā bija debija, kaut arī par pieredzes trūkumu lielās sacensībās viņa nevarētu sūdzēties, jo ziemā ir startējusi Skandināvijas kausa posmos, un, protams, Pasaules čempionātā 2011.gadā Oslo.
Sacensības Badpeterstālē norisinājās trīs dienas, bet mūsu sportisti izvēlējās startēt vienā disciplīnā – Inga 11km slidsolī ar masu startu, bet Artūrs savā iecienītajā sprintā slidsolī.

Dāmām uz starta izgāja 16 dalībnieces no septiņām valstīm. Pārliecinoši pirmā 11km distancē slidsolī ar masu startu pret kalnu, finišējot pēc 39:45,5, bija zviedriete Hanna Sepasa, otrajā vietā atstājot savu tautieti Mariku Sundīnu, kas atpalika par 1:14, bet trešā bija krieviete Svetlana Hvostunkova, kas bija vēl par sešām sekundēm lēnāka. Inga uzvarētājai zaudēja 4:34 un finišēja 11.vietā, no labāko desmitnieka atpaliekot tikai par deviņām sekundēm. Finišu nesasniedza viena no labākajām pasaules maratonistēm un pirmās sacensību dienas uzvarētāja Badpeterstālē Sandra Hansone no Zviedrijas, kas pazīstama arī ar diezgan agresīvu slēpošanas stilu.

„Man mērķis šim braucienam bija iepazīties ar nākošā gada FIS Pasaules čempionāta rollerslēpošanā vietu un paskatīties, kāds pasaulē ir līmenis, lai nākošajā gadā varētu aizvest komandu no Latvijas. Pēc gūtajiem iespaidiem radās pārliecība, ka mēs varētu aizvest 2-3 sportistus garajām distancēm un pagaidām vienu sprinteri - Artūru Brantu”, savu viedokli pauž Inga Dauškāne.

WC BadPeterstal1.jpg
I.Dauškane individuālajā distancē Bedpeterstālē

„Sprints tiešām ir ļoti specifisks – gan starts, gan arī tehnika. Garajā distancē mums noteikti būtu lielākas izredzes cīnīties par augstām vietām. Pagaidām domāju, ka mēs nākošajā gadā taisīsim atlasi pakārtotu pasaules čempionātam un labākajiem sportistiem nodrošināsim inventāru, piedalīšanos vismaz vienā pasaules kausa posmā un pasaules čempionātā,” nākošā gada ieceres izklāsta Inga. Runājot par sacensībām, viņa norāda, ka bijis psiholoģiski grūti visu distanci braukt tikai pret kalnu un vietām ļoti stāvu kalnu. Protams, arī rolleri (salīdzinājumā ar pārējām) esot bijuši stipri viduvēji. „Mazliet jāapgūst tehnika, jo braukt grupā nav tas pats, kas braukt pa vienam Latvijas sacensībās,” salīdzina Inga, kas kopumā ar savu startu PK posmā ir apmierināta.

Vīriem Vācijā 250m sprintā slidsolī 20 dalībnieku konkurencē Artūrs Brants pārvarēja kvalifikāciju un iekļuva 16 labāko vidū. Tā kā Artūrs kvalifikācijā bija uzrādījis 13.ātrāko laiku, tad astotdaļfinālā pēc nolikuma – pirmais pret sešpadsmito, otrais pret piecpadsmito – viņam vajadzēja cīnīties ar ceturtā ātrākā laika uzrādītāju Mirko Ceolanu. Diemžēl itālis bija pārāks, un Artūram nācās samierināties ar 13.vietu. Uzvaru svinēja pagājušā gada pasaules vicečempions sprintā, itālis Emanuele Sbabo, aiz sevis atstājot krievu Jevgēņiju Abdurahmanovu un tautieti Alesio Berlandu. Vīriem sprintā startēja piecu valstu pārstāvji.


Sacensības Bedpeterstālē, A.Branta starts 1:23

Savukārt augusta beigās Tripoli Grieķijā priekšpēdējā šī gada pasaules kausa posmā rollerslēpošanā sprinta distancē (virs 200m) Artūrs Brants sasniedza karjeras labāko rezultātu, izcīnot augsto astoto vietu. Šoreiz arī kvalifikācijā cēsniekam veicās labāk un viņš uzrādīja 9. ātrāko laiku. Astotdaļfinālā Artūram pretī stājās pasaules kausa līderis Anders Svanebo no Zviedrijas, taču tas nebiedēja mūsu sportistu, jo Svanebo labāk veicas distances slēpojumos. Artūrs ļoti labi „paņēmis” startu, izvirzījās vadībā, liekot zviedram noprast, ka ar latvieti joki mazi. Tā arī nespējot pietuvoties ātrumu uzņēmušajam Brantam un saprotot, ka viņu nepanāks, Svanebo kādus 50m līdz finišam „izkāra balto karogu” un samazināja ātrumu, kas nozīmēja, Artūrs pirmo reizi karjerā iekļuva ceturtdaļfinālā labāko astotniekā, kur viņam pretī stājās kvalifikācijas ātrākā laika uzrādītājs Alessio Berlanda. Artūrs atzīstami cīnījās, tomēr spēcīgais itāļu sprinteris bija pārāks. Tā kā no visiem ceturtdaļfinālistiem, kas netika tālāk pusfinālā, mūsu sportistam bija lēnākais kvalifikācijas laiks, tad Artūram kopvērtējumā astotā vieta, kas ir viņa karjeras augstākais rezultāts Pasaules kausa posmos rollerslēpošanā.

WC_Tripol.jpg
Artūrs astotdaļfinālā aiz sevis atstāj A.Svanebo. Foto: Andreas Droussiotis

Braucot uz Pasaules kausa posmiem, Artūrs par mērķi bija izvirzījis tikt sešpadsmitniekā, lai varētu piedalīties izslēgšanas braucienos, tādējādi iekrāt nepieciešamo pieredzi. Tas viņam arī izdevās, turklāt Grieķijā viņš piedalījās divos izslēgšanas braucienos. Salīdzinājumā ar Vācijas posmu, kur jutis, ka starts tāds samocīts un nebija ērts, Artūrs uz Grieķijas posmu bija pamainījis slēpošanas tehniku, it īpaši starta uzrāvienu, un tas atmaksājās. Treniņos viņš daudz eksperimentējot, par labu nākusi arī treniņnometne Otepē, kur sanācis pakonsultēties ar pasaules čempionu Andersenu no Norvēģijas. Par sacensību organizāciju Artūrs gan izsakās kritiski, jo tās nebija noorganizētas laba līmenī, Latvijā ir daudz labāk. Pirmkārt, ļoti slikts bijis asfalta segums, pa kādu, Artūra vārdiem, Latvijā pat ar mašīnām nebrauc. Rezultāti nebija izlikti un netika paziņoti, tāpēc nav bijis skaidrs, vai ir sanācis tikt tālāk no kvalifikācijas astotdaļfinālā, vai nē. Daudziem bijuši līdzi treneri, kas palīdzējuši, bet Artūrs bijis viens, tāpēc bijis grūtāk. Nav bijis zināms, kad ir jāstartē, līdz ar to arī kārtīgi iesildīties nevarēja.

Nestartējot Sbabo, šajā reizē par vienu vietu augstāk ierindojās Abdurahmanovs un Berlanda, attiecīgi pirmajā un otrajā vietā, bet trešais ātrākais bija krievu vecmeistars Igors Gluškovs.

Līdzīgi kā ziemā arī vasarā rollerslēpošanā Pasaules čempionāts tiek rīkos reizi divos gados. Iepriekšējais bija 2011.gadā Norvēģijā, bet nākamais būs 2013.gadā Badpeterstālē Vācijā.

Savukārt šīs sezonas noslēguma posms notiks septembra vidū Toblahā/Dobiaco (Itālija), kur individuālā sprinta vietā ir paredzēts komandu sprints.

WC_Tripoli2.jpg
A.Brants Grieķijā.

40 Komentāri

Par kādiem līdzekļiem tika ampmeklētas sacesības?
Par LSS?

06 • 09 • 2012 / 14:57
Gribētos zināt par kādiem līdzekļiem aizbrauca mūsu Inga un Artūrs?
Jānis
06 • 09 • 2012 / 20:03
Kāds atkal izrāda interesi pa citu maciņiem ? :)
A
06 • 09 • 2012 / 22:10
Laikam kāds vai kādi uzskata, ka viņiem kaut kas atņemts?
Artūrs braucis pa saviem līdzekļiem. Viņš būtu jāatbalsta.
Bad Peterstal
06 • 09 • 2012 / 22:18
Ja tie ir citu macini tad tas ir OK, bet ja tas finansējums nāk no LSS tad tas nav nopietni.

06 • 09 • 2012 / 22:25
Vismaz Artūrs, kā saprotu, ir braucis pa savu naudu. Un ja LSS atbalstītu viņu, tad tas būtu tikai labi. Ja kāds uzskata, ka tas ir nenopienti, tad ziemā vispār nevienu nevajag atbalstīt, jo tas ir tikpat nenopietni, ja vēl ne nenopietnāk.

06 • 09 • 2012 / 22:38
Jautājums par kādiem līdzekļiem brauca Inga?

06 • 09 • 2012 / 22:43
Nu to lai atbild viņa pati vai LSS vadība.

06 • 09 • 2012 / 22:48
Rollerslēpošana ir FIS disciplīna, līdz ar to, LSS līdzekļu atvēlēšanai tai būtu tikai loģiska. Tikai līdzfinansējuma atvēlēšanas gadījumā būtu jāorganizē nacionāla atlase vai jānosaka kritēriji vadoties no LČ vai Rollertour rezultātiem.

07 • 09 • 2012 / 09:10
Nu ļoti "daudz" slēpotāju piedalās rolleru mačos. Inga, nevajag ķert visus sporta veidus, bet savest vispirms kārtībā distanču slēpošanas iespējas ziemā. Vai ziemā uz PČ labākajiem dalībniekiem arī tiks nodrošināts inventārs?
Jānis
07 • 09 • 2012 / 10:55
Coloņja, Nortugs, Helners un DAUDZAS citas xc zvaigznes tiešām regulāri startē gan nacionālā gan starptautiskā līmeņa rollerslēpošanas sacensībās (palasiet fisscrosscountry.com un http://www.langrenn.com/ ziņu arhīvus). Bez tam ir daudzi pierādījumi tam, ka rollerslepošana ir palīdzējusi izaugt distanču slēpošanas zvaigznēm. Piemēram., Helners bērnību pavadīja D-Zviedrijā, kur ziemās bija švaki ar sniegu. Viņš ir vairrākārtējs Zviedrijas čempions rollerslēpošanā. To var novērtēt arī viņa perfektajā slidsoļa tehnikā ziemā. Līdzīgs stāsts ir nu jau par karjeru beigušo Vincentu Vitozu un daudziem citiem. Nu tas tā viedokļu daudzveidībai.... Protams, visā vajag lietu samēru. Neizitik bez skriešana, velo, VFS utt.
Mārtiņš
07 • 09 • 2012 / 11:15
Coloņja, Nortugs, Helners un DAUDZAS citas xc zvaigznes tiešām regulāri startē gan nacionālā gan starptautiskā līmeņa rollerslēpošanas sacensībās (palasiet fisscrosscountry.com un http://www.langrenn.com/ ziņu arhīvus). Bez tam ir daudzi pierādījumi tam, ka rollerslepošana ir palīdzējusi izaugt distanču slēpošanas zvaigznēm. Piemēram., Helners bērnību pavadīja D-Zviedrijā, kur ziemās bija švaki ar sniegu. Viņš ir vairrākārtējs Zviedrijas čempions rollerslēpošanā. To var novērtēt arī viņa perfektajā slidsoļa tehnikā ziemā. Līdzīgs stāsts ir nu jau par karjeru beigušo Vincentu Vitozu un daudziem citiem. Nu tas tā viedokļu daudzveidībai.... Protams, visā vajag lietu samēru. Neizitik bez skriešana, velo, VFS utt.
Mārtiņš
07 • 09 • 2012 / 11:15
Pareizi, Mārtiņ:)
Tā kā visi svētdien uz Cēsīm uz rollerslēpošanas sprintu. Vēl var paspēt pieteikties. Cerams, drīz raksts arī parādīsies.
:)
07 • 09 • 2012 / 11:44
Jani! Vispirms sakarto distancu sleposanas iespejas Sigulda un tad skaties citu kabata!!!

07 • 09 • 2012 / 12:05
Palasot šos komentārus jāsecina,ka publika tā pati,kas delfos,tvnet utt..

Intersanti,vai sportists,kurš PK posmā ieņem 8.vietu,nav pelnījis LSS atbalstu,lai tiktu uzmačiem??

Tad drīzāk,kā jau te iepriekš komentēja,slēpotājus,zinot viņu iespējas un varējumu, nevajadzētu sūtīt uz starptautiskajiem mačiem!!
Dooooo
07 • 09 • 2012 / 13:10
Negibetos nu viņu saukt par '"sprinteri", galigi nē!
olafs
07 • 09 • 2012 / 15:32
var jau nesaukt par sprinteri, bet Latvijā par viņu īsajā sprintā ātrāku nav.

07 • 09 • 2012 / 15:39
Ja Pasaules Kausā ziemā būtu 15 dalībnieki, tad arī mūsējie varētu ieskriet 10 :D
Ja jau vasarā brauc uz PK rollerslēpošanā tad jau ziemā arī ir jābrauc uz PK.

07 • 09 • 2012 / 15:44
Nezinu, es esmu redzējis slēpšanas sprintu viņa izpildījumā , tur ir čau!!
Olafs
07 • 09 • 2012 / 17:19
Bet nu malacis, viņš jau pats trenējas un par savu kabatas naudu brauc, respekt!
Olafs
07 • 09 • 2012 / 17:21
Diemzel jautajums - ''Jautājums par kādiem līdzekļiem brauca Inga?'' - palika neatbildeets.
Interesanti kapec...

07 • 09 • 2012 / 17:36
Ja tas bija domāts man: Jani! Vispirms sakarto distancu sleposanas iespejas Sigulda un tad skaties citu kabata!!! , tad tu nezināmais smagi ķļudies. Tikko izlasīju šo rakstu. Noskaidro, kas tas ir pa Jāni un tad kādu apvaino! Jāņi LV ir ļoti daudz.
Jānis L
07 • 09 • 2012 / 17:57
Pasaki man lūdzu,kur rodas auni tādi kā tu??

Tā slēpošanas saimniecība tā jau ir tik maza,un,ja šādu sīkumu dēļ notiek šādas izskaidrošanās,tad,nav brīnums,ka tā slēpošana LV nekad nebūs līmenī!

Jāsaka gan,ka tas pats bija arī pirms gadiem 10,kad atsevišķi Latgales un Vidzemes puses slēpošanas entuziasti maisīja gaisu,jo nebija apmierināti ar finasējuma sadali!!
Par laimi tajā laikā nebija kur komentēts savu neapmierinātību ;)

Olaf
08 • 09 • 2012 / 08:43
Vai tiešām pašai Ingai vai LSS vadībai ir tik grūti atbildēt uz sākumā izskanējušu vienkāršu jautājumu "Jautājums par kādiem līdzekļiem brauca Inga? 06 • 09 • 2012 / 22:43"?

08 • 09 • 2012 / 20:27
Vai tiešām pašai Ingai vai LSS vadībai ir tik grūti atbildēt uz sākumā izskanējušu vienkāršu jautājumu "Jautājums par kādiem līdzekļiem brauca Inga? 06 • 09 • 2012 / 22:43"?

08 • 09 • 2012 / 21:21
Vai tiešām pašai Ingai vai LSS vadībai ir tik grūti atbildēt uz sākumā izskanējušu vienkāršu jautājumu "Jautājums par kādiem līdzekļiem brauca Inga? 06 • 09 • 2012 / 22:43"?

08 • 09 • 2012 / 21:21
domāju, ka Ingai tas nav jāatbild. Ir sacensību kalendārs, kuru zin izlase un uz kurieni jāierodas, bet pārējā laikā sportists kaut vai uz Japānu dodas startēt PK

08 • 09 • 2012 / 22:47
Dalība un nākotnes plāni par rollerslēpošanu tas ir labi.Informācijai par sacensībām Vācijā jau it kā vajadzēja būt stipri ātrāk. Un neredzu problēmu, kāpēc, lai Inga nebrauktu turp un paskatītos , kas tur notiek un kas no tā noderīgs var būt slēpotājiem. Žēl tikai 'ka nebija informācijas, ka vēl kāds varētu varbūt pievienoties šai kompānijai. Kopā jautrāk. Tad arī nebūtu , iespējams, tik daudz negāciju šajos komentāros.Nevajadzētu satraukties par to, ka kāds kaut ko dara, organizē vai piedalās.Vajadzētu satraukties par to, ka nav informatīvās aprites un savlaicīgu paskaidrojumu, analīzes par notikušo. Kas un kāpēc tieši šādi ir izdarīts. Veiksmīgi gatavošanās sezonu slēpotājiem 2013.g.ziemai. Starp citu, vai Arturs arī ziemā startē slēpošanas mačos vai ir izteikts vasaras sportists??? Diskusijas turpināšanai.
Andis
09 • 09 • 2012 / 11:16
Gribēju piebilst, ka vasarā sporta aktivitāšu ir tik ļoti,ļoti daudz. Katram protams ir savas domas, bet ,manuprāt, slēpotajiem ,pirmkārt ,ar savu dalību būtu jāatbalsta tie pasākumi, kuri ir vistieši saistīti ar d/slēpošanu. Kaut vai Mārtiņa rollertūre. Un slēpotāju kross Pļaviņās. Tās ir tradīcijas. Un tradīcijas jākopj.Un kas tad pirmkārt kops, ja ne paši. Es pats gan sprintus ne visai. bet noteikti morāli atbalstu.
Andis
09 • 09 • 2012 / 11:31
Ja Inga brauktu skatities un panemtu lidzi vel paris sportistus, tad jautajumu par LSS atbalstu nebutu, bet varbut vajadzeja braukt nevis skatities, lai uzzinatu limeni.... to vereja izdarit ari aprunajoties ar sportistiem kas tur starte. Vajadzeja braukt, lai vienotos , ka kads no posmiem notiek Latvija!!!!! un tas ir iespejams. Ja kludos varbut Martins var pakomentet.

10 • 09 • 2012 / 08:46
LSS iet apsurdā un Pasaules kausiem ziemā nebrauc, bet vasarā jābrauc!!!!
Un Ingai ir jāizvēlas vai sportot vai būt funkcionārei.

10 • 09 • 2012 / 09:32
Intereses pēc paskatījos dalībnieku sastāvus PK rolleros. Acīmredzot tāds hobija pasākums, kam patīk tas brauc, daļa ziemā nemaz nestartē FIS mačos.
Jānis
10 • 09 • 2012 / 09:51



10 • 09 • 2012 / 12:11
Kalniem gan no hobija pasākuma ir iznācis Pasaules kausa uzvarētājs vasaras disciplīnā ( ne FIS disciplīnā), rolleru slalomā, Kristaps Zvejnieks! Var teikt, ka hobija pasākums, bet Pasaules kaus ir tikai viens!
Distancēm laikam tas nav svarīgi - 8 PK vieta nieks, Ingas 11 vieta Pasaulē FIS disciplīnā !!!! arī nieks, kalu, tad par ko mēs runājam, naudas pārdali vai sportu un rezultātu, kas priecē (vai apbēdina) citus.

12 • 09 • 2012 / 21:56
Varbūt drīz būs pasaules kauss apvidus rollerslēpošanā un tur būs 6 dalībnieki nevis 15 un 4 vieta arī būs liels prieks un augsti sportiskie sasniegumi?
Tas tam iepriekšējā komentāra autoram.

13 • 09 • 2012 / 00:02
Prieks būtu lielāks, ja tur piedalītos pāris desmitu dalībnieku no Somijas, Norvēģijas, Krievijas un citām valstīm. Ja pareizi saprotu no šīm valstīm sievietēm ne pirmo, ne otro izlašu sastāvu dalībnieki nepiedalījās.
Sievietēm labākā Seppas Hanna Fis listē atrodas 280 vietā (90.11 punkti)
Vīriem garajā distancē Paredi Simone 265 ar 48.65 punktiem.
Taisam PK tepat Latvijā un būsim ļoti iepējams kādā no distancēm pirmie, jo vienkārši uz šiem mačiem sabrauc maz dalībnieku!
P.s. paprasiet uz ielas cilvēkiem, kuri neslēpo, lai paskaidro kas ir rolleri - redzēsiet lielas ieplestas acis, tāpēc šo sporta veidu kā preci pie mums reklāmas devējiem vēl nevar pārdot.
Jānis
13 • 09 • 2012 / 10:05
Tā ir, ka PK rollerslēpošanā nepiedalās loti daudzi vadošie, un arī var piekrist par to, ka daudzi nezin, kas ir rollerslēpošana. Bet jāteic, ka ir vairāki, kas interesējas par sportu, un nemaz nezin, ka mums ir distanču slēpošanas izlase, nerunājot nemaz par tādiem, kas par sportu nevisai interesējas. Labi, ka ir viens puisis, kurš te raksta un sūta visiem medijiem, citādi ne par Paipalu, ne Liepiņu, ne Zvejnieku gandrīz neviens neko nezinātu.
Raikonens
13 • 09 • 2012 / 11:30
Tas ir par Ivaru teikts? vai ir vēl arī kāds cits? Ivaram veselību un veiksmi
Andis
15 • 09 • 2012 / 12:08
Jā, par viņu, jo nav jau neviena cita. Veiksmīgi tev un Jānim arī.
Andim
16 • 09 • 2012 / 09:17
Viru Igaunija notika rollersprints,kur piedalijas labakie Krievijas un Norvegijas sprinteri no Latvijas bija tikai Siguldiesi,bet no damam nevienas.Letak tak laikam ir aizbraukt uz Vaciju?
AA
18 • 09 • 2012 / 21:29
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv