ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 2m/s

Jaunumi

25 • 11 • 2011

Liepiņš Pasaules kausā sprintā ierindojas 110.vietā

Šodien Somijas pilsētā Kūsamo sākās otrais pasaules kausa posms distanču slēpošanā, kurā startēja arī Latvijas slēpotājs Arvis Liepiņš. Pirmajā sacensību dienā 1,4km sprintā klasiskajā stilā Arvis 124 dalībnieku vidū ierindojās 110.vietā, bet uzvaru finālā izcīnīja zviedrs Teodors Petersons. Savukārt sievietēm atkal pārliecinoša uzvara Maritai Bjergenai.


Šogad Kūsamo tiek turpināta pagājušajā gadā aizsāktā mini tūres tradīcija, proti, trīs dienu sacensības pēc „Tour de ski” formāta. Šī mini tūre ietver vienas sprinta un divas distances sacensības. Pirmajā sacensību dienā norisinājās sprints, kurā, ņemot vērā mini tūres specifiku, piedalās arī izteiktie distančnieki, kas parasti sprinta sacensībās nestartē. Kvalifikācijā, lai noskaidrotu trīsdesmit ātrākos, kas iekļūs ceturtdaļfinālā, uz starta izgāja 124 dalībnieki, kuru vidū ar 108.numuru bija arī Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš. Pēc FIS punktiem sprintā par Arvi vājāki bija 18 dalībnieki, kas deva minimālas cerības iekļūt labāko simtniekā. Liepiņš uzrādīja laiku 3:01,85, kas ir par 21,54 sekundēm lēnāks nekā kvalifikācijas uzvarētājam. Arvim izdevās apsteigt astoņus pēc reitinga spēcīgākus dalībniekus, taču nācās piekāpties 12 pēc reitinga vājākiem slēpotājiem, līdz ar to simtniekā neizdevās iekļūt, ierindojoties 110.vietā, kas ir par četrām vietām augstāk nekā pagājušajā gadā. Aiz Liepiņa palika šveicietis Livers, baltkrievs Dolidovičs, itālis Kekki, slovāks Bajčičaks un arī pazīstamais austriešu biatlonists Landertingers.

Ātrākais kvalifikācijā bija soms Ansi Pentsinens, kas uzrādīja laiku 2:40,31 un tuvāko sekotāju zviedru Jesperu Mudīnu apsteidzot par 4,3 (!) sekundēm. Tālāk gan rezultāti ir ļoti blīvi, jo otro vietu no trīsdesmitās šķir tikai 5 sekundes. Tikai 28.vieta norvēģim Peteram Nortugam, bet sezonas līderis zviedrs Johans Ulsons 38.vietā. Labāko trīsdesmitniekā iekļuva trīs igauņi – Peters Kummels (7.vieta), Keins Einaste (9.vieta) un Timo Simonlatsers (20.vieta). Karelam Tammjarvam pietrūka tikai viena desmitdaļa un nācās samierināties ar 32.vietu. Vienīgais lietuvietis Vitautas Strolia Liepiņam zaudēja 4,5 sekundes un palika 118.vietā.

Sievietēm kvalifikācijā 90 dalībnieču vidū ātrākā bija norvēģiete Vībeke Skofterūda, kas 1,2km distanci klasiskajā stilā veica 2:47,75. Norvēģietei Maritai Bjergenai tikai piektais rezultāts (+3,50 sekundes), bet poliete Justīna Kovaļčika uzrādīja sesto laiku (+ 4,45). Kā pēdējā (30.vieta) kvalifikāciju pārvarēja igauniete Trīne Ojaste (+9,45), bet lietuviete Ingrida Ardišauskaite palika 88.vietā (+ 27,66).

Uzvaras posmā Petersonam un Bjergenai

Sieviešu finālā, kā jau to varēja gaidīt, pārliecinoši uzvarēja Marita Bjergena, kas „visu nokārtoja” slavenajā un stāvajā Kūsamo trases kāpumā pirms finiša, atraujoties no konkurentēm nesasniedzamā attālumā. Bjergena par 2,1 sekundi apsteidza zviedrieti Šarloti Kallu un par 3,9 sekundēm savu tautieti Skofterūdu. Līdz ar to pirmais trijnieks dāmām identisks pirms nedēļas Šūšēenā (Norvēģija) 10km distancē. Veiksme ¼ finālā nebija polietes Kovaļčikas pusē, un pēc fotofiniša viņai tomēr trešā vieta braucienā un kopvērtējumā poliete palika tūdaļ aiz pusfināla divpadsmitnieka. Šāds iznākums krietni sarežģī daudzdienu slēpojumu meistares Kovaļčikas izredzes pacīnīties pat par labāko trijnieku „Ruka tripple” tūrē, jo par uzvarētāju (Maritu Bjergenu) neviens nešaubās. Patīkami pārsteidza norvēģiete Juhauga, kas pirmo reizi sprintā tika pusfinālā, izcīnot 8.vietu, un kas mēģinās cīņā par labāko trijnieku izrādīt konkurenci Skofterūdai un Kallai.

Vīriešiem fināls bija interesantāks un uzvarētāja liktenis noskaidrojās finiša taisnē, kurā ātrāks par pārējiem bija Petersons, kuram tā bija ne tikai pirmā uzvara, bet arī pirmā reize uz goda pjedestāla. Otrajā vietā bija Olimpiskais čempions Ņikita Krjukovs no Krievijas, bet trešajā vietā norvēģis Oistens Petersens, kurš šajā reizē iztika bez kritiena. Vislabāk no igauņiem veicās Simonlatseram, kurš iekļuva pusfinālā, bet palika tur pēdējais, tātad – 12.vietā. Tūdaļ aiz pusfināla (13.vieta) Peteram Kummelam.

Sestdien mini tūre turpināsies ar intervālu startu slidsolī. Dāmas veiks 5km, bet vīriem divreiz garāka distance. Rītdien startēs arī Liepiņš, jo šodien pārliecinoši iekļāvās noteiktajā laika limitā, un lai kvalificētos svētdien iedzīšanai 15km klasikā, Arvis rīt 10km distancē nedrīkst atpalikt vairāk nekā 15% no uzvarētāja laika, ar ko mūsu sportistam vajadzētu tikt galā, jo šī pieļaujamā atstarpe varētu būt nedaudz vairāk par trim minūtēm.

 

10 Komentāri

Faktiski kā pirms gada. Ceru, ka nebūs tajā kāpumā piedzinis kājas un rītdien 10km ne vairāk par 3min. zaudēs. Pārliecību un veiksmīgu startu rīt, lai tiek uz svētdienu.

25 • 11 • 2011 / 14:41
Ivars laikam raksta tik pat āri, ka sprinteri slēpo! Tā turēt!

25 • 11 • 2011 / 15:51
Paldies, centos!
Ivars
25 • 11 • 2011 / 17:15
Ļoti ceru, ka nezaudēs vairāk par 3 min. Turies Arvi!
LAT
25 • 11 • 2011 / 17:46
Ceru uz labāko, gatavojos ļaunākajam, ticu, ka LV distanču slēpošana vēl var parādīt cienījamus rezultātus relatīvi tuvā nākotnē.

25 • 11 • 2011 / 17:50
Ceru uz labāko, gatavojos ļaunākajam, ticu, ka LV distanču slēpošana vēl var parādīt cienījamus rezultātus relatīvi tuvā nākotnē.

25 • 11 • 2011 / 17:50
Arvim jāmēģina aiz Liversa vai Magala turēties.

26 • 11 • 2011 / 13:34
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv