ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 11°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

14 • 12 • 2010

Slēpošana – nevis hobijs, bet smags darbs

Nupat no treniņnometnes Somijā atgriezušies mūsu sportisti, tostarp Latvijas izlases distanču slēpotājs, madonietis Rinalds Kostjukovs. Rinalds labprāt atsaucās aicinājumam pastāstīt, kā veicās vairāk nekā mēnesi ilgās prombūtnes laikā, kā arī dalījās turpmākajos plānos. Treniņnometnē uzturējās vēl trīs madonieši, kas tāpat kā Rinalds ir Rīgas slēpošanas kluba pārstāvji, - Nauris Biķernieks, Arvis Liepiņš, Mārcis Jakovičs un arī Pāvels Ribakovs no Cēsīm.

- Uz Somiju slēpot braucam jau četrus gadus, rudens pusē, kamēr Latvijā sniega vēl nav. Kalnu slēpošanas kūrortā Levi nometnē biju otro reizi. Tur uzturas daudzi sportisti no distanču slēpotāju vidus, arī Krievijas, Igaunijas, Ukrainas izlašu slēpotāji. No rīta ap astoņiem, kad parasti sanāk iet uz skolu, mums bija rīta rosme - paskrējām, pavingrojām, tad paēdām brokastis. Pirmais treniņš sākās ap desmitiem, un parasti slēpojām aptuveni divas stundas. Pēc pusdienām parasti sekoja otrs treniņš, nedaudz īsāks par pirmo. Ik pēc četrām treniņu dienām bija brīvdiena. Pirmajos sniegos vairāk strādājām uz apjomu, - Rinalds pastāstīja par nometnes norisi.

Sniega trūkums ir vienīgais iemesls, kāpēc jādodas uz citām valstīm, lai uzsāktu treniņus, jo, piemēram, oktobra beigās Latvijā vēl sniega nav, taču Somijā jau var intensīvi slēpot.

Dabā atšķirība ir Somijas kalni, un gaisa temperatūra tur ir zemāka nekā pie mums. Ikdienišķa parādība tur esot sastapties ar ziemeļbriežiem - tie staigā gar ceļmalām, un, braucot ar mašīnu, jābūt piesardzīgam, jo gadās, ka kāds no ragaiņiem uznāk uz ceļa.

Pirms dažiem gadiem caurbraucot izdevies apskatīt Rovaniemi - ciematu, kurā dzīvo Ziemassvētku vecītis. Arī šogad manījuši Ziemassvētku vecīti, un Rinalds nosmej: - Vecītis kā vecītis - ar īstu, garu bārdu.

Rinalds uzsvēra, ka nometne ir liels ieguvums, jo, noslēpojot mēnesi, iespējams savākt krietnu kilometrāžu. Kopumā nometnes laikā Rinalds noslēpojis vairāk nekā 900 km. Sportists priecājas, ka šogad "Smeceres sila" sporta bāzei ir iegādāti sniega pūtēji un retraks, kas ļaus iegūt kvalitatīvu trasi, lai var trenēties arī šeit.

Kā atskaites punkts treniņiem ir sacensības, un arī Somijā mūsu jaunieši piedalījušies starptautiska mēroga sacensībās. Rinalds un Arvis piedalījās Pasaules kausa posmā Kuusamo. Rinaldam tās bija pirmās tik liela mēroga sacensības. - Speciāli šīm sacensībām negatavojāmies un treniņos ātrumus īpaši neskrējām. Nostartēju tā, kā ļāva mani spēki, un ar rezultātu esmu apmierināts - pēc FIS punktiem sanāk, ka šis ir trešais labākais rezultāts, kāds man jebkad ir bijis. Trase bija grūta, finiša kalns kā stāva siena - sākumā, ieraugot trasi, nemaz negribējās piedalīties. Startēju kopā ar pasaules spēcīgākajiem slēpotājiem, līdz ar to līmenis šajās sacensībās bija ļoti augsts, - neslēpa slēpotājs.

Treniņu dēļ bieži jākavē skola (šogad Rinalds mācās divpadsmitajā klasē), taču mācības nedrīkst pamest novārtā, viss iekavētais ir jāapgūst. Šajā sakarā Rinalds ir pārliecināts: - Nav pirmais gads, kad nometņu dēļ jākavē mācības, bet skolotāji ir labi, pretimnākoši un palīdz tikt ar visu galā. Eju uz konsultācijām, mācos no skolotāju dotajiem materiāliem un nokārtoju ieskaites. Parasti pēc treniņnometnes tiek dots brīvāks laiks, kad arī iespējams apgūt iekavēto.

Rinalds uzsvēra, ka tagad nopietni jātrenējas pasaules junioru čempionātam, kas norisināsies janvāra beigās Igaunijā. Rīgas slēpošanas klubā ir speciāli uzaicināts pieredzējis treneris no Lietuvas - Igors Terentjevs, kas palīdzēs veiksmīgāk sagatavoties svarīgajiem startiem.

Lai trenētu izturību, treniņos tiek slēpoti gari gabali - ja ir divi treniņi, dienā veic ap 50 km.

Tieši pirms Ziemassvētkiem paredzēta vēl viena nometne augstkalnē Itālijā. Rinalds slēpošanas nometnēs pabijis arī Norvēģijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā, Čehijā, Slovākijā, Polijā, Vācijā, Austrijā, Slovēnijā, Somijā - protams, tas sniedz arī iespēju iepazīt šīs valstis.

Inventāra nodrošināšanai noslēgta sadarbība ar Ski-Go. Latvijā, tostarp arī Madonā, izplatītājs un arī kluba slēpju smērētājs ir Mārtiņš Jakovičs. Slēpes tiek īpaši izvēlētas - tās ir pārpirktas no citiem augsta līmeņa sportistiem, kā arī vestas no Fischer rūpnīcas. Katrs slēpju pāris ir paredzēts slēpošanai atbilstošos laikapstākļos. Rinaldam ir 14 slēpju pāri - 7 klasiskajam stilam un tikpat daudz slidsolim, taču tās jātestē un jāatlasa labākās.

Latvijā šobrīd ir salīdzinoši zems slēpošanas līmenis, un tikai pamazām šis sporta veids sāk pilnveidoties. Kā piemēru Rinalds minēja: - Igaunijā sacensībās piedalās katrā vecuma grupā vairāk par trīsdesmit dalībnieku aptuveni desmit vecuma grupās, bet Latvijā visu sacensību dalībnieku skaits sasniedz aptuveni simtu.

Autore: RITA TURKINA

Raksts pārpublicēts no portāla www.stars.lv 

1 Komentāri

Vidējā EJOD atlase puišiem (info no Ziemeļvalstu pērnā gada tikšanās):
NOR 4 no 750-850
SWE 4 no 240-280
FIN 4 no 160-180
EST 4 no 60-80
LAT 4 no 10-15
RUS 4 no 1800-2000

Rezultāts iepriekšējā EJOD sprintā: 4 LAT puikas iekļūst 30niekā + medaļa.
Secinājums - visu izšķir darbs un mežonīga pārliecība...konkrētam sportistam un tiem, kas ap viņu - vārdusakot LAT slēpotāju saimei.
Cikiem LAT slēpotājiem tā pārliecība šobrīd ir? Nosauciet!
Varbūt neesmu kādu pamanījis?
RR
15 • 12 • 2010 / 20:27
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv