ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

LSF Ziņojumi

12 • 02 • 2016

Latvijas distanču un kalnu slēpotāji cīnīsies PJZOS Lillehammerē

Šovakar pēc neilga brīža, plkst.21.00 pēc Latvijas laika, ar atklāšanas ceremoniju slavenajā Norvēģijas pilsētā Lillehammerē sāksies otrās Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskās spēles (PJZOS), kurās piedalīsies arī Latvijas distanču un kalnu slēpotāji. Mūsu valsti šajos divos Latvijas Slēpošanas savienības sastāvā ietilpstošajos sporta veidos piedalīsies distanču slēpotāji Raimo Vīgants (Madona) un Patrīcija Eiduka (Kokneses novads, Bebru pagasts), kā arī kalnu slēpotāji Žaks un Žanete Gedras (Cēsis).

Pirms četriem gadiem Austrijas pilsētā Insbrukā tika rīkotas pirmās PJZOS, bet šogad tās uzņems cita, ne mazāk pazīstama Ziemas Olimpisko spēļu mājvieta – Lillehammere. Deviņu dienu garumā dažādu ziemas sporta veidu pārstāvji sadalīs 70 medaļu komplektus, tajā skaitā gandrīz ceturto daļu – sešpadsmit – kalnu un distanču slēpotāji. Vairāk medaļas varēs nopelnīt kalnu slēpotāji, kuriem kopā ar komandu sacensībām paredzēti deviņi starti, kamēr distanču slēpotāji, ieskaitot jaukto stafeti, sacentīsies septiņas reizes.

Distanču slēpotājiem notika atsevišķas atlases sacensības, kurās puišiem pārliecinoši uzvarēja Raimo Vīgants, bet meitenēm, ārkārtīgi līdzīgā cīņā ar Vinetu Pētersoni, ceļazīmi nopelnīja Patrīcija Eiduka. Abas parādīja, ka būtu cienīgas pārstāvēt mūsu valsti, bet ceļazīme Latvijai katram dzimumam ir tikai viena. Pagājušajā reizē 2012.gadā atzīstamus rezultātus uzrādīja Arnis Pētersons, iegūstot sprintā 20., bet distancē 24.vietu. Raimo Vīgants varētu, un viņam patiesībā arī vajadzētu uzlabot šos rezultātus. Madonietis ir vispusīgs, un labus rezultātus no viņa var gaidīt jebkurā disciplīnā. Meiteņu konkurencē skaidrs, ka Patrīcijai Eidukai nebūs nekādu sarežģījumu uzlabot Zanes Eglītes veikumu, bet ne jau tāds ir mērķis Aizkraukles SS pārstāvei. Patrīcijai būs sarežģītāk sprintā klasikā un krosā, bet galvenais individuālais starts viņai būs 5km distancē brīvajā stilā, kur pie vecākajām konkurentēm vajadzētu mēģināt iekļūt divdesmitniekā.

Kalnu slēpošanā bija noteikta savādāka atlase, nerīkojot atsevišķas atlases sacensības, bet ņemot vērā šajā sezonā uzrādītos FIS punktus, kuri krietni labāki par pārējiem bija Žakam un Žanetei Gedrai. Šajā sezonā viņi uzrādījuši ļoti labus rezultātus, Žakam iegūstot no 35-45 FIS punktiem, bet Žanetei 46 -60 FIS punktiem tehniskajās disciplīnās, kurās tad arī viņi mēģinās sasniegt labākos rezultātus. 2012.gadā Insbrukā Miks Zvejnieks slalomā un milzu slalomā ieguva 13.vietas, bet Agnese Āboltiņa slalomā bija 16.vietā, tā kā Gedrām, kuriem uz šo brīdi ir labākie reitingi nekā toreiz Mikam un Agnesei, ir ļoti labas iespējas pacīnīties par vietām, kas rakstāmas ar vienu ciparu. Taču jāatceras, ka slaloms un milzu slaloms ir āķīgi, kur katra kļūda var maksāt ļoti daudz laika vai novest pat līdz izstāšanai, tāpēc pārāk daudz pirms laika nevajadzētu sadomāties. Slaloma specifika jau ir tāda, ka daudzi spēcīgie, riskanti braucot, izstājas, kas nāk par labu mums, bet, no otras puses, arī paši esam uz riskantās robežas.

Vietām kopumā noteikti vajadzētu būt augstākām nekā parasti pasaules junioru čempionātos, jo tur valsti pārstāv vai var pārstāvēt līdz četriem dalībniekiem, bet PJZOS dažas vadošās  valstis var uzlikt tikai divus pārstāvjus, bet lielākā daļa valstu piedalās ar vienu dalībnieku katrā dzimumā, jo vairāk neļauj noteiktās kvotas. Līdz ar to tas arī paver iespējas tikt augstāk, ko arī novēlēsim mūsu pārstāvjiem.

Ivars Bācis

Here is the proof! Lillehammer 2016 Youth Olympic Games is finally here! Are you watching the Opening Ceremony? 󾓶You can follow it live on YouTube right here: http://bit.ly/OpeningLive

Posted by Lillehammer 2016 Youth Olympic Games on Friday, February 12, 2016

1 Komentāri

JOS nevis PJZOS
tasta
12 • 02 • 2016 / 21:45
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv