ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 14°C
Vējš: 5m/s

LSF Ziņojumi

03 • 12 • 2014

Latvijas kalnu un distanču slēpotājiem kāpums FIS rangā

Daži vadošie Latvijas izlases distanču un kalnu slēpotāji ar veiksmīgiem startiem sezonas sākumā ir pakāpušies par vairāk nekā simts vietām Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) rangā. Kalnu slēpotāja Lelde Gasūna slaloma disciplīnā pakāpusies no 310. un 194.vietu nepilnu trīs tūkstošu dalībnieču vidū, bet distanču slēpotājs Arvis Liepiņš distancē uzlabojis savas pozīcijas 3674 dalībnieku rangā no 748. uz 570.vietu. Kaut arī šajā periodā kāpumu nav veicis, tomēr stabili visaugstākā vieta no mūsējiem ir Kristapam Zvejniekam, kurš aptuveni 5000 sportistu rangā slalomā ir 122. vietā, bet milzu slalomā 157.vietā.

Distanču un kalnu slēpošanā ik palaikam ar vairāku nedēļu starpību tiek izdota FIS liste jeb rangs, kas ietver pēdējo 12 mēnešu sacensībās uzrādītos rezultātus jeb šajās sacensībās iegūtos FIS punktus. Distanču slēpošanā ir divas disciplīnas – distance un sprints, savukārt kalnu slēpošanā disciplīnu skaits sasniedz piecas – nobrauciens, supergigants, milzu slaloms, slaloms un superkombinācija.  Kalnu slēpošanā reitingam katrai disciplīnai tiek ņemti vērā tikai divi labākie rezultāti pēdējo divpadsmit mēnešu periodā, bet distanču slēpošanā skaita piecus labākos startus, un, ja nav startēts ir mazāk par piecām sacensībām, tad piemēro soda punktu koeficentu. Atšķirībā no citiem sporta veidiem kalnu un distanču slēpošanā katrās sacensībās FIS punkti tiek piešķirti ne pēc iegūtajām vietām, bet gan pēc tā, cik daudz ir zaudēts uzvarētājam laika ziņā, kā arī no sacensībās piedalījušos dalībnieku reitinga. Un vēl pretējais citiem sporta veidiem ir tas, jo mazāk punktu jeb tuvāk nullei, jo labāks rezultāts.

Pirms divām ar pusi nedēļām sākās jaunā sezona distanču slēpošanā, bet kalnu slēpošanā tā jau sākās oktobra beigās, taču mūsu kalnu slēpotāji pirmajās sacensībās piedalījās novembra vidū, iesākot jauno sezonu vienlaicīgi ar distančniekiem. Dažiem no mūsējiem izdevās labi nostartēt un arī iegūt labus FIS punktus. Lelde Gasūna uz valsts svētiem Kirunā (Zviedrija) uzvarēja slalomā un nopelnīja karjeras labākos FIS punktus (21,51), kā arī turpat nākošajā dienā ieguva 27,37 FIS, kas ir trešais labākais rādītājs, un līdz ar to jaunajā FIS rangā slalomā ar 24,44 FIS punktiem viņa pirmo reizi karjerā ir iekļuvusi labāko divsimtniekā, ieņemot 194.vietu. Lai tiktu 150-niekā, punkti jāuzlabo par četriem, bet līdz simtniekam pietrūkst 8 punkti. Nākamā labākā slalomā no mūsējām ir otra Soču olimpiete Agnese Āboltiņa, kurai 53,51 FIS punkts un 749.vietā, toties Agnese ir daudz augstāk nobrauciena rangā, kur viņa ieņem 323.vietu, tiesa, šajā bīstamajā ātrumdisciplīnā ir mazāka konkurence, jo reitingā ir nedaudz virs tūkstoša dalībnieču, kas ir trīs reizes mazāk nekā slalomā. Nobraucienā pasaules rangā pirmajā vietā ir vāciete Marija Hefla Rīša, bet slalomā amerikāniete Mikaela Šifrina.

Tikmēr vīriešiem līderis ir Kristaps Zvejnieks, kuram no nedaudz virs 5000 kalnu slēpotājiem slalomā ar reitingu 13,86 FIS punkti ir 122.vieta, bet milzu slalomā ar 16,85 FIS punktiem157.vieta. Lai tiktu simtniekā, kur pagājušā gadā uz trim mēnešiem vienreiz jau ir sanācis būt, punktu reitings ir jāuzlabo par diviem, kas tajā līmenī ir grūtāk izdarāms. No ātrumdisciplīnām augstākā vieta ir Robertam Rodem, kurš nobraucienā ir 354.vietā ar 65,91 FIS punktiem. Pēc veiksmīgā starta pagājušo svētdien Somijā decembra otrajā pusē, kad iznāks nākamā FIS liste, uz 400-nieku slalomā pretendēs Miks Zvejnieks. Abos slalomos pasaules ranga galvgalī ir austrietis Marsels Hiršers, bet nobraucienā norvēģis Aksels Lunds Svindāls.

Neskatoties uz to, ka nesanāca gaidītais labais rezultāts Pasaules kausā Kūsamo, tomēr pirms tam divas nedēļas nogales veiksmīgais starts FIS sacensībās turpat Somijā mūsu distanču slēpotājam Arvim Liepiņam reitingu distancē no 93 FIS punktiem ir ļāvis uzlabot uz 75,77 FIS punktiem, un līdz ar to pakāpties par vairāk nekā 170 vietām un šobrīd ieņemt 570.vietu no vairāk nekā 3600 slēpotājiem. Sprintā mūsējiem ir augstākas vietas. Jānim Paipalam ar 91 FIS punktu ir 245.vieta, bet A.Liepiņš ieņem 370.vietu ar 112 FIS punktiem. No Latvijas pārstāvēm sieviešu konkurencē augstākās vietas ir Ingai Dauškānei, kas ar 128 FIS punktiem sprintā ir 237.vietā, bet ar 130 FIS punktiem 526.vietā. Tāpat kā kalnu slēpošanā arī šeit vīriešiem ir lielāka konkurence. Pirmajās vietās ir norvēģi – vīriešiem Martins Jonsruds Sunbī distancē un Ula Vigens Hatestāds sprintā, bet dāmām attiecīgi Marita Bjergena un Ingvilda Estberga.

Ivars Bācis

P.S. Ļoti bieži parādās raksti par mūsu tenisistu kāpumiem vai kritumiem par vienum divām vai vairākām vietām rangā, un kāpēc lai par slēpotājiem to nedarītu, it īpaši, ja ņem vērā, ka, atskaitot vienu pašu labāko tenisistu, mūsu labākie kalnu un distanču slēpotāji ir augstākās vietās.

8 Komentāri

Šis ir super:) te apkopojumā parādīta skaidra aina, un saites uz FIS listēm, kur katrs var apskatīties, kas piedalās un kur katrs ir:)
Paldies, Ivar, par labu ideju, izglītošanu, un, protams, klātbūtnes sajūtas radīšanu:)

03 • 12 • 2014 / 22:08
Labs skaidrojošs raksts. Paldies, Ivar! Tiem, kas jau vairāk saistīti ar slēpošanu un niansēm, varbūt viss, vai daudz jau ir zināms, bet pārējiem, domāju, ir ļoti noderīgs. Īpaši tādos saitos, kā sportacentrs un citos mēdijos.
04 • 12 • 2014 / 10:46
Forši, rakstu publicējuši arī citi mēdiji!
Paldies Ivaram par slēpošanas sporta popularizēšanu, turklāt tiešām ļoti labā līmenī!:)
Varam lepoties:)
04 • 12 • 2014 / 12:14
Paldies, Agri. Tieši tā, tas izskaidrojums vairāk atteicas uz tiem, kas nav tik cieši saistīti ar slēpošanu. Un lielajos medijos ir tas raksts, tā kā skaidrojums kā reiz vietā. Tagad ne tikai par tenisistiem ir presē, bet arī par kalnu un distanču slēpotājiem. Kaut kas tāds nav bijis vēl.
Ivars B.
04 • 12 • 2014 / 12:15
Pievienojos, ka ir jāraksta arī par slēpotāju kāpumiem, kritumiem, veiksmēm un ne tik lielām veiksmēm... un forši, ka tas aktīvi tiek darīts!!!
Pārsla
04 • 12 • 2014 / 12:32
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv