ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 12°C
Vējš: 6m/s

LSF Ziņojumi

05 • 11 • 2012

Vienošanās par valsts kapitālsabiedrību ziedojumu sadali

Pirmdien – 5.novembrī, Latvijas Olimpiskajā komitejā (LOK) vadošās Latvijas sporta organizācijas un to biedri preses konferencē informēja par sagatavotajiem priekšlikumiem Latvijas Nacionālajai sporta padomei (LNSP) un atbildīgajām ministrijām par finanšu sadales kārtību un kritērijiem, kas attiecas uz valsts kapitālsabiedrību AS Latvijas Valsts Meži, VAS Latvijas dzelzceļš un SIA LDZCargo ziedojumu apjomu sporta nozarei.

Sporta organizācijas par izstrādāto sistēmu vēstulē informēja LNSP vadītāju un premjeru Valdi Dombrovski, kā arī ar sportu un valsts kapitālsabiedrībām un to ziedojumiem saistīto ministriju vadību, kas lems par piedāvātās sistēmas tālāko virzību.

Sporta organizāciju pārstāvji apliecināja, ka izstrādātā sistēma būs noderīga un taisnīga, kā arī ļaus sportam visos līmeņos attīstīties arī nepietiekama finansējuma apstākļos.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis norādīja, ka sporta interesēs šādu sistēmu vajadzētu izstrādāt ilgtermiņā un akceptēt vismaz viena Olimpiskā cikla jeb četrgades robežās, lai sportistiem un viņu treneriem būtu finansiālas garantijas, gatavojoties Olimpiskajām un Paralimpiskajām spēlēm.

Vienošanās paredz noteikt procentuālu finanšu līdzekļu sadali starp vadošajām sporta organizācijām, tādā veidā nodrošinot sabalansētu un kritērijiem atbilstošu finansējuma sadali gan jaunatnes un augsto sasniegumu sportam, gan paralimpiskajam un tautas sportam, gan neolimpiskajiem un tehniskajiem sporta veidiem.

Finansējuma sadales modelis ir izstrādāts, ņemot vērā Latvijas Nacionālajā sporta padomes 2012.gada 24.oktobra sēdē uzsākto diskusiju par valsts kapitālsabiedrību ziedojumu sadali sporta nozarei un Izglītības un zinātnes ministrijai uzdoto - organizēt atsevišķas saskaņošanas sanāksmes, lai kopīgi ar visām ieinteresētajām pusēm izstrādātu konkrētu kārtību un kritērijus ziedojumu sadalei.

Preses konferences dalībnieki, detalizētāk izklāstot ziedoto līdzekļu izlietojumu pa programmām, informēja, ka 15 procenti no piešķirtā ziedojuma apjoma varētu tikt novirzīti Latvijas Olimpiskās komandas dalībniekiem, kas gatavojas startiem 2014.gada ziemas Olimpiskajās spēlēs bobslejā, skeletonā, kamaniņu sportā, biatlonā, slēpošanā un slidošanā. Tāpat 4,5 procenti paredzēti Olimpiskā kvalifikācijas turnīra hokejā nodrošināšanai Rīgā 2013.gada februārī un 2,5 procenti Pasaules čempionātā kērlingā sievietēm Rīgā 2013.gada aprīlī, kas vienlaicīgi būs arī Olimpiskās atlases turnīrs Sočiem. 

Savukārt 9 procenti no provizoriskā finansējuma varētu tikt novirzīti vasaras Olimpisko sporta veidu federācijām saskaņā ar federāciju iesniegtajām tāmēm un atbilstoši LOK izstrādātajiem finanšu sadales kritērijiem individuālajos sporta veidos, bet 7 procenti no pieejamā ziedojuma novirzīti Latvijas Jaunatnes Olimpisko sacensību un izglītības programmu īstenošanai.

Neolimpisko sporta veidu federāciju un tautas sporta atbalstam plānoti 9,5 procenti no kopējā ziedojuma apjoma, kas būs pieejami saskaņā ar federāciju iesniegtajām tāmēm un atbilstoši Latvijas Sporta federāciju padomes izstrādātajiem kritērijiem. 4,5 procenti no kopējā ziedojuma paredzēti arī 2013.gada augustā gaidāmajai „Grand Prix” izcīņai spīdevejā, kas atbalstīts ar LNSP lēmumu.

38 procenti no kopējā ziedojuma apjoma paredzēti komandu sporta spēļu valsts izlašu dalībai Eiropas un Pasaules čempionātos, to kvalifikācijas turnīros un sagatavošanās procesā saskaņā ar sporta spēļu federāciju iesniegtajām tāmēm Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijai.

Arī Latvijas Paralimpiskā komiteja no valsts akciju sabiedrību kopējā ziedojuma saņemtu 6 procentus programmu īstenošanai, kas nodrošinās treniņu procesu un sagatavošanos paralimpiskajām spēlēm un starptautiskajām sacensībām Latvijas Paralimpiskajai valsts vienībai.

Jauno sportistu un treneru atbalsta programmām saskaņā ar Jaunatnes Sporta fonda darbību plānoti 4 procenti no ziedotajiem līdzekļiem.

1 Komentāri

Var būt būs labs piemērs, lai LSS arī varētu nākt klajā ar caurspīdīgu ziedojumu un FIS finansējuma sadales un izlietojuma atskaites sistēmu?
LSS
09 • 11 • 2012 / 18:53
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Ģenerālsponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv