ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 10°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

05 • 12 • 2012

Par drošumu slēpošanas trasēs rūpēsies ar īpašām vadlīnijām

Š. g. 4. decembrī, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk - PTAC) iepazīstina plašāku auditoriju ar izstrādātajām Slēpošanas trašu drošuma vadlīnijām. Kalnu slēpošana un snovbords ir aktīvs atpūtas un sporta veids, kas saistās ar zināmiem riskiem, tāpēc liela uzmanība jāpievērš pakalpojuma drošumam un jāpārliecinās, ka slēpošanas trasēs tiek ievērotas drošības prasības. Vadlīnijas ir izstrādātas, lai definētu minimālās prasības, kas būtu jāievēro, lai jau šajā slēpošanas un snovborda sezonā palielinātu slēpošanas trašu kopējo drošības līmeni un mazinātu negadījuma iestāšanās riskus. Vadlīnijas izstrādājis PTAC sadarbībā ar Latvijas Slēpošanas trašu asociāciju un Latvijas Slēpošanas un Snovborda Instruktoru Asociāciju.

Tuvojoties ziemas sezonai, atpūta slēpošanas trasēs kļūs aizvien populārāka, taču nevajag aizmirst par slēpotāju un snovbordistu drošību un veselību. Kā liecina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta dati 2011. /2012. gada ziemas sezonā Latvijas slēpošanas trasēs cietis 61 cilvēks. Iespējams, cietušo skaits ir bijis arī lielāks, tomēr ne visos gadījumos ir nepieciešams izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Lai gan bieži vien traumu iemesls ir paša cilvēka neuzmanība un nepietiekamas prasmes, tomēr atbilstošs slēpošanas trašu drošuma līmenis un paša patērētāja uzvedība, ievērojot slēpošanas trašu drošības / lietošanas noteikumus, var pasargāt to lietotājus no traumu gūšanas riskiem.

PTAC šī gada sākumā veicis pārbaudes 5 slēpošanas kompleksos, kur konstatēts problēmas gan pacēlāju ekspluatācijas jomā, gan arī vispārējā pakalpojuma drošuma jomā. Saistībā ar pacēlājiem tika konstatētas šādas problēmas: ražotāja uzstādīšanas instrukciju trūkums, neizvērtēti riski saistībā ar pacēlāja lietošanu kopumā, dubulto drošības sistēmu trūkums, neadekvāti risinājumi (augstas estakādes, norobežojumu trūkums) pacēlāju atkabināšanās zonā, kas var radīt būtiskus traumatisma risku. No vispārējā drošuma viedokļa tika konstatēts, ka trasēs trūka uzskatāmas informācijas par trases drošu lietošanu, norobežojumu, trasē vai trasei tuvu esošo objektu polsterējumu, arī daži trašu lietošanas pakalpojuma līguma noteikumi bija netaisnīgi.

Lai šajā slēpošanas sezonā uzlabotu situāciju un īstenotu preventīvus pasākumus, PTAC jau šī gada sākumā uzsāka darbu pie Slēpošanas trašu drošuma vadlīniju izstrādes. Vadlīnijas izstrādājis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs sadarbībā ar Latvijas Slēpošanas trašu asociāciju un Latvijas Slēpošanas un snovborda instruktoru asociāciju, ņemot vērā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts darba inspekcijas viedokļus.

Slēpošanas trašu drošuma vadlīniju nepieciešamību raksturo PTAC direktore Baiba Vītoliņa: „Kalnu slēpošana un snovbords ir aktīvs atpūtas un sporta veids, kas saistās ar zināmiem riskiem, tāpēc ļoti liela uzmanība jāpievērš pakalpojuma drošumam un jāpārliecinās, ka slēpošanas trasēs tiek ievērotas drošības prasības, sevišķi ņemot vērā, ka trases lietotāji bieži vien ir gan iesācēji, gan bērni.  Veicot pārbaudes iepriekšējā sezonā Latvijas slēpošanas trasēs PTAC konstatēja būtiskas nepilnības dažās slēpošanas trasēs, kas var negatīvi ietekmēt patērētāju drošību un veselību, tāpēc izstrādātās vadlīnijas ir īpaši nozīmīgas, lai jau šajā sezonā būtiski uzlabotos trašu drošuma līmenis.”

„Mēs esam gandarīti par to, ka ir izstrādātas Slēpošanas trašu drošuma vadlīnijas, kas būtiski uzlabos Latvijai svarīgas tūrisma nozares reputāciju un pozitīvi ietekmēs jaunu klientu pieplūdumu. Nozares iekšienē jau sen pastāvēja diskusijas par nepieciešamību pēc vienota regulējuma trašu drošībai, tāpēc esam priecīgi par Patērētāju tiesību aizsardzības centra iniciatīvu un mūsu kopējo sadarbību. Slēpošanas trasēs neviens nevar būt pilnībā pasargāts no nelaimes gadījumiem, bet mums ir jādara viss iespējamais, lai slēpošanas trases būtu lietotājiem draudzīgas un mazinātu riskus slēpotāju un snovbordistu drošībai un veselībai”, atklāj Juris Žagars, Latvijas Slēpošanas un Snovborda Instruktoru Asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Vadlīnijas tiek šobrīd tiek nodotas sabiedrības apspriešanai līdz šī gada 18.decembrim. Komentārus un viedokļus lūdzam sūtīt uz e-pasta adresi: [email protected] Vadlīnijas stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Avots: PTAC mājas lapa www.ptac.gov.lv 

0 Komentāri

Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv