ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 13°C
Vējš: 6m/s

Jaunumi

10 • 09 • 2012

Kristaps Zvejnieks uzvar Pasaules kausa kopvērtējumā skrituļslalomā

Pagājušajās brīvdienās Vācijas pilsētiņā Šteinenbronnā Pasaules kausā skrituļslalomā sporta kluba „Virsotne” pārstāvis Kristaps Zvejnieks izcīnīja otro vietu, piekāpjoties tikai spēcīgajam mājiniekam Marko Valcam. Ar otro vietu sezonas noslēguma posmā bija pilnībā pietiekoši, lai Zvejnieks izcīnītu uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā. Dāmu konkurencē septīto vietu posmā izcīnīja Madara Meldere (SK „Pantera”).

Septembra otrajās brīvdienās Vācijā norisinājās noslēdzošais septītais šīs sezonas Pasaules kausa posms skrituļslalomā, kur piedalījās arī četri Latvijas pārstāvji – Toms Sarkanis un trīs Zvejnieku ģimenes atvases – Dāvis, Miks un Kristaps. Sacensības Vācijā bija īpaši svarīgas, jo pēc sešiem posmiem kopvērtējumā vadībā ar 325 punktiem atradās izlases līderis, vecākais no brāļiem Zvejniekiem – Kristaps. Tuvākais sekotājs, vācietis Manuels Cerlains, atpalika par 25 punktiem. Punkti skrituļslalomā tiek piešķirti līdzīgi kā Pasaules kausā ziemā – par pirmo vietu 100, par otro – 80, par trešo – 60 punkti utt., līdz 30.vietas ieguvējs saņem 1 punktu. Kristaps līdz šim bija izcīnījis divas uzvaras, vienreiz bijis otrais, bet sliktākais rezultāts šosezon viņam bija piektā vieta trešajā posmā, kas notika 1.jūlijā Degmarnā (Vācija), tā kā izredzes uz kopvērtējuma titula izcīnīšanu bija ļoti augstas, vienīgi šoreiz vācu zemē bija jāmēģina nostartēt labāk nekā iepriekšējā Pasaules kausa posmā jūlija sākumā. Uz starta Šteinenbronnā izgāja 55 dalībnieki, kuru vidū bija 48 mājinieki, pa vienam itālim, slovākam, čeham un arī mūsu kvartets.

Teorētiski Kristapam kopvērtējuma uzvarai pietiktu ar otro vietu pēdējā posmā, bet ja vācietis Cerlains neuzvar, ko viņš nevienā sezonas posmā tā arī nebija paveicis, tad būtu pietiekoši arī ar kādu zemāku vietu par otro. Taču, izejot uz startu, mārupietis par „rēķiniem” nedomāja  un jau pirmajā braucienā nodemonstrēja lielisku sniegumu, uzrādot ātrāko laiku un apliecinot ranga līdera statusu. Viņš otrā ātrākā laika uzrādītāju, mājinieku Marko Valcu, kas triumfēja kopvērtējumā pagājušajā gadā, apsteidza par 0,17 sekundēm. Tikmēr mūsu sportista šīs sezonas galvenais konkurents par uzvaru kopvērtējumā Cerlains atradās ļoti tuvu - 3.vietā. Rezultāti bija diezgan blīvi, jo pirmos vienpadsmit šķīra ne vairāk par vien sekundi. Otrajā braucienā Cerlains izstājās, un tas nozīmēja, ka Kristapam, kas kā līderis otro braucienu veica pēdējais, nevajadzēja „trakot”, bet labāk ar nelielu piesardzību droši nobraukt līdz galam, lai tiktu pie kārotās uzvaras kopējā ieskaitē (Valcs kopvērtējumā pirms pēdējā posma no Kristapa atpalika 59 punktus – aut. piez.). To Zvejnieks arī paveica, uzrādot otro laiku braucienā un iegūstot otro vietu arī divu braucienu summā. Kristapu par 0,40 sekundēm pārspēja Siguldas posma „pāridarītājs” Marko Valcs (jūlija vidū Pasaules kausa ceturtajā posmā Siguldā Zvejnieks bija otrais, zaudējot Valcam – aut. piez.), kuram Šteinenbronna ir mājas trase. Taču mūsu komandā noskaņojums nebija pasliktinājies, ka neizdevās tikt pie sezonas „hatrick” uzvaru ziņā (Kristaps sezonā izcīnīja divas uzvaras – jūnija uzvarēja Pasaules kausa posmā Čehijā un augustā Pasaules čempionātā, kas arī līdzīgi kā biatlonā iet pasaules kausa kopvērtējuma ieskaitē – aut. piez.), jo šeit galvenais mērķis bija nosargāt uzvaru kopvērtējumā, nevis, cenšoties tikt pie uzvaras pēdējā posmā, riskēt un, iespējams, izstāties un upurēt nozīmīgo kopvērtējuma uzvaru. Pagājušajā gadā Kristaps Zvejnieks nestartējot vairākos posmos, kopvērtējumā bija piektais.

Miks Zvejnieks nosargāja pēc pirmā brauciena esošo trīspadsmito pozīciju, savukārt Tomu Sarkani diemžēl piemeklēja neveiksme, un viņš piedzīvoja kritienu. Dāmu konkurencē augsto septīto vietu izcīnīja Madara Meldere, bet viņas māsa Ieva ierindojās otrā desmita beigās.

Protams, skrituļslaloms un slaloms uz sniega nav viens un tas pats, bet tik un tā vasarā sasniegtais liek cerīgi skatīties jaunās ziemas sezonas virzienā. Pagājušajā sezonā Zvejnieks debitēja Pasaules kausa posmā, kurā diemžēl piedzīvoja diskvalifikāciju, taču uzrādīja top 60 laiku. Šosezon mūsu šobrīd labākais kalnu slēpotājs, kas, galvenokārt, pateicoties ģimenes atbalstam, vairākus mēnešus sezonā pavada treniņos Eiropas kalnos, noteikti nebūs tālu no vadošā trīsdesmitnieka.

Kristaps Zvejnieks, atgriežoties Latvijā, padalījās ar saviem iespaidiem. „Piedaloties šāda līmeņa sacensībās skrituļslalomā, guvu labu pieredzi, arī psiholoģisko pārliecību. Svarīgi ir gūt sacensību sajūtu” skaidro Kristaps. „Dodoties uz pēdējo posmu, mērķis bija nosargāt uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā. Sacensību atmosfēra bija lieliska. Neskatoties uz to, ka konkurēju ar vāciešiem, vācu līdzjutēji, sportisti un organizatori bija ļoti pozitīvi noskaņoti pret mani,” stāsta Zvejnieks, norādot, ka šāda labvēlība ziemas sezonā no kalnu slēpošanas lielvalstīm gan nenākot. „Pirms otrā brauciena dzirdēju, ka Cerlins ir izkritis, un nodomāju: ”Kur man skriet?”. Braucu prātīgi, bet tai pat laikā pārāk mierīgi nevarēju atļauties, jo citi konkurenti nemaz tik nesasniedzamā tālumā nebija un rezultāti pēc pirmā brauciena bija diezgan blīvi (Valcam uzvarot, Kristaps nedrīkstēja būt zemāk par piekto vietu – aut. piez.)”. Nobeigumā Kristaps izteica pateicību visiem, kas viņu ir atbalstījuši, tostarp arī Latvijas Slēpošanas savienībai un skrituļslaloma trenerei Sandrai Melderei.

Kristaps PKuzvara3.JPG

Kristaps PK12uzvara5.jpg

Kristaps PK12uzvara.jpg

Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv